ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΑΦΕΣ ΜΕ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΕΚΑΝΕ ΓΝΩΣΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΕΙ, ΟΠΩΣ Ο ΙΔΙΟΣ ΙΣΧΥΡΙΖΕΤΑΙ, ΤΙΣ ΔΥΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ, ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΣΧΕΔΙΑ

«Δόξα τω Θεώ, κέρδισε ο Τραμπ! Ψάχνουμε τρόπους να κάνουμε business με την Αμερική και η Κλίντον δεν καταλάβαινε τίποτα, ευελπιστούμε να προσελκύσουμε αμερικανικές επενδύσεις», σημειώνει ότι είπε ο Αναστασιάδης


Διπλωματικές ζυμώσεις σε πολλαπλά επίπεδα πραγματοποιεί η Λευκωσία, με απώτερο σκοπό την επίτευξη μιας συνάντησης μεταξύ του Προέδρου των ΗΠΑ Tραμπ και του Προέδρου Αναστασιάδη. Οι τεταμένες σχέσεις Άγκυρας-Ουάσιγκτον αποτελούν ασφαλώς ένα καλό παράθυρο ευκαιρίας για την κυπριακή Κυβέρνηση να προωθήσει περαιτέρω τα ενεργειακά-πολιτικά της συμφέροντα στην περιοχή, υπό την ομπρέλα της τριμερούς συνεργασίας με Αθήνα και Τελ Αβίβ.

Η ενεργειακή απομόνωση, ωστόσο, της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο δεν ήταν πάντα στην ατζέντα των ΗΠΑ, ειδικά με την προηγούμενη Κυβέρνηση Ομπάμα. Αυτά αποκαλύπτει στο βιβλίο «Deep State Target» («Στόχος του Βαθέος Κράτους»), που κυκλοφόρησε αυτήν την εβδομάδα ο ομογενής Γιώργος Παπαδόπουλος, ο οποίος βρισκόταν στον στενό κύκλο του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Ο ίδιος κατηγορήθηκε αργότερα από το FBI για δεσμούς με τους Ρώσους, αλλά πίσω από την υπόθεση βλέπει πλεκτάνη του πρώην ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ στο Κυπριακό μεταξύ 2008-2014 Αλεξάντερ Ντάνουερ και αποκαλύπτει μια σειρά από καταστάσεις και επαφές που είχε με πολιτικά πρόσωπα τόσο στην Κύπρο, μεταξύ των οποίων και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, όσο και στην Ελλάδα, αλλά και τον πόλεμο που δέχτηκε από Βρετανούς και Αμερικανούς διπλωμάτες με τουρκική ενεργειακή ατζέντα.

Όταν έμπαιναν οι βάσεις

Ο κ. Παπαδόπουλος έκανε γνωστές δημόσια τις πολιτικές απόψεις του για την ενεργειακή παράκαμψη της Τουρκίας, πράγμα που είχε αναστατώσει, όπως ο ίδιος ισχυρίζεται, τις δυτικές Υπηρεσίες Πληροφοριών, που είχαν αντίθετα σχέδια.

Υπενθυμίζεται ότι, κατά το παρελθόν, έγραψε διάφορα άρθρα γνώμης σε ισραηλινά Μέσα Ενημέρωσης, τονίζοντας τη συνεργασία μεταξύ του Ισραήλ, της Ελλάδας και της Κύπρου και την αποφυγή εκτενούς συνεργασίας με την Τουρκία.

Διετέλεσε, επίσης, διευθυντής του Κέντρου Ασφάλειας Διεθνούς Ενέργειας και Φυσικών Πόρων στο Λονδίνο, ενώ προηγουμένως, από το 2011, διατελούσε σύμβουλος για ενεργειακά ζητήματα του ινστιτούτου Hudson. Με αυτήν την ιδιότητα, ο κ. Παπαδόπουλος αποτέλεσε έναν εκ των διοργανωτών μιας από τις πρώτες ημερίδες με θέμα την ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας, Αμερικής, Ισραήλ και Κύπρου, υπό τον τίτλο: «Ενεργειακές αλλαγές στην Ανατολική Μεσόγειο: Η ανερχόμενη στρατηγική συνεργασία του Ισραήλ με Ελλάδα και Κύπρο», στην Ουάσιγκτον.

