Στο παραπέντε της υποβολής των υποψηφιοτήτων για τις βουλευτικές εκλογές, ο Γενικός Εισαγγελέας, με γνωμάτευση του, ξεκαθάρισε τι εστί κόμμα.
ΛΑΣΟΚ, ΚΥΠΡΟΣ και ΕΛΑΜ θα περιληφθούν τελικά στο ψηφοδέλτιο ως κόμματα, ενώ ως ανεξάρτητος συνδυασμός θα περιληφθεί στο ψηφοδέλτιο το  Κίνημα Ανεξάρτητων Πολιτών «Ζυγός».


Ο Γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης είχε το πρωί συνάντηση με τους Λάζαρο Σαββίδη και Δημήτρη Δημητρίου για το τι εστί κόμμα, ενόψει των βουλευτικών εκλογών.
Η γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα δόθηκε το απόγευμα στην Υπηρεσία Εκλογών.

 Ως ανεξάρτητος συνδυασμός θα περιληφθεί στο ψηφοδέλτιο μόνο το Κίνημα Ανεξάρτητων Πολιτών «Ζυγός».

Ο Γενικός Εφορος Εκλογών και Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών, Λάζαρος Σαββίδης, σε δηλώσεις του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, σημείωσε ότι ο Γενικός Εισαγγελέας στην απόφαση του αναφέρει ότι παρ' όλο ότι στο κείμενο του περί Εκλογής Μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων νόμου συναντάται ο όρος ''πολιτικό κόμμα'', εντούτοις δεν δίδεται νομικός ορισμός.

Επομένως, προσθέτει ο Γενικός Εισαγγελέας - σύμφωνα με τον Γενικό Εφορο Εκλογών - η ερμηνεία του όρου αυτού στο νόμο αυτό, μέχρι και την έναρξη της ισχύος του περί πολιτικών κομμάτων νόμου 2011, δινόταν από την επιστήμη και τη νομολογία.

''Εχω καταλήξει στο συμπέρασμα, λέγει (ο Γενικός Εισαγγελέας), ότι η έννοια του πολιτικού κόμματος στο περί εκλογών των μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων νόμο, είναι εκείνη που δίδεται με τον ορισμό του όρου 'πολιτικό κόμμα' στον περί πολιτικών κομμάτων νόμο του 2011''.

Ενόψει τούτου και λαμβανομένου υπόψην ότι οι αιτήσεις τους έχουν υποβληθεί εδώ και καιρό, αναφέρει στην απόφασή του ο Γενικός Εισαγγελέας - πρόσθεσε ο κ. Σαββίδης, και παρ' όλο ότι δεν έχει δοθεί απάντηση μέχρι σήμερα, οι σχηματισμοί Κυπριακή Προοδευτική Συνεργασία (ΚΥΠΡΟΣ) και Γραφείο Δικαιωμάτων Πολίτη (ΛΑΣΟΚ) μπορούν να θεωρηθούν ως πολιτικά κόμματα.

Ο Γενικός Εφορος Εκλογών διευκρίνισε ακόμα, πως σε ό,τι αφορά το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (ΕΛΑΜ), το οποίο έχει υποβάλει σήμερα και κατόπιν προφορικής συνομιλίας του με τον Γενικό Εισαγγελέα, σημείωσε ότι θα πρέπει να εξεταστεί πόσο συμπληρωμένη είναι η αίτηση.

Ο κ. Σαββίδης είπε ότι επειδή έχει εξετάσει την αίτηση και διαπίστωσε ότι έχουν υποβληθεί όλα τα στοιχεία που ζητούνται από τη σχετική νομοθεσία, ''θεωρώ ότι θα αναγνωρίσω και το ΕΛΑΜ ως κόμμα''.

Καμία άλλη αίτηση έχει υποβληθεί ενώπιον του ΥΠΕΣ ή του Εφόρου Εκλογών διευκρίνισε, και ως εκ τούτου οποιαδήποτε άλλη αίτηση από σχηματισμούς, δεν θα αναγνωριστούν ως κόμματα αλλά συνδυασμοί ανεξαρτήτων, κατέληξε ο Λάζαρος Σαββίδης.

Αύριο από τις 9 το πρωί μέχρι τις 12 και 30 το μεσημέρι θα γίνει η υποβολή των υποψηφιοτήτων. Στο μεταξύ, ο Πέτρος Κληρίδης άναψε το πράσινο φως ώστε να δοθούν, με περιορισμούς, οι εκλογικοί κατάλογοι στα κόμματα. Δεν θα περιλαμβάνεται ο αριθμός ταυτότητας του ψηφοφόρου, η ημερομηνία γεννήσεως και το ονοματεπώνυμο του πατέρα.

---------------------------------------

Ο Πέτρος Κλήριδης τα είπε το πρωί στην νομική υπηρεσία με τους Λάζαρο Σαββίδη και Δημήτρη Δημητρίου.

Στη Γενική Εισαγγελία βρέθηκε και ο Πρόεδρος του Γραφείου Δικαιωμάτων του πολίτη ΛΑΣΟΚ, Λάκης Ιωάννου και παρέδωσε στο γραφείο του Πέτρου Κληρίδη, φάκελο, σύμφωνα με τον οποίο, όπως υποστηρίζει ο Λάκης Ιωάννου, το ΛΑΣΟΚ λειτουργεί ως κόμμα εδώ και 9 χρόνια.

