ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ: ΣΤΟ ΠΛΑΝΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΗΠΑ, ΠΕΡΑΝ ΤΟΥ ΠΑΡΙΣΙΟΥ
Η ΑΜΕΡΙΚΗ ΤΟΥ ΤΡΑΜΠ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΕΜΠΛΑΚΕΙ ΕΝΕΡΓΑ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ. ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΜΕ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΕΙΣ. ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ «Σ» ΚΑΙ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ
Ουάσιγκτον και Παρίσι πρωταγωνιστές στον ιστό που υφαίνει η Λευκωσία, με στόχο την απρόσκοπτη συνέχιση των ενεργειακών της βημάτων
«Ανοικτές αγκάλες» Αιγύπτου, με στόχο ευρύτερο μπλοκ στην Αν. Μεσόγειο
Υπερκεράζει τις όποιες εξελίξεις στο Κυπριακό η ενεργειακή ατζέντα της Λευκωσίας, που μεσοβδόμαδα έλαβε έντονη γεωπολιτική διάσταση. Η επικείμενη έναρξη της πολύ σημαντικής γεώτρησης στο οικόπεδο 10 από την Exxon Mobil θα συνδυαστεί με ανακοινώσεις που θα προκαλέσουν θόρυβο. Όπως αποκαλύπτει σήμερα η «Σημερινή», η Λευκωσία, αφού πρώτα «κλείδωσε» τη συμφωνία με τη Γαλλία για ναύσταθμό σε νέες στρατιωτικές εγκαταστάσεις, συζητεί ήδη σε βάθος παραχώρηση στρατιωτικών διευκολύνσεων και στον Αμερικανικό Στρατό.
Συμφωνίες που, όταν ανακοινωθούν και κυρίως όταν υλοποιηθούν, θα «θωρακίσουν» τη Λευκωσία, που αναζητεί διακαώς μαξιλαράκια για απρόσκοπτη αξιοποίηση, πλέον, του ενεργειακού της πλούτου.
Την ίδια ώρα η υπογραφή της πρώτης του είδους της διακρατικής συμφωνίας με την Αίγυπτο για υποθαλάσσιο αγωγό που θα επανεξάγει, μέσω Ίτκου, τα κυπριακά κοιτάσματα στην ΕΕ λαμβάνει βαρύνουσα σημασία. Ήδη, ο Υπουργός Πετρελαίων της Αιγύπτου, μέσω της «Σημερινής», κάνει άνοιγμα για έναν ευρύτερο συνασπισμό στην περιοχή, που δεδομένα θα αφήσει εκτός εικόνας την Τουρκία.
Η διάσταση του γεγονότος δεν περιορίζεται στα κυπριακά συμφέροντα αλλά μέσω της παρέμβασης της εκπροσώπου της Κομισιόν ανοίγει τη βεντάλια της σημαντικότητας, αλλάζοντας από τη μία το μομέντουμ στην Ανατολική Μεσόγειο και ανοίγοντας από την άλλη τις πόρτες των προοπτικών για ένα καλύτερο αύριο για τη Δημοκρατία, όχι μόνο οικονομικά αλλά και εθνικο-πολιτικά.
Γινόμαστε «Αμερικανάκια»;
Το ζεστό φλερτ των ΗΠΑ, για το τριμερές σχήμα με το Ισραήλ, που πρώτο το «Σίγμα» αποκάλυψε, έχει από προχθές επιβεβαιωθεί. Η “Σ” της Κυριακής, ωστόσο, το πάει ένα βήμα παρακάτω, δίνοντας περιεχόμενο σε αυτό που διπλωματικές πηγές έλεγαν ως «προχωρημένες επαφές σε διμερές επίπεδο και ανακοινώσεις εντός Νοεμβρίου».
Λευκωσία και Ουάσιγκτον, μέσω διπλωματίας, συζητούν ήδη παραχώρηση στρατιωτικών διευκολύνσεων στον αμερικανικό στρατό -όπως ακριβώς γίνεται με άλλες χώρες- με τη Δημοκρατία να επιχειρεί σιωπηλά να εκμεταλλευτεί τη γεωγραφική της θέση από τη μία και τη γεωπολιτική της ισχύ ως πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας από την άλλη.
