• Ως νεογέννητα δεν παράγουν θερμότητα και βασίζονται στην ζέστη που θα τους προσφέρετε. Σκεπάστε τα και τοποθετήστε τα κοντά σε πηγή θερμότητας, όπως θερμοφόρα, ηλεκτρική ή νερού ή ένα πλαστικό μπουκάλι με ζεστό νερό, όχι όμως καυτό.

• Αγοράστε ειδικό γάλα για ορφανά γατάκια. Αποφεύγετε το αγελαδινό γάλα που προκαλεί διάρροιες. Αν δεν βρείτε άμεσα το ειδικό γάλα, δώστε γάλα πρώτης βρεφικής ηλικίας. Το τάϊσμα πρέπει να γίνεται κάθε 2-3 ώρες, με μπιμπερό και χωρίς πίεση.

• Ως μωρά δεν μπορούν να αδειάσουν μόνα την κύστη τους και η μητέρα τα βοηθά γλύφοντας την περιοχή. Τρίψτε ελαφρά την κοιλίτσα τους με χαρτομάντιλο ή βαμβάκι. Διαδικασία που πρέπει να γίνεται μετά από κάθε γεύμα.

• Προσφέρετε στα μικρά ήσυχο και ζεστό περιβάλλον και μην τα αφήνεται εκτεθειμένα στον ήλιο. Μία κούτα με πανιά και θερμοφόρα είναι αρκετά. Αν κλαίνε ένα λούτρινο κουκλάκι θα τα ηρεμήσει.

• Η αποπαρασίτωση δεν συστήνεται στα πολύ μικρά γατάκια. Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο για την εσωτερική και εξωτερική αποπαρασίτωση. Ελάχιστο σπρέι για την εξωτερική αποπαρασίτωση αρκεί για τους ψύλλους ενώ εσωτερική αποπαρασίτωση με μορφή πάστας καλό είναι να δίνεται σε γατάκια ηλικίας μεγαλύτερα των 3 εβδομάδων.

• Ο απογαλακτισμός γίνεται όταν φτάσουν τον πρώτο μήνα. Τότε μπορούν να μάθουν να τρώνε από μόνα τους. Ανακατέψτε το γάλα με λιωμένη κονσέρβα και αφήστε τα να γλύψουν σιγά σιγά κονσέρβα από πιατάκι.

Οδηγίες για ένα ευχάριστο και αποτελεσματικό μπάνιο

• Φροντίστε να έχετε μαζί σας ειδικό νυχοκόπτη για γάτες, μια λεκάνη ή το νιπτήρα του μπάνιου με τάπα ή τη μπανιέρα, σαμπουάν ειδικό για γάτες και μία μαλακή πετσέτα.

• Κόψετε τα νύχια της γάτας πριν το μπάνιο, για να γλιτώσετε από γδαρσίματα και μιλήστε στο γατάκι απαλά λέγοντάς του το όνομά του αρκετές φορές, και ακολουθήστε τις οδηγίες του κτηνιάτρου για το κόψιμο νυχιών.

• Ανοίξτε τη βρύση σε χλιαρή θερμοκρασία και αφήστε την να εξερευνήσει τον χώρο. Θα θελήσει να μάθει την προέλευση του θορύβου και ίσως να κυνηγήσει από μόνο του το νερό. Αν δείτε την ουρά του όρθια ή γυρισμένη πάνω από την πλάτη, σημαίνει ότι το διασκεδάζει. Αν το γατάκι δείχνει πολύ φοβισμένο, καμπουριάζει τη ράχη του ή η ουρά του είναι στο σχήμα του αγγλικού ερωτηματικού, το μπάνιο σταματά εδώ. Καλύτερα Προσπαθήστε σταδιακά επιβραβεύοντάς το συχνά.

