ΟΙ ΛΟΓΟΙ ΠΟΥ Η ΑΓΚΥΡΑ ΦΟΒΑΤΑΙ ΤΗ ΓΕΩΤΡΗΣΗ ΣΤΟ ΟΙΚΟΠΕΔΟ 3 ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΑΟΖ

ΠΑΓΙΑ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΥΦΑΛΟΚΡΗΠΙΔΑ, ΓΙ’ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ ΑΟΖ ΣΕ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟ

Αναλυτές εκτιμούν παράλληλα ότι η κορύφωση της τουρκικής προκλητικότητας οφείλεται στη νέα ανακάλυψη στον στόχο «Καλυψώ», η οποία, σύμφωνα με τον CEO της ΕΝΙ, Κλαούντιο Ντεσκάλζι, εκτιμάται στα 6-8 τρις κυβικά πόδια φυσικού αερίου


H αβεβαιότητα για το γεωτρητικό πρόγραμμα στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατία συνεχίζεται, με την 22α Φεβρουαρίου να θεωρείται ορόσημο, κατά το οποίο λήγει ουσιαστικά η ισχύς της τουρκικής Navtex. Προκειμένου, ωστόσο, να γίνουν κατανοητοί οι λόγοι για τους οποίους προκλήθηκε η κρίση στο οικόπεδο 3 και όχι στις γεωτρήσεις που προηγήθηκαν στα οικόπεδα 12 (Αφροδίτη), 11 (Ονησίφορος) και 6 (Καλυψώ), οφείλουμε να εξετάσουμε τα δεδομένα υπό το πρίσμα των τουρκικών διεκδικήσεων. Οι κινήσεις της Τουρκίας δεν είναι άσχετες με την ενεργειακή αρχιτεκτονική της Ανατολικής Μεσογείου, όπως αυτή διαμορφώνεται αλλά και με το μέλλον των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό.

Υπενθυμίζεται πως ήδη από το 2011, η Τουρκία κατέθεσε γραπτώς ενώπιον της Ε.Ε. συντεταγμένες, διά των οποίων προβάλλει διεκδικήσεις στα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στις 21 Σεπτεμβρίου του 2011 απέστειλε επιστολή προς τον Γ.Γ. του ΟΗΕ, όπου τον ενημέρωνε για τα εξωτερικά όρια της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας, που καθορίστηκε από τη συμφωνία διαχωρισμού της, η οποία υπεγράφη μεταξύ της Τουρκίας και της «Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου».

ΑΟΖ Λιβάνου και Συρίας

Επιπλέον, το οικόπεδο 3 συνορεύει στα ανατολικά κυρίως με τον Λίβανο, ενώ ένα μικρό κομμάτι του με την υποτιθέμενη ΑΟΖ της Συρίας. Υπενθυμίζεται ότι με τον Λίβανο η Κυπριακή Δημοκρατία υπέγραψε συμφωνία οριοθέτησης το 2007, η οποία, ωστόσο, δεν έχει επικυρωθεί, εξαιτίας της απροθυμίας της Βηρυτού για μια σειρά από λόγους που έχουν να κάνουν και με διαφορές με το Ισραήλ.

«Ο Λίβανος, αν και δεν έχει επικυρώσει την οριοθέτηση με την Κύπρο, έχει καταθέσει συντεταγμένες στον ΟΗΕ, τις οποίες σέβεται, αλλά όταν υπάρχει οριοθέτηση, δεν υπάρχει περίπτωση να έρθει ένα τρίτο κράτος να την αμφισβητήσει», δήλωσε αυτήν την εβδομάδα στην Πρώτη Εκπομπή του Ράδιο Πρώτο ο Διδάκτωρ Διεθνούς Δικαίου, Νικόλας Ιωαννίδης, τονίζοντας πως τα όσα πράττει η Τουρκία στην ΑΟΖ είναι πρωτοφανή. «Η Τουρκία αμφισβητεί μεν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά δεν μπορεί επ’ουδενί να προκαλέσει βλάβη και απώλεια των δικαιωμάτων αυτών που ανήκουν αυτοδικαίως και εξ υπαρχής στο παράκτιο κράτος (ΚΔ)», επεσήμανε.

Υφαλοκρηπίδα και όχι ΑΟΖ

Σ' αυτό το πλαίσιο, εξήγησε πως μακροχρόνια θέση της Τουρκίας είναι ότι τα νησιά δεν μπορούν να έχουν υφαλοκρηπίδα και για να μη δώσει την ευκαιρία στην Ελλάδα και την Κύπρο να διεκδικήσουν ΑΟΖ, δεν διεκδικεί ούτε αυτή (ΑΟΖ) στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, αν και έχει κηρύξει και οριοθετήσει στη Μαύρη Θάλασσα. «Οπότε στηρίζει τις αξιώσεις της στην υφαλοκρηπίδα και τις διεκδικεί μέσω του ψευδοκράτους με χάρτες τους οποίους έχει εκδώσει», είπε, προσθέτοντας: «Αυτό όμως αδυνατίζει τη θέση της Τουρκίας, αφού το ψευδοκράτος είναι ένα παράνομο καθεστώς, το οποίο δεν μπορεί να έχει καμία αξίωση ούτε επί του εδάφους ούτε επί της θάλασσας».