Η διαφαινόμενη επανεμπλοκή των Αμερικανών στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και του Κόλπου, με άξονα την ασφάλεια (και προφανή στόχο να αποτραπεί η ισχύς Ρωσίας - Τουρκίας σε μια περίοδο σχεδόν ψυχροπολεμική) ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά της Λευκωσίας, που όπως έκανε και με τους Γάλλους, προώθησε διπλωματικά μεν, σαφέστατα δε, τα δικά της συμφέροντα, προσφέροντας εαυτόν ως έτοιμο να αποδώσει στον Αμερικανικό Στρατό τις απαραίτητες διευκολύνσεις που απαιτούνται για τα στρατεύματά του που αναπτύσσονται σε γειτονικές χώρες και αποστολές.
Αν και δεν αναμένει κανένας να υπάρξει επίσημη επιβεβαίωση των πιο πάνω, η «Σ» αποκαλύπτει ότι το ζήτημα αυτό απασχολεί τόσο το Υπουργείο Εξωτερικών, που «τρέχει» την απαραίτητη διπλωματική προεργασία για τις διμερείς ανακοινώσεις που έπονται, αλλά και το Υπουργείο Άμυνας, ο επικεφαλής του οποίου συζήτησε το θέμα με την Αμερικανίδα πρέσβη σε πρόσφατη συνάντηση που είχαν στο γραφείο της στην περιοχή Μετοχίου Κύκκου.
Διόλου τυχαίες ήταν άλλωστε οι φήμες που κυκλοφόρησαν και που φαίνεται να ευσταθούν ότι ο Αμερικανός Υπουργός Άμυνας, Τζέιμς Μάτις, στο επόμενο ταξίδι του στην περιοχή, θα κάνει σταθμό και στην Κύπρο.
Πηγές με άριστη γνώση των πιο πάνω σημείωναν στη «Σ» ότι η πρόσφατη (τέλη Αυγούστου) παρουσία στην Κύπρο του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού των ΗΠΑ Μαρκ Μίλεϊ και, κυρίως, η ενέργειά του να παρακαθίσει σε σύσκεψη με τον Κύπριο ομόλογό του είναι η απάντηση στο ερώτημα που θέσαμε αν τα πράγματα είναι όντως προχωρημένα. Σημειώνεται ότι ήδη ψήνεται συνάντηση υψηλού επιπέδου του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Υπουργού Εξωτερικών στην Ουάσιγκτον.
Και γαλλικό άρωμα ασφάλειας…
Η υπερδιέγερση του ενδιαφέροντος ευρωπαϊκά και υπερατλαντικά, για την Ανατολική Μεσόγειο, λόγω των γεωπολιτικών ανασχηματισμών στην περιοχή που βασίζονται κυρίως στα τεράστια, φαίνεται, αποθέματα ενέργειας στη θάλασσα, άλλαξαν πολλές από τις προτεραιότητες της Λευκωσίας. Η ανάγκη διαχείρισης της έντονης τουρκικής επιθετικότητας, που προκαλεί η γεωπολιτική της Δημοκρατίας λόγω των κοιτασμάτων φυσικού αερίου, διέγειρε τα διπλωματικά αντανακλαστικά της και έστρεψε την προσοχή της μοιραία στην αξιοποίηση αυτού που ορθώς προβάλλει, ως «άξονας ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή».
Εκμεταλλευόμενη πλήρως την αστάθεια που προσβάλλει σχεδόν το σύνολο των γειτονικών χωρών, προσφέρει «στο πιάτο» τη γεωγραφική της θέση, με το Παρίσι να είναι ο πρώτος συνεργάτης σε στρατιωτικό επίπεδο.
Οι διευκολύνσεις που θα παράσχει η Λευκωσία στον Γαλλικό Στρατό θα είναι «ενισχυμένες», έλεγαν στη «Σ» ανώτατες διπλωματικές πηγές, σημειώνοντας μάλιστα ότι «θα αφορούν σε νεόδμητες εγκαταστάσεις και όχι απαραίτητα υφιστάμενες». Κάτι που θα επιβεβαιωθεί, λένε οι πληροφορίες, μέσω «πανηγυρικών ανακοινώσεων των ιδίων των Εμμανουέλ Μακρόν και Νίκου Αναστασιάδη» το δεύτερο δεκαπενθήμερο Νοεμβρίου.
