Δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα μια ομάδα να πανηγυρίσει τίτλο αήττητη. Είναι σίγουρα ένα αξιοσημείωτο γεγονός και σ’ αυτό θα αναφερθούμε σήμερα, κάνοντας αναδρομή στο παρελθόν. Τέσσερις ομάδες πήραν τίτλο χωρίς ήττα. Έξι φορές ο ΑΠΟΕΛ (οι πέντε στα πρώτα χρόνια του πρωταθλήματος με τη συμμετοχή λιγοστών ομάδων), δύο η Ανόρθωση και από μία Ομόνοια και Απόλλωνας. Δηλαδή, συνολικά, είχαμε αήττητο πρωταθλητή σε 10 περιόδους.

Η δεκαετία του ΄40

Στα πρώτα χρόνια του πρωταθλήματος είχαμε λίγες ομάδες λόγω διαφόρων προβλημάτων, αφού επηρέασε και ο δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος, οι αντιπαραθέσεις κάποιων σωματείων και η συμμετοχή κάποιων ομάδων. Βάσει όμως των επίσημων στοιχείων της ΚΟΠ, ολοκληρώθηκαν κάποιες περίοδοι και είχαμε πρωταθλητές. Πέντε φορές ο ΑΠΟΕΛ πήρε τον τίτλο εκείνα τα χρόνια χωρίς ήττα.

1937-38: Συμμετείχαν 5 ομάδες. Ο ΑΠΟΕΛ πέτυχε 4 νίκες, μία ισοπαλία, είχε 9 βαθμούς και 25-9 τέρματα.

1938-39: Συμμετείχαν 7 ομάδες. Ο ΑΠΟΕΛ πήρε τον τίτλο έχοντας σε 11 αγώνες 20 βαθμούς, από 9 νίκες, 2 ισοπαλίες και 36-11 τέρματα.

1946-47: Συμμετείχαν 7 ομάδες. Ο ΑΠΟΕΛ σε 12 αγώνες πέτυχε 12 νίκες και 44-9 τέρματα. Πήρε 24 βαθμούς, χωρίς οποιαδήποτε απώλεια και 6 β. μπροστά από τη δεύτερη ΕΠΑ.

1947-48: Συμμετείχαν 5 ομάδες και ο ΑΠΟΕΛ έδωσε 8 αγώνες, έχοντας 15 βαθμούς από 7 νίκες και μία ισοπαλία 37-7 τέρματα

1948-49: Συμμετείχαν 8 ομάδες και σε 14 αγώνες ο ΑΠΟΕΛ πανηγύρισε μόνο νίκες. Μάζεψε 28 βαθμούς (7 περισσότερους από την Ανόρθωση) και 51-20 τέρματα.

Στα δύο πρώτα χρόνια συναντούμε τους εξής ποδοσφαιριστές: Μούσκης, Ζέτα, Πατσαλίδης, Γαβριηλίδης, Κοκής, Πέτσας, Αριστείδου, Αρχοντίδης, Λαμπερτίδης, Μοιρής, Βασιλείου, ενώ στα υπόλοιπα τρία ήταν και οι Ευγενής, Σιαντρής, Τσιαλής, Ζήνωνος, Ανδρέας, Τάκης, Αβρααμίδης, Λέλλος, Παπαπέτρου, Γρηγοριάδης.

Με τον Μπόνεφ

Η μεγάλη επιτυχία του ΑΠΟΕΛ (που ήταν και η έκτη φορά που το πετυχαίνει) ήταν την περίοδο 1995-96. Με προπονητή τον Βούλγαρο Κρίστο Μπόνεφ πήρε τον τίτλο αήττητος, ενώ έκανε και το νταμπλ κερδίζοντας στον τελικό κυπέλλου την ΑΕΚ. Στο πρωτάθλημα το ΑΠΟΕΛ σε 26 αγώνες πέτυχε 19 νίκες και 7 ισοπαλίες. Πήρε συνολικά 64 βαθμούς, 9 περισσότερους από τη δεύτερη Ανόρθωση. Τη χρονιά αυτή είχε και την καλύτερη επίθεση με 65 τέρματα και την καλύτερη άμυνα με 21 τέρματα. Ήταν η χρονιά των ρεκόρ για τον ΑΠΟΕΛ και αποτελεί σημείο αναφοράς. Η μόνη ήττα που γνώρισε ήταν στον πρώτο ημιτελικό από την Ομόνοια (1-2), την οποία απέκλεισε στον επαναληπτικό με 2-0.

