ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΕΠΙΛΕΚΤΟΙ ΜΑΧΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΑΝΤΑΡΤΩΝ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Στην περίπτωση που επαναληφθούν οι συγκρούσεις στην πόλη, αυτό θα είναι μια πολύ δυσάρεστη είδηση για τους κατοίκους της πόλης, που δεινοπαθούν από τότε που άρχισε ο πόλεμος εκεί στις 19 Ιουνίου του 2012

Η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη είναι πλέον ανύπαρκτη και οι τραυματίες έχουν αφεθεί στο έλεος του Θεού. Οι περισσότεροι από τα 2.1 εκατομμύρια κατοίκους της πόλης την έχουν εγκαταλείψει και όσοι απέμειναν προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την εκεχειρία, για να φύγουν από εκεί κακήν κακώς και να σωθούν

Η επανάκτηση του Χαλεπίου θα είναι μεγάλη νίκη για το καθεστώς, που προς το παρόν ελέγχει μονάχα τη Δαμασκό και περιοχές κοντά στη Λαττάκεια, από όπου προέρχονται οι Αλουίτες, μια μειονότητα της Συρίας, που κυβερνούσε τη χώρα διά πυρός και σιδήρου


Χιλιάδες μαχητές από τη Συρία, με τη βοήθεια αμερικανικών επίλεκτων μονάδων, έχουν εξαπολύσει επίθεση στις δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους σε μια περιοχή κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, που οι φανατικοί τζιχαντιστές χρησιμοποιούσαν για να στέλνουν στην Ευρώπη και να επαναφέρουν δικούς τους αντάρτες. Η επιχείρηση, σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του πρακτορείου Ρόιτερς, που επικαλείται πηγές του Αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας, θα μπορούσε να διαρκέσει μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά θεωρείται κρίσιμη για την αποδυνάμωση του Ισλαμικού Κράτους σε αυτή την περιοχή. Όπως επισημαίνουν στρατιωτικοί αναλυτές, η τύχη του εμφυλίου πολέμου στη Συρία, κατά κύριο λόγο θα κριθεί από την έκβαση της μάχης για τον έλεγχο του Χαλεπίου. Πόλης που ήταν η δεύτερη σε πληθυσμό στη Συρία, πριν ξεσπάσει η κρίση.

Συμβουλευτικός ρόλος
Οι Αμερικανοί ισχυρίζονται πως οι δυνάμεις τους διαδραματίζουν συμβουλευτικό ρόλο και δεν μάχονται στην πρώτη γραμμή. Βρίσκονται όμως κοντά στους Σύρους αντάρτες και τους καθοδηγούν. Η επιτυχία της επιχείρησης βασίζεται επίσης στις αεροπορικές επιδρομές των συμμάχων των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή, καθώς και στο πυροβολικό στα σύνορα της Τουρκίας. Η Τουρκία, που χαρακτηρίζεται κρίσιμος εταίρος του ΝΑΤΟ, έμεινε ικανοποιημένη από την απόφαση να αποσυρθούν Κούρδοι ένοπλοι της οργάνωσης YPG που η Άγκυρα θεωρεί τρομοκράτες, πιστεύοντας ότι συνεργάζεται με το εκτός νόμου ΡΚΚ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεργάζονταν με την YPG, γεγονός που είχε προκαλέσει τη σφοδρή αντίδραση των Τούρκων, οι οποίοι ανησυχούν από την αυξανόμενη δύναμη των Κούρδων στην περιοχή. Η επιχείρηση εξαπολύθηκε ως προοίμιο άλλης μεγάλης επίθεσης που σχεδιάζεται ενάντια στη Ράκα, όπου βρίσκεται το επιτελείο του Ισλαμικού Κράτους. Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έδωσε άδεια σε 300 επίλεκτους συμπατριώτες του στρατιώτες να επιχειρούν από μυστικές τοποθεσίες μέσα στη Συρία στο πλευρό των ντόπιων δυνάμεων ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.

Πού επικεντρώνεται η προσοχή
Παρ' όλα αυτά, η προσοχή όλων είναι στραμμένη στο Χαλέπι, όπου προς το παρόν τηρείται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο η κατάπαυση του πυρός, ύστερα από φονικές μάχες που διήρκεσαν τέσσερα χρόνια και προκάλεσαν ανυπολόγιστες καταστροφές ανάμεσα στον πληθυσμό της πόλης και στα μνημεία της, περιλαμβανομένων του φημισμένου κάστρου του Σαλαντίν, της παλιάς αγοράς και των υπέροχων μαρμάρινων χαμάμ της. Πολλοί πιστεύουν πως από την έκβαση της μάχης για τον έλεγχο του Χαλεπίου θα κριθεί ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία.

