Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ, ΜΕ ΠΑΣΑ ΕΠΙΣΗΜΟΤΗΤΑ, ΖΗΤΕΙ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Το διακύβευμα δεν είναι η έξοδος αυτή καθ' εαυτή αλλά η επόμενη ημέρα και, συγκεκριμένα, οι σχέσεις της χώρας σε όλα τα επίπεδα με την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τους δύο πόλους να αρχίζουν να τραβούν τη διελκυστίνδα

Η τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε στο Λονδίνο και στέρησε τη ζωή σε πέντε άτομα δεν θα καθυστερήσει τις διαδικασίες του Brexit, δηλώνει η βρετανική κυβέρνηση


H Τετάρτη δεν πρόκειται να είναι μια συνηθισμένη ημέρα για τον κόσμο και ειδικότερα για την Ευρώπη. Η ιδιαιτερότητά της έγκειται στο γεγονός ότι η, «μουδιασμένη» από την τρομοκρατική επίθεση της Τετάρτης, Μεγάλη Βρετανία ενεργοποιεί πλέον, με πάσα επισημότητα, το Άρθρο 50, το οποίο θα την οδηγήσει, σε δύο χρόνια ακριβώς, εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Χθες Σάββατο, πάντως, οι ηγέτες της ΕΕ γιόρτασαν την επέτειο των 60 ετών από την Ιδρυτική Συνθήκη της Ένωσης εν μέσω ανάμεικτων συναισθημάτων. Πάντως, οι Βρυξέλλες εκφράζουν το τελευταίο διάστημα την αποφασιστικότητά τους ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη για το Brexit. Έτοιμη φαίνεται να είναι και η Μεγάλη Βρετανία, η οποία, διά μέσου της Πρωθυπουργού της Τερέζα Μέι, δηλώνει ότι έχει σχέδιο εξόδου.

Δεν επηρεάζει η τρομοκρατική

Πλέον το Brexit μπαίνει σε «ράγες» και σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, το οποίο θα ολοκληρωθεί με την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου. Μάλιστα, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της Πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, η τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε στο Λονδίνο και στέρησε τη ζωή σε τρία άτομα δεν θα καθυστερήσει τις διαδικασίες του Brexit, καθώς η Πρωθυπουργός επέστρεψε άμεσα στη δουλειά και δεν υπάρχει καμία πρόθεση να υπάρξουν καθυστερήσεις στη διαδικασία ενεργοποίησης του Άρθρου 50. Όμως, το διακύβευμα δεν είναι η έξοδος αυτή καθ' εαυτή αλλά η επόμενη ημέρα και, συγκεκριμένα, οι σχέσεις της χώρας σε όλα τα επίπεδα με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πιο φτωχοί, αλλά αισιοδοξούν

Ήδη το Brexit άρχισε να δείχνει τα «δόντια» του. Σύμφωνα με έρευνα, όλοι στη Βρετανία είναι πιο φτωχοί απ' ό,τι ήταν εννιά μήνες πριν ψηφιστεί το Βrexit. Αυτό έγινε λόγω της υποτίμησης της στερλίνας. Παρά το γεγονός ότι η στερλίνα ανέκαμψε τις τελευταίες εβδομάδες, εντούτοις, παραμένει αρκετά χαμηλά. Φυσικά, η πλειονότητα των εκατομμυριούχων στο Ηνωμένο Βασίλειο σφυρίζουν αδιάφορα καθώς δηλώνουν πιο αισιόδοξοι ως προς τα κέρδη που θα αποκομίσουν μετά το Brexit.

Η έρευνα, την οποία διενήργησε η UBS Wealth Management UK σε δείγμα 400 Βρετανών με περιουσία που ανέρχεται σε τουλάχιστον ένα εκατομμύριο δολάρια, διαπίστωσε ότι το 78% των ερωτηθέντων αναμένουν πως το Brexit θα έχει θετικές επιπτώσεις στην οικονομική τους κατάσταση, αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα. Οι νεαροί εκατομμυριούχοι κατά μέσον όρο εμφανίζονται πιο θετικοί ως προς την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να εγκαταλείψει την ενιαία αγορά της ΕΕ, με το 83% εκείνων που η ηλικία τους κυμαίνεται από 18 ώς 34 να τάσσονται υπέρ του Brexit σε σχέση με το 70% των ερωτηθέντων ηλικίας 35 με 44.

Προειδοποιήσεις σε αεροπορικές

Σε μια κίνηση η οποία θα έχει άμεσες συνέπειες όχι μόνο για τους Βρετανούς αλλά και για τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι φέρονται να έχουν προειδοποιήσει αεροπορικές εταιρείες της Βρετανίας ότι θα χρειαστεί να μεταφέρουν την έδρα τους σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα και να πουλήσουν μετοχές τους σε Ευρωπαίους υπηκόους, εάν θέλουν να συνεχίσουν να πραγματοποιούν πτήσεις μεταξύ χωρών της ηπειρωτικής Ευρώπης μετά το Brexit.

