Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΑΚΡΟΒΑΤΕΙ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΕΝΑ ΤΕΝΤΩΜΕΝΟ ΣΧΟΙΝΙ, ΓΕΡΝΟΝΤΑΣ ΜΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΟΦΡΟΝΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ ΚΑΙ ΜΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΟΥ ΕΥΝΟΕΙ ΤΟ ΒΑΘΥ ΑΝΑΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ

Στην πρόσφατη αποστολή μου στην έδρα του ΟΗΕ διαπίστωσα ότι το Κυπριακό δεν απασχολεί κανέναν: ούτε το Σ.Α., ούτε τον Γκουτέρες, ούτε την Ε.Ε. Έπρεπε να το θέτω πεισματικά για να ασχοληθεί κάποιος με την Κύπρο. Και, βεβαίως, δεν υποτιμώ το πρόβλημα της Μυανμάρ για παράδειγμα, ωστόσο, προς μια αντιπροσωπία της Ε.Ε. θα έπρεπε να έχει προτεραιότητα στην ενημέρωση το πρόβλημα ενός κράτους-μέλους της.

Αλλά πώς να μην είναι έτσι, αφού παραδοθήκαμε στην Τουρκία; Οι ΟΗΕέδες θεωρούν το Κυπριακό ανύπαρκτο ή λυμένο με μικροπροβλήματα στις σχέσεις βορείων-νοτίων. Ας δούμε, όμως, την εσωτερική εικόνα της Κ.Δ. Ακόμη και αν παραβλέψουμε όλα τα σκάνδαλα που πλήττουν καθημερινά το κύρος της Κυβέρνησης, του κυβερνώντος κόμματος και του κυρίαρχου βαθέως Ανανικού κράτους, κι ακόμη και αν δεχθούμε ότι η οικονομία πάει καλά, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τον κίνδυνο διάλυσης του κυπριακού κράτους από τους χειρισμούς του Προέδρου Αναστασιάδη. Λέγαμε ότι ο Πρόεδρος είχε δεχθεί επικίνδυνες υποχωρήσεις και διέπραξε ολέθριο σφάλμα να αποδεχθεί την πενταμερή διάσκεψη. Μας διέψευδε και μας κατηγορούσε πως μόνη έγνοια μας είναι η εξουσία.

Ωστόσο, στο έγγραφο των πρακτικών της συνάντησής του με τον Έιντε, ο Πρόεδρος παραδέχεται ότι τα έδωσε όλα και δεν πήρε τίποτα. Παραδέχεται ότι έκανε προτάσεις στον Ακιντζί, εννοώντας το διαβόητο έγγραφο της παράδοσής μας στην Τουρκία, που όσο και να μας λέει ότι δεν ισχύει, ως μηδέποτε υποβληθέν, είναι επάνω στο τραπέζι και από αυτό θα συνεχίσει ο ίδιος -αν επανεκλεγεί- τη διαδικασία διάλυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επεδίωξε να μη μάθει ο λαός και το Εθνικό Συμβούλιο την πραγματικότητα, ενώ είπε την αλήθεια μόνο στο πραγματικό «εθνικό συμβούλιο» στους τριάκοντα του βαθέος Ανανικού κράτους.

Στόχευε να υπογραφεί στο Κραν Μοντανά μια ενδιάμεση συμφωνία με πάρα πολλές ασάφειες, που θα διασφάλιζαν τις πάγιες τουρκικές θέσεις. Ο Έιντε τον καρφώνει ότι αποδέχθηκε να μην επιστρέψουν τα Μαρωνίτικα χωριά υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση, εξ ου και η σπουδή να «εξαγοράσουν» τους Μαρωνίτες με ευρωπαϊκά κονδύλια. Ο Έιντε επιπλέον διευκρινίζει ότι ο Γκουτέρες κατανοεί την απαίτηση της Τουρκίας για διατήρηση των εγγυητικών δικαιωμάτων και τουρκικής στρατιωτικής βάσης στην Κύπρο. Παρ' όλα αυτά, ο Πρόεδρος θα συνεχίσει «από εκεί που μείναμε».

