ΧΡΙΣΤΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥ: ΜΕ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΙΚΩΝ ΠΟΣΟΣΤΩΝ ΤΟΥ ΕΛΑΜ, ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΟΦΕΛΗ

Ο ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΛΑΜ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΣΤΗ «Σ» ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΜΙΑ ΣΕΙΡΑ ΖΗΤΗΜΑΤΩΝ, ΤΟΝΙΖΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΟΥ ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΛΑΦΥΡΑ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ

Θεωρούμε ότι οιεσδήποτε εταιρείες συμβάλλονται με έργα με το Δημόσιο, θα πρέπει, υποχρεωτικά και βάσει νομοθεσίας, να εργοδοτούν ένα ποσοστό ανέργων. Επίσης, θα πρέπει να υποχρεώνονται οι εταιρείες που θα αναλάβουν το έργο της εξόρυξης του φυσικού μας πλούτου, να προσλαμβάνουν έναν αριθμό ντόπιων ανέργων. Το ίδιο μπορεί να συμβεί στην τουριστική βιομηχανία


Τη θέση ότι ο εθνικισμός προσφέρει την απάντηση στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τόπος σήμερα εκφράζει σε συνέντευξή του στη «Σημερινή» της Κυριακής ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ και υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Χρίστος Χρίστου. «Προσφέρει εφαρμόσιμες, ρεαλιστικές, βιώσιμες απαντήσεις, διότι ακριβώς η φιλοσοφία του εθνικισμού είναι η προάσπιση των συμφερόντων του λαού μας. Δεν προασπιζόμαστε σε καμία περίπτωση καμία ομάδα ολιγαρχίας ή καμία ομάδα συγκεκριμένων συμφερόντων. Υπερασπιζόμαστε μόνον τα συμφέροντα των Ελλήνων της Κύπρου», τονίζει.

Εξηγεί, ταυτόχρονα, τις θέσεις του σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, το φυσικό αέριο και την οικονομία, υπογραμμίζοντας ότι το ΕΛΑΜ αυτό που θέλει να αποκομίσει στις εκλογές είναι πολιτικό όφελος, μέσα από την αύξηση των ποσοστών του, και όχι καρέκλες.

Καθαρά πολιτική τοποθέτηση

Ποιες είναι οι ουσιαστικές διαφορές της δικής σας υποψηφιότητας σε σχέση με τις υπόλοιπες που έχουν ενώπιόν τους οι πολίτες;

Θεωρώ ότι απέναντι στις τέσσερεις βασικές υποψηφιότητες που υπάρχουν αυτήν τη στιγμή, εκφράζουμε κάτι εντελώς διαφορετικό, διότι οι ανθυποψήφιοί μου προέρχονται από το ίδιο κομματικό σύστημα, έχουν τις ίδιες πολιτικές σε πολλά ζητήματα, ανήκουν σε ένα παλαιοκομματικό κατεστημένο, το οποίο έφερε στην πατρίδα μας τη σήψη, τη διαφθορά και τα σκάνδαλα. Η δική μας υποψηφιότητα θέλει, ακριβώς, να συγκρουστεί με αυτό το κατεστημένο και να δώσει μια νέα ελπίδα στον λαό μας.

Ποιος είναι ο στόχος σας σε αυτές τις εκλογές;

Ο στόχος μας είναι διπλός. Το πρώτο, το οποίο έχουμε καταφέρει να επιτύχουμε, είναι να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν στηρίζουμε τον άλφα ή τον βήτα υποψήφιο, αλλά ότι συμμετέχουμε αυτόνομα στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές. Ο δεύτερος στόχος είναι ότι, με την αύξηση των εκλογικών ποσοστών του ΕΛΑΜ, θα έχουμε πολιτικά οφέλη. Εννοώ ότι οι θέσεις μας, οι πολιτικές μας, αντιπροσωπεύονται καλύτερα από ένα μεγαλύτερο μέρος του λαού. Αυτό θα είναι μια σημαντική επιτυχία για εμάς, που θα μας δώσει ώθηση για το μέλλον.

Και όπλο διαπραγμάτευσης για τον δεύτερο γύρο;

Αυτή είναι μια τακτική που έχει ακολουθηθεί για αρκετά χρόνια στην Κύπρο, ένα μικρό κόμμα να συμμαχεί σε κάποια φάση με ένα μεγαλύτερο ή με μια συμμαχία κομμάτων, ώστε να εξασφαλίσει λάφυρα από την εξουσία. Ο δικός μας σκοπός -και αυτό θα το αντιληφθούν οι πολίτες μετά την πρώτη Κυριακή- δεν είναι να αποκτήσουμε προσωπικά ή κομματικά οφέλη. Γι’ αυτό και είμαστε αντίθετοι σε αυτήν τη νοοτροπία.

