Πού και πώς θα επενδύατε σήμερα ένα εκατομμύριο ευρώ; Στο επενδυτικό τοπίο επικρατεί έντονη συννεφιά, η ορατότητα είναι χαμηλή και δεν δύναστε να διακρίνετε τις ευκαιρίες. Κάποιοι άλλοι, όμως, μπορούν! Ένδεκα ειδικοί αναλαμβάνουν να δουν πέρα από το ομιχλώδες τοπίο και να σάς προτείνουν πού, πώς και πότε να επενδύσετε το συγκεκριμένο ποσό, καθώς και πώς να ενεργήσετε, ώστε να μην την πάθετε.
Κωνσταντίνος Ραφαηλίδης
Διευθυντής Χρηματιστηριακών Συναλλαγών Global Capital
Εάν είχα €1 εκ διαθέσιμο για επένδυση, θα προτιμούσα το 50% των χρημάτων αυτών να το είχα σε ρευστό, λόγω της αβεβαιότητας που υπάρχει στην αγορά. Από εκεί και πέρα το 30% θα το επένδυα σε μετοχικούς τίτλους στην Ελλάδα και κυρίως στην Εθνική Τράπεζα, στον ΟΠΑΠ και τον Μυτιληναίο. Επιλέγω την Εθνική, επειδή το σύστημα στο ΧΑ είναι τραπεζοκεντρικό και η τράπεζα αυτή είναι leader στην αγορά. Επιλέγω Μυτιληναίο, λόγω του χαμηλού του δανεισμού και επειδή είναι πρωταγωνιστής στην απελευθέρωση ενέργειας στην Ελλάδα, καθώς και τον ΟΠΑΠ, γιατί θεωρείται «defensive cow» μετοχή. Τέλος, το υπόλοιπο 20% θα το επένδυα σε χρυσό και σε άλλα soft commodities.
Στο ΧΑΚ, οι πέντε μετοχές που έχουν τις καλύτερες προοπτικές είναι, κατά την άποψή μου, αυτές της Τράπεζας Κύπρου, της Marfin Popular, της Ελληνικής Τράπεζας, της Πετρολίνα και της CTC.
Χρίστος Καλογέρης
Διευθυντής Διαχείρισης Κεφαλαίων Marfin CLR
Επειδή το 2009 είναι μια δύσκολη χρονιά για επενδύσεις, το 45% του ποσού θα το επένδυα σε καταθέσεις σε κυπριακές τράπεζες, στο υψηλότερο επιτόκιο που θα μπορούσα να εξασφαλίσω. Από εκεί και πέρα, το 30% θα το επένδυα σε μετοχικούς τίτλους στις ΗΠΑ, γιατί η ανάκαμψη των χρηματαγορών, όπως και η πτώση, θα ξεκινήσει από εκεί. Το υπόλοιπο 25% σε εταιρικά ομόλογα υψηλής φερεγγυότητας (senior bonds) με λήξη μέχρι το 2010.
Στο ΧΑΚ, κατά το πρώτο πεντάμηνο του έτους δεν θα επένδυα, καθώς εκτιμώ ότι οι τιμές θα υποχωρήσουν περαιτέρω. Στο επόμενο διάστημα, θα επένδυα στις μετοχές της Τράπεζας Κύπρου, της Marfin Popular, της Muskita, της Vasilico και της CTC. O λόγος που επιλέγω αυτές τις μετοχές είναι γιατί αφενός οι τράπεζες παρέχουν ρευστότητα και αφετέρου οι άλλες μετοχές έχουν αμυντικά στοιχεία με καλή μερισματική πολιτική. Είναι μετοχές για δύσκολους καιρούς.
Κωνσταντίνος Παπαναστασίου
Πρόεδρος CFA Society of Cyprus
Η παγκόσμια οικονομική κρίση έχει αυξήσει σημαντικά την αβεβαιότητα στις χρηματαγορές, καθώς και τον επενδυτικό κίνδυνο. Για τη μείωση του επενδυτικού κινδύνου, σημαντική αρχή για κάθε επενδυτή πρέπει να είναι η διασπορά χαρτοφυλακίου. Διασπορά τόσο σε κατηγορίες επενδύσεων σε κλάδους όσο και σε γεωγραφικές περιοχές.
