Η διπλή αναμέτρηση (την περασμένη και την ερχόμενη Τετάρτη) Ανόρθωσης - ΑΣΙΛ για το κύπελλο Κόκα Κόλα είναι μόλις η 1η επίσημη ανάμεσα στις δύο ομάδες έπειτα από 40 χρόνια (στο πρωτάθλημα), ενώ πέρασαν 42 χρόνια από την τελευταία αναμέτρηση Κυπέλλου. Οι παλιοί θα θυμηθούν νοσταλγικές στιγμές από το ΓΣΕ και το «Γρηγόρης Αυξεντίου», στην Αμμόχωστο και στη Λύση. Δυστυχώς τα τελευταία επίσημα παιχνίδια έγιναν μετά την εισβολή και σε γήπεδα της ελεύθερης Κύπρου.
Ανόρθωση και ΑΣΙΛ διατηρούσαν πάντα στενές, φιλικές σχέσεις σε όλα τα επίπεδα. Αρκετοί ποδοσφαιριστές φόρεσαν τη φανέλα και των δύο σωματείων. Πρώτη χαρακτηριστική περίπτωση αυτή του Κώστα Αττά που στη δεκαετία του ΄60 πανηγύρισε πολλούς τίτλους με την Ανόρθωση και αμέσως επόμενη του Στέφανου Λυσάνδρου τη δεκαετία του ΄70. Μάλιστα η μετεγγραφή του Στέφανου από τον ΑΣΙΛ στην Ανόρθωση συνδυάστηκε με την παράλληλη σταδιακή μετακίνηση πολλών παικτών από την «Κυρία» (που έκανε ανανέωση δυναμικού) προς την ομάδα της Λύσης. Αναφέρουμε τους Δώρο, Ττοφή, Β. Λάρκου, Αχιλλέα, Σώτο, Κ. Κοκκινή, Φλώρη και Γ. Παναγίδη.
Κύπελλο ΄74-΄75
Μετά τα τραγικά γεγονότα του 1974 και τον ξεριζωμό, Ανόρθωση και ΑΣΙΛ προσπαθούσαν, όπως όλα τα προσφυγικά σωματεία, να επιβιώσουν και να σταθούν στα πόδια τους. Αντιμετώπιζαν φυσικά τεράστια προβλήματα. Η Ανόρθωση χρησιμοποιούσε διάφορες έδρες, ξεκινώντας από το Δημοτικό Στάδιο Αραδίππου, τη στιγμή που ο ΑΣΙΛ (είχε ανακηρυχτεί πρωταθλητής Β΄ Κατηγορίας τη χρονιά ΄73-΄74) βρήκε στέγη στο ΓΣΟ Λεμεσού. Πρέπει να αναφέρουμε ότι οι δύο ομάδες ξεκίνησαν μαζί προετοιμασία στη Λεμεσό, υπό τις οδηγίες του Πανίκου Ιακώβου.
Η κλήρωση του κυπέλλου τούς έφερε αντίπαλους σε μονό αγώνα και η Ανόρθωση επικράτησε στην Αραδίππου με 7-1. Από δύο γκολ πέτυχαν οι Παναγίδης, Τάρταρος, Φοίβος και ένα ο Αντωνάκης. Η Ανόρθωση κατάφερε εκείνη τη χρονιά να κατακτήσει το τρόπαιο. Στον 2ο γύρο απέκλεισε με 8-7 στα πέναλτι (2-2 ο αγώνας) την Αλκή, στον ημιτελικό νίκησε με 1-0 τον Απόλλωνα και στον τελικό (6 Ιουλίου 1975 στο ΓΣΠ) με 3-2 την ΕΝΠ στην παράταση. Φάνος, Κοβής, Νικόλας, Αρτέμης, Στέφανος, Τάρταρος, Θεοχαρίδης, Μάντης, Σολέας, Αντωνάκης, Φώτος, Φοίβος, Αχιλλέας, Παμπόρης, Παττίχης και Σαββίδης ήταν οι παίκτες της Ανόρθωσης, ενώ ο ΑΣΙΛ βασίστηκε στους Κ. Κουή, Κόκκινο, Παρπούνα, Φλώρη, Τούγκο, Χριστόφορο, Ντάκκα, Παντελάκη, Ψαριά, Α. Αλεξάνδρου και Παναγίδη.