Αποκλειστικές πληροφορίες της εφημερίδας «Guardian» από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι, κατά τη διάρκεια πρόσφατων συναντήσεων, οι αξιωματούχοι των αεροπορικών εταιρειών ενημερώθηκαν πως, για να διατηρήσουν πτήσεις όπως η διαδρομή Μιλάνο-Παρίσι, θα πρέπει να έχουν σημαντική βάση σε χώρα-μέλος της ΕΕ. Επισημάνθηκε δε ότι οι κανονισμοί ορίζουν πως η πλειοψηφία του μετοχικού τους κεφαλαίου πρέπει να βρίσκεται στην κατοχή νομικού προσώπου με καταγωγή από χώρα-μέλος για να μπορούν να εκτελούν ενδοευρωπαϊκές πτήσεις.

Η προειδοποίηση αφορά ορισμένες από τις μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες της Ευρώπης, όπως η British Airways, η easyJet, η Thomson και η Ryanair. Κατά την εφημερίδα, οι εταιρείες αυτές προσανατολίζονται στο να αναδιαρθρώσουν τη λειτουργία και τη μετοχική τους σύνθεση, ώστε να μη χάσουν τα δρομολόγια στην ηπειρωτική Ευρώπη.

Αυτή η αναδιάρθρωση συνεπάγεται οικονομικές συνέπειες για τη Βρετανία, συμπεριλαμβανομένων των απωλειών θέσεων εργασίας. Είναι σαφές ότι πλέον οι δύο πόλοι θα τραβούν τη διελκυστίνδα και θα πιέζουν, πότε ο ένας και πότε ο άλλος, ώστε να βγουν κατά συνθήκη «νικητές» από τη διαδικασία του Brexit, με τους Ευρωπαίους να ρίχνουν ήδη την πρώτη ριπή.

Φεύγουν Goldman Sachs - Morgan Stanley

Την ίδια ώρα, υψηλόβαθμα στελέχη της Goldman Sachs και της Morgan Stanley δήλωσαν ότι προετοιμάζονται να μεταφέρουν προσωπικό και δραστηριότητες από το Λονδίνο αλλού στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Richard Gnodde, συν-επικεφαλής του investment banking της Goldman Sachs, δήλωσε στο CNBC ότι η τράπεζά του, αρχικά, θα μετακινήσει εκατοντάδες εργαζόμενους από το Λονδίνο, για να επεκτείνει άλλα γραφεία μετά τη διάσπαση. «Θα προσλάβουμε ανθρώπους μέσα από την Ευρώπη και θα υπάρξει κάποια κινητικότητα», δήλωσε.

Το Brexit μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη αναστάτωση στον χρηματοπιστωτικό κλάδο από άλλους, εάν η απόσχιση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ κοστίσει στις τράπεζες την ικανότητά τους να εξυπηρετούν πελάτες και επιχειρήσεις ανά την περιοχή. Οι αμερικανικές τράπεζες αυτήν τη στιγμή διεξάγουν τις δραστηριότητές τους σε όλη την Ένωση από τις βάσεις τους στο Λονδίνο, αλλά τα λεγόμενα δικαιώματα «διαβατηρίου» τους παρέχουν μια δυνατότητα που είναι απίθανο να παραταθεί μόλις αποχωρήσει το Ηνωμένο Βασίλειο.

ΤΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ BREXIT

Σύνοδος, κατευθυντήριες γραμμές, συστάσεις

29-31 Μαρτίου - Εντός 48 ωρών, ο Τουσκ θα αποστείλει στα 27 άλλα κράτη-μέλη το προσχέδιο με τις κατευθυντήριες γραμμές για τη διαπραγμάτευση.

29 Απριλίου - Οι άλλοι 27 ηγέτες της ΕΕ θα συναντηθούν για να συμφωνήσουν τις τελικές κατευθυντήριες γραμμές και να εξουσιοδοτήσουν τον Μισέλ Μπαρνιέ να χειριστεί τις διαπραγματεύσεις.

5 Μαΐου - Ο Μπαρνιέ γρήγορα θα απαντήσει στους ηγέτες με τις λεπτομερείς συστάσεις του για το πώς θα πρέπει να δομηθούν οι συνομιλίες. Οι αργίες στις 8-9 Μαΐου ίσως τον αναγκάσουν να τις αποστείλει άμεσα στο Συμβούλιο.