Όσον αφορά στις κατηγορίες επενδύσεων, ένα σωστά δομημένο χαρτοφυλάκιο θα πρέπει να είναι διασπαρμένο μεταξύ μετοχικών τίτλων, ομολόγων, εμπορευμάτων (commodities) αλλά και καταθέσεων και διαθέσιμων μετρητών, που ενδεχομένως να επενδυθούν σε άλλες κατηγορίες επενδύσεων, με τη μείωση του κινδύνου και τη δημιουργία επενδυτικών ευκαιριών μεσοπρόθεσμα.
Όσον αφορά κλάδους και τομείς οικονομικής δραστηριότητας με αμυντικά χαρακτηριστικά, όπως είναι αυτός της υγείας, αποτελούν ασφαλέστερες επιλογές. Επίσης, οι επενδυτές καλό θα ήταν να επιλέξουν γεωγραφικές περιοχές που αναμένονται να ανακάμψουν γρηγορότερα, ειδικά μετά από μια πιθανή ανατίμηση των πρώτων υλών.
Η ποσοστιαία κατανομή ανάμεσα σε κατηγορίες επενδύσεων, κλάδους και γεωγραφικές περιοχές εξαρτάται από τους επενδυτικούς στόχους, τη διάθεση ανάληψης κινδύνου του κάθε επενδυτή, καθώς και από τα λοιπά επενδυτικά του χαρακτηριστικά.
Κατά το 2008, το ΧΑΚ ήταν από τις αναδυόμενες αγορές που είχαν σημειώσει τη μεγαλύτερη πτώση (-77,2%). Σημαντική συνεισφορά στην πτώση είχαν οι τραπεζικοί τίτλοι, οι οποίοι αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό κεφαλαιοποίησης του ΧΑΚ.
Συνεπώς, οποιαδήποτε άνοδος και αναστροφή του αρνητικού κλίματος στο ΧΑΚ, δεν μπορεί να επέλθει χωρίς την άνοδο των τραπεζικών τίτλων και ειδικότερα αυτών της Τράπεζας Κύπρου και της Marfin.
Τονίζεται ο μεσομακροπρόθεσμος χαρακτήρας, που θα πρέπει να διέπει τις επενδύσεις τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό, για αποφυγή των έντονων βραχυπρόθεσμων διακυμάνσεων της αγοράς και συνεπώς τον αυξημένο επενδυτικό κίνδυνο.
Μάριος Μαυρίδης
Οικονομικός αναλυτής
Αν είχα ένα εκατομμύριο ευρώ σήμερα, θα επένδυα το 80% σε πιστοποιητικά καταθέσεων με διάρκεια ενός έτους στο ψηλότερο δυνατό επιτόκιο. Το υπόλοιπο 20% θα το διέθετα για αγορά μετοχών σταδιακά και με μικρά ποσά, έτσι που οι 200.000 ευρώ να επενδυθούν σε διάστημα 12 μηνών.
Στη συνέχεια θα απέσυρα τις 400.000 ευρώ από τα πιστοποιητικά καταθέσεων και θα έψαχνα για ευκαιρίες αγοράς ακίνητης ιδιοκτησίας - κατά προτίμηση οικοπεδοποιήσιμη γη - και μετοχές. Δηλαδή, στα επόμενα τρία χρόνια το χαρτοφυλάκιό μου θα αποτελείτο από 40% χρεόγραφα και μετρητά, 30% μετοχές και 30% ακίνητη ιδιοκτησία.
Πιστεύω ότι η πτώση των τιμών στο χρηματιστήριο προεξοφλεί την οικονομική ύφεση, που αναμένεται στην Κύπρο. Το πρόβλημα είναι ότι δεν γνωρίζουμε το βάθος και τη διάρκεια της κρίσης και έτσι στην αγορά επικρατεί μεγάλη αβεβαιότητα. Ίσως οι τιμές να είναι υποτιμημένες, ίσως και υπερτιμημένες. Γι’ αυτό, η καλύτερη επενδυτική πολιτική είναι να αγοράζουμε μετοχές με μικρά ποσά, σε τακτά χρονικά διαστήματα, έτσι που να μετριάζουμε το κόστος και να ελαχιστοποιούμε τον κίνδυνο.