Πρωτάθλημα ΄76-΄77
Σε επίπεδο πρωταθλήματος οι δύο ομάδες συναντήθηκαν για τελευταία φορά πριν ακριβώς από 40 αγωνιστικές περιόδους. Ο ΑΣΙΛ υποβιβάστηκε εκείνη τη χρονιά. Στο 1ο γύρο στο Δασάκι της Άχνας η ομάδα της Αμμοχώστου επικράτησε με 2-1, με γκολ των Φώτου και Σολέα, ενώ στον 2ο γύρο είχαμε ισοπαλία 1-1. Ήταν μάλιστα και η πρώτη ισοπαλία με σκορ, αφού οι τρεις προηγούμενες ήταν «λευκές».
Συνολική προϊστορία
Στο πλαίσιο του πρωταθλήματος, η Ανόρθωση και ο ΑΣΙΛ αγωνίστηκαν 16 φορές. Ο ΑΣΙΛ ήταν η 1η ομάδα εκτός των μεγάλων πόλεων που ανέβηκε στην 1η κατηγορία και κάποια στιγμή απέκτησε το προσωνύμιο «φονέας των γιγάντων», αφού κατέγραψε επιτυχίες απέναντι στις μεγάλες ομάδες του ποδοσφαίρου μας. Δέκα αγώνες ανάμεσα σε Ανόρθωση και ΑΣΙΛ έγιναν πριν από το ΄74 και άλλοι έξι μετά την εισβολή. Στην πρώτη χρονιά που βρέθηκαν αντιμέτωποι, την περίοδο ΄67-΄68, πέτυχαν από μία νίκη. Συνολικά η Ανόρθωση πέτυχε 10 νίκες, ο ΑΣΙΛ δύο, ενώ τέσσερεις αγώνες έληξαν ισόπαλοι. Τα γκολ 33-10 για την Ανόρθωση. Αναλυτικά τα αποτελέσματα και οι σκόρερ της Ανόρθωσης - δεν κατέστη δυνατό να εξευρεθούν και οι σκόρερ του ΑΣΙΛ.
1967-68
Ανόρθωση-ΑΣΙΛ 4-0 (Αντωνάκης 2, Πιερής, Ζάγκυλος)
ΑΣΙΛ-Ανόρθωση 3-1 (Ζάγκυλος)
1968-1969
Ανόρθωση-ΑΣΙΛ 1-0 (Κ. Κοκκινής)
ΑΣΙΛ-Ανόρθωση 0-0
Στην πρώτη μεταξύ τους ισοπαλία ο ΑΣΙΛ αγωνίστηκε με τους Ξυστούρη, Περσιάνη, (Ιακώβου), Κόκο, Παπαπέτρου, Άντρο, Τέκκη, Μιτή, Χριστόφορο, Πανίκο, Φωκαΐδη (Καλλή) και η Ανόρθωση με τους Φάνο, Μέρτακκα, Κκαρά, Ττοφή, Φλώρη, Κώστα, Μάντη (Κοκκινή), Αντωνάκη, Γιάννο, Χαραλάμπους και Παναγίδη.
1969-70
Ανόρθωση-ΑΣΙΛ 3-1 (Αντωνάκης, Κοκκινής, Γιάννος)
ΑΣΙΛ-Ανόρθωση 0-0
1970-71
Ανόρθωση-ΑΣΙΛ 0-0
ΑΣΙΛ-Ανόρθωση 0-3 (Παναγίδης 3)
1972-73
Ανόρθωση-ΑΣΙΛ 1-0 (Σολέας)
ΑΣΙΛ-Ανόρθωση 1-0
1974-75
Ανόρθωση-ΑΣΙΛ 4-0 (Φοίβος, Κοβής, Μάντης, Στέφανος)
ΑΣΙΛ-Ανόρθωση 1-7 (Φοίβος 2, Σολέας, Τάρταρος, Μάντης, Σαββίδης, Θεοχαρίδης)
1975-76
Ανόρθωση-ΑΣΙΛ 3-2 (Σολέας, Θεοχαρίδης, Φοίβος
ΑΣΙΛ-Ανόρθωση 0-3 (Τάρταρος 2, Θεοχαρίδης)
1976-77
Ανόρθωση-ΑΣΙΛ 2-1 (Φώτος, Σολέας)
ΑΣΙΛ-Ανόρθωση 1-1 (Φοίβος)
Οι αγώνες μετά την εισβολή έγιναν αντίστοιχα σε: Αραδίππου, ΓΣΟ (΄74-΄75), ΓΣΖ, «Τσίρειο» (΄75-΄76) και «Δασάκι», «Τσίρειο» (΄76-΄77)
ΦΛΑΣ ΜΠΑΚ
Θύμησες κι από Εθνικό Άσσιας
Το παιχνίδι κυπέλλου Ολυμπιακός - Εθνικός Άσσιας ζωντάνεψε επίσης μνήμες από το παρελθόν και μας ταξίδευσε νοσταλγικά στην κατεχόμενη Άσσια και το γήπεδο του Εθνικού. Οι δυο ομάδες είχαν συναντηθεί το 1974 στον θεσμό του κυπέλλου και ο Εθνικός (που έπαιξε στη Β' κατηγορία) παραλίγο να κάνει την έκπληξη αφού κέρδισε 2-1 στην Άσσια τον δυνατό Ολυμπιακό. Όμως αποκλείστηκε αφού έχασε στον επαναληπτικό 3-1.
