Πάνε σαράντα χρόνια που τα βαρωσιώτικα ντέρμπι γίνονται μακριά από την αγαπημένη Αμμόχωστο. Αύριο η Νέα Σαλαμίνα και η Ανόρθωση θα συναντηθούν πάλι, με τις μνήμες να ξυπνούν πιο έντονα και να μας ταξιδεύουν στην όμορφη πόλη. Δεν ξεθώριασαν και ούτε θα ξεθωριάσουν οι εικόνες από την Αμμόχωστο.

Οι αγώνες Νέα Σαλαμίνα-Ανόρθωση ήταν κάθε χρόνο μια γιορτή για τους φιλάθλους της Αμμοχώστου και της επαρχίας. Ένα ποδοσφαιρικό πανηγύρι που ξεκινούσε μια εβδομάδα πριν το παιχνίδι και ο απόηχός του κρατούσε για μέρες. Υπήρχε -σίγουρα- πάθος για τη νίκη και το γόητρο, αλλά πάντα σε όμορφο περιβάλλον, με πειράγματα και στοιχήματα για το ποια ομάδα θα κέρδιζε το τοπικό ντέρμπι. Οι φίλαθλοι πήγαιναν μαζί στο αξέχαστο ΓΣΕ και… χώριζαν όταν έμπαιναν στο στάδιο.

Μετά το παιχνίδι ήταν ξανά μαζί για την… ανάλυση του αγώνα και τα γνωστά πειράγματα. Το ίδιο κλίμα φιλίας και αγάπης υπήρχε μεταξύ των ποδοσφαιριστών. Τότε που όλοι έπαιζαν για τη φανέλα της ομάδας τους, για τον κόσμο, για τον εαυτό τους και γιατί αγαπούσαν το ποδόσφαιρο. Όσο για το πριμ των νικητών; Ένα δείπνο από τη διοίκηση, μια διασκέδαση σε νυχτερινό κέντρο. Όμορφες, αξέχαστες στιγμές στην Αμμόχωστο.

Υπερέχει η «Κυρία»

Η Ανόρθωση υπερέχει συντριπτικά στα τοπικά ντέρμπι με τη Νέα Σαλαμίνα, αφού πέτυχε σχεδόν τριπλάσιες νίκες. Από το 1955-56, όταν συναντήθηκαν για πρώτη φορά, μέχρι σήμερα έγιναν 106 αγώνες. Η Ανόρθωση έχει 58 νίκες, η Νέα Σαλαμίνα 19, είχαμε 29 ισοπαλίες και 187-107 τέρματα για την «Κυρία».

Με τη Νέα Σαλαμίνα γηπεδούχο σε 53 αγώνες η Ανόρθωση υπερέχει με 24-17-12 και 80-54 τέρματα. Πιο μεγάλη η υπεροχή όταν η «Κυρία» είναι γηπεδούχος αφού σε 53 αγώνες έχει 34-12-7 και 107-53 τέρματα.

Στο ΓΣΕ Αμμοχώστου μέχρι το 1974 οι δύο ομάδες συναντήθηκαν 35 φορές. Η Ανόρθωση κέρδισε 17, η Σαλαμίνα 10 και είχαμε και 8 ισοπαλίες με 58-44 τέρματα για την Ανόρθωση.

Η πιο μεγάλη νίκη για την Ανόρθωση ήταν το 7-1 (1997-98) και ακολουθούν το 6-5 (1967-68), το 5-3 (1998-99), το 5-2 (2005-06), το 5-1 (1962-63) και το 5-0 (2007-08). Για τη Νέα Σαλαμίνα οι πιο μεγάλες νίκες ήταν το 4-0 (1981-82) και το 4-3 (1978-79).

Αξέχαστα παιχνίδια

Στις 5 Δεκεμβρίου 1971 έγινε ένα από τα αξέχαστα βαρωσιώτικα ντέρμπι στο ΓΣΕ που έληξε ισόπαλο 3-3. Η Ανόρθωση, παρόλο που βρέθηκε πίσω στο σκορ (το γκολ ο Α. Μουσκάλης), κατάφερε στο ημίχρονο να προηγηθεί με 3-1(τα τέρματα οι Αντωνάκης, Παναγίδης, Χαραλάμπους). Στην επανάληψη η Σαλαμίνα ισοφάρισε με δυο τέρματα του Μυρμιδώνη.

