ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΜΕΝΕΣ ΣΕ ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και ΗΒ ΓΙΑ ΕΞΕΥΡΕΣΗ ΛΥΣΗΣ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ

Αυτήν τη στιγμή δεν γίνεται λόγος για χρησιμοποίηση της Κύπρου ως βάσης για κτυπήματα κατά των θέσεων των ισλαμικών εξτρεμιστών, δήλωσε σε συνέντευξή του στη «Σημερινή» ο Ρώσος Πρέσβης

Υπό εξέταση διάφορα προσχέδια διμερών συμφωνιών για αμοιβαία παραχώρηση θαλασσίων λιμανιών και αεροδρομίων για περιπτώσεις φυσικών καταστροφών και «απρόβλεπτων καταστάσεων»

Η χρησιμοποίηση από μέρους των ισλαμιστών του βορείου τμήματος της νήσου ως διαμετακομιστικού χώρου δεν μπορεί να μη μας ανησυχεί

Η προβοκάτσια που προκάλεσε η τουρκική ηγεσία δεν πρέπει να παρεμποδίσει τα σχέδια της διεθνούς κοινότητας, για εξόντωση της τρομοκρατικής απειλής

«Η χώρα μας κατά το διάστημα πέραν των 41 χρόνων εκφράζεται υπέρ μιας συνολικής και αμοιβαία αποδεκτής λύσης από τις δυο κυπριακές κοινότητες»


Θετικές υπήρξαν οι εντυπώσεις που άφησε η πρόσφατη επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Λαβρόφ στην Κύπρο, με την Κυβέρνηση και σύσσωμα τα κοινοβουλευτικά κόμματα να χαιρετίζουν τη στήριξη της Μόσχας, για τις θέσεις αρχών που τηρεί στο Κυπριακό. Σε μια προσπάθεια περαιτέρω κατανόησης των μελλοντικών προθέσεων της Ρωσίας στην Κύπρο και του ρόλου που επιδιώκει να διαδραματίσει στην περιοχή, η «Σημερινή» είχε την ευκαιρία να εξασφαλίσει συνέντευξη από τον Ρώσο Πρέσβη στην Κύπρο Στάνισλαβ Οσάτσι.

Ο Ρώσος αξιωματούχος μίλησε στη «Σ», μεταξύ άλλων, για την επίσκεψη Λαβρόφ, για τη συζήτηση περί παραχώρησης στρατιωτικών διευκολύνσεων από την Κυπριακή Δημοκρατία, για το ενδεχόμενο ρωσικής εμπλοκής στον νέο γύρο αδειοδοτήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, το ζήτημα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, καθώς και για την έκβαση της ρωσοτουρκικής κρίσης και τις επιπλοκές που αυτή μπορεί να έχει στην Κύπρο αλλά και την ευρύτερη περιοχή.

Ποιο ήταν, κατά την άποψή σας, το κύριο αποτέλεσμα της πρόσφατης επίσκεψης του κ. Λαβρόφ στην Κύπρο;

Το τρέχον έτος ξεχωρίζει από τη δυναμική ενίσχυση του πολιτικού διαλόγου μεταξύ των χωρών μας σε επίπεδο κορυφής. Η επίσκεψη στο νησί του Υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας κ. Σεργκέι Λαβρόφ αποτέλεσε τη λογική συνέχεια σειράς συναντήσεων, μεταξύ των Προέδρων των χωρών μας κατά τη διάρκεια του 2015.

Πρώτ' απ' όλα θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι η επίσκεψη του κ. Σεργκέι Λαβρόφ έχει συνδυαστεί με την 55η επέτειο από την εγκαθίδρυση των ρωσοκυπριακών διπλωματικών σχέσεων. Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών που έλαβαν χώρα στη Λευκωσία, επαναβεβαιώσαμε την επιδίωξή μας γι' ανάπτυξη της διμερούς μας συνεργασίας, πρώτ' απ' όλα στον εμπορο-οικονομικό τομέα. Είχαν συζητηθεί συγκεκριμένα θέματα που αφορούν στην ίδρυση κοινοπραξιών στον τομέα της αγροτικής οικονομίας, καθώς και στη συμμετοχή ρωσικών εταιρειών στις διαδικασίες ιδιωτικοποιήσεων στην Κύπρο.

Εξάλλου, η ημερήσια διάταξη περιελάμβανε θέματα ασφαλείας, υπό το φως της έξαρσης της κατάστασης στην ευρύτερη περιοχή. Κατά το παρόν στάδιο ένας από τους βασικότερους στόχους ολόκληρης της διεθνούς κοινότητας, περιλαμβανομένων της Ρωσίας και της Κύπρου, θεωρείται η αντιμετώπιση της τρομοκρατικής απειλής από πλευράς ριζοσπαστικών ισλαμικών ομάδων και πάνω απ' όλα του «Ισλαμικού Κράτους», οι οποίες αναπτύσσουν την υπονομευτική τους δραστηριότητα στο έδαφος της Συρίας και των γειτονικών της χωρών.