Όπως αναφέρει ο Τύπος της εποχής, στην Άσσια, ούτε ο πιο αισιόδοξος φίλαθλος του Εθνικού περίμενε τέτοια εμφάνιση και νίκη απέναντι στον Ολυμπιακό, που φαίνεται πως υποτίμησε τον αντίπαλό του. Οι «μαυροπράσινοι» είχαν μάλιστα προηγηθεί στο σκορ με τον Πανίκο Ευθυμιάδη στο 20'. Στο 40' ο Ττάκος ισοφάρισε για τον Εθνικό και πήρε τη νίκη με τέρμα του Χ''Γιάννη στο 55', ύστερα από ωραία προσπάθεια του Λόντου. Καλή η διαιτησία του κ. Ξανθούλλη.
ΕΘΝΙΚΟΣ: Κκίμης, Τάκης, Ζαννέτος, Κύρρης, Χατζηχρίστου, Άντρος, Λοΐζος, Λόντος, Ούσιαρος, Ττάκος, Χατζηγιάννης.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Ν. Ηλία, Κ. Μιχαήλ, Σκουφάρης, Μ. Καλοθέου, Φ. Καλοθέου, Αριστείδου, Παπέττας, Γιάννος (70' Ηλιάδης), Ευθυμιάδης, Μιτσίδης, Λυμπουρής (80' Π. Κωνσταντίνου).
Το παιχνίδι έγινε στην Άσσια στις 24 Μαρτίου του 1974 και μια εβδομάδα μετά στο ΓΣΠ, όπου ο Ολυμπιακός πήρε την πρόκριση στο 89'. Ήταν καλύτερος αλλά ο Εθνικός κράτησε καλά στην άμυνα. Το παιχνίδι ήταν επεισοδιακό και η ομάδα της Άσσιας είχε παράπονα από τη διαιτησία του Π. Αναστασίου. Στο 43' ο διαιτητής κατελόγισε πέναλτι (χέρι του Καρά) όμως προηγουμένως ο επόπτης Χρυσοστόμου έδωσε οφσάιντ. Ο διαιτητής ήταν αμετάπειστος και ο Π. Ευθυμιάδης έκανε το 1-0. Στο 80' ο Λυμπουρής πέτυχε το δεύτερο τέρμα του Ολυμπιακού. Ο Εθνικός μείωσε στο 85' με τον Λόντο, όμως στο 89' ο Π. Ευθυμιάδης έδωσε τη νίκη-πρόκριση με 3-1 στον Ολυμπιακό. Στη φάση αυτή ο επόπτης Φιλίππου υπέδειξε στον διαιτητή ότι ο Ζαννέτου του Εθνικού τον εξύβρισε. Ο διαιτητής του έδειξε κίτρινη κάρτα, ο Ζαννέτου τον γρονθοκόπησε και τραυματίστηκε ο Π. Αναστασίου. Μετά από διακοπή 3 λεπτών ο διαιτητής απέβαλε τον Ζαννέτου.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Ηλίας, Μιχαήλ, Φ. Καλοθέου, Σκουφάρης, Φακέττι, Αριστείδου, Παπέττας, Μ. Καλοθέου, Ευθυμιάδης, Μιτσίδης, Λυμπουρής.
ΕΘΝΙΚΟΣ: Κκίμης, Τάκης, Άντρος, Λοϊζίδης (Μάμας), Λόντος, Ούσιαρος, Ττάκος, Χατζηγιάννης, Ζαννέτος, Καράς, Χατζηχρίστος.