ΠΛΗΡΕΣ ΣΚΟΤΑΔΙ ΓΙΑ ΤΑ «ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΕΞΟΔΑ» - ΜΙΣΟΛΟΓΑ ΚΑΙ ΣΙΩΠΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ 6 ΚΥΠΡΙΟΥΣ
ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΣΑΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΑΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΠΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΣΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ «Σ» ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΗΣΑΝ ΣΥΛΙΚΙΩΤΗΣ ΚΑΙ ΤΑΚΗΣ. ΜΙΣΕΣ ΚΟΥΒΕΝΤΕΣ ΑΠΟ ΕΛΕΝΗ, ΜΑΥΡΙΔΗ, ΠΑΠΑΔΑΚΗ ΚΑΙ ΛΕΥΤΕΡΗ
Συσκότιση στα «προσωπικά έξοδα» των ευρωβουλευτών θέτει εδώ και χρόνια το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κωφεύοντας στις επίμονες οχλήσεις ομάδας Ευρωπαίων δημοσιογράφων και θέτοντας κατ’ επανάληψιν εμπόδια στην πρόσβαση πληροφοριών και εγγράφων δημοσίου ενδιαφέροντος. Το θέμα απέκτησε μεγαλύτερες διαστάσεις μετά την απόφαση-κόλαφο του Γενικού Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 25 του περασμένου Σεπτεμβρίου, με την οποία απορρίφθηκε -για την ώρα- η προσφυγή δημοσιογράφων κατά της Ευρωβουλής.
Η «Σημερινή» επιχείρησε να λάβει απαντήσεις για το επίμαχο θέμα από τους έξι Κύπριους ευρωβουλευτές, θέτοντας δύο απλά και κατανοητά ερωτήματα. Πρώτον, εάν οι ίδιοι, ενόψει και των Ευρωεκλογών, «για λόγους δημοσίου συμφέροντος και διαφάνειας, θα δώσουν στη δημοσιότητα αναλυτική κατάσταση των απολαβών τους που αφορούν στο σύνολο της θητείας τους στην Ευρωβουλή;». Και δεύτερον, εάν «προτίθενται να καταθέσουν το πόθεν έσχες τους». Σημειώνεται ότι του γραπτού αιτήματος της εφημερίδας μας ακολούθησε τηλεφωνική επικοινωνία με τους έξι ευρωβουλευτές, ενώ ξεκάθαρη ήταν η δική μας δέσμευση ότι οι δηλώσεις τους θα δημοσιευθούν αυτούσιες.
Από τις «απαντήσεις» και μη απαντήσεις που λάβαμε (βλ. αναλυτικά πιο κάτω), προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα ότι έχουμε ακόμα δρόμο να διανύσουμε. Επί της ουσίας, δεν λάβαμε καμιάν απάντηση. Μάλιστα, δύο εκ των ευρωβουλευτών μας δεν μπήκαν καν στον κόπο για ένα -έστω- τυπικό σχόλιο. Ήτοι, οι δύο ευρωβουλευτές του ΑΚΕΛ, Νεοκλής Συλικιώτης και Τάκης Χατζηγεωργίου. Τα σχόλιά τους, τα οποία τα οποία αφήνουμε στην κρίση των αναγνωστών, απέστειλαν στην εφημερίδα μας, η πρόεδρος της Αλληλεγγύης και ευρωβουλευτής, Ελένη Θεοχάρους, ο ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ Κώστας Μαυρίδης, ο ευρωβουλευτής της ΕΔΕΚ Δημήτρης Παπαδάκης και ο ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ Λευτέρης Χριστοφόρου .
Οφείλουμε να επισημάνουμε ότι η μόνη που προσπάθησε να δώσει μια κάποια εξήγηση για το όλο θέμα, χωρίς και πάλι να υπεισέρχεται στην ουσία, ήταν η κ. Θεοχάρους. Τόσο ο κ. Μαυρίδης, όσο και οι κύριοι Χριστοφόρου και Παπαδάκης περιορίστηκαν σε λακωνικές, γενικόλογες παραπομπές, υπεκφεύγοντας της ουσίας.
Αντί άλλου σχολίου, σημειώνουμε τη δήλωση της επικεφαλής της ομάδας Ευρωπαίων δημοσιογράφων, που διερευνά το θέμα από το 2015, στη «Σημερινή». Η κα Anuška Delić* σημειώνει ευθαρσώς ότι «στις δημοκρατίες τα δημόσια έξοδα μπορούν και πρέπει να διερευνώνται από το κοινό».
Ακολουθούν αυτούσιες οι «απαντήσεις» των τεσσάρων μόνο ευρωβουλευτών.