Κλειδί η Αίγυπτος

Όσον αφορά την εδαφική συγγένεια του οικοπέδου 3 με την ΑΟΖ της Συρίας, είναι λογικό η Άγκυρα να επιχειρεί να αποτρέψει τη δημιουργία ενεργειακών τετελεσμένων στην περιοχή, που θα την απομονώσουν εντελώς από την Ανατολική Μεσόγειο. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να ερμηνεύεται και η αμφισβήτηση εκ μέρους της Τουρκίας της συμφωνίας οριοθέτησης της μέσης γραμμής μεταξύ της Κύπρου και της Αιγύπτου. Όταν αυτό έγινε πριν από μερικές ημέρες εκ μέρους του Τσαβούσογλου, το Κάιρο απάντησε σε αυστηρούς τόνους πως κανένα μέρος δεν μπορεί να αμφισβητήσει τη νομιμότητα της συμφωνίας.

Ο Αιγύπτιος στρατηγός Mamdouh Mokled δήλωσε μάλιστα: «Δεν πρέπει να λάβουμε υπόψη τις τουρκικές δηλώσεις και πρέπει να συνεχίσουμε με την εξερεύνηση του φυσικού αερίου στη Μεσόγειο και να αποφύγουμε τις προσπάθειες να τη διαταράξουμε». Για την Αίγυπτο, η στάση της Τουρκίας, σημειώνει η Egypt Today, θεωρείται απειλή για την εθνική της ασφάλεια.

Όσα είπε ο Τούρκος αρχηγός ΓΕΣ

Στόχος της Τουρκίας είναι αδιαμφισβήτητα ο έλεγχος της Ανατολική Μεσογείου και των πλουτοπαραγωγικών της πόρων και αυτό εξαρτάται από τον έλεγχο της Κύπρου. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως την ίδια μέρα που το τουρκικό πολεμικό ναυτικό παρεμπόδισε το Saipem 12000 από το να προσεγγίσει τον στόχο Σουπιά στο Οικόπεδο 3 της ΑΟΖ, ο Τούρκος Αρχηγός ΓΕΣ Χουλουσί Ακάρ συνοδευόμενος από αρχηγούς του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, των αεροπορικών δυνάμεων και των χερσαίων δυνάμεων σε επίσκεψή του στην περιοχή, δήλωνε πως ο τουρκικός στρατός μπορεί να κάνει και την επιχείρηση στο Αφρίν και ταυτόχρονα έχει την ισχύ να διασφαλίσει τον έλεγχο της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου.

Μέχρι σήμερα, η Κύπρος θεωρείται από την Άγκυρα ένα αδύναμο κράτος, το οποίο, ωστόσο, αν εκμεταλλευτεί τους πλούσιους φυσικούς της πόρους σε συνέργεια με τις άλλες χώρες της περιοχής, θα δημιουργήσει τετελεσμένα εις βάρος των εθνικών συμφερόντων της Τουρκίας. Ουσιαστικά η Τουρκία δεν είναι πλέον αντιμέτωπη μόνο με την Ελλάδα όσον αφορά την Κύπρο αλλά και με άλλες χώρες που έχουν οικονομικά συμφέροντα στο νησί, μέσω των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Ενόχλησε η «Καλυψώ»

Αναλυτές εκτιμούν παράλληλα ότι η κορύφωση της τουρκικής προκλητικότητας οφείλεται στην νέα ανακάλυψη στον στόχο «Καλυψώ», η οποία, σύμφωνα με τον CEO της ΕΝΙ, Κλαούντιο Ντεσκάλζι, εκτιμάται στα 6-8 τρις κυβικά πόδια φυσικού αερίου. Οι ακριβείς ωστόσο ποσότητες αναμένεται να διαφανούν από την επιβεβαιωτική γεώτρηση.

Το μόνο σίγουρο είναι πως η Τουρκία θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί την κατάσταση προκειμένου να αποσπάσει νέες πολιτικές και οικονομικές παραχωρήσεις από την ε/κ πλευρά. Ενώ το μέλλον των διαπραγματεύσεων είναι αβέβαιο, η Τουρκία ελπίζει πως, κάνοντας δυσκολότερη τη ζωή της Κύπρου, η Ιταλία και η Γαλλία, που εκπροσωπούν τις εταιρείες ΕΝΙ και TOTAL, θα αποδεχτούν την επιθυμία της Τουρκίας να παραμείνει στο νησί.