Η χώρα μας, κατά το διάστημα πέραν των 41 χρόνων, εκφράζεται υπέρ μιας συνολικής και αμοιβαία αποδεκτής, από τις δυο κυπριακές κοινότητες, διευθέτησης στο νησί. Αυτή η θέση της ρωσικής ηγεσίας έχει ανακοινωθεί από τον κ. Σεργκέι Λαβρόφ κατά τις συναντήσεις που είχε τόσο με τον Πρόεδρο της Κύπρου κ. Νίκο Αναστασιάδη, όσο και με άλλους υψηλά ιστάμενους Κύπριους εκπροσώπους. Η Ρωσία, όντας Μόνιμο Μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, εκφράζει την ετοιμότητά της να συμβάλει ενεργά σ' αυτήν τη διαδικασία, μεταξύ άλλων, μέσω διαλόγου με τις εμπλεκόμενες πλευρές για επίλυση του προβλήματος.

Κατά τη διάρκεια της κοινής δημοσιογραφικής διάσκεψης του Υπουργού Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Ιωάννη Κασουλίδη και του Υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας κ. Σεργκέι Λαβρόφ, έγινε αναφορά στην παραχώρηση στρατιωτικών διευκολύνσεων για τη Ρωσία προς στρατιωτικές βάσεις της Κύπρου, θέση που υποστηρίζουν διάφορα κόμματα, τα οποία εκπροσωπούνται στο κυπριακό κοινοβούλιο. Λαμβάνοντας υπ' όψιν την κατάσταση στην περιοχή, κατά τη γνώμη σας, η Ρωσία χρειάζεται τη βοήθεια της Κύπρου στον τομέα αυτόν;

Για την αντιμετώπιση των τρομοκρατών, η διεθνής κοινότητα οφείλει να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της. Όπως γνωρίζετε, είναι ο τέταρτος μήνας που η Ρωσία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αγώνα κατά του «Ισλαμικού Κράτους» και άλλων ριζοσπαστικών οργανώσεων, και στην πράξη αποτελεί την καθοριστική δύναμη που αντιτίθεται στη διάδοση αυτής της απειλής στην περιοχή, και στον ευρύτερο χώρο πέραν αυτής. Αυτήν τη στιγμή δεν γίνεται λόγος για χρησιμοποίηση της Κύπρου από μέρους των στρατιωτικών μας ως βάσης για να επιφέρει κτυπήματα κατά των θέσεων των ισλαμιστών εξτρεμιστών. Η αναγκαιότητα τέτοιου είδους ρωσοκυπριακής συνεργασίας θα καθοριστεί από κοινού και αποκλειστικά και μόνο ύστερα από την υποβολή τέτοιων εκκλήσεων από μέρους των Αρχών της Κύπρου.

Εδώ θα ήθελα να προσθέσω ότι αυτήν τη στιγμή και σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων εξετάζονται διάφορα προσχέδια διμερών συμφωνιών, όσον αφορά στη συνεργασία στην περίπτωση που θα εμφανιστούν έκτακτες καταστάσεις. Τα υπό αναφορά νομικά έγγραφα θα επιτρέπουν την αμοιβαία παραχώρηση θαλασσίων λιμανιών και αεροδρομίων σε περιπτώσεις θεομηνιών, τεχνογενών ή φυσικών κατακλυσμών, καθώς επίσης και άλλων απρόβλεπτων καταστάσεων.

Ποια είναι η άποψή σας αναφορικά με τις προσπάθειες του ΝΑΤΟ, της Μεγάλης Βρετανίας και των ΗΠΑ για μονοπώληση της διαδικασίας διευθέτησης του κυπριακού προβλήματος;

Τέτοιες απόπειρες μπορεί να γίνονται, αλλά είναι καταδικασμένες σε αποτυχία. Στη βάση τους είναι αντιπαραγωγικές, γιατί αντίκεινται στη γενική γραμμή της διεθνούς κοινότητας, η οποία είναι κατοχυρωμένη στα σχετικά Ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη διευθέτηση του Κυπριακού.

Μόνο μια μελετημένη και ισοζυγισμένη προσέγγιση, η οποία θα πρέπει να λαμβάνει υπ' όψιν τα συμφέροντα και των δυο κοινοτήτων της Κύπρου, και μέσα στο πλαίσιο απευθείας συμμετοχής τους σε συνομιλίες, χωρίς οποιουσδήποτε επιδιαιτητές, θα μπορέσει να συμβάλει στην πράξη σε μια δυναμική διαδικασία, για μιαν αποτελεσματική επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Οποιεσδήποτε παρεκκλίσεις από αυτήν τη γραμμή, όπως και απόπειρες επίδρασης με οιονδήποτε τρόπο στη διαδικασία αυτή έξωθεν και με στόχο τη μονοπώληση, θα είναι αποτυχημένες και επιζήμιες και πρώτ' απ' όλα για τους ίδιους τους Ελληνοκυπρίους και τους Τουρκοκυπρίους, οι οποίοι είναι οι ενδιαφερόμενοι για την επιτυχία μιας συνολικής, βιώσιμης και δίκαιης διευθέτησης.

