«ΧΡΥΣΑ» ΠΗΓΑΙΝΕΛΑ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΑΞΟΝΕΣ
ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ 2018 ΘΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΑ ΤΕΛΙΚΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΜΑΣ ΖΩΝΗ. ΟΙ 4-5 ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΠΟΜΕΝΟΥΣ 12 ΜΗΝΕΣ ΚΑΘΟΡΙΖΟΥΝ ΤΗ ΘΕΣΗ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΚΑΚΙΕΡΑ
Πολιτική ισχύ φέρνει στη Λευκωσία η διακρατική συμφωνία με Ιταλία, Ελλάδα και Ισραήλ για τον East Med
Εταιρείες μπαινοβγαίνουν τις τελευταίες τριάντα ημέρες στο γραφείο του Υπουργού Ενέργειας, Γιώργου Λακκοτρύπη, με αποτέλεσμα η Κύπρος να κάνει σημαντικά βήματα στην ενεργειακή σκακιέρα. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Σημερινής» της Κυριακής, αυτήν την περίοδο γίνονται κρίσιμες συναντήσεις τόσο για την πώληση φυσικού αερίου στην Αίγυπτο, όσο για την πορεία του ενεργειακού προγράμματος στην Αποκλειστική Οικονομική μας Ζώνη. Αίσθηση, ωστόσο, προκαλεί και το γεγονός ότι, πριν από δέκα ημέρες, δύο εταιρείες είχαν συνάντηση με τον Υπουργό Ενέργειας, με θέμα την αγορά κυπριακού φυσικού αερίου.
Το εντονότατο πηγαινέλα των εταιρειών στο Υπουργείο Ενέργειας, με φόντο τη διακρατική συμφωνία με την οποία το φυσικό αέριο από το κοίτασμα «Αφροδίτη» της κυπριακής ΑΟΖ θα εξάγεται στην Αίγυπτο, πλέον φτάνει προς το τέλος του, μετά από 18 συνολικά γύρους συζητήσεων. Τα δυο τερματικά υγροποίησης φυσικού αερίου, που διαθέτει η Αίγυπτος, είναι έτοιμα να υποδεχτούν το κυπριακό φυσικό αέριο. Είναι συνολικής δυνατότητας 610 bcf (δισεκατομμυρίων κυβικών ποδών) ετησίως, ή 12,7 εκατομμυρίων τόνων τον χρόνο. Το ένα τερματικό βρίσκεται στην Νταμιέτα και το δεύτερο στο Ιντκού. Μέσα στην εβδομάδα δεν αποκλείεται να υπάρξουν και σημαντικές ανακοινώσεις για το ζήτημα.
Κύκλοι του Υπουργείου Ενέργειας δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους για το γεγονός ότι η ενεργειακή πορεία της χώρας συνεχίζεται κανονικά, παρά τις όποιες προσπάθειες της Τουρκίας να βάλει εμπόδια. Την ίδια ώρα, πηγές που παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις, υποστήριξαν στη «Σ» ότι οποιοσδήποτε και αν είναι ο νικητής των εκλογών, θα έχει μπροστά του να διαχειριστεί μιαν άκρως θετική κατάσταση με φόντο τα ενεργειακά. Οι ίδιες πηγές που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις με τις εταιρείες για την πώληση φυσικού αερίου στην Αίγυπτο αναφέρουν, πάντως, ότι η προεκλογική συζήτηση για τα ενεργειακά δημιουργεί αρνητικό αντίκτυπο.
Πλησιάζει η ώρα της αλήθειας
Τις σκάλες του Υπουργείου Ενέργειας ανέβηκαν μέσα στην εβδομάδα οι υπεύθυνοι των ΕΝΙ - ΤΟΤΑΛ, που δραστηριοποιούνται στην ΑΟΖ και κατευθύνθηκαν στο γραφείο του Γιώργου Λακκοτρύπη. Τους επόμενους 12 μήνες αναμένεται να γίνουν είτε τέσσερεις είτε πέντε γεωτρήσεις, με αποτέλεσμα εντός του 2018 να είναι γνωστοί πλέον οι υδρογονανθρακικοί πόροι της Κύπρου.
Η εξέλιξη αυτή θα ανοίξει τη βεντάλια και θα μπορούν να ληφθούν οι αποφάσεις για την εκμετάλλευσή τους. Θέμα χρόνου είναι πλέον η κοινοπραξία να ανακοινώσει πότε θα κάνει τις γεωτρήσεις της, ενώ ζητούν άδεια για τα τεμάχια 6, 8 και 3 για τις περιβαλλοντικές μελέτες. Αμέσως μετά ακολουθεί η Exxon Mobil και οι δύο γεωτρήσεις της το δεύτερο εξάμηνο του 2018.
