Σάββατο, στις 19:00 στο ΓΣΠ. Το μεγάλο ναι ή το μεγάλο όχι για τον Κώστα Καϊάφα, αλλά και την Ομόνοια. Για τον Κύπριο τεχνικό, το ντέρμπι με την Ανόρθωση θα αποτελέσει ίσως την τελευταία ευκαιρία για να αποδείξει ότι μπορεί να διαχειριστεί την υπάρχουσα, προβληματική κατάσταση και να οδηγήσει άμεσα την ομάδα στις επιτυχίες. Δεν θα κληθεί να αποδείξει αν είναι καλός προπονητής ή όχι. Αυτό είναι κάτι που είχε την ευκαιρία να το αποδείξει (ώς ένα βαθμό) στους περίπου 20 μήνες που βρίσκεται στον πάγκο της Ομόνοιας, αλλά κυρίως είναι κάτι που θα καταδείξει το υπόλοιπο της καριέρας τους.


Αυτό που ίσως κριθεί τις επόμενες μέρες είναι το μέλλον του Καϊάφα στον πάγκο της Ομόνοιας. Κακά τα ψέματα, οι συνέπειες ενδεχόμενου νέου αρνητικού αποτελέσματος θα είναι σοβαρές και αλυσιδωτές, και το πιθανότερο είναι πως το κλίμα θα βαρύνει τόσο πολύ, που δεν θα σηκώνει άλλο τον Κύπριο τεχνικό, ακόμα και να θέλουν κάποια μέλη της διοίκησης να τον κρατήσουν.
Οι μέρες που το προπονητικό τιμ ήταν στο απυρόβλητο έχουν περάσει. Η διοίκηση έχει πάψει να περιβάλλει με την απόλυτη εμπιστοσύνη της τον Κώστα Καϊάφα, ενώ και μια μερίδα του κόσμου θέλουν να δουν και πάλι έργα, για να πεισθούν ότι είναι ο καταλληλότερος για να οδηγήσει την ομάδα στις επιτυχίες.
Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα για τον Κώστα Καϊάφα και τους συνεργάτες του το επόμενο διάστημα. Να κερδίσει την καθολική εμπιστοσύνη διοίκησης, κόσμου, αλλά και των ποδοσφαιριστών του. Και αυτό θα έρθει μόνο μέσα από τα αποτελέσματα (αρχικά) και τις καλές εμφανίσεις (σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου). Το γεγονός ότι ακολουθεί το μεγάλο ντέρμπι με την Ανόρθωση μπορεί να αποδεχθεί θετική συγκυρία για τον τεχνικό της Ομόνοιας. Πιθανή νίκη θα επαναφέρει κάπως την ηρεμία στην ομάδα, θα περιορίσει τα μουρμουρητά του κόσμου και άπαντες θα μπορούν να δουν πιο ψύχραιμα και πιο αισιόδοξα την επόμενη μέρα.

Καθοριστικό και για την ομάδα
Κάπως έτσι προκύπτει και «το μεγάλο όχι ή το μεγάλο ναι» και για την ίδια την Ομόνοια. Μπορεί να είμαστε ακόμα στην 4η αγωνιστική και ένα ντέρμπι με την Ανόρθωση να είναι ανοικτό για κάθε αποτέλεσμα, ωστόσο, δεν παύει να είναι καθοριστικό για τη μετέπειτα πορεία της ομάδας. Με νίκη οι «πράσινοι» θα μειώσουν τη βαθμολογική διαφορά από την κορυφή και ταυτόχρονα θα ανεβάσουν την ψυχολογία και την αυτοπεποίθηση της ομάδας. Οι τρεις βαθμοί είναι το καλύτερο γιατρικό για μια ομάδα που είναι ξεκάθαρο ότι ασθενεί, και αγωνιστικά και ψυχολογικά.
Αντίθετα, νέα απώλεια και ειδικότερα ήττα θα εκτοξεύσει τη διαφορά από την πρώτη θέση μέχρι και τους 8 βαθμούς, η ψυχολογία θα πιάσει πάτο και η αμφισβήτηση θα εκτοξευτεί στα ύψη. Το χειρότερο, όμως, απ' όλα είναι πως η Ομόνοια θα απομακρυνθεί ακόμη περισσότερο και οι ποδοσφαιριστές του «τριφυλλιού» θα βρεθούν να αγωνίζονται μπροστά σε δυο, τρεις, το πολύ τέσσερεις χιλιάδες κόσμου. Και χωρίς τον κόσμο τους, δεν μπορούν να ελπίσουν σε ένα καλύτερο (αγωνιστικό και οικονομικό) αύριο.

«Για ένα καλύτερο μέλλον»
Το δεύτερο σενάριο είναι κάτι που δεν θέλουν να σκέφτονται στην Ομόνοια, αφού γνωρίζουν πολύ καλά ποιες θα είναι οι παρενέργειες ακόμη ενός αρνητικού αποτελέσματος. Υπάρχει αισιοδοξία και πίστη στην ομάδα ότι θα βρει τον τρόπο να αντιδράσει. χαρακτηριστική η δήλωση του αντιπροέδρου της Ομόνοιας Λάκη Πολυκάρπου: «Με όλο τον σεβασμό προς την Ανόρθωση, εμείς παίζουμε μέσα στην έδρα μας, μπροστά στον κόσμο μας και αν παρουσιάσουμε εκείνα τα στοιχεία που πρέπει, έχουμε τη δυνατότητα να φτάσουμε στη νίκη. Και αν την πετύχουμε, τότε θα δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για ένα καλύτερο μέλλον. Μέσα από τον προβληματισμό που υπάρχει, καλούμαστε να φανούμε αντάξιοι της ιστορίας μας και να ανταποκριθούμε σε αυτήν την πρόκληση».