Ορισμένες ρωσικές εταιρείες επέδειξαν το ενδιαφέρον τους κατά τη διάρκεια του τελευταίου γύρου αδειοδότησης στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ σύντομα αναμένεται και η έναρξη και του τρίτου γύρου. Τι πιστεύετε, εκτός από εκείνες τις εμπορικές σχέσεις που συνδέουν την Κύπρο και τη Ρωσία, είναι δυνατή η διεύρυνση των σχέσεών μας και στον τομέα της ενέργειας;

Παρακολουθούμε με προσοχή τα τεκταινόμενα σήμερα γεγονότα στην αγορά ενέργειας στον χώρο της Ανατολικής Μεσογείου. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η παρούσα περιφερειακή κατάσταση διαμορφώνεται γενικά με ευνοϊκό τρόπο, όσον αφορά την υλοποίηση από μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας των ενεργειακών της σχεδίων, που σχετίζονται με την ανάπτυξη των ήδη ανακαλυφθέντων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στο τεμάχιο «Αφροδίτη» και τον πιθανό εντοπισμό νέων αποθεμάτων υδρογονανθράκων στον θαλάσσιο χώρο της Κύπρου.

Εμείς πιστεύουμε ότι η εφαρμογή αυτών των σχεδίων θα διανοίξει νέο παράθυρο στις δυνατότητες για περαιτέρω διεύρυνση της ρωσοκυπριακής συνεργασίας και στον τομέα της ενέργειας. Πέραν αυτού, η ρωσική συμμετοχή στη διαμόρφωση της ενεργειακής ανεξαρτησίας της Κύπρου, εκτός από το αμοιβαίο εμπορικό κέρδος, θα συμβάλει στην εμβάθυνση των διμερών σχέσεων μεταξύ των χωρών μας και την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας στην περιοχή γενικότερα.

Η Ρωσία, κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, διεξάγει έναν πόλεμο κατά της ισλαμικής τρομοκρατίας στη Μέση Ανατολή. Κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα είδαν το φως της δημοσιότητας πληροφορίες για πιθανές δραστηριότητες των ισλαμιστών στην Κύπρο, μεταξύ άλλων, χρησιμοποιώντας το κατεχόμενο βόρειο τμήμα της νήσου ως διαμετακομιστικό έδαφος προς τη Συρία. Σε ποιο βαθμό σας ανησυχούν αυτές οι πληροφορίες;

Οι πραγματικότητες του σύγχρονου κόσμου είναι τέτοιες, που τα θέματα ασφαλείας δεν μπορούν να διαχωρίζονται σε «δικά μας» και «δικά σας». Η τρομοκρατία υπό οποιαδήποτε μορφή αποτελεί τεράστιο κίνδυνο για τον καθένα από εμάς και για τις χώρες μας. Είναι γεγονός ότι ο επιτόπιος Τύπος έχει δημοσιεύσει πληροφορίες αναφορικά με τη χρησιμοποίηση από μέρους των ισλαμιστών του βορείου τμήματος της νήσου ως διαμετακομιστικού χώρου. Και αυτό δεν μπορεί να μη μας ανησυχεί. Όσον αφορά στην Κυπριακή Δημοκρατία, εξ όσων γνωρίζουμε, οι κυπριακές ειδικές υπηρεσίες, καθώς και οι δυνάμεις ασφαλείας λαμβάνουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία του πληθυσμού από πιθανές απειλές.

Όπως φαίνεται, η ενεργός παρουσία της Ρωσίας στη Συρία για την καταπολέμηση των ισλαμιστών ανησυχεί την Τουρκία, η οποία κατέρριψε το ρωσικό βομβαρδιστικό CY-24. Ποια είναι η άποψή σας, τα προβλήματα στις σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών θα μπορούσαν να έχουν στρατιωτικές «παρεμφερείς συνέπειες» στην περιοχή, που θα άγγιζαν και την Κύπρο;

Κατά την άποψή μας, η προβοκάτσια που προκάλεσε η τουρκική ηγεσία δεν πρέπει να παρεμποδίσει τα σχέδια της διεθνούς κοινότητας για εξόντωση της τρομοκρατικής απειλής στη Συρία. Οι πρόσφατες επαφές του Προέδρου της Ρωσίας Β. Πούτιν με τον Γάλλο ομόλογό του Φ. Ολάντ επιβεβαιώνουν αυτήν τη θέση. Για τους δυτικούς εταίρους μας αυξάνεται η κατανόηση της αναγκαιότητας εφαρμογής ενιαίων και συγχρονισμένων ενεργειών. Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο δεν μπορεί να γίνεται λόγος για οιεσδήποτε «παρεμφερείς συνέπειες» για την Κύπρο ή για οποιαδήποτε άλλη χώρα της περιοχής.