Ο ΦΙΛΟΤΟΥΡΚΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΤΟΥ Η.Β. ΚΑΙ ΟΙ «ΔΑΙΔΑΛΩΔΕΙΣ» ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΤΟΥ

ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΣΤΙΣ 14 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014 ΣΤΟ «ROYAL UNITED SERVICES INSTITUTE ON THE MIDDLE EAST PEACE PROCESS», ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟΥΣ «ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΥΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ», Ο ΣΕΡ ΑΛΑΝ ΝΤΑΝΚΑΝ ΔΗΛΩΣΕ ΑΠΕΡΙΦΡΑΣΤΑ ΟΤΙ ΤΟ ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΚΤΙΣΙΜΟ ΚΑΙ ΚΑΤΟΙΚΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΚΛΟΠΗ, ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΑΡΤΗΣΗ, ΕΙΝΑΙ ΑΡΠΑΓΗ ΓΗΣ

Για τον Σερ Άλαν Ντάνκαν με τις μεγάλες διασυνδέσεις με αραβικές χώρες και εταιρείες πετρελαίων και αφού ανέλαβε Υπουργός στο Φόρεϊν Όφις, η «Independent» στις 20 Οκτωβρίου 2016 έγραψε ότι αυτός τσέπωσε £50.000 ως αποχαιρετιστήριο από την πετρελαϊκή Fujairah Refining Ltd με βάση το Ντουμπάι, για την οποία δούλευε (ως δεύτερη εργασία) ως non-executive director


ΜΕΡΟΣ Α’

Τον Σερ Άλαν Ντάνκαν (Sir Alan Duncan) η Κύπρος τον γνώριζε με την φιλοτουρκική του στάση στις τελευταίες διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό στα ελβετικά θέρετρα του Μον Πελεράν και του Κραν Μοντανά το 2017. Σ' αυτές, η Βρετανία αντιπροσωπεύθηκε με μια επιλεγμένη 30μελή ομάδα με επικεφαλής τους πρώτους αξιωματούχους του Φόρεϊν Όφις, όπου ο Σερ Άλαν Ντάνκαν ήταν εκείνος που κηδεμόνευε τα πάντα. Έγραψε, μεταξύ άλλων, η «Ελευθερία» Λονδίνου στις 20.7.2017 για τον ρόλο του με τίτλο «Ο Σερ Άλαν Ντάνκαν και εμείς»:

«Συνήγορος της Τουρκίας»

«Ο Υπουργός Ευρώπης της Βρετανίας Σερ Άλαν Ντάνκαν συμπεριφέρεται στο Κυπριακό ως… συνήγορος της Τουρκίας. Στο Κραν Μοντανά, στην κρίσιμη στιγμή τάχθηκε υπέρ κάποιας μορφής εγγυήσεων της Τουρκίας και παραμονής τουρκικού στρατού στο νησί. Επιπλέον, ο Σερ Άλαν Ντάνκαν συμπεριφέρεται και ‘εχθρικά’ έναντι της παροικίας μας. Απ’ ό,τι γνωρίζω, αρνήθηκε επανειλημμένα να συναντήσει αντιπροσωπία της οργανωμένης ελληνοκυπριακής ομογένειας με διάφορες προφάσεις. Αποκορύφωμα αυτής της περιφρόνησής του, στη συγκέντρωση, σε αίθουσα της Βουλής, στις 11 Ιουλίου, που οργάνωσε η Εθνική Ομοσπονδία, ενώ είχε απαντήσει ότι θα παρευρισκόταν, την τελευταία στιγμή ακύρωσε, προφασιζόμενος άλλες ασχολίες δήθεν στο εξωτερικό, ενώ την ώρα της συγκέντρωσης εθεάθη στο κτήριο του Κοινοβουλίου να πίνει ανέμελος το καφεδάκι του».

Ας δούμε ποιος είναι αυτός ο πολυ-εκατομμυριούχος αξιωματούχος σήμερα στο Φόρεϊν Όφις. Γεννήθηκε στις 31 Μαρτίου 1957, με πατέρα στρατιωτικό της RAF, με διάφορες θέσεις στο ΝΑΤΟ, και μητέρα δασκάλα, σπούδασε στην Οξφόρδη και στο Χάρβαρντ και ξεκίνησε την καριέρα του με την πετρελαϊκή Royal Dutch Shell. Eξελέγη βουλευτής με τους Συντηρητικούς το 1992. Μετά τη Shell, το 1988 μέχρι το 1992 χρησιμοποίησε τις διασυνδέσεις του ως συμβούλου ξένων Κυβερνήσεων για προμήθειες πετρελαίου και εφοπλιστικά. Το 1989 ίδρυσε μια εταιρεία για συμβουλές σε θέματα πετρελαίου και αερίου.