Όπως έχει ανακοινώσει η ίδια η Κυβέρνηση, η ενεργειακή στρατηγική κινείται σε τέσσερεις κατευθύνσεις: Το γεωστρατηγικό, το ερευνητικό πρόγραμμα, τους τρόπους εκμετάλλευσης, αλλά και όλα τα υπόλοιπα που πρέπει να γίνουν για την υποστήριξη του ενεργειακού τομέα, που περιλαμβάνει 16 συνολικά σενάρια. Τα σενάρια αφορούν τις περιπτώσεις που θα έχουμε ανακαλύψεις από 4,5 τρισ. κυβικά πόδια και πάνω και, βάσει του κάθε σεναρίου, ποιος από τους τρόπους εκμετάλλευσης θα είναι βιώσιμος.
Πέφτουν υπογραφές στις 5 Δεκεμβρίου
Τα 3,4 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, που υπολογίζονται τα συνολικά ανακτήσιμα αποθέματα στη λεκάνη της Λεβαντίνης (Levantine Basin), σύμφωνα με τα στοιχεία της Αμερικανικής Γεωλογικής Επιθεώρησης (US Geological Survey), καθιστώντας το ένα από τα μεγαλύτερα σε παγκόσμιο επίπεδο κοίτασμα… αναζητούν τρόπο διαφυγής.
Η αντίστροφη μέτρηση της διακυβερνητικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας, Ιταλίας, Κύπρου και Ισραήλ για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου East Med, που σχεδιάζεται να μεταφέρει φυσικό αέριο από την Ανατολική Μεσόγειο μέσω Ελλάδας προς την Ευρώπη, έχει πλέον ξεκινήσει. Ισραήλ-Κύπρος-Ελλάδα-Ιταλία θα συμφωνήσουν στις βασικές προδιαγραφές προώθησης του East Med. Ο αγωγός εκτιμάται ότι θα κοστίσει περίπου 6 δισ. ευρώ και η χρηματοδοτική εμπλοκή της Ε.Ε. θεωρείται καθοριστικής σημασίας για την υλοποίησή του.
Μέχρι στιγμής η Κομισιόν έχει επιχορηγήσει τις προπαρασκευαστικές μελέτες του έργου, διατηρώντας ανοιχτή την ενεργό συμμετοχή της. Ο East Med, από πέμπτη επιλογή που ήταν στο παρελθόν ως μέσο εξαγωγής του αερίου της ΝΑ Μεσογείου, έχει πλέον μεταπηδήσει στη δεύτερη θέση και από «όνειρο θερινής νυκτός» εξελίσσεται σε πολύτιμο εργαλείο άσκησης πολιτικής στην ευρύτερη περιοχή.
Ο East Med αποτελεί έναν κατασκευαστικά και τεχνολογικά απαιτητικό αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου από τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο έως την Ευρώπη. Η διαδρομή θα είναι η εξής: Τα αποθέματα από τα κοιτάσματα της λεκάνης του Λεβιάθαν στο Ισραήλ θα κατευθύνονται υποθαλάσσια στην Κύπρο. Απ' εδώ θα οδεύουν προς τις ακτές της Κρήτης και έπειτα, μέσω της Πελοποννήσου και της Θεσπρωτίας, θα καταλήγουν στην Ιταλία.
Με βάση τον σχεδιασμό του έργου (ετήσιας δυναμικότητας 10 δισ. κυβικά μέτρα, με δυνατότητα αύξησης στα 16 δισ. κυβικά μέτρα), το μεγαλύτερο τμήμα του East Med, που θα διανύει συνολικά 1.900 χλμ., θα βρίσκεται κάτω από τη θάλασσα σε βάθος έως και 3 χλμ., αποτελώντας ίσως τον μεγαλύτερο και βαθύτερο υποθαλάσσιο αγωγό στον κόσμο.
Σημαντικό κρίνεται το γεγονός ότι η συμφωνία για τον East Med προχωράει, παρά την «παγωνιά» που υπάρχει πλέον στο Κυπριακό. Τα χρήματα των Βρυξελλών και η ευρωπαϊκή ανάγκη αλλαγής της ενεργειακής πολιτικής, ώστε να μην έχει πλέον ανάγκη το ρωσικό φυσικό αέριο, δίνει πνοή στη δημιουργία του.
Το τουρκικό μπαϊράκι
Στο μεταξύ, εντός του 2018 αναμένεται να αρχίσουν οι γεωτρήσεις και το αέριο που θα βρεθεί, θα διοχετευτεί μέσω του Τσεϊχάν στον τουρκικό αγωγό και θα μεταφερθεί και πωληθεί στην ευρωπαϊκή αγορά, δήλωσε ο «υπουργός οικονομικών και ενέργειας», Σουνάτ Ατούν. Όπως μεταδόθηκε από τα κατεχόμενα, ο κ. Ατούν μιλούσε σε τηλεοπτική εκπομπή στον «Μπαϊράκ», όπου πρόσθεσε ότι εντόπισαν εξαιρετικά αποθέματα που δείχνουν ότι κάτω από αυτά βρίσκεται σημαντική ποσότητα φυσικού αερίου.