Στην περίπτωση που επαναληφθούν οι συγκρούσεις στο Χαλέπι, αυτό θα είναι μια πολύ δυσάρεστη είδηση για τους κατοίκους της πόλης, που δεινοπαθούν από τότε που άρχισε ο πόλεμος εκεί, στις 19 Ιουνίου του 2012. Οι δημόσιες υπηρεσίες έχουν καταρρεύσει προ πολλού στο Χαλέπι, ενώ τα νοσοκομεία συχνά ήταν στόχος βομβαρδισμών. Η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη είναι πλέον ανύπαρκτη και οι τραυματίες έχουν αφεθεί στο έλεος του Θεού.

Οι περισσότεροι από τα 2.1 εκατομμύρια κατοίκους της πόλης την έχουν εγκαταλείψει και όσοι απέμειναν προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την εκεχειρία για να φύγουν από εκεί κακήν κακώς και να σωθούν έτσι, καθώς κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το πότε θα επαναληφθούν οι πολεμικές επιχειρήσεις. Για το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ η επανάκτηση του Χαλεπίου είναι ζήτημα ζωής και θανάτου. Το ίδιο όμως και για τους αντικυβερνητικούς αντάρτες, που στηρίζονται από τους Δυτικούς.

Αναλυτές προσπαθούν να καταλάβουν ποιο είναι το σχέδιο του Άσαντ και των Ρώσων συμμάχων του - και ιδιαίτερα αν παίζουν πλέον στο ίδιο ταμπλό. Η επανάκτηση του Χαλεπίου θα είναι μεγάλη νίκη για το καθεστώς, που προς το παρόν ελέγχει μονάχα τη Δαμασκό και περιοχές κοντά στη Λαττάκεια, από όπου προέρχονται οι Αλουίτες, μια μειονότητα της Συρίας, που κυβερνούσε τη χώρα διά πυρός και σιδήρου. Σε περίπτωση που το Χαλέπι πέσει στα χέρια της κυβέρνησης, το χτύπημα θα είναι σκληρό γι' αυτούς που θέλουν την απομάκρυνση του Άσαντ, και στους οποίους περιλαμβάνονται πολλά στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης.

Τι θα κληθούν ν’ αποφασίσουν Τραμπ ή Κλίντον αν εκλεγούν
Αν συμβεί αυτό, ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, η Χίλαρι Κλίντον ή ο Ντόναλντ Τραμπ, θα κληθούν να δημιουργήσουν ένα είδος «κατανόησης» με το καθεστώς του Άσαντ, προκειμένου να αντιμετωπίσουν από κοινού ίσως τον κυρίως στόχο που είναι το Ισλαμικό Κράτος. Είναι πράγματι αξιοπερίεργο, που οι δύο βασικοί υποψήφιοι για το προεδρικό αξίωμα των ΗΠΑ αποφεύγουν να μιλήσουν για τον Άσαντ.

Είναι επίσης σημαντικό το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία, που σε πολλά άλλα μέτωπα έχουν εκδηλώσει μεγάλες διαφορές, στην περίπτωση του Χαλεπίου συνεργάστηκαν ώστε να επιτευχθεί η κατάπαυση του πυρός. Αλλά, όπως για πολλά πράγματα στη Συρία, έτσι και τώρα με την περίπτωση του Χαλεπίου κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος αν το καθεστώς του Άσαντ, έστω και με τη βοήθεια του Ιράν και των Αφγανών μισθοφόρων, έχει αρκετές δυνάμεις για να καταλάβει ή ακόμα και να κρατήσει αυτή την πόλη, τη στιγμή που είναι υποχρεωμένο να μάχεται σε πολλά μέτωπα στην υπόλοιπη χώρα.