• Στο μπάνιο κλείστε με αργές κινήσεις την τάπα του νιπτήρα, ή γεμίστε με ένα δοχείο λίγο λίγο τη λεκάνη. Το νερό θα πρέπει να φτάνει μέχρι την κοιλιά του ζώου. Αν γλιστρά τοποθετήστε ειδικό πατάκι. Βοηθήστε να στέκεται σωστά, για να μην κινδυνεύει να γλιστρήσει. Αν είναι συνεργάσιμο, τοποθετήστε στην είσοδο του αυτιού ένα μικρό κομμάτι βαμβάκι, όχι όμως πολύ βαθιά. Έτσι αποτρέπεται η είσοδος του νερού στο αυτί και περιορίζεται ο κίνδυνος πιθανών μολύνσεων. Με τη χούφτα σας, μια βρεγμένη πετσέτα, ή ένα μαλακό σφουγγάρι, αρχίστε να νοτίζετε το τρίχωμά του. Σε καμία περίπτωση μην βρέχετε το κεφάλι, ή τα μάτια. Για περιπτώσεις που το ζωάκι είναι πολύ λερωμένο, ρίξτε μικρή ποσότητα σαμπουάν στα χέρια σας και κάντε του απαλό μασάζ. Μην του επιτρέψετε να γλύψει το σαμπουάν. Αφού σαπουνίσετε καλά, ξεπλένετε σιγά σιγά. Αν τρομάζει, γεμίστε τη λεκάνη με καθαρό νερό τρεις –τέσσερις φορές διαδοχικά και ξεπλύνετέ το εκεί.

• Για το στέγνωμα βάλτε την πετσέτα στα πόδια σας και τυλίξτε το τυλίγετε μέσα. Με απαλό μασάζ και τα δάχτυλά σας μέσα στην πετσέτα, απομακρύνετε την μεγαλύτερη ποσότητα νερού. Μην το στεγνώσετε με την πετσέτα. Αφού σιγουρευτείτε ότι δε στάζει νερό από το τρίχωμά του, αφήστε το σε ένα δωμάτιο με αερόθερμο ή δυνατό κλιματισμό. Αποφύγετε το πιστολάκι, υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσει εγκαύματα. Οι γάτες στεγνώνουν μόνες τους το τρίχωμα τους, γλείφοντάς το μετά το μπάνιο. Καλό θα ήταν ένα γατάκι να παραμένει σε περιβάλλον με σταθερή θερμοκρασία για 12 ώρες μετά το μπάνιο.

Μαθήματα υγιεινής

Επιλέξτε ένα σωστό δοχείο υγιεινής, βαθύ και μεγάλο. Γεμίστε το με μια καλής ποιότητας άμμο υγιεινής, σε ύψος 5-6 εκ και τοποθετήστε σε απομονωμένο μέρος του σπιτιού, προσβάσιμο από τη γάτα. Απομακρύνετε τα περιττώματα και τα ούρα καθημερινά, χρησιμοποιώντας ειδικό φαρασάκι. Αδειάστε όλο το δοχείο μία φορά την εβδομάδα και πλύνετε το με άφθονο νερό. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο αντισηπτικό ή υγρό καθαρισμού χωρίς έντονο άρωμα, αρκεί να το ξεπλύνετε καλά. Αν το γατάκι έχει μπερδευτεί, δεν ξέρει που να πάει και ξύνει το πάτωμα, σηκώστε το χωρίς να το τρομάξετε, βάλτε το μέσα στο δοχείο και σύρετε το πόδι του επάνω στην άμμο σαν να το βοηθάτε να σκάψει.

 

Επίσκεψη στον γιατρό

Το γατάκι που δεν έχει εμβολιαστεί ποτέ, χρειάζεται να προστατευτεί από τον ερπητοϊό της γάτας (ιός Ρινοτραχειΐτιδος), τον Καλυκοϊό, και τον ιό της Πανλευκοπενίας. Για καλλίτερη απάντηση του ανοσοποιητικού συστήματος ο εμβολιασμός γίνεται την 7η -9η εβδομάδα της ζωής του και κάθε 3 εβδομάδες μέχρι να γίνει 14-16 εβδομάδων. Αν θα την αφήσετε να τριγυρνά έξω, είναι σημαντικό να γίνει το αντιλυσσικό εμβόλιο όπως επιβάλλει ο νόμος, στην ηλικία των 16 εβδομάδων. Συστήνεται επίσης ο εμβολιασμός για τον ιό της λευχαιμίας, ο οποίος όταν γίνει για πρώτη φορά πρέπει να προηγηθεί έλεγχος του αίματός της για Λευχαιμία.