Σφοδρές χιονοπτώσεις και σχεδόν πολικές θερμοκρασίες στις ΗΠΑ

Οι θάνατοι τουλάχιστον τριών ανθρώπων αποδίδονται στα ακραία καιρικά φαινόμενα, ο ένας στην Πενσιλβάνια και οι δύο στην πολιτεία της Νέας Υόρκης

Ο ΝΕΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους


Οι σφοδρές χιονοπτώσεις στις βορειοανατολικές πολιτείες της Αμερικής και οι σχεδόν πολικές θερμοκρασίες έχουν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στις αεροπορικές μετακινήσεις, την ώρα που η Νέα Υόρκη έχει παραλύσει από την κακοκαιρία, ενώ τα σχολεία και τα δικαστήρια παραμένουν κλειστά. Οι θάνατοι τουλάχιστον τριών ανθρώπων αποδίδονται στα ακραία καιρικά φαινόμενα, ο ένας στην Πενσιλβάνια και οι δύο στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, όπου μία γυναίκα 71 ετών που έπασχε από τη νόσο Αλτσχάιμερ πέθανε από υποθερμία αφού βγήκε από το σπίτι της. Περισσότερες από 850 πτήσεις έχουν ακυρωθεί, εκατοντάδες άλλες έχουν καθυστερήσει από ή προς τα τρία αεροδρόμια της Νέας Υόρκης - το Νιούαρκ, το Λαγκάρντια και το JFK. Το αεροδρόμιο Κένεντι έκλεισε την περασμένη Παρασκευή για τρεις ώρες λόγω της μηδενικής ορατότητας και της σφοδρής χιονόπτωσης.

Στη Βοστόνη, περισσότερες από 170 πτήσεις ακυρώθηκαν και σχεδόν 350 από ή προς την Φιλαδέλφεια, όπου κατά τη διάρκεια της νύχτας 22 εκατοστά χιονιού κάλυψαν τμήματα του αεροδρομίου. Συνολικά περίπου 4.500 πτήσεις έχουν ακυρωθεί από προχθές στις ΗΠΑ, εκ των οποίων οι 1500 στη Νέα Υόρκη. Ένα παχύ στρώμα χιονιού κάλυψε τη Νέα Υόρκη με το ύψος του να ξεπερνά τα 15 εκατοστά στο Σέντραλ Παρκ.

Στην Τάιμς Σκουέρ, οι ενθουσιασμένοι τουρίστες έπαιζαν χιονοπόλεμο, ενώ η θερμοκρασία έπεσε στους -10 βαθμούς Κελσίου. Τη νύχτα έπεσε στους -18 βαθμούς Κελσίου και ο νέος Δήμαρχος Μπιλ ντε Μπλάζιο απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών ανέστειλε τις εργασίες του την περασμένη Παρασκευή. Το μετρό της πόλης λειτουργούσε, με καθυστερήσεις στα δρομολόγια, και κάποια τρένα κυκλοφορούσαν στους ρυθμούς του προγράμματος του Σαββατοκύριακου.

Συναγερμός για τη χειμερινή καταιγίδα σήμανε στο Σικάγο - όπου υπήρξαν προβλήματα στις πτήσεις στο αεροδρόμιο προχθές, στις πολιτείες της Νέας Υόρκης, της Πενσιλβάνια, ενός τμήματος της Νέας Αγγλίας, έως και την πρωτεύουσα των ΗΠΑ, την Ουάσιγκτον. Πτώση της θερμοκρασίας και ρεκόρ χιονόπτωσης έχει καταγραφεί στο Μπόξφορντ, στα βόρεια της Βοστόνης, όπου έπεσε 61 εκατοστά χιονιού κατά τη διάρκεια της νύχτας κι όπου ο υδράργυρος βούτηξε στους -20 βαθμούς Κελσίου προχθές το βράδυ.

Σφοδρές χιονοπτώσεις αναμενόταν να πλήξουν όλες τις περιοχές στα βορειανατολικά της χώρας, με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται στους -20 βαθμούς στη Βοστόνη, στους -18 στη Νέα Υόρκη και στους -16 στη Φιλαδέλφεια, όπου όλα τα σχολεία παρέμειναν κλειστά. Η χιονοθύελλα, που οι μετεωρολόγοι έχουν ονομάσει Ηρακλή, αποτελεί την πρώτη δοκιμασία για τον Μπιλ ντε Μπλάζιο, που ανέλαβε καθήκοντα δημάρχου της Νέας Υόρκης μόλις την Τετάρτη.