- "Έφκαλα όνομα πως ήμουν πελλός και αυτό με βοήθησε αφάνταστα
- Χρησιμοποίησα το Δημαρχείο ως το δικό μου βασίλειο για να πετύχω αυτά που έπρεπε
- Η μεγαλύτερη ανταμοιβή μου είναι που με θυμάται με αγάπη ο κόσμος
- Ο δήμαρχος πρέπει να πολεμά την κυβέρνηση για να εξασφαλίσει κονδύλια
- Όταν έκανα τους μονόδρομους πολλοί ήθελαν να με δείρουν
- Δεν είμαι πολύ ευχαριστημένος από την ανάπτυξη της Λευκωσίας, αντίθετα με τη Λεμεσό
- Δεν είδα πρωτοποριακά έργα
- Η πόλις είναι αιώνια, δεν πεθαίνει, δεν κοιμάται. Είναι σαν την ερωμένη που έχει συνεχώς απαιτήσεις
- Εγώ έφκαλα όνομα πως είμαι «πελλός»
- Αφήστε τον να κάμει ότι θέλει, έλεγαν, γιατί εν πελλός και θα μας πελλάνει στο τέλος και μας
- Τις κυβερνήσεις πρέπει να τις πολεμάς για να κερδίζει κονδύλια
- Είναι χρήσιμο να σε θεωρούν «πελλό». Πέτυχα πολλά με αυτό τον τρόπο"
Ο Λέλλος δεν χρειάζεται συστάσεις. Πρόκειται για τον άνθρωπο του οποίου το όνομα είναι συνυφασμένο με την σύγχρονη ιστορία της Λευκωσίας. Μέσα από διηγήσεις από τη ζωή και τη δημαρχιακή του πορεία, μας ταξιδεύει στο παρελθόν, μας εξήγα γιατί τον θεωρούσαν «πελλό» και τι πέτυχε με αυτή του τη «φήμη».
Ο επί τριάντα χρόνια δήμαρχος Λευκωσίας Λέλλος Δημητριάδης, ανοίγει τα χαρτιά του στο Sigmalive και μιλά για τη ζωή και την πορεία του, από την εποχή που διατελούσε βουλευτής το 1960, μέχρι και το 2001, έτος κατά το οποίο παρέδωσε στον επόμενο δήμαρχο τη δημαρχιακή του έδρα.
Μόλις ανέλαβε την Δημαρχία της πρωτεύουσας, ο Λέλλος Δημητριάδης έδωσε μια υπόσχεση στο εαυτό του, όπως εκμυστηρεύεται, να χρησιμοποιήσει το Δημαρχείο ως το δικό του βασίλειο για να διεκπεραιώσει τα έργα που έπρεπε. Το κυριότερο όλων ήταν «ότι ήθελα να αποδείξω πως μπορούμε να συνεργαστούμε με τους τουρκοκύπριους. Δημιουργήσαμε από κοινού το πολεοδομικό σχέδιο Λευκωσίας και το αποχετευτικό και έγιναν όλες οι κατάλληλες ενέργειες ούτως ώστε, όταν θα βρίσκαμε λύση του κυπριακού να ήταν όλα έτοιμα».
Η μεγαλύτερη ανταμοιβή για τον Λέλλο Δημητριάδη είναι, όπως ο ίδιος αναφέρει, το γεγονός ότι ο κόσμος τον θυμάται με αγάπη. «Με την εμφάνιση του παραμικρού προβλήματος, ο κόσμος περίμενε ότι θα πάω επί τόπου να δω το πρόβλημα και να βρω κάποια λύση. Και έτσι γινόταν πάντα».
Αναπολώντας στιγμές του χθες, ο 78χρονος σήμερα πρώην Δήμαρχος(ο οποίος κατέχει ακόμα τον τίτλο), μιλά για τις μάχες που έδωσε στην τοπική αυτοδιοίκηση και για τα έργα που κατάφερε να κάνει πολεμώντας τις κυβερνήσεις. «Κατάφερα να πάρω κεφάλαιο από του έχοντες και με αυτό τον τρόπο φτιάξαμε το Λεβέντειο, το αποχετευτικό, το θέατρο του Αγίου Αντρέα και τη Λαϊκή Γειτονιά. Κανένα από τα μεγάλα έργα που έγιναν δεν έγιναν από τον τακτικό κρατικό προϋπολογισμό επειδή δεν ήταν επαρκής»
Αναφερόμενος στο κολυμβητήριο Λευκωσίας, γνωστό σε όλους μας ως «την πισίνα του Λέλλου», ο δήμαρχος είπε ότι πολέμησε για να καταφέρει να κερδίσει εκείνο το χώρο και να φτιάξει το κολυμβητήριο. «Το ήθελε ακόμα και η εκκλησία. Με καυγάδες το κέρδισα όμως εγώ για χάριν της Λευκωσίας».
Επί Δημαρχίας Δημητριάδη δημιουργήθηκε επίσης η Ένωση Δήμων Κύπρου με πρόεδρο τον ίδιο τον Λέλλο από την εποχή της ίδρυσης της μέχρι που αποσύρθηκε από την ενεργή δράση.