Πιστεύω ότι οι τιμές των μετοχών θα παραμείνουν χαμηλά για τους επόμενους 12 μήνες, άρα δεν υπάρχει λόγος για βεβιασμένες κινήσεις. Στα ακίνητα πιστεύω ότι η πτώση θα είναι μεγάλη κατά το 2009 κι έτσι θα μπορούμε να βρούμε καλές ευκαιρίες για επενδύσεις.
Δημήτρης Ταξιτάρης
Διευθυντής Διαχείρισης Κεφαλαίων CISCO - Συγκρότημα Τράπεζας Κύπρου
Στις τρέχουσες συνθήκες, παράγοντες - κλειδιά θα είναι οι μακροπρόθεσμες τοποθετήσεις, η διασπορά και η επιλεκτικότητα. Η επιμήκυνση του επενδυτικού ορίζοντα μειώνει την εξάρτηση από τις βραχυπρόθεσμες διακυμάνσεις της αγοράς και συνεπώς τον επενδυτικό κίνδυνο.
Το περιβάλλον παραμένει εξαιρετικά αβέβαιο και η ορατότητα για την πορεία των μακροοικονομικών δεδομένων και θεμελιωδών στοιχείων εταιρειών είναι σε χαμηλά επίπεδα. Για το λόγο αυτό είναι εξαιρετικά σημαντική η δόμηση ενός επενδυτικού χαρτοφυλακίου με μεγάλη διασπορά, με στόχο τη μείωση της εξάρτησης από συγκεκριμένες μεταβλητές, κλάδους και παράγοντες κινδύνου. Οποιοσδήποτε κίνδυνος αναλαμβάνεται από τους επενδυτές, πρέπει να ανταμείβεται κατάλληλα.
Με άλλα λόγια, οι αναμενόμενες αποδόσεις στις επενδύσεις του χαρτοφυλακίου πρέπει να είναι ισορροπημένες και επαρκείς.
Πρέπει να σημειώσουμε πως οι τιμές στις βασικές επενδυτικές κατηγορίες, μετοχές και ομόλογα, έχουν καταγράψει διεθνώς σημαντικές πτώσεις κατά το τελευταίο έτος. Σε πολλές περιπτώσεις, εταιρείες και κλάδοι που δεν επηρεάζονται σε τόσο μεγάλο βαθμό, τιμωρήθηκαν υπερβολικά από τις αγορές. Ταυτόχρονα, οι τιμές στις αγορές ομολόγων προεξοφλούν ασυνήθιστα ψηλά ποσοστά πτώχευσης εταιρειών.
Οι πτώσεις των τιμών, παρόλο που δεν είναι ευχάριστες, δημιουργούν ευκαιρίες. Και η επιλεκτικότητα είναι κλειδί για την εκμετάλλευση αυτών των ευκαιριών. Για το σκοπό αυτό, χρειάζεται τεχνοκρατική αξιολόγηση των πιθανών επενδυτικών επιλογών για δόμηση του κατάλληλου χαρτοφυλακίου, σύμφωνα με τα επενδυτικά χαρακτηριστικά του επενδυτή: Γνώσεις και εμπειρία, οικονομική κατάσταση, επενδυτικοί στόχοι και διάθεση ανάληψης κινδύνου.
Μια από τις σημαντικές ιδιαιτερότητες του ΧΑΚ αποτελεί το γεγονός ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό της κεφαλαιοποίησής του αποτελείται από τρεις τράπεζες: Κύπρου, Marfin και Ελληνική. Συνεπώς, οποιοσδήποτε επενδυτής στο ΧΑΚ πιθανό να κατέχει σε κάποιο βαθμό τις τρεις αυτές μετοχές. Οι επενδυτικές επιλογές αυξάνονται, φυσικά, συμπεριλαμβάνοντας στις ενδεχόμενες επενδύσεις και μετοχές του Χρηματιστηρίου Αθηνών, μέσω της κοινής πλατφόρμας.
Μάριος Σαλίδης
Business Development manager Mega Equity
Μέχρι να δω μια ουσιαστική βελτίωση στα οικονομικά αποτελέσματα και στην κατάσταση των διεθνών οικονομικών, το 50% θα το διατηρούσα σε καταθέσεις προθεσμίας έξι μηνών και ενός χρόνου. Το 30% θα το διατηρούσα σε μετοχικούς τίτλους τόσο στην Κύπρο όσο και το εξωτερικό και το 20% σε commodities, με επίκεντρο το πετρέλαιο.
