ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Οι πέντε λειτουργοί του Δικηγορικού Συλλόγου έχουν πλέον πλήρη εικόνα για το αν υπάρχει εμπλοκή δικηγορικών γραφείων σε φοροδιαφυγή και ξέπλυμα χρήματος! Απαγορεύει ο νόμος τη δημοσίευση των ευρημάτων που βρίσκονται ενώπιον της Εκτελεστικής Επιτροπής για ενδεχόμενη παραπομπή υποθέσεων στο Πειθαρχικό

Το Πειθαρχικό Συμβούλιο έχει την εξουσία να επιβάλει ποινές προστίμου, μέχρι και διαγραφής ονομάτων από το μητρώο των δικηγόρων

Αναλόγως των ευρημάτων, θα ενημερωθούν σχετικά άλλες αρμόδιες Αρχές, όπως το Τμήμα Φορολογίας και η ΜΟΚΑΣ

Ένα συγκεκριμένο δικηγορικό γραφείο -του οποίου το όνομα δεν δημοσιεύουμε για ευνόητους λόγους- ενέγραψε τη συντριπτική πλειοψηφία των κυπριακών εταιρειών που καταγράφονται στα έγγραφα Παναμά


Σημαντική εξέλιξη σημειώθηκε σε ό,τι αφορά την κυπριακή πτυχή του παγκόσμιου σκανδάλου φοροδιαφυγής, γνωστού ως «έγγραφα Παναμά». Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της «Σημερινής», μια από τις έρευνες που διεξάγουν ξεχωριστά οι αρμόδιες εποπτικές Αρχές, και συγκεκριμένα αυτή του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, έχει ολοκληρωθεί! Αφορούσε ενδεχόμενη εμπλοκή δικηγορικών γραφείων με έδρα την Κύπρο σε παράνομες συναλλαγές, φοροδιαφυγή και ξέπλυμα χρήματος σε σχέση με την υπόθεση «Παναμά».

Τη διερεύνηση διεκπεραίωσαν πέντε λειτουργοί του Δικηγορικού Συλλόγου, οι οποίοι αξιολόγησαν στοιχεία που περισυνέλεξαν με επιτόπιους ελέγχους σε αριθμό δικηγορικών γραφείων που αναγράφονται στα «έγγραφα Παναμά», τα οποία ως γνωστό διέρρευσαν τον περασμένο Απρίλιο στο διαδίκτυο. Όπως πληροφορούμαστε, από το μικροσκόπιο των λειτουργών έχουν περάσει διευθυντές και μέτοχοι διάφορων δικηγορικών γραφείων με έδρα την Κύπρο.

Πλήρης εικόνα για ενδεχόμενα αδικήματα

Έγκυρες πηγές ανέφεραν στη «Σημερινή» ότι οι πέντε λειτουργοί έχουν πλέον πλήρη εικόνα για το αν έχουν διαπραχθεί, και από ποιους, πειθαρχικής φύσεως αδικήματα. Ωστόσο, οι ίδιες πηγές τόνισαν ότι η νομοθεσία απαγορεύει στον Δικηγορικό Σύλλογο τη δημοσίευση των ευρημάτων.

Βάσει και της νενομισμένης διαδικασίας, το πόρισμα της έρευνας έχει ήδη επιδοθεί στην Εκτελεστική Επιτροπή του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, η οποία αναμένεται πλέον να αποφασίσει κατά πόσο θα παραπέμψει υποθέσεις στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του Συλλόγου, το οποίο έχει την εξουσία να επιβάλει ποινές προστίμου μέχρι και διαγραφής ονομάτων από το μητρώο των δικηγόρων.

Εξουσία για πρόστιμα και διαγραφές

Ειδικότερα, το επταμελές Πειθαρχικό Συμβούλιο απαρτίζεται από τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, ως Πρόεδρο, από τον αιρετό Πρόεδρο του Συμβουλίου του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου ως ex officio μέλος και από πέντε δικηγόρους, ως αιρετά μέλη, οι οποίοι εκλέγονται ανά τριετία από τακτική γενική συνέλευση του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου.

Βάσει του καταστατικού, εάν το πειθαρχικό Συμβούλιο κρίνει πως μέλος του έχει διαπράξει ποινικό ή πειθαρχικό αδίκημα που «να ενέχει ηθική αισχρότητα ή αν ο εν λόγω δικηγόρος είναι, κατά τη γνώμη του Πειθαρχικού Συμβουλίου, ένοχος επονείδιστου, δολίας ή ασυμβίβαστης διαγωγής προς το επάγγελμα», δύναται να επιβάλει τις πιο κάτω ποινές:

1) Να διατάξει τη διαγραφή του ονόματος του δικηγόρου από το Μητρώο των Δικηγόρων.

2) Να αναστείλει την άδεια άσκησης του δικηγορικού επαγγέλματος του δικηγόρου για τόσο μόνο χρονικό διάστημα, όσο το Πειθαρχικό Συμβούλιο ήθελε θεωρήσει σκόπιμο.

3) Να διατάξει τον δικηγόρο να καταβάλει σαν είδος προστίμου οποιοδήποτε ποσό που να μην υπερβαίνει τις χίλιες λίρες.

4) Να προειδοποιήσει ή να επιπλήξει τον δικηγόρο.

5) Να εκδώσει τέτοια διαταγή ως προς την καταβολή των εξόδων της διαδικασίας ενώπιον του Πειθαρχικού Συμβουλίου, την οποία το Πειθαρχικό Συμβούλιο ήθελε θεωρήσει πρέπουσα.