Ανόρθωση: Φάνος, Μέρτακκας (Ττοφής), Χ''Γιάννης, Στέφανος, Σιαήλης, Σώτος, Σολέας (Θεοχαρίδης), Μάντης, Χαραλάμπους, Αντωνάκης, Παναγίδης.

Σαλαμίνα: Τσούκκας, Άγγελος, Μάλος, Μιχαλάκης (Δουκανάρης), Φώκκης, Μουσκάλης, Μυρμιδόνης, Άντρος, Κότροφος, Κοντεάτης, Καραολής.

Στις 10 Δεκεμβρίου 1972 η Ανόρθωση κέρδισε 1-0 με γκολ του Μέρτακκα. Η Ανόρθωση έπαιξε με τους: Φάνο, Χ''Γιάννη, Αρτέμη, Στέφανο, Παρτασίδη, Ν. Σιδέρη, Σολέα (46' Τάρταρος), Μάντη, Αντωνάκη, Θεοδώρου (72' Μέρτακκας), Φοίβος. Η Σαλαμίνα έπαιξε με τους: Κουγκά, Μάλο, Δουκανάρη, Νικολάου, Μιχαλάκη, Αβραάμ, Φώκκη, Ηλία, Άγγελο (72' Τ. Λουκά), Θεοφάνους, Καραολή.

* Τον Δεκέμβριο του 1973 έγινε θεαματικό παιχνίδι στο ΓΣΕ, όμως οι δύο ομάδες έμειναν στο 0-0. Χάθηκαν πολλές ευκαιρίες και για τις δύο ομάδες, ενώ οι Θεοφάνους -Τάρταρος τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Αμμοχώστου. Στον β' γύρο η Ανόρθωση κέρδισε 1-0 με τέρμα του Σολέα.

Σαλαμίνα: Τσούκκας, Άγγελος, Μάλος, Μιχαλάκης, Φώκκης, Τώνης, Θωμάς, Ηλίας, Θεοφάνους, Λούκας, Μήτσιος (Ιωάννου).

Ανόρθωση: Φάνος, Κοβής, Αντώρκας, Αχιλλέας, Στέφανος, Τάρταρος, Μάντης, Αντωνάκης, Φοίβος, Σολέας, Καραολής (Φώτος, Νικόλας).

Το 1976 στο ΓΣΖ η Ανόρθωση κέρδισε 4-2 τη Νέα Σαλαμίνα μετά από πολύ καλό παιχνίδι. Για τους νικητές σκόραραν οι Φοίβος, Φώτος, Αχιλλέας και Σολέας και για τους ηττημένους οι Ματζούρας, Μήτσιος. Στον β’ γύρο οι δύο ομάδες έμειναν στο 0-0.

Ανόρθωση: Φάνος, Τουμάζος, Γ. Καλογήρου, Στέφανος, Κωνσταντίνου, Αχιλλέας, Σολέας, Φώτος, Αντωνάκης, Τάρταρος, Φοίβος.

β: Κουγκάς, Άγγελος, Χατζίκκος, Θωμάς, Φώκκης, Μωυσής, Μήτσιος, Ηλίας, Μαντζούρας, Χριστοφόρου (Θουκυδίδης), Μ. Κώστα (Κακούσιης).

Στις 19 Δεκεμβρίου 1982 στο Δασάκι Άχνας (έδρα της Ανόρθωσης) η «Κυρία» κέρδισε 3-0 με σκόρερ τους Ιορτάνοφ, Α. Ανδρέου, Τσούκκα.

Ανόρθωση: Παμπόρης, Τουμάζου (Κοβής), Νικόλας, Κωνσταντίνου, Στέφανος, Σ. Γεωργίου (Αντώρκας), Τσούκκας, Α. Ανδρέου, Ιορτάνοφ, Κίττος, Φοίβος.

Σαλαμίνα: Χριστάκης, Μωυσής, Παντελής, Λάμπρος, Κουλλαπής, Μανές, Χρ. Μαύρος, Λέλλος (Μαντζούρας), Φλ. Νικολάου (Κακούσιης), Πολ, Μιχαήλοφ.