Και με την ευκαιρία την οποία μου δίνετε, θα καλέσω όλα τα υπόλοιπα κόμματα που αυτήν τη στιγμή στηρίζουν τον οποιονδήποτε υποψήφιο, να απαρνηθούν από τώρα τα λάφυρα της εξουσίας και να δηλώσουν ανοιχτά προς τον λαό ότι τάσσονται υπέρ του ενός ή του άλλου υποψηφίου μόνο για τις θέσεις του και τις πολιτικές του γραμμές. Ότι αυτό δεν το πράττουν με στόχο να βρεθούν αύριο στη διακυβέρνηση του τόπου. Οι κομματικές λίστες στον τόπο μας έχουν δημιουργήσει αρκετά προβλήματα και είναι από τις νοοτροπίες που πρέπει να καταργήσουμε.

Συνεπώς, να μην αναμένουμε ότι το ΕΛΑΜ θα υποστηρίξει έναν από τους δύο υποψηφίους που θα περάσουν στον δεύτερο γύρο;

Το ΕΛΑΜ θα αποστείλει και στους δύο εναπομείναντες υποψηφίους ένα ερωτηματολόγιο, σχετικά με τα θέματα τα οποία απασχολούν την κυπριακή κοινωνία. Ξεκινώντας από το εθνικό, αλλά και για την οικονομία, για την υγεία και κάποια κοινωνικά ζητήματα. Αναλόγως των απαντήσεών τους, θα υπάρξει επίσημη τοποθέτηση, έπειτα από συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής.

Όμως, οι πολίτες πρέπει να είναι σίγουροι για ένα πράγμα, όσον αφορά εμάς: Δεν πρόκειται να διαπραγματευτούμε την εμπιστοσύνη τους, την ψήφο τους, δηλαδή, για να αποκτήσουμε οι ίδιοι μία καρέκλα ή ένα υπουργείο. Ο στόχος μας είναι να πιέσουμε τους δύο εναπομείναντες υποψηφίους να υιοθετήσουν κάποιες από τις πολιτικές μας. Μιλώ καθαρά για πολιτική τοποθέτηση. Σε καμία περίπτωση δεν το εμπλέκω με την απόκτηση οποιουδήποτε υπουργείου ή κάποιας θέσης σε Ημικρατικό Οργανισμό.

Υπερασπιζόμαστε μόνον τα συμφέροντα των Ελλήνων της Κύπρου

Δηλώνετε ότι είστε εθνικιστικό κόμμα. Θεωρείτε ότι είναι ο εθνικισμός η απάντηση στις προκλήσεις που βιώνουμε;

Ναι. Θεωρούμε ότι ο εθνικισμός και ειδικά το ρεύμα της εποχής μας, όπως διαφαίνεται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες με την άνοδο των εθνικιστικών κινημάτων, είναι η λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η κοινωνία. Και μιλώ για την οικονομική κρίση, η οποία μαστίζει ακόμη τον τόπο μας και, ό,τι και να λέει η Κυβέρνηση, αυτό που πρέπει να ξέρει ο λαός, είναι πως το ρωσικό δάνειο αρχίζουμε να το αποπληρώνουμε το 2018, τα δε λεφτά που έχουμε δανειστεί από την Ευρώπη το 2019, άρα δεν έχουμε ξεφύγει από αυτή την κρίση.

Ακόμη, συνεχίζεται και η ανεργία, η οποία μαστίζει ένα μεγάλο μέρος, κυρίως, των νέων, και είναι άλλο ένα ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε, και θεωρούμε ότι ο εθνικισμός σε αυτά αποτελεί απάντηση. Προσφέρει εφαρμόσιμες, ρεαλιστικές, βιώσιμες απαντήσεις, διότι ακριβώς η φιλοσοφία του εθνικισμού είναι η προάσπιση των συμφερόντων του λαού μας. Δεν προασπιζόμαστε σε καμία περίπτωση καμία ομάδα ολιγαρχίας ή καμία ομάδα συγκεκριμένων συμφερόντων. Υπερασπιζόμαστε μόνον τα συμφέροντα των Ελλήνων της Κύπρου.

