Α Φ ’ Ε Ν Ο Σ απολαμβάνουμε βεβαίως όσα στον συλλογικό βίο υπάρχουν εκ του γεγονότος ότι διασώζεται εισέτι εις χείρας των Ελλήνων η κρατική υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας:

- ΔΙΑΣΩΘΕΙΣΑ έναντι της ένοπλης Τουρκανταρσίας 1963-1964.

- ΔΙΑΣΩΘΕΙΣΑ έναντι του Χουντικού Πραξικοπήματος της 15.7.1974 και της Τουρκικής Εισβολής 20 Ιουλίου - 16 Αυγούστου 1974.

- ΔΙΑΣΩΘΕΙΣΑ, έστω και με σκλαβωθέντα από τον Αττίλα, επί 44 χρόνια τα βόρεια εδάφη της επικράτειάς της, έναντι των διαδοχικών «σχεδίων λύσης»:

- Κύρια επιδίωξη των οποίων υπήρξε να καταστήσουν «εκλιπούσα» την Κυπριακή Δημοκρατία.

- Και να την αντικαταστήσουν (σε… «μετεξέλιξη») με μία, ισότιμης τουρκικής συγκυριαρχίας, νέα κρατική υπόσταση: Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας δύο ίσου καθεστώτος «συνιστώντων στέιτς», κατά τρόπον ώστε, ολόκληρο το νησί -πλην ίσως των βρετανικών βάσεων- να καταστεί κατ’ ουσίαν προτεκτοράτο της Τουρκίας.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το ρήμα «απολαμβάνουμε» της πρώτης πρότασης, με όσα παρέχει ως οφέλη το επίτευγμα διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας 1974 - 2018, προφανώς δεν χρειάζεται περιγραφή των περιεχομένων του, ούτε γράφεται με απαξιωτική βούληση ή οποιοδήποτε φθόνο…

Α Φ ’ Ε Τ Ε Ρ Ο Υ, εκ των πραγμάτων στερούμενοι διαρκώς των αντικειμενικών και υποκειμενικών προϋποθέσεων ώστε να επινοήσουμε, να σχεδιάσουμε, να μεθοδεύσουμε, να οικοδομήσουμε και συστηματικά να υλοποιήσουμε μιαν κάποια άλλη πολιτική, μιαν οιανδήποτε στρατηγική, συρόμαστε αδιακόπως περιστροφικά στο ίδιο αλακάτι (μαγγανοπήγαδο), «εντός εκτός και επί τα αυτά», καλλιεργώντας εις εαυτούς και αλλήλους τις ίδιες πάντα ψευδαισθήσεις για την… ευτυχέστερη συνδιαλλαγή μας με την Τουρκία! Με την… οποιαδήποτε Τουρκία! Το έγραψε πρόσφατα σε άρθρο της η εφημερίδα η οποία από χρόνια επιμόνως επιδιώκει να καταστεί ο… μέντορας και καθοδηγητής μας:

«Η Τουρκία αποτελεί φόβητρο για μας, αλλά η γεωγραφία δεν αλλάζει. Είναι και θα παραμείνει -υπό οποιεσδήποτε συνθήκες- μια τεράστια δύναμη στην περιοχή για τα δικά μας μεγέθη, οπότε θα πρέπει να δούμε πώς μπορούμε να συνεργαστούμε με αυτήν τη χώρα, ανεξαρτήτως ποιότητας διακυβέρνησης, κουλτούρας και δημοκρατικών θεσμών. Θεωρώ ότι η Τουρκία ουδέποτε θα απεμπολήσει τον γεωπολιτικό ρόλο που η ίδια θέλει στην Ανατολική Μεσόγειο. Θέλει να έχει ρόλο και λόγο, όπως έχει η Βρετανία, το Ισραήλ, η Αίγυπτος. Το στοίχημα για όλους τους Κυπρίους, Ε/κ και Τ/κ, είναι η σχέση μας από γεωστρατηγική να μετατραπεί σε γεωπολιτική. Δηλαδή, να αναπτύξουμε σχέσεις οικονομικές, εμπορικές και εν τέλει συμμαχικές και φιλικές» («Πολίτης» 5.8.2018).