Η πρώτη άφιξη στην Κύπρο

Στις 21 Ιουλίου 2014, μαζί με τον Seth Cropsey, έναν ανώτερο συνεργάτη στο ινστιτούτο γεωπολιτικών αναλύσεων Hudson, o Παπαδόπουλος πραγματοποιεί στην Κύπρο συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, όπου του μεταφέρει τις ιδέες του για την ενεργειακή αρχιτεκτονική της περιοχής. Όπως αναφέρει στο βιβλίο του, πέρα από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη είχαν και άλλες επαφές και εισηγήσεις προς άλλες κατευθύνσεις, που δεν έτυχαν αποδοχής.

«Συναντηθήκαμε επίσης με τον Αμερικανό Πρέσβη στο νησί, Τζο Κόενιγκ. Μας είπε πως αναζητούσε βοήθεια. Μετά από αυτήν τη συνάντηση, ο Seth κι εγώ στείλαμε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα (e-mail) στην πρεσβεία με πολιτικές ιδέες. Όταν η μελέτη μας δημοσιεύτηκε, τα e-mails μας δεν έλαβαν απάντηση. Ξεκάθαρα, οι πολιτικές μας ιδέες ενόχλησαν. Και, όπως μου είπε ένας Αμερικανός πρώην Πρέσβης, δεν άρεσε καθόλου στο State Department η μελέτη μας».

Μετά την εκλογή Τραμπ

Στις 9 Νοεμβρίου 2016 ο Ντόναλτ Τραμπ εκλέγεται νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ και ο Παπαδόπουλος, μετά την Ελλάδα, φτάνει στην Κύπρο τον Δεκέμβριο, όπου έχει επαφές αρχικά με τον Πρόεδρο της Βουλής, Δημήτρη Συλλούρη. Στις 16 Δεκεμβρίου, όπως γράφει, ξανασυναντήθηκε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο οποίος «κάπνιζε ένα τσιγάρο και ήταν ενθουσιασμένος», και του είπε: «Δόξα τω Θεώ, κέρδισε ο Τραμπ! Ψάχνουμε τρόπους να κάνουμε business με την Αμερική και η Κλίντον δεν καταλάβαινε τίποτα, ευελπιστούμε να προσελκύσουμε αμερικανικές επενδύσεις», σημειώνει ότι είπε ο Αναστασιάδης.

«Ενώ μου ανέλυε τα ενεργειακά σχέδια, έριξα την ιδέα να απαλλαγεί η Κύπρος από τις βρετανικές Βάσεις και να τις αντικαταστήσει με αμερικανικές μπότες. Οι Κύπριοι βλέπουν την αμερικανική παρουσία εκεί ως απομεινάρι της εξαφανισμένης Βρετανικής Αυτοκρατορίας.

Καθώς μιλούσαμε, μια ιδέα αποκρυσταλλώθηκε στο μυαλό μου: Aυτός ήταν ακόμη ένας λόγος για τον οποίο ο Βρετανός Στέφαν Χάλπερ και ο Αλεξάντερ Ντάουνερ με έβαλαν στο στόχαστρο, οι επαφές μου στην Κύπρο ήταν στο υψηλότερο επίπεδο. Το τελευταίο πράγμα που θα ήθελαν, θα ήταν η συζήτησή μου με τον Πρόεδρο της Κύπρου για απόσυρση των βρετανικών στρατευμάτων», αναφέρει.

Η επιθυμία του Καμμένου

Μεταξύ άλλων, ο Παπαδόπουλος γράφει πως είχε μια εκτεταμένη συνομιλία και με τον πρώην Υπουργό Άμυνας της Ελλάδας, Πάνο Καμμένο, όπου συζήτησαν την ιδέα μιας νέας αμερικανικής βάσης στην Κάρπαθο, αλλά και τη δυνατότητα να μειωθεί το χρέος, με αντάλλαγμα την πρόσβαση σε φυσικούς πόρους της χώρας. Όλα τα παραπάνω τα μετέφερε, όπως σημειώνει, στον Μάικλ Φλιν (πρώην σύμβουλο εθνικής ασφάλειας του Ντόναλντ Τραμπ, αντιστράτηγο εν αποστρατεία) και σε άλλους: «Η απάντησή τους είναι ενθουσιώδης», γράφει.