Νέα στρατηγική

Ποια πιστεύετε ότι πρέπει να είναι η επόμενη μέρα στο Κυπριακό;

Το εθνικό θέμα έχει οδηγηθεί σε ένα νέο αδιέξοδο, ιδιαίτερα μετά τις τελευταίες διαπραγματεύσεις. Άρα, λοιπόν, θα πρέπει να βρούμε μιαν άλλη οδό επίλυσης του ζητήματος. Η πρόταση του ΕΛΑΜ βασίζεται στη λογική της λύσης του ενιαίου κράτους - η συνέχιση δηλαδή και όχι η διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Υπάρχουν ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, τα οποία μιλούν για εισβολή και κατοχή της Κύπρου, και είναι ακριβώς αυτά τα ψηφίσματα που πρέπει να αξιοποιήσουμε και να επανατοποθετήσουμε το εθνικό μας ζήτημα στην ορθή του βάση.

Η Κύπρος αντιμετωπίζει πρόβλημα εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής από την Τουρκία. Αυτό είναι το εθνικό μας ζήτημα και όχι μία δικοινοτική διαφορά. Ο δρόμος, λοιπόν, είναι να σταματήσουν οι συνομιλίες για ΔΔΟ και να επανεντάξουμε μια νέα στρατηγική, σε επίπεδο Εθνικού Συμβουλίου, για να μπορέσουμε, ως κυπριακός ελληνισμός, να επιβιώσουμε και να ευημερήσουμε στον τόπο μας.

Θέση του ΕΛΑΜ είναι πως το οικονομικό μέλλον του τόπου βρίσκεται στα κοιτάσματά του. Πώς αντιμετωπίζετε τα περιφερειακά ενεργειακά σχήματα που έχουν δημιουργηθεί;

Θεωρώ ότι, εάν αξιοποιήσουμε σωστά τον παράγοντα του φυσικού αερίου, η Κύπρος ως χώρα θα αποκτήσει ιδιαίτερη βαρύτητα. Πριν από κάποια χρόνια, οι ηγέτες των δύο μεγάλων κομμάτων δήλωναν ότι έπρεπε να κατασκευαστεί αγωγός, ο οποίος, διά μέσου Τουρκίας, θα μεταφέρει αυτό το φυσικό αέριο στις αγορές. Σήμερα έχουν αλλάξει στάση, επειδή ακριβώς οι ξένες εταιρείες και οι ευρωπαϊκές χώρες δεν θέλουν με κανένα τρόπο να εμπλακεί η Τουρκία στην αξιοποίηση των κοιτασμάτων.

Είναι κάτι με το οποίο εμείς συμφωνούμε και είμαστε από τους πρώτους που το 2013 είχαμε δηλώσει ότι ο αγωγός πρέπει να περάσει από την Ελλάδα και από την Ελλάδα σε ευρωπαϊκές αγορές. Άρα, τα πιθανά σχήματα στην περιοχή μας θεωρούμε ότι μπορεί να ευνοήσουν τη χώρα μας, αν αξιοποιηθούν, φυσικά, σωστά. Αυτό το οποίο πρέπει να ξεκαθαρίσει η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ο αποκλεισμός της Τουρκίας από αυτά τα σχήματα.

Κόκκινα δάνεια και ανεργία

Αυτήν τη στιγμή το μεγαλύτερο πρόβλημα της οικονομίας θεωρούνται τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Ποιες προτάσεις καταθέτετε, ώστε να σταματήσουν να εμποδίζουν την ανάπτυξη;

Πάνω από το 40% των δανείων αυτήν τη στιγμή είναι μη εξυπηρετούμενα. Η δική μας πρόταση είναι ότι πρέπει να γίνει κούρεμα των δανείων, υπό την έννοια της διαγραφής των παράλογων τόκων, για να μπορέσει ο κάθε πολίτης που έχει δανειστεί, να κάνει αναπροσαρμογή της δόσης του και να εκπληρώνει τις δανειακές του υποχρεώσεις έναντι των τραπεζών. Θεωρούμε ότι, με αυτόν τον τρόπο, και τα δύο συμβαλλόμενα μέρη, ο δανειολήπτης και ο τραπεζικός οργανισμός, θα επωφεληθούν.

Τα κόκκινα δάνεια αποτελούν μια βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλια της οικονομίας και δεν θα μπορέσουμε να μιλήσουμε για πραγματικούς δείκτες ανάπτυξης, όποια άλλα μέτρα και να πάρουμε. Είναι μια πολύ ρεαλιστική λύση, που δεν θα στοιχίσει στο Κράτος ούτε ένα ευρώ. Υπάρχει, μάλιστα, ήδη ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος, ο οποίος μπορεί να επιφορτιστεί με αυτήν τη δουλειά και δεν χρειάζεται η δημιουργία κανενός νέου οργανισμού. Προτείνουμε διαγραφή των τόκων και επανακαθορισμό της δόσης για κάθε δανειολήπτη, ο οποίος μπορεί να επεκταθεί και πέρα από τα κόκκινα δάνεια, διότι οι τόκοι τους οποίους έχουν επιβάλει οι τράπεζες όλα αυτά τα χρόνια ήταν παράλογοι.