Στις 13 Δεκεμβρίου 1992 στο «Αμμόχωστος» η Ανόρθωση κέρδισε 2-1 με σκόρερ τους Χαραλάμπους, Α. Παναγιώτου. Το τέρμα των «ερυθρόλευκων» πέτυχε ο Βάλτσιακ.

Σαλαμίνα: Γ. Ιωάννου, Ν. Ανδρέου (23' Δημητρίου), Ρούσος, Ψαράς, Β. Μαύρος, Βλάχος, Πτακ, Αρτέμης, Βάλτσιακ, Παναγιώτου, Κ. Ηλία (60' Παύλου).

Ανόρθωση: Γκάβελης. Α. Παναγιώτου, Α. Ιωάννου, Καστάνας, Κ. Παναγή, Τσαγγάρης (50' Ππούνας), Κετσπάγια, Χαραλάμπους, Ασσιώτης, Κοστόφ, Ρίζος.

FLASH BACK
Το πρώτο ιστορικό παιχνίδι


Το πρώτο -και ιστορικό- παιχνίδι μεταξύ Ανόρθωσης-Νέας Σαλαμίνας έγινε στις 27 Σεπτεμβρίου 1953, μετά την απόφαση της ΚΟΠ για ενοποίηση του ποδοσφαίρου. Αυτό το φιλικό ήταν η πρώτη έμπρακτη ενοποίηση και είχε δημιουργήσει έντονο ενδιαφέρον ανάμεσα στους ποδοσφαιρόφιλους ολόκληρης της επαρχίας.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής, από το πρωί της Κυριακής άρχισαν να καταφθάνουν από τις πόλεις και τα χωριά αυτοκίνητα γεμάτα φιλάθλους που άρχισαν να συναντιούνται μπροστά στην είσοδο του σταδίου από το μεσημέρι, παρόλο που η καθορισμένη ώρα της συνάντησης ήταν στις 3:30 μ.μ. Στις 2.15 μ.μ. οι κερκίδες γέμισαν ασφυκτικά και εκατοντάδες φίλαθλοι αναγκάστηκαν να παρακολουθήσουν όρθιοι τον αγώνα.

Πάνω από 5.000 φίλαθλοι (για την ακρίβεια 5.200) παρακολούθησαν τελικά το παιχνίδι και με είσοδο ένα σελίνι (!) εισπράχθηκαν 260 λίρες. Η Ανόρθωση ήταν η νικήτρια της συνάντησης με 3-1 αλλά στην ουσία νικητής ήταν το κυπριακό ποδόσφαιρο που με την ενοποίησή του μπορούσε να προσβλέπει σε καλύτερες μέρες.

«Δεν ήταν απλώς ένας ποδοσφαιρικός αγώνας. Ήταν επίδειξη ανωτέρου αθλητικού πνεύματος, ήταν η συναδέλφωση των φιλάθλων», αναφέρει δημοσίευμα της εποχής και συνεχίζει: «Οι οπαδοί της Ανόρθωσης επευφημούσαν μια καλή κάθοδο της Νέας Σαλαμίνας και οι οπαδοί της δεύτερης χειροκροτούσαν με ενθουσιασμό μια επιτυχία της Ανόρθωσης. Κανένας φανατισμός, κανένα πάθος ούτε στις κερκίδες ούτε στον στίβο. Τα δύο καλά σωματεία του Βαρωσιού, μέσα στον στίβο του ΓΣΕ έδωσαν σάρκα και οστά στην ενοποίηση».

Έτσι λοιπόν έκλεισε το μεγάλο κεφάλαιο ενοποίησης του κυπριακού ποδοσφαίρου. Η 19η Σεπτεμβρίου του 1953 αποτελούσε πια σταθμό και ορόσημο στην παραπέρα εξέλιξη της αθλητικής ζωής του τόπου μας.

Ανόρθωση: Κώτσιος, Μάντζιαλος, Ξάνθος, Πάμπος, Άριστος, Βοσκαρής, Χατζηλοΐζος, Ντίνος, Ξανθούλλης, Σιάηλος, Παπαδόπουλος.

Νέα Σαλαμίνα: Μπλάκκης, Τάκης, Αντρελλής, Αντρικκής (Παπαθωμάς), Αντρέας, Παράσχος, Νιταής, Βάσος, Τζιωρτζής, Τζιουμπής, Τυρίμος.