Στο ΧΑΚ, έχοντας ως κριτήριο τη σύγκριση της εμπορευσιμότητας με τα fundamentals των εταιρειών, προτείνω για αγορά την Τράπεζα Κύπρου, τη Marfin Popular, την Ελληνική Τράπεζα, τη CTC και την ΕRMES του ομίλου Σιακόλα και την Πανδώρα Επενδύσεις του συγκροτήματος Λεπτός.
Νίκος Μιχαηλάς
Γενικός διευθυντής Δήμητρα Επενδυτική
Η υφιστάμενη οικονομική κρίση είναι αναμφίβολα η χειρότερη από το Β Παγκόσμιο Πόλεμο. Η κατάσταση είναι δύσκολη και χρειάζονται προσεκτικοί και λεπτοί χειρισμοί από μέρους της πολιτείας αλλά και του κάθε πολίτη ξεχωριστά. Η αντιμετώπιση της παρούσας κρίσης απαιτεί μια κοινή στάση όλων των κοινωνικών και οικονομικών φορέων, της πολιτείας, των επιχειρήσεων και των καταναλωτών.
Όσον αφορά στο χαρτοφυλάκιο του €1.000.000, θα κρατούσα μια κάπως επιθετική πολιτική, στην προσπάθεια να εκμεταλλευτώ τις χαμηλές αποτιμήσεις των μετοχών, προβαίνοντας σε αγορές μέσα στους επόμενους 12 μήνες, με επενδυτικό ορίζοντα τα τρία με τέσσερα χρόνια. Θα επένδυα ως εξής: 35% σε μετοχικούς τίτλους στην Αμερική,
25% στην Ευρώπη και 15% στην Κύπρο.
Με το υπόλοιπο 25% του χαρτοφυλακίου θα τολμούσα την αγορά οικιστικού ακινήτου - κατά προτίμηση διαμερίσματος στο Λονδίνο - το οποίο θα επιφέρει βραχυπρόθεσμα εισοδήματα από ενοίκια αλλά και κεφαλαιουχικά κέρδη μακροπρόθεσμα.
Για επενδύσεις στο ΧΑΚ, οι πέντε μετοχικοί τίτλοι που θα επέλεγα είναι οι εξής:
• BOCY, CPB και HB, επειδή η αναμενόμενη άνοδος των αγορών θα περάσει μέσα από τις τράπεζες.
• LOG, επειδή έχει πολύ καλό «growth story».
• DEM, επειδή η τιμή της μετοχής είναι πολύ υποτιμημένη σε σχέση με την πραγματική αξία της εταιρείας (trading below cash). Επίσης, η εταιρεία διαθέτει σημαντικά ρευστά διαθέσιμα, που της δίνουν τη δυνατότητα να εκμεταλλευτεί τις επενδυτικές ευκαιρίες, οι οποίες θα ακολουθήσουν την υφιστάμενη χρηματοοικονομική κρίση.
Λοΐζος Λοΐζου
Σύμβουλος Επιχειρήσεων
Για το ένα εκ ευρώ θα πρότεινα εξάμηνη κατάθεση, που μπορεί να πάρει την καλύτερη δυνατή απόδοση. Επίσης, προτείνω έρευνα για γη με σκοπό την εμπορική ανάπτυξη και εκμετάλλευση στο μέλλον και κοντινή παρακολούθηση του χρηματιστηρίου. Οι ευκαιρίες πάντοτε θα υπάρχουν. Χρειάζεται, όμως, υπομονή.
Στο ΧΑΚ προτείνω για αγορά CPB, BOC και HB, καθώς εκτιμώ πως παρόλη τη μείωση του περιθωρίου κέρδους, θα κρατήσουν την κερδοφορία τους σε καλά για τα δεδομένα της εποχής επίπεδα. Στις δύο πρώτες υπάρχει η ευκαιρία του arbitrage. Επίσης, έχουν καλή ρευστότητα ως τίτλοι. PHL και LOG είναι καλές και συγυρισμένες εταιρείας με προοπτική τόσο για ανάπτυξη όσο και για κερδοφορία. Η LOG ίσως να περάσει δύσκολες στιγμές τα επόμενα ένα με δυο χρόνια, αλλά πιστεύω ότι είναι εταιρεία που μπορεί να σταθεί στον τομέα της. Όσο για την PHL, ό,τι και να συμβαίνει, θα εξαρτιόμαστε από το προϊόν της. Και επειδή δύσκολα μπορεί να γίνει έλεγχος για το πώς και πόσο αγοράζει από τους προμηθευτές της, έχει το περιθώριο κέρδους που μπορεί να την κρατήσει. Είναι, όμως, σουλουπωμένη εταιρεία, με έμπειρους managers και μεγαλομετόχους.