Το ένα τέταρτο των πολιτών στην Κύπρο ζουν κάτω από το όριο της φτώχιας αυτήν τη στιγμή. Ρεαλιστικά, πώς μπορεί να διορθωθεί αυτή η στρέβλωση;

Πολλοί συμπολίτες μας ζουν στα όρια της φτώχιας ή κάτω από αυτά. Αυτό δεν δίνει κανένα δικαίωμα στον Υπουργό Οικονομικών να μιλά για οικονομική ανάπτυξη. Εμείς θεωρούμε ότι σε μία χώρα, όπου το 70% αδικείται και ευνοείται το 30%, εκεί επικρατεί η αδικία και εκεί εξυπηρετούνται μόνον οι λίγοι, οι προνομιούχοι. Θα πρέπει να βρούμε πραγματικούς τρόπους ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας. Μια λέξη την οποία ευαγγελίζονται όλοι, αλλά χωρίς να καταθέτουν ουσιαστικές προτάσεις.

Εμείς έχουμε καταθέσει προτάσεις. Θεωρούμε ότι οποιεσδήποτε εταιρείες συμβάλλονται με έργα με το Δημόσιο, θα πρέπει, υποχρεωτικά και βάσει νομοθεσίας, να εργοδοτούν ένα ποσοστό ανέργων. Επίσης, θα πρέπει να υποχρεώνονται οι εταιρείες που θα αναλάβουν το έργο της εξόρυξης του φυσικού μας πλούτου, να προσλαμβάνουν έναν αριθμό ντόπιων ανέργων.

Το ίδιο μπορεί να συμβεί στην τουριστική βιομηχανία. Τα άλλα μέτρα που εμείς προτείνουμε είναι η ανάπτυξη της περιφέρειας, δηλαδή η ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών, με κίνητρα σε εταιρείες, ώστε να εγκατασταθούν στον ορεινό όγκο της Κύπρου. Τα κίνητρα που μπορούν να οδηγήσουν τις εταιρείες στην ύπαιθρο είναι η φοροαπαλλαγή και η μείωση του εταιρικού φόρου.

Η Εκκλησία έχει και λόγο και ρόλο

Θεωρείτε ότι θα δούμε τα πρώτα βήματα υλοποίησης του ΓεΣΥ εντός του 2018;

Οι νομοθεσίες που αφορούν το ΓεΣΥ έχουν ήδη περάσει από το Κοινοβούλιο και έχουν ψηφιστεί από όλα τα κόμματα. Η υλοποίησή του θεωρώ, όμως, ότι δεν είναι μέσα στο χρονοδιάγραμμα το οποίο έχει τεθεί αρχικά. Αν και η δική μας άποψη είναι ότι πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα στην εφαρμογή του ΓεΣΥ, θα υπάρξουν καθυστερήσεις. Άρα, εντός του 2018 το βλέπω πολύ δύσκολο να προχωρήσει.

Ποια είναι η θέση σας για τις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας και πώς σχολιάζετε τις πολιτικές παρεμβάσεις του Αρχιεπισκόπου;

Θεωρώ ότι ο εκάστοτε Προκαθήμενος της Κυπριακής Εκκλησίας έχει το δικαίωμα να τοποθετείται για προβλήματα που απασχολούν τον λαό μας και να λέει τη δική του άποψη, όπως οποιοσδήποτε άλλος πολίτης. Δεν υποστηρίζω ότι η Εκκλησία πρέπει να μείνει μακριά από την πολιτική, αλλά θεωρώ ότι η Εκκλησία έχει και λόγο και ρόλο να διαδραματίσει. Περισσότερα από 400 χρόνια Τουρκοκρατίας και δεν αφαιρέθηκε το δικαίωμα στην Εκκλησία να έχει λόγο. Δεν ασπάζομαι, συνεπώς, τις θέσεις των πολιτικών δυνάμεων που θέλουν να διασπάσουν πλήρως τις σχέσεις που έχει το Κράτος με την Εκκλησία. Είμαστε ένα ελληνορθόδοξο κράτος, ακόμη και βάσει του Συντάγματός μας. Δεν είμαστε ένα κράτος άθεο. Η Εκκλησία είναι ένα σημαντικό στήριγμα στον λαό μας, σε όλες τις δύσκολες στιγμές της ιστορίας μας.