Δεν είναι μετριοπαθείς οι αντάρτες
Από την άλλη δεν είναι όλοι οι αντικαθεστωτικοί αντάρτες τόσο μετριοπαθείς όσο θα τους ήθελε η Ουάσινγκτον για μια Συρία μετά την εποχή του Άσαντ. Η Οργάνωση αλ-Νούσρα, που πολεμά ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, συνεργάζεται με την αλ Κάιντα. Για πολλούς είναι παρακλάδι της. Η αλ-Νούσρα θεωρείται υπεύθυνη για βομβιστική επίθεση σε νοσοκομείο του Χαλεπίου με δεκάδες νεκρούς και τραυματίες. Για την Ουάσινγκτον και τη Δύση η προτεραιότητα παραμένει η μάχη ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος. Πολλά θα εξαρτηθούν από το τι σχεδιάζει ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στη Συρία ανέτρεψε πολλά. Στη μάχη του Χαλεπίου εντούτοις οι κυβερνητικές δυνάμεις δείχνουν πως στηρίζονται λιγότερο στη βοήθεια του ρωσικού στρατού. Δυτικοί εμπειρογνώμονες θεωρούν πως ο Πούτιν και ο Άσαντ εξακολουθούν να είναι δύο ανεξάρτητοι πρωταγωνιστές με διαφορετικά συμφέροντα και στόχους.

Ο ρόλος της Μόσχας
Η Μόσχα εμφανίζεται τον τελευταίο καιρό ως ο στενότερος εταίρος της Ουάσινγκτον στη Συρία. Αρκετοί όμως ελπίζουν πως η Ρωσία αντιλαμβάνεται το πόσο επικίνδυνο είναι να εμπλακεί εκεί σε μια περιπέτεια όπως αυτή των Δυτικών στο Αφγανιστάν και το Ιράκ. Η Δύση, ιδιαίτερα, θέλει απεγνωσμένα να τελειώσει η κρίση στη Συρία, γιατί δεν μπορεί να αντέξει άλλο το κύμα των προσφύγων που την κατακλύζει. Υπάρχουν όμως αυτοί στη Δύση που ισχυρίζονται ότι η Ρωσία παίζει το χαρτί της Συρίας για να αποσταθεροποιήσει την Ευρώπη, τιμωρώντας την για τις κυρώσεις που της επέβαλε όταν προσάρτησε την Κριμαία.

Στην περίπτωση του Χαλεπίου δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν ότι το καθεστώς του Άσαντ θα μπορούσε να ανοίξει ένα παράθυρο για συνεννόηση με τους αντιπάλους του, ώστε να αποφευχθεί και άλλο αιματοκύλισμα. Αυτό όμως θα σήμαινε ότι οι αντίπαλοι του καθεστώτος θα κατέθεταν τα όπλα, κάτι που προς το παρόν δεν είναι θεατό. Ή θα μπορούσε να εφαρμοστεί αυτό που έκανε η Μόσχα στην περίπτωση της Τσετσενίας.

Ο ρωσικός στρατός σάρωσε τους αυτονομιστές. Κατάφερε να ελέγξει στρατιωτικά την κατάσταση, και εφαρμόζοντας την πολιτική του καρότου στην οικονομική ανάπτυξη, με δωροδοκίες και εκβιασμούς, εξουδετέρωσε και τους τελευταίους αντιπάλους της που ακόμα αντιστέκονταν.

Ο τρόπος δράσης της Κυβέρνησης στη Σρι Λάνκα
Τα ίδια έκανε και η κυβέρνηση της Σρι Λάνκα στον πόλεμο ενάντια στους αυτονομιστές Ταμίλ το 2009. Χτύπησε ανελέητα νοσοκομεία και άλλες εγκαταστάσεις ανακούφισης του πληθυσμού, αναγκάζοντας τους πολίτες να σπεύσουν να ζητήσουν καταφύγιο σε περιοχές που ελέγχονταν από τον κυβερνητικό στρατό. Το πεδίο ήταν ελεύθερο για να κατατροπωθούν οι αντάρτες, που έπαψαν να έχουν την υποστήριξη των ντόπιων. Οι ερχόμενες βδομάδες θα δείξουν αν η Δαμασκός και η Μόσχα ακολουθούν την ίδια τακτική στο Χαλέπι.

Όσον αφορά στις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους, όλα δείχνουν ότι θα ακολουθήσουν την ίδια πολιτική που εφάρμοσαν στις περιπτώσεις της Τσετσενίας και της Σρι Λάνκα. Παρακολουθώντας και διαμαρτυρόμενες, μη θέλοντας να έχουν κάποια άμεση συμμετοχή. Θα μπορούσαν, βέβαια, να στείλουν πολεμοφόδια με διάφορους τρόπους στους αντικυβερνητικούς αντάρτες, προκαλώντας όμως τη βίαιη αντίδραση της Μόσχας. Και αυτό δεν το θέλουν, γιατί αυτοί που θα υποφέρουν περισσότερο είναι οι άμαχοι. Όπως φαίνεται, η μάχη για το Χαλέπι έχει ακόμα πολύ δρόμο μπροστά της…