Θεοχάρους: Ας τα δώσει η Ευρωβουλή
«Δεν έχω κανένα πρόβλημα να ανακοινώσει το Κοινοβούλιο οποιαδήποτε σχετική πληροφορία. Άλλωστε, όλα τα στοιχεία είναι μονίμως αναρτημένα και γι’ αυτό γίνεται πολύς ντόρος για το τίποτα. Έχετε θέσει (σ.σ. οι δημοσιογράφοι) πολλές φορές το ζήτημα των απολαβών των ευρωβουλευτών και έχετε δημοσιεύσει στοιχεία που, στις πιο πολλές περιπτώσεις, είναι εξωπραγματικά και υπερβολικά. Η μισθοδοσία των ευρωβουλευτών είναι αναρτημένη στο διαδίκτυο, είναι 6600 ευρώ μηνιαίως, χωρίς 13ο μισθό. Επιπλέον, λαμβάνουν περίπου 4 χιλ. ευρώ για τη συντήρηση γραφείων στη χώρα τους και σ’ αυτό περιλαμβάνονται ενοίκια, τηλέφωνα, ηλεκτρονικές υπηρεσίες, θέρμανση, ηλεκτρισμός, καθαριότητα, υπηρεσίες κ.λπ.
»Το ποσό των βοηθών ανά βουλευτή είναι το ίδιο και ο καθένας μπορεί να ανατρέξει στις ιστοσελίδες του Κοινοβουλίου, όπου φαίνεται ο μισθός του κάθε βοηθού και τα έξοδα για τους ασκούμενους και τις μετακινήσεις των βοηθών στο Στρασβούργο και άλλες αποστολές όπου τους χρειάζεται ο ευρωβουλευτής. Ουδείς μπορεί να εκμεταλλευθεί αυτά τα κονδύλια, διατίθενται με πλήρη διαφάνεια στους βοηθούς και δεν μπορεί να αμφισβητηθούν. Τώρα, αν κάποιος εντοπίσει offshore companies, οφείλει να ζητήσει διευκρινίσεις από τις υπηρεσίες οικονομικού εγκλήματος.
»Επιπλέον, ο ευρωβουλευτής λαμβάνει ημερησίως αποζημίωση 300 ευρώ για κάθε μέρα παρουσίας του στις Βρυξέλλες ή στο Στρασβούργο (περίπου για 13 μέρες κατά μέσον όρο) που επαρκούν για την ενοικίαση διαμερίσματος στις Βρυξέλλες, διακίνηση, πληρωμή ξενοδοχείου στο Στρασβούργο και αξιοπρεπή διαβίωση, αν λάβει κανείς υπόψη ότι ο κάθε ευρωβουλευτής έχει συνήθως αρκετούς φιλοξενούμενους. Τώρα, αν ζει σε αντίσκηνο μπορεί να βγάζει λεφτά από την ημερήσια αποζημίωση. Καλό θα ήταν να κάνετε και μια έρευνα για τους Επιτρόπους και τους άλλους υπαλλήλους της Ευρωβουλής.
»Έχω καταθέσει τα περιουσιακά μου στοιχεία ως αρχηγός κόμματος προ και μετά την ανάμειξή μου στην πολιτική και κυκλοφόρησαν σε όλα τα μέσα. Τίποτα δεν έχει αλλάξει, μειώθηκε απλώς το χρέος μου στην Tράπεζα Κύπρου. Αλλά, όπως συμβαίνει πάντοτε, άλλοι πολιτικοί έτυχαν σεβασμού, άλλοι χλευάστηκαν. Ανάλογα με την πολιτική τους τοποθέτηση και με απόλυτο εννοείται σεβασμό στις αρχές της υφέρπουσας ασέβειας προς την αλήθεια και το άτομο».
Παπαδάκης: «Σε όλους γνωστές οι απολαβές μου»
«Είναι σε όλους γνωστές οι απολαβές των ευρωβουλευτών, οι οποίες βρίσκονται αναρτημένες στην ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και οι οποίες, κατ’ επανάληψιν, έχουν δημοσιευτεί σε μέσα μαζικής ενημέρωσης. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει τεράστια βήματα, από πλευράς Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σε σχέση με τη διαφάνεια και τη χρηστή διοίκηση.
»Παρόλο που, ως ευρωβουλευτές, δεν είχαμε καμία νομική υποχρέωση να καταθέσουμε το πόθεν έσχες στη Κυπριακή Βουλή, το πράξαμε, και το οποίο βρίσκεται αναρτημένο στην ιστοσελίδα της Βουλής των Αντιπροσώπων. Βεβαίως, εκ του αποτελέσματος, θεωρώ ότι αυτό που παρουσιάστηκε στη Κυπριακή Βουλή δεν ανταποκρίνεται στην απαίτηση της κοινωνίας για ειλικρίνεια και διαφάνεια».