Ευφορία και… κρύος ιδρώτας
Με το ρολόι του χρόνου να σημαδεύει ήδη το τρίτο τρίμηνο του 2018, το οποίο θα είναι κομβικό στα ενεργειακά ζητήματα, η Λευκωσία «χύνοντας πολύ διπλωματικό ιδρώτα» δρέπει τους καρπούς της προσπάθειάς της να θωρακιστεί και να προχωρήσει με την απαραίτητη εγγύηση στο τελευταίο βήμα στον χάρτη της ενέργειας, που λέγεται «αξιοποίηση κοιτασμάτων».
Η ευφορία που επικρατεί στη Λευκωσία είναι αντιστρόφως ανάλογη με το πώς αντιδρά η Τουρκία, την οποία «έλουσε κρύος ιδρώτας». Η ανοικτή πληγή των σχέσεών της με τις ΗΠΑ, οι πληροφορίες για γαλλικό ναύσταθμο στην Κύπρο και η εσχάτως ολοκληρωθείσα και υπογραφείσα συμφωνία με την Αίγυπτο για υποθαλάσσιο αγωγό προκάλεσαν εκνευρισμό και εκτόξευση (γνωστών) απειλών για έντονη αντίδραση.
Πηγές στη Λευκωσία, ωστόσο, ερωτηθείσες γι' αυτά, αρκέστηκαν να μας πουν πως «έχουν γνώση οι φύλακες» και πως «εργαζόμαστε εδώ και οκτώ μήνες για να μην υπάρχει περιθώριο αντίδρασης», με ό,τι αυτό σημαίνει.
=========================================
Ο Αιγύπτιος Υπ. Πετρελαίων για IGA, Γαλλία και Ισραήλ
Αμέσως μετά την τελετή υπογραφών στο Προεδρικό, της διακρατικής συμφωνίας για υποθαλάσσιο αγωγό, ο Αιγύπτιος Υπουργός Πετρελαίων και Ορυκτού Πλούτου Τάρεκ Ελ Μόλα μίλησε αποκλειστικά στη “Σ”, εμβαθύνοντας λίγο περισσότερο στις εξελίξεις. Ακολουθεί η συνέντευξη που εξασφαλίσαμε στο… πόδι.
Κύριε Υπουργέ, πώς νιώθετε μετά την υπογραφή της συμφωνίας;
Είναι ένα πολύ μεγάλο βήμα, που μας δημιουργεί αυτοπεποίθηση. Σε αυτήν την περιοχή με τις πολλές χώρες, χρειάζεται σταθερότητα και ασφάλεια, ώστε να αναπτυχθούν οι πηγές πλούτου που υπάρχουν
Επίκειται η ένταξη σε αυτήν την τριμερή συνεργασία και της Γαλλίας. Ποιο το σχόλιό σας;
Αυτό θα ήταν μια πολύ μεγάλη προσθήκη και τεράστια εξέλιξη. Μια τετραμερής θα είναι ακόμη πιο αξιόπιστη. Άλλωστε ένας μεγάλος παίκτης στην περιοχή είναι η Ε.Ε., ένας κομβικός μάλιστα παίκτης, η παρουσία του οποίου εκτοξεύει τη σημασία των όσων κάνουμε σήμερα. Και η Γαλλία είναι μια από τις μεγαλύτερες χώρες της Ε.Ε.
Κάποιοι διερωτώνται αν υπάρχει οποιαδήποτε προοπτική για ένα ευρύτερο μπλοκ που θα περιλαμβάνει και το Ισραήλ…
Αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο. Βεβαίως απώτερος στόχος είναι μια ευρύτερη συνεργασία με όλες τις Μεσογειακές χώρες. Βεβαίως αυτήν τη στιγμή εργαζόμαστε με το Τελ Αβίβ για μεταφορά κάποιων αποθεμάτων από το κοίτασμα Ταμάρ προς την Αίγυπτο και ίσως αυτό να απαντά στην ερώτησή σας. Λέω, λοιπόν, ότι, σίγουρα το όραμά μας πρέπει να είναι να ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας στην περιοχή και αυτός πρέπει να είναι ο μέγιστός μας στόχος.