Ελληνική Τράπεζα Επενδύσεις
Ακολουθώντας τις βασικές αρχές της χρηματοοικονομικής, ένας διαχειριστής με χαρτοφυλάκιο €1εκ, πρωτίστως θα πρέπει να εφαρμόσει την αρχή της διασποράς του επενδυτικού κινδύνου, δηλαδή να επιλέξει διαφορετικές επενδυτικές κατηγορίες (asset classes).
Για το ποσό αυτό θα επενδύαμε το 25% - 40% σε μετρητά, επειδή οι συνθήκες στο διεθνές χρηματοοικονομικό σκηνικό παραμένουν εξαιρετικά δύσκολες, αφού υπάρχει οικονομική ύφεση, μείωση των εταιρικών κερδών, κακή επενδυτική ψυχολογία και έντονη αβεβαιότητα. Προτείνουμε, επίσης, επένδυση σε ομόλογα για το 25% - 35% του ποσού. Θα επενδύαμε, κυρίως, σε ομόλογα της Ευρωζώνης και μικρότερα ποσά σε άλλες ανεπτυγμένες αγορές, όπως του Ηνωμένου Βασιλείου, με κύρια χαρακτηριστικά την ψηλή εμπορευσιμότητα και τον ψηλό δείκτη πιστοληπτικής ικανότητας.
Επιπρόσθετα, θα επενδύαμε σε μετοχές και διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια το 15% - 35% του ποσού, καθώς υπάρχει γενικότερη εκτίμηση ότι η αμερικανική οικονομία και κατά συνέπεια τα αμερικανικά χρηματιστήρια, είναι αυτά που θα ανακάμψουν πρώτα. Σχετικά με την αγορά των ακινήτων, εξειδικευμένες έρευνες αλλά και οι γενικότερες εκτιμήσεις για τον κλάδο, συνηγορούν ότι δεν αναμένεται ανάκαμψη το 2009. Είμαστε θετικοί, τουλάχιστον επί του παρόντος, απέναντι σε επιλεγμένες τοποθετήσεις μέσο-μακροπρόθεσμου χρονικού ορίζοντα. Μέχρι και το 10% του ποσού να επενδυθεί σε Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ, ενδεχομένως επενδύοντας μέσω εξειδικευμένων ταμείων ή Δ.Α.Κ.
Τέλος, το 5%-10% του ενός εκατομμυρίου ευρώ θα το επενδύαμε σε πολύτιμα μέταλλα, όμως χρυσό ή ασήμι, καθώς σε περιόδους οικονομικής ύφεσης, αλλά και έντονης αστάθειας στις αγορές, ιστορικά τα πολύτιμα μέταλλα απετέλεσαν ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο.
Σχετικά με το ΧΑΚ, είναι παραδεκτό πως οι επενδυτικές επιλογές είναι περιορισμένες, καθώς η πλειοψηφία των μετοχικών τίτλων παρουσιάζει ιδιαίτερα χαμηλή συναλλακτική εμπορευσιμότητα.
Αν, όμως, πρέπει να επιλέξουμε πέντε μετοχικούς τίτλους από το ΧΑΚ, τότε οι επιλογές μας περιορίζονται αποκλειστικά στις πιο κάτω μετοχές του δείκτη FTSE20 του ΧΑΚ, που είναι η Τράπεζα Κύπρου, η Marfin Popular, η Ελληνική Τράπεζα, η CTC και η Τσιμεντοποιία Βασιλικού. Έχουν επιλεχθεί οι τρεις τράπεζες, παρόλο που εξακολουθεί να υπάρχει αβεβαιότητα σε σχέση με επενδύσεις στο χρηματοοικονομικό τομέα, καθώς αποτελούν πέραν του 80% της σύνθεσης του πιο πάνω δείκτη. Για τους άλλους δύο τίτλους λήφθηκαν υπόψη η ισχυρή τους θέση στην αγορά και στον κλάδο όπου δραστηριοποιούνται, καθώς και οι προοπτικές ανάπτυξής τους.
