ΑΚΟΝΙΖΕΙ ΜΑΧΑΙΡΙΑ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥΡΚΙΑΣ - ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΥΣ

ΑΦΟΥ ΤΟ ΑΦΗΓΗΜΑ ΓΙΑ «ΚΟΙΝΟ ΟΡΑΜΑ» ΚΑΤΕΡΡΕΥΣΕ ΜΕΤΑ ΚΡΟΤΟΥ ΚΑΙ ΕΦΟΣΟΝ ΑΓΚΥΡΑ-ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΕΔΕΙΞΑΝ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ, «ΑΚΡΑΙΟ» ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΩΠΟ, ΣΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΠΙ ΧΑΡΤΟΥ, ΓΙΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΝ ΤΗΝ… ΤΑΞΗ

· Ανασύρουν σκέψεις και ιδέες από τα συρτάρια, ώστε να απαντήσουν στο ψευδοκράτος

· Έλλειψη πειθούς στη διεθνή πολιτική σκηνή μετά την κατάρρευση στο Κραν Μοντανά

“Μπαρούτι” μυρίζει η… διακοινοτική ατμόσφαιρα στην Κύπρο, με το Προεδρικό να μην κρύβει τον εκνευρισμό του, μετά την υλοποίηση του μέτρου του κατοχικού καθεστώτος για επιβολή “δασμών” στα χρειώδη που αποστέλλονται εβδομαδιαία στους εγκλωβισμένους, τους οποίους ο “κοινός οραματιστής” βάφτισε ως… ελεύθερους πολίτες, μετά το άνοιγμα τον οδοφραγμάτων το 2003.

Αναστασιάδης και συν αυτώ, μελετούν ήδη μέτρα αντίδρασης που ναι μεν ως πρώτιστο στόχο έχουν να επιλύσουν το πρόβλημα με τους εγκλωβισμένους, αλλά σε ευρύτερο πολιτικό βάθος θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και ως “αντίμετρα” στις μονομερείς, διχοτομικές εν πολλοίς, ενέργειες του υποτελούς καθεστώτος στα κατεχόμενα και της Άγκυρας που θεωρείται και είναι η πηγή έμπνευσης του σχεδίου Β’.

Μαστίγιο και καρότο

Μια στο καρφί και μια στο πέταλο θα θυμίζουν τα μέτρα που επεξεργάζεται η Κυβέρνηση, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να είναι, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της “Σημερινής” της Κυριακής, αποφασισμένος να τραβήξει το χαλί κάτω από τα πόδια της “ψευδοκυβέρνησης” στα κατεχόμενα και να εκθέσει τον Μουσταφά Ακιντζί.

Ωστόσο η λογική των μέτρων αυτών -αν τελικά ληφθούν, που δεν θεωρείται δεδομένο εκκρεμούσης της σύσκεψης- θα πρέπει να τηρεί μια λεπτή ισορροπία και να σφραγίζει το κυβερνητικό μότο ότι “εμείς δεν είμαστε ψευδοκράτος αλλά δημοκρατία”, όπως ακριβώς το όρισε ο επί του Τύπου Εκπρόσωπος της Κυβέρνησης Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ως εκ τούτου, μας εξηγούσε πηγή κοντά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο και, κυριότερα, τίποτα δεν θα είναι εύκολο. Παρά ταύτα, οι σκέψεις υπάρχουν, πολλές είναι καταγεγραμμένες, ενώ οι εμπλεκόμενοι έχουν ήδη λάβει οδηγίες για επεξεργασία και νέων. Αν και είναι πρώιμο να λεχθεί, δεδομένης της περιοριστικότητας που διέπει τις πιθανολογούμενες κινήσεις της Κυβέρνησης, η “Σ” είναι σε θέση να γνωρίζει ότι αυτά που θα μελετηθούν -και κάποια θα υιοθετηθούν- θα κινούνται σε πολύ συγκεκριμένους άξονες.

Ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας

Είναι πλέον ξεκάθαρο στην ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας ότι η ρητορική περί στήριξης της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας δεν αποδίδει τα αναμενόμενα. Σε συνέχεια, δε, του συνεχώς επιδεινούμενου κλίματος ενάντια στην Άγκυρα στους κόλπους των Βρυξελλών, η Δημοκρατία θέλει να διατηρήσει τον ρυθμιστικό της ρόλο και θα ετοιμαστεί πολιτικά για τρία σημαντικά επίπεδα:

· Πρώτον, σε ό,τι αφορά τα λεγόμενα προ-ενταξιακά που απολαμβάνει το καθεστώς Ερντογάν, παρόλο ότι εκτροχιάζεται επικίνδυνα από τις ευρωπαϊκές αξίες σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ως εκ τούτου η Λευκωσία θα ψάξει -αν και είναι πάρα πολύ δύσκολο, γιατί αφορά σε ενισχυμένη πλειοψηφία και όχι ομοφωνία- τις απαραίτητες συμμαχίες για διακοπή τους και να τα διασυνδέσει με τη στάση της Άγκυρας στο Κυπριακό.

· Δεύτερον, σε ό,τι αφορά την πρόθεση αναβάθμισης της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας, που πλέον δεν μπορεί να θεωρείται ρεαλιστικό σενάριο, πρόθεση του Προεδρικού είναι, σε συνεργασία με τη Γερμανία, που τραβά το κουπί της διακοπής του διαλόγου, να εντάξει στην επιχειρηματολογία και το Κυπριακό και τη συνεχιζόμενη άρνηση της Άγκυρας να υλοποιήσει τις κυπρογενείς της υποχρεώσεις.

