Μεγάλος ντόρος γίνεται γύρω από το όνομα του πρώην Βοηθού Υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, πρέσβη Μάθιου Μπράιζα, ο οποίος ήταν ένας εκ των ομιλητών στο πολύ σημαντικό 8ο Mediterranean Oil and Gas Forum.
 
Τον Μάρτιο του 2016, η εφημερίδα «Καθημερινή» της Κύπρου φιλοξενούσε συνέντευξή του, στην οποία ο Μπράιζα ανέφερε πως μια συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου προς την Τουρκία πριν από την επίλυση του Κυπριακού, θα μπορούσε να καταστεί καταλύτης για την τελική διευθέτησή του.
 
Ένα χρόνο πριν, το 2015, ο ίδιος είχε πει πως ο πιο φτηνός και οικονομικά λογικός τρόπος για εξαγωγή του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου στην Ευρώπη, είναι μέσω αγωγού στην Τουρκία. Σε συνέντευξή του στην αγγλόφωνη τουρκική εφημερίδα Ντέιλι Σαμπάχ, ο Μπράιζα είπε ότι μαζί με τα οικονομικά, ασφαλώς και η πολιτική θα παίξει σημαντικό ρόλο γι' αυτό, προσθέτοντας ότι αν η πορεία της Τουρκίας αποδειχτεί αδύνατη πολιτικά, το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου θα βρει άλλες αγορές εξαγωγών πέραν της Τουρκίας και της Ευρώπης. 
 
Σε ερώτηση αν η ενέργεια θα είναι σημαντικό κλειδί για την ειρήνη στην Κύπρο, ο Μάθιου Μπράιζα είπε ότι θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην επίλυση του Κυπριακού ως το έσχατο μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Πρόσθεσε ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει εφικτό μόνο στην περίπτωση που απομονωθούν τα ενεργειακά ζητήματα από τις νομικές και πολιτικές διαφορές που δηλητηριάζουν τις συζητήσεις για την ενέργεια μεταξύ Τουρκίας, Ισραήλ και Κύπρου. Όπως είπε, ελλείψει περαιτέρω πολιτικής ευθυγράμμισης μεταξύ των μερών, το ενεργειακό θα μπορούσε να δυσκολέψει την επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης στο Κυπριακό.
 
Εξάλλου, σε παλαιότερη ανάλυσή του, ο Μπράιζα είχε υποστηρίξει πως το φυσικό αέριο στα οικόπεδα «Αφροδίτη» και «Λεβιάθαν» θα αποφέρει κέρδη και οφέλη και για την Τουρκία.
 
Σύμφωνα με την εν λόγω ανάλυση, «οι πετρελαϊκές εταιρείες που ηγούνται των ενεργειών εντός του οικοπέδου "Αφροδίτη", η αμερικανική Noble και οι ισραηλινές Delek και Avner, εμφανίζονται να προτιμούν τη δημιουργία μονάδας υγροποίησης στο Βασιλικό, θεωρώντας μια τέτοια πράξη ως εμπορικά την πιο έλκουσα επιλογή για εξαγωγή φυσικού αερίου», είχε αναφέρει πίσω στο 2014.
 
Ο Μπράιζα είναι πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ, ενώ υπηρέτησε στην πρεσβεία του Αζερμπαιστάν. Το 2007 παντρεύτηκε την Τουρκάλα Zeyno Bara, με την οποία ζει στην Κωνσταντινούπολη.