Οδηγίες

Μάιος - Θα συγκληθεί το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, χωρίς τη Βρετανία για μια ακόμα φορά, προκειμένου να συμφωνηθούν οι νομικές «διαπραγματευτικές οδηγίες» που θα δεσμεύουν τον Μπαρνιέ και την ομάδα του.

Κατ’ ιδίαν

Οι Βρετανοί διαπραγματευτές, με επικεφαλής τον Υπουργό για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις, θα καθίσουν στο τραπέζι των συνομιλιών με την ΕΕ, πιθανόν εντός του Μαΐου. Οι συνομιλίες ίσως ξεκινήσουν με το τι θα συζητηθεί πρώτο και πώς θα μοιραστούν τα θέματα.

Η Συμφωνία για το Διαζύγιο

Δεκέμβριος 2017: Οι Βρυξέλλες θέλουν μια βασική συμφωνία για τη Συνθήκη Αποχώρησης έως το τέλος του έτους. Βασικά θέματα: οι εκκρεμείς οικονομικές υποχρεώσεις της Βρετανίας, η αντιμετώπιση των Βρετανών που ζουν σε χώρες της ΕΕ και των Ευρωπαίων που ζουν στη Βρετανία, οι εκκρεμείς νομικές υποθέσεις στην ΕΕ, οι νέοι κανονισμοί για τα σύνορα.

Μετάβαση στη μελλοντική σχέση

2018 - Η Μέι θέλει να διαπραγματευθεί μια συνολική συμφωνία ελεύθερου εμπορίου. Λίγοι είναι αυτοί που θεωρούν ότι τα δύο χρόνια επαρκούν για μια συμφωνία και οι Βρυξέλλες θέλουν να καθυστερήσει η έναρξη των συνομιλιών, έως ότου υπάρξει μια συμφωνία για το διαζύγιο. Ωστόσο, το Λονδίνο και κάποια κράτη-μέλη της ΕΕ ίσως πιέσουν για παράλληλες συνομιλίες για το εμπόριο.

Οκτώβριος του 2018 - Ο μήνας αυτό είναι ο στόχος του Μπαρνιέ για την οριστικοποίηση της Συνθήκης Αποχώρησης, προκειμένου να δοθεί χρόνος για την επικύρωσή της από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και, κατά πλειοψηφία, από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έως τον Μάρτιο του 2019.

Φθινόπωρο 2018 έως άνοιξη 2019 - Απλώς για να γίνουν πιο περίπλοκα τα πράγματα, η κυβέρνηση της Σκοτίας θέλει ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της μόλις ξεκαθαριστεί η συμφωνία για το Brexit. Ωστόσο η Μέι, μέχρι στιγμής, απορρίπτει το αίτημα για ένα νέο δημοψήφισμα στη Σκοτία έως ότου η Βρετανία αποχωρήσει από την ΕΕ.

B-Day

30 Μαρτίου, 2019 (υπό αίρεση) - Η Βρετανία θα αποχωρήσει. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να το κάνει δύο χρόνια μετά την επιστολή της Μέι. Τυγχάνει να είναι μη εργάσιμη ημέρα και να πέφτει Σάββατο. Και, όχι, δεν πέφτει την 1η Απριλίου.

Μπορεί να υπάρξουν μικρές μεταβολές αναφορικά με την ημερομηνία. Η Βρετανία μπορεί να αποχωρήσει νωρίτερα εάν εξασφαλίσει μια συμφωνία και η διετής προθεσμία μπορεί να παραταθεί εάν συμφωνήσουν όλοι. Αλλά οι Βρυξέλλες θέλουν τη Βρετανία εκτός της Ένωσης πριν από τις ευρωεκλογές που θα διεξαχθούν τον Μάιο του 2019. Παρόλο που υπάρχουν εκατέρωθεν απειλές για μη συμφωνία, είναι λίγοι εκείνοι που θέλουν ένα τέτοιο χάος.

Μεταβατική περίοδος

Η Μέι και οι ηγέτες της ΕΕ λένε ότι ίσως χρειαστούν μεταβατικές ρυθμίσεις, προκειμένου να δοθεί περισσότερος χρόνος για να συμφωνηθεί μια μελλοντική εμπορική συμφωνία, καθώς και περισσότερος χρόνος στους πολίτες και στις επιχειρήσεις για να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Πολλοί είναι αυτοί που βλέπουν άλλα δύο με πέντε χρόνια μετά το Brexit για μια οριστική ρύθμιση.

Εάν η Σκοτία ψηφίσει υπέρ της ανεξαρτητοποίησής της, θα πρέπει να περιμένει κανείς περισσότερα χρόνια για να διαπραγματευθεί το διαζύγιό της από το Λονδίνο και την πιθανή επανένταξή της στην ΕΕ.