Εκτιμώ ότι για τον ΟΗΕ -στον βαθμό που μας ανέχεται- και τους Τούρκους, τα όσα περιλαμβάνονται στο έγγραφο Αναστασιάδη, όπως η εκ περιτροπής προεδρία, οι 4 ευρωπαϊκές ελευθερίες για τους Τούρκους πολίτες, τα βέτο, η παράδοση των περιουσιών στους χρήστες κλπ., θεωρούνται κεκτημένα.

Και εφόσον ο ΟΗΕ «κατανοεί» τις απαιτήσεις της Τουρκίας για μόνιμη στρατιωτική παρουσία, δεν απομένει παρά να αποδεχθεί ο Πρόεδρος και αυτήν την τουρκική απαίτηση για να επέλθει η συντέλεια. Η Κύπρος θα μετατραπεί σε τουρκικό προτεκτοράτο και ο λαός θα οδηγηθεί στον εκτουρκισμό.

Βεβαίως, ο Πρόεδρος εν όψει των προεδρικών εκλογών ακροβατεί επάνω σε ένα τεντωμένο σχοινί, γέρνοντας μια προς τον πατριωτισμό των εθνικοφρόνων του Συναγερμού και μια προς την παράδοση στην Τουρκία, που ευνοεί το βαθύ Ανανικό κράτος.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται, κατά την εκτίμησή μου, και οι συνεχείς εξαγγελίες και διακηρύξεις για στρατιωτικές συμμαχίες που συνάπτονται με το Ισραήλ, την Αίγυπτο, τη Γαλλία, οι αναβαθμίσεις των στρατιωτικών μας Βάσεων, «το δεκαπεντάχρονο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού της Εθνικής Φρουράς» και η αυξημένη δραστηριότητα στην Κυπριακή ΑΟΖ από πετρελαϊκές εταιρείες.

Στα προεκλογικά πλαίσια μιας εκστρατείας εξαπάτησης του λαού εντάσσονται και οι συνεχείς παροχές εκατομμυρίων, οι διαδικασίες προσλήψεων, οι υποσχέσεις σε έναν λαό του οποίου το φρόνημα βρίσκεται στο ναδίρ λόγω της πολιτικής διαφθοράς, της οικονομικής κρίσης, της φτωχοποίησης, της ανεργίας, της μαζικής μετανάστευσης των νέων.

Εμείς δεν μπορούμε να συνεχίσουμε «από εκεί που μείναμε», όπως ο νυν Πρόεδρος. Για μας δεν ισχύουν ούτε τα έγγραφα Αναστασιάδη, ούτε οι συγκλίσεις Χριστόφια, ούτε οι υποχωρήσεις και οι συμβιβασμοί, και ούτε μπορούμε να συνομιλούμε γονατιστοί μπροστά στον Ακιντζί-εφέντη.

Για μας προέχει να ανακτήσει ο λαός το φρόνημα του ζώντας καλύτερα, να ανακτήσει όραμα και ελπίδα, να ξεφύγει από το τέλμα της ηττοπάθειας και των φοβικών συνδρόμων όπου τον οδήγησαν φοβικές και ηττοπαθείς κυβερνήσεις. Για μας προέχει η ανόρθωση της οικονομίας, η ουσιαστική ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, η μετατροπή της Εθνικής Φρουράς σε ισχυρό σύγχρονο αποτρεπτικό στρατό και όχι σε μπουλούκι ρακένδυτων και άοπλων κληρωτών.

Για μας προέχει η ανάκτηση του κύρους της Κ.Δ. στα όργανα της Ε.Ε. και ο τερματισμός του διασυρμού της από ημετέρους, «ημετέρους», Τούρκους και εξαγορασμένους. Για μας σημασία έχει να μετατρέψουμε εμείς το κράτος μας σε «φυσιολογικό» χωρίς να περιμένουμε τον Γκουτέρες να το πράξει, αξιοποιώντας όλα τα νομικά όπλα που διαθέτουμε. Στην ολότητά τους και όχι αποσπασματικά, όπως βολεύει δηλαδή το βαθύ Ανανικό κράτος. Ο στόχο μας είναι απλός:

Θέλουμε να προσδώσουμε στην ΚΔ αυτό που της αφαίρεσαν τα λάθη της Κυβέρνησης: Την ανάκτηση του σεβασμού που της αρμόζει διεθνώς. Γι' αυτόν παλεύουμε και θα πετύχουμε.

ΔΡ ΕΛΕΝΗ ΘΕΟΧΑΡΟΥΣ
Ευρωβουλευτής