«Libyan Oil Cell»

Το 2010, ο Βρετανός Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον (David Cameron) τον διόρισε Υπουργό Διεθνούς Ανάπτυξης, το 2011 ο Άλαν Ντάνκαν έπεισε τον Πρωθυπουργό να δημιουργήσει το λεγόμενο «Libyan Oil Cell», το οποίο λειτουργούσε από το Φόρεϊν Όφις, για να πλήξουν τις πολεμικές προσπάθειες του Καντάφι. Το 2014 αποχώρησε με τον τίτλο του Σερ. Δύο χρόνια αργότερα διορίστηκε από την Πρωθυπουργό Τερέζα Μέι (Theresa May) Υπουργός Ευρώπης και Αμερικής, αλλά και ως αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας.

Αναλυτικότερα, την 1η Σεπτεμβρίου 2011 η εφημερίδα «Guardian» έγραψε τα πιο κάτω αποκαλυπτικά: «Η Κυβέρνηση παραδέχθηκε ότι ο Υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης Άλαν Ντάνκαν έλαβε μέρος σε συναντήσεις μεταξύ αξιωματούχων που χειρίζονται ένα ‘cell’ εντός του Whitehall, για να ελέγχουν την αγορά πετρελαίου της Λιβύης και της Vitol - μιας εταιρείας στην οποία ο Ντάνκαν προσέφερε παλαιότερα υπηρεσίες ως σύμβουλος.

Στο "Libyan oil cell" είναι αναμεμειγμένοι αξιωματούχοι που εργάζονται μέσα από το Φόρεϊν Όφις από τον Μάιο, διεξάγοντας μια σιωπηρή εκστρατεία εναντίον του καθεστώτος Καντάφι, ελέγχοντας τη ροή πετρελαίου προς αυτήν τη χώρα… Ο Ντάνκαν, ένας πρώην έμπορος πετρελαίου και πολυ-εκατομμυριούχος, διατηρεί μια 30χρονη φιλία με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Vitol, Ian Taylor, o οποίος είναι και δωρητής των Συντηρητικών.

«Οι αποκαλύψεις της Κυβέρνησης για την ύπαρξη αυτού του ‘cell’ πετρελαίου είναι βυθισμένες σε μυστήριο σχετικά με τον ρόλο του Ντάνκαν σ’ αυτό, δήλωσε ο σκιώδης Υπουργός Εξωτερικών Douglas Alexander», έγραψε η «Guardian», μεταξύ άλλων, και πρόσθεσε: «Δημόσιοι υπάλληλοι στο Φόρεϊν Όφις έχουν εκφράσει τις βαθιές τους ανησυχίες για την ύπαρξη αυτού του ‘cell’, προειδοποιώντας ότι αυτό φαινόταν να έφθανε κατά πολύ εμπορικούς σκοπούς.

Ένα πρόσωπο με καλή γνώση των μηχανογραφιών στο Whitehall χαρακτήρισε τις ενέργειές τους ως ‘στασιαστικές’. Ανώτερος αξιωματούχος της Κυβέρνησης είπε ότι ο Ντάνκαν συνέτεινε σημαντικά στη γένεση του ‘cell’, αλλά επιβεβαίωσε τον θυμό της δημόσιας υπηρεσίας για την ύπαρξη του ‘cell’…».

Για τη Vitol

Η Vitol είναι η μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαίου στον κόσμο, με βάση στην Ελβετία και με παρουσία σε όλες στις ηγετικές χώρες παραγωγής πετρελαίου, περιλαμβανομένων του Ιράκ και της Συρίας. O Taylor διατήρησε καλές σχέσεις με τον Ντάνκαν από τότε που γνωρίστηκαν ως έμποροι πετρελαίου στη Shell. Η Vitol αναγκάστηκε να πληρώσει πρόστιμο ύψους $17.5 εκ. το 2007, παραδεχόμενη ενοχή για μίζες στην Κυβέρνηση του Σαντάμ στο Ιράκ. Το δε 1996 βρέθηκε στο δικαστήριο για πληρωμή $1 εκ. στον Σέρβο εγκληματία πολέμου Αρκάν και για μυστική συμφωνία για προμήθεια πετρελαίου στον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ενώ το 1993 η εταιρεία βρέθηκε υπό έρευνα για πώληση 280.000 τόνων «μολυσμένου» πετρελαίου σε εταιρεία του Πακιστάν, προκαλώντας ζημιά £100 εκ. («Guardian » 1.9.2011).