Sharelink Securities and Financial Services Ltd
Για ένα μεσο-μακροπρόθεσμο επενδυτή με ισορροπημένο επενδυτικό προφίλ, η προτεινόμενη επενδυτική πολιτική θα ήταν 30% σε επιλεγμένους μετοχικούς τίτλους, 30% σε ομολογιακούς, 30% σε ρευστά διαθέσιμα και 10% σε εμπορεύματα (commodities).
Προτείνουμε τίτλους εισηγμένους σε ανεπτυγμένες αγορές, με αμυντικά χαρακτηριστικά - μη τραπεζικούς - και σταθερή κερδοφορία, υψηλές μερισματικές αποδόσεις και σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στον κλάδο που δραστηριοποιούνται.
Όσον αφορά στους ομολογιακούς τίτλους, θα προτείναμε εταιρικά ομόλογα ισχυρών εταιρειών, καθώς στην παρούσα φάση διαθέτουν ελκυστικές αποδόσεις ως προς το ρίσκο που τους αποδίδει η αγορά. Η κατανομή κεφαλαίων σε εμπορεύματα αποδίδεται στις πληθωριστικές προσδοκίες τις οποίες αναμένουμε μεσομακροπρόθεσμα, λόγω των μέτρων που λαμβάνονται διεθνώς με σκοπό την ενίσχυση της ζήτησης.
Τέλος, θα προτείναμε ένα 30% σε ρευστά διαθέσιμα, ώστε να μπορέσουμε να εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες που θα παρουσιαστούν στο διεθνή τραπεζικό κλάδο, όταν η αβεβαιότητα υποχωρήσει.
Υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες στο ΧΑΚ την τρέχουσα περίοδο. Η χαμηλή εμπορευσιμότητα, όμως, και η γενικότερη μεταβλητότητα των αγορών, καθιστούν όχι και τόσο ελκυστικές τις πλείστες μη τραπεζικές μετοχές. Παρόλα αυτά, υπάρχουν πάντοτε αξιόλογες εταιρείες με σημαντικές μερισματικές αποδόσεις και ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.
Χαρίλαος Χατζηστυλλής
Επαγγελματίας trader - specularor
Κρίνοντας από την παρούσα κατάσταση των αγορών, ένα μεγάλο μέρος του χαρτοφυλακίου και συγκεκριμένα το 70%, θα είναι καλύτερα να παραμείνει σε μετρητά. Οι ευκαιρίες πάντα θα κάνουν την εμφάνισή τους και θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να τις αρπάζουμε. Από εκεί και πέρα, ένα ποσοστό της τάξης του 20% του χαρτοφυλακίου θα το χρησιμοποιήσω σαν κερδοσκοπικό διαπραγματευτικό κεφάλαιο. Η επένδυση αυτή θα μου αποδώσει - με αυστηρό risk management και χαμηλές διακυμάνσεις - περίπου 20% ετησίως. Το χρηματοοικονομικό μέσο προς διαπραγμάτευση θα είναι βασικά ξένο συνάλλαγμα. Μια γκάμα από ζεύγη νομισμάτων καθώς επίσης και κυβερνητικά ομόλογα και κυρίως τα γερμανικά και αμερικανικά δεκαετούς διάρκειας. Εισηγούμαι, επίσης, σταδιακές αγορές στους επόμενος έξι μήνες, για το 5% του ποσού, σε ταμεία ακινήτων. Δεν συνίσταται σημαντική κατανομή πόρων σε αυτό τον τομέα, επειδή η πιθανότητα μιας περαιτέρω σχετικής διολίσθησης των τιμών αλλά και η σοβαρή πιθανότητα παρατεταμένης συνέχισης της κρίσης αυξάνει πολύ το κόστος ευκαιρίας (opportunity cost) των σχετικών επενδύσεων. Τέλος, για το 5% του ποσού που απομένει, προτείνω επένδυση σε ομόλογα υψηλής απόδοσης. Εισηγούμαι σταδιακές αγορές μέσα στους προσεχείς έξι μήνες, με τη συνολική επένδυση στα επενδυτικά οχήματα αυτά, τα λεγόμενα High Yield Bonds.