Αργά ή γρήγορα οι εξελίξεις στην Τουρκία έρχονται και στα κατεχόμενα, εκτιμά ο Τουρκολόγος ο Ι. Τσαγκάρης
Το ψευδοκράτος παραχώρησε 7.200 «υπηκοότητες» και, αν χρειαστεί, θα δώσει έως και 26.000 ή 27.000, οδηγώντας σε πλήρη αλλαγή του δημογραφικού χαρακτήρα του χάρτη των κατεχομένων


Αργά ή γρήγορα η κάθε εξέλιξη στην Τουρκία έρχεται και στα κατεχόμενα, εκτίμησε στο ΚΥΠΕ (Ραλλή Παπαγεωργίου) ο τουρκολόγος, Λειτουργός του ΓΤΠ, Ιάκωβος Τσαγκάρης, σημειώνοντας ότι για τον αντίκτυπο του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος στα κατεχόμενα θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε την κατεύθυνση που θα πάρουν τα πράγματα στην Τουρκία.

Υπενθύμισε την έρευνα εναντίον της οργάνωσης του Φετουλάχ Γκιουλέν που άρχισε στην Τουρκία μετά το πραξικόπημα στις 15 Ιουλίου 2016, και μετά από λίγους μήνες έγινε και στα κατεχόμενα. Κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει την επίδραση που θα έχει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Τουρκία στην τ/κ κοινότητα, ο κ. Τσαγκάρης επεσήμανε ότι και πριν από το δημοψήφισμα στα κατεχόμενα υπήρχε μια προσπάθεια «εκτουρκισμού και εξισλαμισμού», με την ανέγερση τζαμιών και με τη διοργάνωση μαθημάτων Κορανίου, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες.

Σημείωσε ακόμη τη μεταφορά νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα και την πρόθεση να επαναληφθεί το εγχείρημα με τη μεταφορά αυτή τη φορά ηλεκτρικού ρεύματος.

Σύμφωνα με τον Ιάκωβο Τσαγκάρη, υπάρχουν εξελίξεις στα κατεχόμενα που επρόκειτο να γίνουν ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και «βλέπουμε να υπάρχει μια κατάσταση που μας οδηγεί σε στενότερες σχέσεις κατεχομένων-Τουρκίας, κάποιοι το λένε προσάρτηση, άλλοι εκτουρκισμό ή με άλλα ονόματα, το δεδομένο όμως είναι το ίδιο».

Μήνυμα προς κυβέρνηση ΑΚΡ
Σε ό,τι αφορά την επίδραση του δημοψηφίσματος στο Κυπριακό, εκτίμησε ότι η πολιτική Ερντογάν θα παραμείνει αναλλοίωτη, ενώ για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στα κατεχόμενα, που ήταν «όχι», είπε ότι αποτελεί ένα μήνυμα και προς την κυβέρνηση του ΑΚΡ στην Τουρκία και προς την «κυβέρνηση» πως δεν συμφωνούν με τη σχέση τους και τις πολιτικές τους.

Αλλά, σημείωσε, αυτοί οι 46.000 περίπου που τελικά ψήφισαν στα κατεχόμενα είναι πολύ μικρό ποσοστό μπροστά στα εκατομμύρια των ψήφων στην ίδια την Τουρκία. Δείχνει, επίσης, αδιαφορία εκ μέρους των Τούρκων υπηκόων ή όσων έχουν και την τουρκική υπηκοότητα και διαμένουν στα κατεχόμενα για τα τεκταινόμενα στην Τουρκία.

Απαντώντας σε ερώτηση για την εφαρμογή της πολιτικής του ΑΚΡ στα κατεχόμενα, ο κ. Τσαγκάρης ανέφερε ότι το γραφείο Νεολαίας και Αθλητισμού του αρμόδιου τουρκικού Υπουργείου ήρθε τελικά στα κατεχόμενα, παρά τις αντιδράσεις, ενώ ο «πρωθυπουργός» Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν δήλωσε προχθές ότι εφάρμοσαν όλες τις προϋποθέσεις του οικονομικού πρωτοκόλλου 2017-2019.