Τα τουρκικά συμφέροντα

Tον Οκτώβριο του 2015 ο Παπαδόπουλος πραγματοποιεί ομιλία στο Δεύτερο Ετήσιο Συνέδριο Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου στο Λονδίνο, γεγονός που θορύβησε τον Αμερικανό πρώην διπλωμάτη Mάθιου Μπράιζα, ο οποίος πλέον εργάζεται ως σύμβουλος σε ενεργειακές εταιρείες στην Τουρκία και ήταν πάντοτε υπέρμαχος του αγωγού Τουρκίας-Ισραήλ μέσω της κυπριακής ΑΟΖ και προωθεί λύσεις δύο κρατών στην Κύπρο.

Γράφει χαρακτηριστικά στο βιβλίο του: «Φεύγοντας από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Μπράιζα μετακόμισε στην Κωνσταντινούπολη και άρχισε να συμβουλεύει αριθμό τουρκικών ενεργειακών εταιρειών, αλλά η αντίληψη αρκετών μέσα στη βιομηχανία ήταν ότι δούλευε στενά με τις υπηρεσίες εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ. Με το που συναντηθήκαμε, φάνηκε εκνευρισμένος που με είδε. "Δεν πίστευμα ποτέ ότι θα εμφανιζόσουν. Τι στο καλό κάνεις εδώ;"», φέρεται να είπε στον Παπαδόπουλο, ο οποίος προσθέτει στο βιβλίο:

«Όπως φαντάζεστε, ο Μπράιζα δεν βλέπει θετικά τη δουλειά που κάνει το Hudson Institute, και εξέλαβα το ερώτημά του ως τακτική εκφοβισμού. Ήθελε, με αυτόν τον τρόπο, να μου δείξει ότι εκνευρίζω ανθρώπους τόσο από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όσο και από τον ιδιωτικό τομέα. Η υπόνοια ήταν: Πώς τόλμησα να εμφανιστώ σε ένα ευρωπαϊκό συνέδριο! Ασφαλώς, το όραμά μου για ένα Ισραήλ και Κύπρο να συνεργάζονται με την Ελλάδα ήταν αντίθετο με τα σχέδια της Κυβέρνησης Ομπάμα στην περιοχή, μη αναφέροντας τον Μπράιζα και τους Τούρκους πελάτες του. Οπόταν, δεν είχα εντελώς εκπλαγεί ότι με έβλεπε ως αντίπαλο. Και δεν ήταν ο μόνος. Μου είπε ότι το Στέιτ Ντιπάρμεντ ήταν εξαιρετικά επικριτικό για τη δουλειά μου», αναφέρει στο βιβλίο.

Μια παράξενη συνάντηση

Μια συνάντηση που πέρασε σχεδόν απαρατήρητη αυτήν την εβδομάδα ήταν αυτή του εκτελεστικού αντιπροέδρου της ιταλικής ΕΝΙ, Λάπο Πιστέλι, με τον πρώην Υφυπουργό Ενεργειακών Υποθέσεων των ΗΠΑ στην περιοχή μας, τον γνωστό Άμος Χοκστάιν. «Μια καλή συνάντηση αναφορικά με τις προοπτικές της αγοράς φυσικού αερίου και τον ρόλο της Ανατολικής Μεσογείου», έγραψε στο twitter του ο Ιταλός.

Οι φυσικοί πόροι στην Ανατολική Μεσόγειο και οι διάφορες προκλήσεις που αντιμετωπίζονται για εμπορευματοποίησή τους βρέθηκαν αυτήν την εβδομάδα στην εναρκτήρια σύνοδο ολομέλειας Offshore Mediterranean Conference (OMC), που πραγματοποιήθηκε στη Ραβένα της Ιταλίας. Ο κ. Michele de Pascale, δήμαρχος της Ραβένας, δήλωσε στη διάσκεψη ότι «η Ιταλία μετατοπίστηκε από να μην έχει ενεργειακή στρατηγική, στο να έχει πλέον μια λανθασμένη στρατηγική». Υπενθυμίζεται ότι η Iταλία φαίνεται να κάνει δεύτερες σκέψεις, προς το παρόν, για τον αγωγό East Med.