Β Ε Β Α Ι Α η Τουρκία, όλων ανεξαιρέτως των προηγούμενων «διακυβερνήσεων, κουλτούρας και δημοκρατικών θεσμών», συμπεριλαμβανομένης και της συνεχιζόμενης 16ετίας (2002-2018) του Ερντογάν, δεν έχει παρεκκλίνει ούτε ρούπι από τις επιδιώξεις που απαίτησε εισβάλλοντας το 1974 με τον Αττίλα της στην Κύπρο. Κι επειδή μεθαύριο 14.8.2018 είναι η 44η μαύρη επέτειος του 2ου Αττίλα 14-16 Αυγούστου 1974, χρήσιμο είναι να μην λησμονείται ότι:

ΑΚΟΜΗ και η λέξη «συνιστώντα», η έννοια, η ουσία και το περιεχόμενό της, ως… επιδιωκόμενη «λύση», είναι λέξη την οποία απαίτησε προελαύνοντας στην Κύπρο ο Αττίλας εισβολέας τον Αύγουστο του 1974:

- Τα δύο «συνιστώντα κράτη» («πολιτείες»), “constituent states”, αγγλιστί, “kurucu devletler”, τουρκιστί. Αυτά τα δύο να συνιστούν, να συγκροτούν, να συναποτελούν, να συνιδρύσουν, ως κυριαρχικώς ισότιμα και ως συγκυριαρχικώς συνιδιοκτήτες, του νέου κυπριακού κράτους Διζωνικού Συνεταιρισμού, νομιμοποίησης της εδαφικής - γεωγραφικής διχοτόμησης και της επέκτασής της στη διχοτόμηση ΚΑΙ του κράτους…

ΠΡΩΤΗ φορά που ακούστηκε αυτή η λέξη «συνιστώντα», ήταν στις ιταμές διαπραγματεύσεις 10 - 14 Αυγούστου 1974 στη Γενεύη, κατά τη συνεχιζόμενη από 20ής Ιουλίου 1974 στην Κύπρο τουρκική πολεμική εισβολή και μέχρι μιάμιση ώρα πριν εξαπολυθεί η επίθεση του Αττίλα 2.

- Στην Πενταμερή Διάσκεψη της Γενεύης υπό την προεδρία του υπ. Εξ. της Βρετανίας Τζέιμς Κάλαχαν, με τον τότε υπ.Εξ. της Ελλάδος Γεώργιο Μαύρο και την υπό τον Γλαύκο Κληρίδη αντιπροσωπεία της προδομένης και καθημαγμένης Κυπριακής Δημοκρατίας, που απαρτιζόταν από τους Τάσσο Παπαδόπουλο, Κρίτωνα Τορναρίτη, Μιχαλάκη Τριανταφυλλίδη και Πόλυ Γ. Πολυβίου, όπου ο υπ.Εξ. της Τουρκίας Ντουράν Γκιουνές κι ο επικεφαλής της πολιτικής πτέρυγας της ΤΜΤ Ραούφ Ντενκτάς, ΑΠΑΙΤΗΣΑΝ, εν είδει τελεσιγράφου, τη γεωγραφική ομοσπονδία «δύο συνιστώντων μερών» της Κύπρου.

- Απαιτήσεις διατυπωμένες από τους Τούρκους, λίγες ώρες πριν ο τουρκικός στρατός εκτοξεύσει την πολεμική επίθεση της 14ης έως 16η Αυγούστου 1974 προς Αμμόχωστο και προς Μόρφου (Π. Γ. Πολυβίου: «Η Διπλωματία της Εισβολής - Η Διάσκεψη της Γενεύης για την Κύπρο τον Αύγουστο 1974», εκδ. Καστανιώτη, σελ. 82).

Ε Π Ι Τ’ ΑΥΤΑ: Μετά από 44 χρόνια, παραμένουν οι ίδιες τουρκικές απαιτήσεις, του προελαύνοντος τον Αύγουστο 1974 Αττίλα:

- Με αυξημένη, λόγω ατιμωρησίας, τη βουλιμία του, έναντι προθύμων να συνθηκολογήσουν με την… όποια Τουρκία!

- Σε εντεινόμενης ρευστότητας και επικίνδυνης διακύβευσης γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό περιβάλλον στην περιοχή και διεθνώς.

- Περιβάλλον, ανισοζύγια δυνάμεων και αβεβαιότητες που επιβάλλουν ως πρώτιστο, το ίδιο καθήκον ελληνικής ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ για τη διάσωση της Κυπριακής Δημοκρατίας…
ΛΑΖΑΡΟΣ Α. ΜΑΥΡΟΣ