Αυτά μας είπε και ο Μαυρίδης
«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παρέχει δημόσια πρόσβαση στις αποδοχές των ευρωβουλευτών, καθώς και τους κανόνες που διέπουν τις αποδοχές αυτές. Ως ευρωβουλευτής, έχω ήδη υποβάλει κατάσταση περιουσιακών στοιχείων /πόθεν έσχες στο πλαίσιο της σχετικής νομοθεσίας».
Χριστοφόρου: Άλλο πόσα και άλλο πώς
«Οι αποδοχές των ευρωβουλευτών είναι γνωστές, διαφανείς και προσβάσιμες σε όλους. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε να μην υπάρχει πρόσβαση στο τρόπο που επιλέγει να δαπανήσει τα χρήματα ο ευρωβουλευτής. Εμείς υποβάλλουμε πόθεν έσχες, όπου ο καθένας έχει απόλυτη πρόσβαση».
«Γερό χαστούκι στη διαφάνεια»
Anuška Delić*
«Τα πράγματα είναι απλά. Το Δικαστήριο πιστεύει ότι, με βάση τον Κανονισμό περί Προσωπικών Δεδομένων, τα δημόσια έξοδα των ευρωβουλευτών αποτελούν ιδιωτική τους υπόθεση. Αυτό είναι και πρέπει να είναι λάθος!
»Ζητούμε έγγραφα που άπτονται αποκλειστικά της εκτέλεσης δημοσίων καθηκόντων των ευρωβουλευτών. Τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου είναι οι μοναδικοί εκλελεγμένοι αξιωματούχοι στην ΕΕ και, ως εκ τούτου, τα ποσά που δαπανώνται στους ευρωβουλευτές που εκπροσωπούν τα συμφέροντα πολιτών όλων των κρατών - μελών, φυσιολογικά θεωρούνται δημόσιο έξοδο.
»Μετά την απόφαση του Γενικού Δικαστηρίου, η δημοσιογραφική ομάδα των “29” που καταχώρισε την προσφυγή προτίθεται να λάβει περαιτέρω νομικά μέτρα, αλλά επί του παρόντος δεν μπορώ δώσω περισσότερα στοιχεία.
»Η απόφαση, πάντως, επηρεάζει τη έρευνα κάθε δημοσιογράφου που θα επιχειρήσει να αποκτήσει πρόσβαση σε πληροφορίες, δεδομένα ή έγγραφα των ευρωπαϊκών θεσμών - θεωρητικά μπορούν πλέον να αρνούνται πρόσβαση σε οποιοδήποτε έγγραφο επικαλούμενοι ότι περιέχουν “στοιχεία προσωπικού χαρακτήρα”, άρα “προσωπικά δεδομένα” Ευρωπαίων αξιωματούχων. Κάτι τέτοιο θα ήταν ανήκουστο με βάση τις εθνικές νομοθεσίες περί ελευθερίας διάδοσης πληροφοριών, αλλά επιτρεπτό στην περίπτωση της Ευρωβουλής. Το θεωρώ αδιανόητο!
»Πρόκειται για ξεκάθαρο πλήγμα στη διαφάνεια. Σε μια εποχή που το Κοινοβούλιο βρίσκεται αντιμέτωπο με υποθέσεις ενδεχόμενης απάτης και κατάχρησης εξουσίας από συγκεκριμένους ευρωβουλευτές, το Δικαστήριο έδωσε και στους 751 (ευρωβουλευτές) ‘λευκή επιταγή’ σε σχέση με έξοδα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ ετησίως.
»Οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι χρηματοδοτούν έξοδα που εμπίπτουν αποκλειστικά στη διακριτική ευχέρεια του Κοινοβουλίου και των ευρωβουλευτών και είναι μη προσβάσιμα στη δημόσια σφαίρα. Υποθέτω ότι αυτό ‘ωφελεί’ το αντι-ευρωπαϊκό αίσθημα, γιατί κάνει ένα από τους σημαντικότερους θεσμούς της ΕΕ να μοιάζει με ένα απύθμενο πηγάδι με χρήματα… άλλων. Αυτό αποτελεί πλήγμα για την Ευρώπη την ίδια».
* Επικεφαλής της ομάδας Ευρωπαίων δημοσιογράφων, που καταχώρισε την προσφυγή το 2015 ζητώντας να αποκτήσει πρόσβαση στα στοιχεία που αφορούν τα «προσωπικά έξοδα» των ευρωβουλευτών