Στο ΑΠΟΕΛ έπαιζαν εκείνη την περίοδο οι ακόλουθοι ποδοσφαιριστές: Α. Πετρίδης, Σ. Μαραγκός, Αριστοκλέους, Ν. Χαραλάμπους, Γ. Χριστοδούλου, Ν. Τιμοθέου, Σάπουριτς, Αλ. Αλεξάνδρου, Κίπριχ, Χρ. Ππούνας, Κ. Φασουλιώτης, Α. Σωτηρίου, Αριστοτέλους, Κόζμα, Αντωνίου, Κ. Κώστα, Γ. Ιωάννου, Χ’’Λούκας, Κόβατς.

Το αήττητο της Ομόνοιας

Την περίοδο 1984-85 η Ομόνοια έπαιρνε το έκτο σερί πρωτάθλημά της, όμως, ήταν το πιο γλυκό, αφού το «τριφύλλι» ήταν αήττητο. Μπορεί να ήταν το πρώτο πρωτάθλημα χωρίς τον μεγάλο σκόρερ της Σωτήρη Καϊάφα (αποχώρησε από τα γήπεδα), όμως είχε ένα σπουδαίο επιθετικό δίδυμο με τους Γιώργο Σαββίδη και Σπας Τζεβίζοφ. Στη διάρκεια του πρωταθλήματος η Ομόνοια είχε ως δυνατό αντίπαλο την Ανόρθωση, αλλά τελικά την άφησε πίσω, όπως και τον δεύτερο ΑΠΟΕΛ (9 βαθμούς).

Η Ομόνοια σε 26 αγώνες πήρε 43 βαθμούς, σημειώνοντας 17 νίκες και 9 ισοπαλίες. Είχε με διαφορά την καλύτερη επίθεση, αφού πέτυχε 70 τέρματα και μαζί με την Ανόρθωση την καλύτερη άμυνα (22 τέρματα). Ο Γ. Σαββίδης ήταν πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος με 24 τέρματα.

Η χρονιά δεν έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο, αφού η Ομόνοια απέκλεισε στα ημιτελικά του Κυπέλλου, χάνοντας με το βαρύ 5-1 από την ΕΠΑ, που έφερε και την απομάκρυνση των ποδοσφαιριστών της Πραξιτέλους και Γκρέγκορι. Προπονητής της Ομόνοιας ήταν ο Βούλγαρος Ατανάς Ντράμοφ, που αυτήν την περίοδο χρησιμοποίησε τους ακόλουθους παίκτες: Μ. Πραξιτέλους, Α. Χαρίτου, Κ. Ιακώβου, Γ. Ελευθερίου, Κλ. Ερωτοκρίτου, Φιλ. Δημητρίου, Μαυρής, Β. Άρσοφ, Τσίκκος, Μπορίσοφ, Κανάρης, Γκρέγκορι, Κοντογιώργης, Κάντηλος, Πατίκης, Άριστος, Άντωνας, Γ. Σαββίδης, Τζεβίζοφ, Α. Σάββα, Τ. Φιλίππου, Γ. Καλοθέου.

Ο Απόλλωνας αήττητος

Την περίοδο 2005-06, ο Απόλλωνας πήρε τον τέταρτο τίτλο στην ιστορία του. Βέβαια αυτό που ξεχώρισε είναι πως οι «γαλάζιοι» πήραν τον τίτλο αήττητοι, ύστερα από συγκλονιστική μάχη μέχρι το φινάλε. Ο Απόλλωνας πήρε 64 βαθμούς, η Ομόνοια 63 και ο ΑΠΟΕΛ 62.

Σε 26 αγώνες πέτυχε 19 νίκες και 7 ισοπαλίες, έχοντας συντελεστή τερμάτων 68-24 (καλύτερη επίθεση). Πρώτος σκόρερ ήταν ο Πολωνός Λόυκας Σόσιν με 28 τέρματα. Η μόνη ήττα που δέχθηκε ήταν τον πρώτο ημιτελικό κυπέλλου από την Ομόνοια με 2-0 και αποκλείστηκε.