· Τρίτον, πολύ δύσκολο θέμα είναι για τη Λευκωσία το ζήτημα αυτής καθαυτής της ενταξιακής πορείας. Οι φωνές για πλήρη διακοπή τους από κάποιες χώρες δεν ευνοούν, γιατί έτσι η Λευκωσία χάνει ένα σημαντικό εργαλείο άσκησης πίεσης (αν και μέχρι στιγμής έχει καταστεί αναποτελεσματικό). Παρά ταύτα το άνοιγμα και κλείσιμο κεφαλαίων είναι ο τομέας όπου η Δημοκρατία μπορεί να παίξει μπάλα και στις σκέψεις που γίνονται -έστω και αν ακούγονται σκληρές- είναι ένα συλλογικό οριζόντιο πάγωμα, ώστε να πεισθεί η Άγκυρα να αλλάξει στάση.

Κατοχικό καθεστώς

Ενδεχομένως τα μέτρα που εξετάζονται να έχουν πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον στο επίπεδο του κατοχικού καθεστώτος. Εδώ βεβαίως θα πρέπει να βρεθούν λύσεις σε ένα δύσκολο σταυρόλεξο, αφού θα πρέπει όποια μέτρα αποφασισθούν να μην είναι εκδικητικά και κυρίως να σέβονται την αρχή ότι είμαστε η Κυπριακή Δημοκρατία που πολιτεύεται στο πλαίσιο νομιμότητας και δεν διαχωρίζει ρατσιστικά τους Κύπριους πολίτες, Ε/κ και Τ/κ. Ως εκ τούτου, από τη μέχρι στιγμής συλλογή πληροφοριών από τη “Σ”, προκύπτει ότι τα ταμπλό στα οποία θα “κτυπήσει” ή μπορεί να “κτυπήσει” η Λευκωσία είναι τα εξής:

· Θέμα χρηματοδοτικού κανονισμού Ε.Ε. - Τ/κ. Πρόθεση του Προεδρικού είναι να μελετήσει τρόπους όχι διακοπής αλλά περισσότερου ελέγχου των χρημάτων που δαπανώνται προς την τ/κ κοινότητα, ώστε να υπάρχει λελογισμένη διασύνδεση και με την πορεία του Κυπριακού, αφού δεν μπορεί από τη μια να λαμβάνονται αποφάσεις από την ψευδοκυβέρνηση που κλείνουν την πόρτα λύσης και από την άλλη οι Βρυξέλλες να σφυρίζουν αδιάφορα, βάζοντας το χέρι στην τσέπη του κοινοτικού προϋπολογισμού.

· Ένα άλλο μέτρο που είναι στα υπόψη και για το οποίο έχουμε μια πρώτη εικόνα είναι αυτό του ελέγχου των τουριστών που μέσω Λάρνακας μεταβαίνουν στις κατεχόμενες περιοχές. Η τελευταία περίπτωση -αν και μεμονωμένη- είναι ενδεικτική και στο τραπέζι της σύσκεψης θα τεθεί ζήτημα ευρύτερης πολιτικής επί του θέματος αυτού.

· Δύσκολο θέμα μεν, θα απασχολήσει δε. Αφορά στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου και τους νόμιμους τρόπους με τους οποίους μπορεί η Δημοκρατία να περιορίσει τη χρήση του από Ε/κ και ξένους. Είναι όμως θέμα το οποίο χρήζει μελέτης και προσοχής, καθώς όσες φορές και αν βρέθηκε στη σφαίρα της δημόσιας συζήτησης, άλλες τόσες αντιλήφθηκαν όλοι τη δυσκολία χειρισμού του.

Δεν πείσαμε

Μπορεί να ακούγεται και να είναι απογοητευτικό, αλλά είναι αλήθεια. Στην μετά Κραν Μοντανά εποχή η Δημοκρατία γνωρίζει καλά ότι σε επίπεδο διεθνούς κοινότητας δεν έχει περάσει κρυστάλλινη εικόνα όσον αφορά τις ευθύνες της Τουρκίας για το ναυάγιο της Ελβετίας. Αντίθετα, όπως καλά γνωρίζει η “Σ”, στο πρόσφατο Εθνικό Συμβούλιο υπήρξε από μέρους του Υπουργού Εξωτερικών ευθεία παραδοχή για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η διπλωματία μας να περάσει τις απόψεις της Λευκωσίας για την άτεγκτη στάση της Άγκυρας.

Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, ο Υπουργός των Εξωτερικών έφερε ενώπιον της πολιτικής ηγεσίας, στο πλαίσιο της συζήτησης που είχε αναπτυχθεί, παράδειγμα από συνάντηση που είχε ο πρέσβης της Δημοκρατίας στη Γερμανία με την αρμόδια στην Καγκελαρία για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας. Συνάντηση κατά την οποία άκουσε την Γερμανίδα αξιωματούχο να διερωτάται με μεγάλη έκπληξη, γιατί δεν αποδεχθήκαμε την αποχώρηση του κατοχικού στρατού, έστω και μετά από 15 χρόνια.

Θέση που έχει παρεισφρήσει γενικότερα στις τάξεις της διεθνούς κοινότητας που δεν βλέπει με τον ίδιο φακό τα όσα έγιναν στο Κραν Μοντανά, αλλά αντίθετα φαίνεται να ενστερνίζεται απόψεις ότι η Άγκυρα παρουσιάστηκε διαλλακτική σε κάποιο βαθμό. Και αυτό είναι ευθύνη του Προεδρικού να το αλλάξει, γιατί σε περίπτωση συλλογικοποίησης της άποψης, τότε θα έχει χάσει το παιχνίδι της πειθούς.