Θα ενημερωθούν ΜΟΚΑΣ και Φόρος

Επιπρόσθετα, αναλόγως των ευρημάτων, η Εκτελεστική Επιτροπή του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου δύναται να ενημερώσει σχετικά άλλες αρμόδιες Αρχές. Αν, για παράδειγμα, υπάρχουν εύλογες υποψίες για διάπραξη ποινικών αδικημάτων, όπως φοροδιαφυγή και ξέπλυμα χρήματος, τότε ο Δικηγορικός Σύλλογος θα πρέπει να ενημερώσει το Τμήμα Φορολογίας και τη Μονάδα Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης (ΜΟΚΑΣ) για περαιτέρω διερεύνηση.

Ένα γραφείο έγραψε σχεδόν όλες τις εταιρείες

Εξάλλου, όλες οι εταιρείες που καταγράφονται στα «έγγραφα Παναμά» εγγράφηκαν στο μητρώο του Εφόρου Εταιρειών από δικηγορικά γραφεία με έδρα την Κύπρο.

Παρατηρείται στα έγγραφα ότι ένα συγκεκριμένο δικηγορικό γραφείο -του οποίου το όνομα για ευνόητους λόγους δεν δημοσιεύουμε- έχει εγγράψει τη συντριπτική πλειοψηφία των εταιρειών αυτών, ενώ σημαντικό μερίδιο στις εγγραφές είχαν τουλάχιστον άλλα τρία δικηγορικά γραφεία.

Σημειώνεται ότι η εγγραφή εταιρείας από μόνη της δεν αποτελεί ποινικό αδίκημα και η έρευνα του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου αφορούσε τις συναλλαγές και ενέργειες των δικηγορικών γραφείων και κατά πόσον αυτές παραβίασαν τον νόμο.

Συνεχίζονται οι άλλες έρευνες

Εκτός από του Δικηγορικού Συλλόγου, σε εξέλιξη βρίσκονται ξεχωριστές έρευνες για τα έγγραφα Παναμά, του Τμήματος Φορολογίας, της Κεντρικής Τράπεζας και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, χωρίς να έχει εντοπισθεί ακόμη οτιδήποτε το μεμπτό.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση που έδωσε στη Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών τον περασμένο Ιούνιο το Τμήμα Φορολογίας, η έρευνά του καταδεικνύει πως υπάρχουν στα έγγραφα 6.400 εταιρείες και 3.700 φυσικά πρόσωπα, από την Κύπρο, που παραπέμπουν σε 40.000 συνωνυμίες.

Μέχρι τον Ιούνιο, το Τμήμα Φορολογίας είχε ταυτοποιήσει τα πρώτα 100 φυσικά πρόσωπα από τα 3.700 τα οποία βρίσκονται στους καταλόγους των γνωστών εγγράφων Παναμά. Τα έγγραφα αυτά, που διέρρευσαν στο διαδίκτυο και προκάλεσαν παγκόσμιο σάλο και ενέπλεξαν ηγέτες χωρών σε σκάνδαλα φοροδιαφυγής και ξεπλύματος χρήματος, ανήκαν στη δικηγορική εταιρεία με έδρα τον Παναμά, Mossack Fonseca.

Στη Βουλή οι υποθέσεις Παναμά και Λαγκάρντ

Εξάλλου, το Τμήμα Φορολογίας αναμένεται να κληθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο να ενημερώσει εκ νέου τη Βουλή, τόσο για την πορεία της έρευνάς του για τα έγγραφα Παναμά, όσο και για την έρευνα που διεξάγει εδώ και δύο χρόνια για την άλλη μεγάλη παγκόσμια υπόθεση φοροδιαφυγής, εκείνη που έγινε γνωστή ως «λίστα Λαγκάρντ».

Για τη δεύτερη υπόθεση, η Κυβέρνηση αναμένεται να κληθεί να απαντήσει και στις καταγγελίες του πληροφοριοδότη και δημιουργού της λίστας Λαγκάρντ Ερβέ Φαλτσιανί στη «Σημερινή», περί αδικαιολόγητης αδράνειας και καθυστέρησης των κυπριακών Αρχών να συνεργαστούν μαζί του για την εξασφάλιση των υπόλοιπων 2/3 των ονομάτων Κύπριων πελατών της ελβετικής Τράπεζας HSBC.

Στη συνέντευξη του Φαλτσιανί, που πραγματοποιήθηκε στη Βαρκελώνη και δημοσίευσε η εφημερίδα μας στις 31 Ιουλίου με τίτλο «Πήρα μόνο ένα email από τις κυπριακές Αρχές», ο 44χρονος Γαλλο-ιταλός πρώην υπάλληλος της HSBC απέδωσε την ολιγωρία των κυπριακών Αρχών -παρότι ο ίδιος αποκάλυψε πως είναι σε θέση να δώσει πολύ περισσότερα στοιχεία κυπριακού ενδιαφέροντος από εκείνα που κατέχει η Κυβέρνηση - σε «έλλειψη σωστών εργαλείων και πρακτικών» για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Παρότι είχε ξεσπάσει θύελλα πολιτικών αντιδράσεων, μετά τη δημοσίευση της συνέντευξης, η Κυβέρνηση δεν έχει δώσει, μέχρι στιγμής, απαντήσεις επί της ουσίας. Το Τμήμα Φορολογίας σημείωνε, μεταξύ άλλων, σε πρόσφατη ανακοίνωση, ότι είναι έτοιμο να ενημερώσει εκ νέου τη Βουλή σε σχέση με την πορεία της λίστας Λαγκάρντ.