Ο Γερμανός προπονητής Μπ. Στάνγκε χρησιμοποίησε τους ακόλουθους ποδοσφαιριστές: Αλ. Σβαλόφσκι, Σ. Αυγουστή, Αντόνε, Αθ. Σολωμού, Β.. Μελαναρκίτης, Μιχάλσκι, Σόσιν, Μερκής, Θεοφίλου, Πίντο, Πάιβα, Μ. Δημήτριου, Σταύρου, Μπαρούν, Χαβάτσκι, Ντουάρτε, Χρ. Χριστοφή, Πάβλιν, Λ. Λάμπρου.

Δύο τίτλοι για Ανόρθωση χωρίς ήττα

Δύο φορές η Ανόρθωση πανηγύρισε την κατάκτηση του τίτλου χωρίς να δεχθεί ήττα.

Η πρώτη ήταν το 1956-57 και παρά τα προβλήματα που υπήρχαν, λόγω του αγώνα της ΕΟΚΑ, τελικά οι ομάδες έδωσαν κανονικά όλα τα παιχνίδια τους.

Στο πρωτάθλημα πήραν μέρος 9 ομάδες. Η Ανόρθωση σε 16 αγώνες πέτυχε 13 νίκες και 3 ισοπαλίες (ΕΠΑ, ΠΟΛ, Ομόνοια και όλες με 2-2!). Πήρε 29 βαθμούς, 8 περισσότερους από ΠΟΛ και Ομόνοια που ακολουθούσαν. Είχε την καλύτερη επίθεση με 51 τέρματα και την καλύτερη άμυνα με 13 τέρματα.

Στην Ανόρθωση εκείνη την περίοδο έπαιξαν οι: Πάπυρος, Π. Πιερής, Π. Χαραλάμπους, Ζέμπασιης, Σιαλής, Βοσκαρής, Λαμπής, Σιάηλος, Άσπορυ, Ζάγκυλος, Οδυσσέας, Άντης, Παντελάκης, Κοβής, Φ. Φαρμακαλίδης, Μάντζιαλος. Οι ποδοσφαιριστές της Δημ. Ζάγκυλος και Σιάηλος ήταν οι πρώτοι σκόρερ του πρωταθλήματος με 11 τέρματα ο καθένας.

Η δεύτερη φορά ήταν την περίοδο 2007-08, όταν η Ανόρθωση έγραψε ιστορία, αφού ήταν η πρώτη φορά που κυπριακή ομάδα θα αγωνιζόταν στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Η επικράτηση της Ανόρθωσης ήταν άνετη, αφού από το ξεκίνημα μπήκε μπροστά στη βαθμολογία και άφησε πίσω της την ομάδας της πρωτεύουσας. Οι προηγούμενες ομάδες πέτυχαν την κατάκτηση του τίτλου αήττητες σε 26 αγώνες, όμως η Ανόρθωση αυτήν την περίοδο το πέτυχε σε 32 αγώνες, μια και άρχισε να εφαρμόζεται νέος τρόπος διεξαγωγής του πρωταθλήματος με τα πλέι -οφ.

Σε 32 αγώνες, η Ανόρθωση πέτυχε 20 νίκες και 12 ισοπαλίες. Πήρε 72 βαθμούς, ενώ ο δεύτερος ΑΠΟΕΛ είχε 61. Πέτυχε 58 τέρματα, έχοντας μαζί με τον ΑΠΟΕΛ την καλύτερη επίθεση και δέχθηκε 19, έχοντας με μεγάλη διαφορά την καλύτερη αμυντική γραμμή. Η Ανόρθωση είχε και τον πρώτο σκόρερ του πρωταθλήματος, τον Λούκας Σόσιν, που πέτυχε 21 τέρματα.

Ο προπονητής της «κυρίας» Τιμούρ Κετσπάγια χρησιμοποίησε τους ακόλουθους παίκτες: Μπεκιάι, Ζ. Νάγκι, Τριποτσέρη, Λ. Λάμπρου, Α. Κωνσταντίνου, Ν. Κατσαβάκη, Γ. Παναγή, Ντεγιάνοφ, Ζλόγκαρ, Λαμπάν, Π. Κόστα, Ν. Φρούσσος, Σόσιν, Τσιταϊσβίλι, Ν. Νικολάου, Σαμάρας, Πουρσαϊτίδης, Μπέλιτς, Γ. Κωνσταντίνου.