Πολύ σημαντική χαρακτήρισε την αναφορά του «αναπληρωτή πρωθυπουργού» Σερντάρ Ντενκτάς, ότι παραχώρησαν 7.200 «υπηκοότητες» και αν χρειαστεί θα δώσουν 26.000 ή 27.000. «Εάν αυτό συμβεί, θα μας οδηγήσει σε μια πλήρη αλλαγή του δημογραφικού χαρακτήρα του χάρτη των κατεχομένων», επισήμανε.

Η αντίσταση των Τ/κ
Ερωτηθείς, εάν η αντίσταση των Τ/κ στα κατεχόμενα θα διαρκέσει, είπε ότι εξαρτάται από το πόσοι είναι αυτοί που αντιδρούν και αντιστέκονται, από ποιους χώρους προέρχονται, ενώ επεσήμανε και το ότι τα πολιτικά κόμματα της τ/κ αριστεράς, ΡΤΚ ή ΚΚΔ, δεν μιλούν τόσο έντονα για την κατοχή της Τουρκίας στην Κύπρο.

Σε αυτό κάνουν αναφορά μικρά κόμματα και η εφημερίδα «Αφρίκα», πρόσθεσε, και σημείωσε ότι, ενόσω οι Τ/κ δεν κάνουν λόγο για κατοχή της Τουρκίας, αυτή θα συνεχίσει να εφαρμόζει τις πολιτικές της ανενόχλητη, χωρίς να μπορεί κανείς να κάνει οτιδήποτε.

Εξακολουθεί να χρειάζεται τους εθνικιστές ο Ερντογάν
Επενδύσεις και οικονομική ανάπτυξη θα συνεχιστούν, ανέφερε, και το τουρκικό κεφάλαιο, ιδιαίτερα αυτό που πρόσκειται στο ΑΚΡ, με ή χωρίς λύση, θα συνεχίσει να υπάρχει στα κατεχόμενα.

Όσον αφορά τη ρητορική και δηλώσεις που έγιναν από συμβούλους του Ταγίπ Ερντογάν περί 82ης επαρχίας για το ψευδοκράτος, ο τουρκολόγος του ΓΤΠ ανέφερε ότι προεκλογικά ο ίδιος ο Τούρκος Πρόεδρος χρησιμοποίησε αναφορές για να υποδείξει και τους «εξωτερικούς εχθρούς» της χώρας του, ώστε να συσπειρώσει τη δεξιά και ακροδεξιά μερίδα των ψηφοφόρων.

Μετά από το δημοψήφισμα, πρόσθεσε, «πιστεύω ότι η κατάσταση δεν άλλαξε πολύ. Διότι πιστεύω πως ο Ερντογάν έχει άλλη μια σημαντική εκλογική αναμέτρηση μπροστά του, το 2019, οπότε θα χρειαστεί και πάλι τις ψήφους των εθνικιστών, για να ανέλθει και πάλι στην εξουσία ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας».

Οι εξελίξεις στη Συρία και οι Κούρδοι
Εκτίμησε, δε, ότι η σκληρή ρητορική θα παραμείνει και οι τόνοι θα είναι υψηλοί, ενώ επεσήμανε τον σημαντικό ρόλο που θα παίξουν οι εξελίξεις στη Συρία και οι κινήσεις των Κούρδων σε Συρία και Τουρκία, αλλά και το κατά πόσον ο Ερντογάν μπορεί να πείσει τους Αμερικανούς για την ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ στην οποία στοχεύει.

Σημείωσε, τέλος, και τη σημασία των εξελίξεων στα κόμματα ΑΚΡ και ΜΗΡ, αναφέροντας ότι το κόμμα Εθνικιστικής Δράσης έχει απολέσει πολύ σημαντική μερίδα της βάσης του στο δημοψήφισμα.