https://www.theguardian.com/world/2011/sep/01/libya-alan-duncan-links-oil-cell

Fujairah Refining Ltd

Για τον Σερ Άλαν Ντάνκαν με τις μεγάλες διασυνδέσεις με αραβικές χώρες και εταιρείες πετρελαίων και αφού ανέλαβε Υπουργός στο Φόρεϊν Όφις, η «Independent» στις 20 Οκτωβρίου 2016 έγραψε ότι αυτός τσέπωσε £50.000 ως αποχαιρετιστήριο από την πετρελαϊκή Fujairah Refining Ltd με βάση το Ντουμπάι, για την οποία δούλευε (ως δεύτερη εργασία) ως non-executive director. Και από την οποία πληρωνόταν £8.000 τον μήνα για εργασία 13 ωρών τον μήνα, σύμφωνα με τις δηλώσεις του στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Μυστική οργάνωση Le Cercle

Από διάφορα δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου βρίσκουμε ότι ο Σερ Άλαν Ντάνκαν ανήκει και σε μιαν άκρως μυστική οργάνωση ονόματι Le Cercle, η οποία ιδρύθηκε σχεδόν παράλληλα με τη Λέσχη Bilderberg, αλλά παραμένει μυστική, αντίθετα με την τελευταία. Ως μέλη της (πρώην και νυν) καταγράφονται αρκετά υψηλά ιστάμενα πρόσωπα παγκοσμίως, μέλη των μυστικών υπηρεσιών Αμερικής, Βρετανίας και του διεθνούς εμπορίου κ.ά., μεταξύ των οποίων και περίπου 15 γνωστοί Βρετανοί πολιτικοί και άλλοι (οι οποίοι Βρετανοί) λέγεται ότι έχουν προ καιρού πάρει τον έλεγχό της.

Καταγράφονται ο φιλότουρκος Julian Amery (το 1957 πρότεινε χάρτη τριχοτόμησης της Κύπρου και όχι μόνον), ο πρώην πράκτορας της ΜΙ6 και μετέπειτα δημοσιογράφος Anthony Cavendish, ο Jonathan Aitkin, ο Alan Clark, ο Paul Channon, ο Alan Duncan, o David Burnside (πρώην επικεφαλής δημοσίων σχέσεων της British Airways) - o Viscount Cranborne (πρώην ανώτερος βοηθός του John Major) που παρευρέθη σε συνεδρίες, όπως και ο πρώην επικεφαλής της ΜΙ6 Nicholas Elliot, σύμφωνα με την «Independent» 28.6.1997.

https://www.independent.co.uk/news/aitken-dropped-by-the-rights-secret-club-1258522.html

http://www.telegraph.co.uk/news/obituaries/9871374/Anthony-Cavendish.html

https://wikispooks.com/wiki/Le_Cercle

Τα δύο μέτρα και δύο σταθμά των «αρχών» του Sir Alan Duncan

Middle East Peace: The Principles behind the Process

Όμως, ιδιαίτερης προσοχής για μας είναι η ομιλία του που έκανε στις 14 Οκτωβρίου 2014, στο «Royal United Services Institute on the Middle East Peace Process», με θέμα τους «Ισραηλινούς Οικισμούς». Εκεί, ο Σερ Άλαν Ντάνκαν, μεταξύ άλλων πολλών, δήλωσε απερίφραστα ότι το παράνομο κτίσιμο και κατοίκηση είναι κλοπή, είναι προσάρτηση, είναι αρπαγή γης - είναι οτιδήποτε χαρακτηρίζεται με σαφήνεια ότι παίρνεις από κάποιον άλλο κάτι που δεν σου ανήκει… Οι οικισμοί είναι παράνομες αποικίες που κτίστηκαν πάνω στη χώρα κάποιου άλλου. Είναι πράξεις κλεψιάς και, ακόμα περισσότερο, είναι κάτι που ξεκίνησε και υποστηρίζει το κράτος του Ισραήλ.

Όμως, για τις «αρχές» αυτές, «πίσω από τη διαδικασία επίλυσης του Μεσανατολικού», των δύο μέτρων και δύο σταθμών του Σερ Άλαν Ντάνκαν, Υπουργού Ευρώπης και Αμερικής, ο οποίος αρνείται το Φόρεϊν Όφις (του) να καταδικάσει τη νεότερη τουρκική εισβολή στην Κυπριακή ΑΟΖ (όπως και την τουρκική εισβολή στο Αφρίν) και, αντί αυτού, καλεί το θύμα, την Κυπριακή Δημοκρατία, να μοιραστεί το νησί και τον θαλάσσιο πλούτο της με τον εισβολέα, θα συνεχίσω στο δεύτερο μέρος.

ΦΑΝΟΥΛΑ ΑΡΓΥΡΟΥ
Ερευνήτρια/δημοσιογράφος