Ο Λάκης Ιωάννου μίλησε για ολιγαρχικά συστήματα, υποστηρίζοντας ότι ο κύριος λόγος που θέλουν να τους θεωρούν ως ανεξάρτητο συνασπισμό και όχι ως κόμμα, είναι για να μην διεκδικήσουν βουλευτική έδρα στην 2 και την 3 κατανομή.

Την γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα αναμένουν και η ΚΥΠΡΟΣ, το ΕΛΑΜ και ο ΖΥΓΟΣ.

Γραφείο Δικαιωμάτων Πολίτη ΛΑΣΟΚ: Θα προσφύγουμε στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο σε περίπτωση που δεν αναγνωριστούμε

Το Γραφείο Δικαιωμάτων Πολίτη ΛΑΣΟΚ, υποστηρίζει ότι παρέθεσε στοιχεία ενώπιον του Γενικού Εισαγγελέα που αποδεικνύουν τη λειτουργία του Κινήματος ως κόμμα, από τις 31 Ιανουαρίου του 2002.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Γραφείου, Λάκη Ιωάννου, «δεν είναι λογικό», μετά από 9 χρόνια λειτουργίας και 20 ημέρες πριν από τις Βουλευτικές εκλογές, να θεωρείται το ΛΑΣΟΚ «ως παράνομο» και να μην του επιτρέπεται η κάθοδος ως Κόμμα στις βουλευτικές εκλογές.

Όπως αναφέρει ο κ. Ιωάννου, λόγω του ονόματος, το Γραφείο Δικαιωμάτων Πολίτη ΛΑΣΟΚ, τοποθετείται δεύτερο κάτω από το ΑΚΕΛ, «γεγονός που ανησύχησε κάποιους οι οποίοι δεν μας θέλουν στα ψηφοδέλτια».

Ο πρόεδρος του ΛΑΣΟΚ καταγγέλλει το Υπουργείο Εσωτερικών και τους αρμόδιους Λάζαρο Σαββίδη και Δημήτρη Δημητρίου, οι οποίοι «αρνήθηκαν να παραλάβουν τα στοιχεία που αναγνωρίζουν την νομιμότητα του Κινήματος» και ότι «εντελώς τυχαία εξαφανίστηκαν από τα γραφεία τους για να μην μας δουν».

Για καταστάσεις που παραπέμπουν σε  «ολιγαρχικά συστήματα» κάνει λόγο ο πρόεδρος του Γραφείου Δικαιωμάτων του Πολίτη, ο οποίος υποστηρίζει ότι «δεν έχουμε καμία διαφορά από τις γειτονικές μας χώρες».

Το ΛΑΣΟΚ επισημαίνει ότι θα ζητήσει από τον Γενικό Εισαγγελέα να λάβει υπόψιν τα στοιχεία πριν προβεί στη γνωμάτευση του και προειδοποιεί ότι η Δημοκρατία, σε περίπτωση που δεν αναγνωριστεί ως κόμμα το Γραφείο, «θα πληρώσει κυρώσεις που θα επιβάλει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και που αυτές οι κυρώσεις θα αντληθούν από τον Κύπριο φορολογούμενο».

Ο κ. Ιωάννου επέρριψε ευθύνες και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια γιατί, όπως είπε, «έχει υποχρέωση να διαφυλάσσει τη Δημοκρατία».

Η Κυπριακή Προοδευτική Συμμαχία (ΚΥ.ΠΡΟ.Σ): "Η ΚΥ.ΠΡΟ.Σ είναι κατοχυρωμένη"

Σε επικοινωνία που είχαμε με την πρόεδρο της ΚΥ.ΠΡΟ.Σ, Θέκλα Πετρίδου, μας ανέφερε ότι η γνωμάτευση του Γ. Εισαγγελέα δεν αφορά το Κίνημα, αφού και με τον παλαιό αλλά και με τον νέο νόμο, η ΚΥ.ΠΡΟ.Σ είναι κατοχυρωμένη.

ΕΛΑΜ: Το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο ισχυρίζεται ότι ο νέος νόμος χαρακτηρίζεται από «κενά και ασάφειες».

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Μετώπου, το καταστατικό του ΕΛΑΜ κατατέθηκε από τον Σεπτέμβριο του 2010 και «τηρεί, βάσει της νομοθεσίας, όλες τις προδιαγραφές που απαιτούνται για να εγγραφεί ως Κόμμα».

Σε περίπτωση που ο Γενικός Εισαγγελέας απορρίψει τις απαιτήσεις, το ΕΛΑΜ δεσμεύεται ότι θα κινηθεί νομικά και θα προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο. Θα καταθέσει έφεση, είπε εκπρόσωπος του Μετώπου, στο Ανώτατο, εάν δεν τους δεχτούν ως Κόμμα, προσθέτοντας ότι «η νομοθεσία προβλέπει ακόμα και αναβολή των εκλογών μέχρι να αποφανθεί το Ανώτατο».