Η τοπική αυτοδιοίκηση, ανέφερε ο δήμαρχος, από νομικής απόψεως δεν υστερεί. «Είμαστε σε καλό δρόμο. Ο μόνος τομέας στον οποίο υστερούμε είναι ότι οι δήμοι δεν δικαιούνται από τα εισοδήματα του κράτους».
Ο δήμαρχος αναφέρει ότι δεν είναι ευχαριστημένος από τη Λευκωσία σε ότι αφορά την ανάπτυξη, σε αντίθεση με τη Λεμεσό που πάει πολύ καλά, σημειώνοντας ότι στην πρωτεύουσα δεν είδε να γίνονται πρωτοποριακά έργα.
Σχετικά με την Πύλη Αμμοχώστου, αναφέρει «όταν ζήτησα να αναλάβω την Πύλη και να την μετατρέψω σε πολιτιστικό κέντρο δεν μου το επέτρεψαν σε καμία περίπτωση. Τότε τους απείλησα με τον πιο αισχρό τρόπο, ότι δηλαδή θα τους κάνω ρεζίλι διότι χρησιμοποιούσαν την Πύλη σαν αποθήκη, σαν εργαστήριο. Μετά από αυτή την εξέλιξη αποφασίστηκε, σε υπουργικό πια επίπεδο, να παραχωρηθεί στο Δήμο η Πύλη Αμμοχώστου». Ο τότε υπεύθυνος όμως, σύμφωνα με το. Λ. Δημητριάδη προφασίστηκε ότι θα χρειάζονταν 2 και πλέον χρόνια μέχρι να μεταφερθούν τα υλικά που βρίσκονταν μέσα. «Τότε, τους έδωσε διορία 15 ημέρες και τους είπα πως αν δεν φύγουν από μόνοι τους θα τους πετάξω έξω εγώ». Αν δεν είσαι αυστηρός δεν γίνεται η δουλειά σου, σημείωσε.
Τα έργα σε μια πόλη ποτέ δεν ολοκληρώνονται, τονίζει, παρομοιάζοντας την πόλη σαν μια ερωμένη που συνέχεια έχει απαιτήσεις. «Η πόλη», πρόσθεσε, «είναι αιώνια, δεν πεθαίνει και δεν κοιμάται ποτέ».
«Εγώ έφκαλα όνομα πως είμαι πελλός», δηλώνει μετά παρρησίας ο Λέλλος Δημητριάδης, τονίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο πέτυχε πολλά. «Όταν ήθελα κάτι που δύσκολα θα διεκπεραιωνόταν, δεν με σταματούσαν και έλεγαν ΄΄αφήστε τον να το κάμει γιατί εν πελλός τούτος τζαι θα μας πελλάνει τζαι ΄μας΄΄».
Θυμάται επίσης μια ιστορία, όταν τον κάλεσε ο Μακάριος και τον ρώτησε «Βρε δεν ντρέπεσαι, να προσπαθείς να με ξεγελάσεις εμένα και να προσπαθείς να με πείσεις ότι είσαι τρελός;».
Όταν επίσης γίνονταν οι διεργασίες για το αποχετευτικό, ο Λ.Δ, όπως αναφέρει, επισκέφθηκε τον Μακάριο για να τον ενημερώσει πως η ε/κ πλευρά πρέπει να έρθει σε συμφωνία με τους τ/κ. Τότε ο Μακάριος τον ρώτησε «γιατί ήλθες σε μένα; Μήπως θέλεις ππαράες» και ο δήμαρχος του απάντησε «όχι Μακαριότατε θέλω τις ευλογίες σου για να ξεκινήσω συνομιλίες και να προχωρήσω σε συνεργασία με την τ/κ πλευρά. Όσον αφορά τους ππαράες, το ξέρω πως είναι δύσκολο». Τότε ο Μακάριος του είπε «θα ξεκινήσεις τις συνομιλίες υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα προβείς σε οποιαδήποτε ενέργεια που να αναγνωρίζει τον ΄΄δήμαρχο΄΄ και να επηρεάσεις την βασική μου πολιτική». Ο Λελλος δέχτηκε την προϋπόθεση και έλαβε τις ευλογίες του Μακαρίου. Φεύγοντας όμως ο Λ. Δημητριάδης από το γραφείο του Μακαρίου, ο δεύτερος του είπε «Λέλλο, αν πετύχεις, θα κερδίσουμε όλοι από την αίγλη της επιτυχίας σου. Αν δεν πετύχεις θα σε διώξω σαν ένα επιπόλαιο δήμαρχο» και ο Λέλος του απάντησε με ΄΄θράσος΄΄, «μακαριότατε δεν είχα καμιά αμφιβολία ότι έτσι θα έπραττες»
Ο Λέλλος θυμάται επίσης την εποχή που δημιούργησε τους μονόδρομους στη Λευκωσία. «Τότε ήθελαν να με δέρουν. Πώς να εξηγήσεις του κυπραίου ότι πρέπει να κάνει ολόκληρο το γύρο για να πάει απέναντι», λέει χαριτολογώντας.
Καταλήγοντας, ο Λέλλος Δημητριάδης τόνισε ότι «είναι χρήσιμο να σε θεωρούν πελλό, Πέτυχα πολλά με αυτό τον τρόπο»