Πέρασαν περισσότεροι από δύο μήνες από τη μέρα που είδηση ύπαρξης του βακτηριδίου της λεγεωνέλας έκανε τον κόσμο της Κύπρου ανάστατο. Σε μια πρώτη αντίδραση, όλοι στράφηκαν εναντίον του ιδιωτικού νοσοκομείου, όπου νοσηλεύονταν τα πρώτα θύματα του μικροβίου, όταν, όμως, η λεγεωνέλα ξανακτύπησε, αυτή τη φορά στη Λεμεσό, οι προβληματισμοί πολλαπλασιάστηκαν.
Ο 55χρονος Σέρβος, μάχιμος δημοσιογράφος, που βρέθηκε να δίνει μάχη για τη ζωή του, πώς προσβλήθηκε από λεγεωνέλα; Οι κακο-συντηρημένοι σωλήνες υδροδότησης! Η παρατεταμένη «κλεισούρα» του διαμερίσματος στο οποίο διέμενε. Πανικός!
Μεγάλη μερίδα συμπατριωτών μας έχουν εξοχικά διαμερίσματα, στους σωλήνες υδροδότησης των οποίων λιμνάζουν νερά για μήνες... Βρισκόμαστε όλοι σε κίνδυνο; Κι έπειτα, άλλος ένας φίλος, τελικά, αποδεικνύεται… εχθρός.
Η πολιτική της διακοπής νερού, αναμφισβήτητα και αποδεδειγμένα, βοηθά στην εξοικονόμηση υδάτινων πόρων, αλλά με τι κόστος; Μήπως, τελικά, οι διακοπές νερού είναι κίνδυνος για τη δημόσια υγεία; Η απάντηση θα μπορούσε να δοθεί άμεσα. Αυτό, όμως, δεν θα ήταν υπεύθυνο, οπόταν, αντί απάντησης, σας παραθέτουμε επιστημονικά και νομικά δεδομένα, ώστε να κρίνετε από μόνοι σας.
Το κράτος, είναι υπεύθυνο, οφείλει να παρέχει στους πολίτες κατάλληλο προς πόση νερό. Αυτό ορίζει, εξάλλου, και ο περί της Ποιότητας Νερού Ανθρώπινης Κατανάλωσης Νόμος της Κυπριακής Δημοκρατίας (Κ.Δ.) 87(1)/2001. Ένας νόμος, που αποτελεί τη σχεδόν ακριβή μετάφραση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 98/83 Ε.Ε., και που προβλέπει ότι οι Φορείς Ύδρευσης του κάθε κράτους μέλους, στη δική μας περίπτωση το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, τα Συμβούλια Υδατοπρομήθειας, τα Δημοτικά ή τα Κοινοτικά Συμβούλια κτλ, είναι υποχρεωμένοι να παρέχουν νερό που δεν θα θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Η Δημοκρατία θεωρεί ότι πράγματι πράττει ακριβώς αυτό. Θα ήταν εγκληματικό, άλλωστε, να πιστεύει ότι πράττει το αντίθετο και να συνεχίζει να λειτουργεί με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.
Και όμως, το πόσιμο νερό που φτάνει στα σπίτια μας δεν είναι απολύτως κατάλληλο και υγιεινό! Πώς προκύπτει το παράδοξο αυτό; Ας όψεται η λειψυδρία!
Η Κυπριακή Δημοκρατία, εφαρμόζοντας τη στρατηγική της διακοπής νερού, έρχεται σε σύγκρουση με τη νομοθεσία, καθιστώντας το ίδιο το κράτος, «παρανομούν»! Βάσει των προτύπων και των κανονισμών διαχείρισης νερού, απαγορεύεται η χρήση νερού το οποίο παρέμεινε στάσιμο για 24 ώρες, αφού κάτι τέτοιο δεν συνάδει με τις παραμέτρους ποιότητας που επιβάλλει η ευρωπαϊκή οδηγία και η κρατική νομοθεσία. Το νερό που μένει στάσιμο, έστω και για 24 ώρες, αναπτύσσει ανεπιθύμητο βακτηριολογικό φορτίο, το οποίο εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους για τη δημόσια υγεία! Όπως αναφέρει σε άρθρο του ο χημικός μηχανικός Γρηγόρης Γεωργιάδης, «από φυσικοχημικής πλευράς το «εγκλωβισμένο» νερό, που παρέχεται μετά από διακοπή πέραν των 24 ωρών, δεν συνάδει με τις παραμέτρους ποιότητας του Νόμου, τουλάχιστον όσον αφορά την καθαρότητά του και την περιεκτικότητα σε σίδηρο.
Μεταλλικοί αγωγοί...
ΣΤΙΣ περιπτώσεις που στο δίκτυο υδροδότησης υπάρχουν μεταλλικοί αγωγοί, με βάση το σίδηρο, τότε η κατάσταση καθίσταται δραματικότερη, λόγω της επιταχυνόμενης διάβρωσής τους, που οφείλεται στην εναλλαγή συνθηκών λειτουργίας όπως νερό-αέρας (οξυγόνο) με αποτέλεσμα την καταστροφή των αγωγών (κόστος επιδιορθώσεων και απώλειες νερού), την επιμόλυνση του νερού λόγω των διαρροών, την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη μη παθογόνων βακτηρίων σιδήρου, που ταυτόχρονα επιταχύνουν περαιτέρω τη διάβρωση των αγωγών (και κατά συνέπεια την παραγόμενη σκουριά), αλλά και φορτίζουν επικίνδυνα το δίκτυο (σε ένα βακτηριολογικά φορτισμένο νερό από μη παθογόνους, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος της παράλληλης ανάπτυξης παθογόνων μικροοργανισμών) και κατ' αυτόν τον τρόπο οδηγούμαστε σε μια εντελώς ανεξέλεγκτη επικίνδυνη κατάσταση για τη Δημόσια Υγεία».
Οι συνέπειες πολλαπλασιάζονται όσο μεγαλώνει ο χρόνος
ΑΝ ΟΛΑ αυτά προκύπτουν από 24ωρη διακοπή νερού, αναλογιστείτε πώς οι συνέπειες πολλαπλασιάζονται όσο μεγαλώνει ο χρόνος, που το νερό παραμένει στάσιμο στους σωλήνες και τα ντεπόζιτά μας. Και έτσι προκύπτει άλλο ένα θέμα… Γιατί κανείς δεν πληροφόρησε το μέσο Κύπριο πολίτη για τους κινδύνους που υπάρχουν από τα μεγάλης περιεκτικότητας ντεπόζιτα, τα οποία γεμάτος περηφάνια προμηθεύεται, θεωρώντας ότι έλυσε το πρόβλημα έλλειψης νερού στο σπίτι ή το εξοχικό του; Γιατί οι κίνδυνοι δεν είναι απλώς πολλαπλάσιοι όσο μεγαλύτερο είναι το ντεπόζιτο και άρα ο όγκος του νερού που φυλάγεται, αλλά ο αποθηκευτικός αυτός χώρος είναι ωρολογιακή βόμβα! Πόσω, μάλλον, όταν μεσολαβεί μια ολόκληρη ή ακόμη τρεις εποχές μέχρι να χρησιμοποιηθεί το νερό αυτό! Ο κ. Γεωργιάδης υποδεικνύει: «Οι διάφοροι αρμόδιοι, αντί να έπειθαν τον αρμόδιο Υπουργό για διακοπές νερού, (που δεν αποκλείεται να πολλαπλασιαστούν την καλοκαιρινή περίοδο), θα έπρεπε να του υποδείκνυαν το σοβαρότατο κίνδυνο μιας τέτοιας ενέργειας»! Το νερό, ένα από τα πολυτιμότερα φυσικά αγαθά, είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της ζωής όλων ανεξάρτητα των όντων του πλανήτη μας. Παράλληλα, είναι απαραίτητο για την οικονομική ανάπτυξη, τον πολιτισμό, την ευημερία και γενικά την ποιότητα ζωής των ανθρώπων.
Όσο, όμως, απαραίτητο είναι για τη ζωή μας το πολύτιμο αυτό αγαθό, τόσο επικίνδυνο μπορεί να γίνει εξαιτίας κακού χειρισμού, μολύνσεων και ρυπάνσεων, που έχουν ως επακόλουθο, είτε τη μετάδοση μολυσματικών ασθενειών (μικροβιολογικές μολύνσεις) είτε την πρόκληση δηλητηριάσεων από χημικές τοξικές ουσίες που δυνατό να περιέχονται σ’ αυτό. Και είναι γι’ αυτόν το λόγο που είναι ευθύνη πρώτα-πρώτα του ίδιου του κράτους, και μετά του καθενός μας ξεχωριστά, να φροντίζει για την υψηλή ποιότητα του νερού που θα φτάνει στα σπίτια μας, ώστε να μη θρηνήσουμε άλλα αγγελούδια, και για να μην κινδυνεύει ποτέ κανείς άλλος!
Προστατευτείτε από τα μικρόβια
ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ προσοχή και συντήρηση στα συστήματα κλιματισμού που λειτουργούν με νερό (cooling towers) και στα κεντρικά συστήματα κλιματισμού που διοχετεύουν τον αέρα μέσω αγωγών (φουγάρων), στους οποίους η παρουσία σκουριάς και υγρασίας δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για τη ραγδαία ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό βακτηριδίων.
Οι εργοδότες που διαθέτουν τέτοια μεγάλα συστήματα κλιματισμού ή εγκαταστάσεις θα πρέπει, με βάση και τις πρόνοιες της νομοθεσίας για ασφάλεια και υγεία στην εργασία, να εφαρμόζουν κατάλληλο προληπτικό
πρόγραμμα ελέγχου και συντήρησης, που να περιλαμβάνει:
· Ορισμό υπεύθυνου ατόμου κατάλληλα εκπαιδευμένου για τον έλεγχο.
· Διατήρηση του ζεστού νερού πάνω από 50οC και του κρύου νερού κάτω από 25οC.
· Άνοιγμα κάθε βρύσης και ντους για αρκετά λεπτά, τουλάχιστο μια φορά την εβδομάδα, εφόσον αυτά δεν χρησιμοποιούνται συχνότερα.
· Τακτικό καθαρισμό και απολύμανση των ψυκτικών πύργων και των σωληνώσεων των βρυσών και των ντους.