Υπεγράφη το συμβόλαιο για το τεμάχιο 10 με ExxonMobil και Qatar Petroleum
Δώδεκα επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις αναμένονται συνολικά στα τεμάχια 6, 8 και 10. Η Κυπριακή Δημοκρατία θα λάβει ως άμεσα έσοδα €103,5 εκατομμύρια από το μπόνους υπογραφής των συμβολαίων
Ένα πολύ σημαντικό βήμα έκανε χθες η Κύπρος με την υπογραφή των συμβολαίων εξερεύνησης και καταμερισμού παραγωγής για το τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ με την Κοινοπραξία ExxonMobil και Qatar Petroleum. Πριν από την υπογραφή του συμβολαίου οι εκπρόσωποι των εταιρειών είχαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.
Με βάση το συμβόλαιο, η κοινοπραξία ExxonMobil - Qatar Petroleum δεσμεύεται ότι:
1. Θα εξασφαλίσει τρισδιάστατα σεισμικά δεδομένα.
2. Θα πραγματοποιήσει δύο εξερευνητικές γεωτρήσεις κατά την πρώτη περίοδο αδειοδότησης.
3. Θα συνεργαστεί με την Κυβέρνηση της Κύπρου για την ανάπτυξη δεξιοτήτων και την ενδυνάμωση των γνώσεων στον τομέα των υδρογονανθράκων δια μέσου ειδικά επικεντρωμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
Οι εταιρείες δεσμεύθηκαν ότι θα πραγματοποιήσουν εντός του 2018 την πρώτη διερευνητική γεώτρηση. Θα έχουν προηγηθεί εξελιγμένες τρισδιάστατες σεισμογραφικές έρευνες που θα βοηθήσουν στον καθορισμό των καλύτερων τοποθεσιών για γεωτρήσεις στο τεμάχιο. Μόλις τα αποτελέσματα αξιολογηθούν, θα γνωρίζουμε την πλήρη έκταση των δυνητικών κοιτασμάτων.
Εξίσου σημαντικά για την Κύπρο θα είναι και τα οικονομικά οφέλη που απορρέουν από την υπογραφή των τριών νέων συμβολαίων, καθώς η Κυπριακή Δημοκρατία θα λάβει ως άμεσα έσοδα €103,5 εκατομμύρια από το μπόνους υπογραφής.
Στο Προεδρικό τρίβουν τα χέρια τους από ικανοποίηση, καθώς ο τρίτος γύρος αδειοδότησης έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία. Συνολικά 12 επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις αναμένονται στα τεμάχια 6,8 και 10.
Κυπριακά χέρια
Στην Κυβέρνηση υπάρχει, ωστόσο, ικανοποίηση και για ένα ακόμη θέμα. Έχει εξασφαλίσει σημαντικά ποσά ετησίως όσον αφορά στην εκπαίδευση και εξειδίκευση επιτόπιου προσωπικού και νέων της Κύπρου, καθώς και τη διεξαγωγή ειδικά προσαρμοσμένων προγραμμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης.
Χαρακτηριστικά, άλλωστε, ο Υπουργός Ενέργειας ανέφερε ότι «η επένδυση στο επιτόπιο ανθρώπινο δυναμικό, για να καταστεί η Κύπρος ενεργειακός κόμβος της Ανατολικής Μεσόγειου, είναι, θεωρούμε, εκ των ων ουκ άνευ».
Πολιτικά μηνύματα
Μετά την υπογραφή της συμφωνίας, ο Υπουργός Ενέργειας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «σαφώς έχουμε επιτύχει τον στόχο που ως Κυβέρνηση έχουμε θέσει, ασκώντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, να προσελκύσουμε εταιρείες με μεγάλη εμπειρία για δραστηριοποίηση στην ΑΟΖ μας».
Πρόσθεσε ότι η στρατηγική σημασία της παρουσίας εταιρειών της εμβέλειας της ExxonMobil και της Qatar Petroleum στην ΑΟΖ της Κύπρου και για πρώτη φορά, στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, είναι τεράστια, λαμβανομένου υπ' όψιν και του οικονομικού τους βάθους, καθώς και της τεχνογνωσίας που κατέχουν στον τομέα των υδρογονανθράκων και του LNG.
Ταχύτατη η διαδικασία
Στο τεχνικό κομμάτι αλλά και στη διαδικασία που ακολουθήθηκε έγιναν, επίσης, σημαντικές αναφορές.
Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Qatar Petroleum, Σιερίντα Αλ-Καάμπι, σημείωσε ότι η όλη διαδικασία αδειοδότησης ήταν εξαιρετική και πολύ επαγγελματική, με διαφάνεια και ακεραιότητα, αλλά ήταν επίσης και ταχύτατη. Όπως ανέφερε δεν έχει ξανασυναντήσει τόσο γρήγορη και επαγγελματική διαδικασία σε πολλά μέρη ανά τον κόσμο.
Από την πλευρά του, ο Ανώτερος Αντιπρόεδρος του ομίλου της Exxon Mobil, Άντριου Σουίγκερ, δήλωσε ενθαρρυμένος από το πόσο ανοιχτή και διαφανής ήταν η διαδικασία αδειοδότησης, ενώ από τη δική του πλευρά ο κ. Λακκοτρύπης είπε, ακόμα, ότι ένας από τους πρωταρχικούς στόχους που τέθηκε στον τρίτο γύρο ήταν η διεξοδική εξερεύνηση της ΑΟΖ της Κύπρου για εντοπισμό υδρογονανθρακικών αποθεμάτων. Τούτο, πρόσθεσε, αντικατοπτρίστηκε και στη βαρύτητα που δόθηκε στη βαθμολόγηση του τεχνικού μέρους της προσφοράς των αιτητών.
Κοινό ταξίδι με το… καράβι της Κερύνειας
«Η ημέρα αυτή αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο για το κοινό μας ταξίδι, αλλά συνειδητοποιούμε ότι υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά μπροστά μας», δήλωσε ο Άντριου Σουίγκερ. Είπε, επίσης, ότι η εταιρεία μαζί με τον εταίρο της Qatar Petroleum έχουν ένα μακρύ και επιτυχημένο ιστορικό στον τομέα της ανάπτυξης κοιτασμάτων φυσικού αερίου.
«Έχουμε μια ισχυρή σχέση αλληλοεκτίμησης και συνεργασίας με το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού και προσβλέπουμε στη συνεργασία με την Κυπριακή Κυβέρνηση με σκοπό την αξιολόγηση και υλοποίηση των δυνατοτήτων της χώρας σε υδρογονάνθρακες», είπε.
Εξέφρασε, επίσης, την πεποίθηση ότι, αν στεφθεί με επιτυχία το έργο, θα αποφέρει σημαντικά μακροπρόθεσμα οφέλη στην Κύπρο, τα οποία μπορούν να υλοποιηθούν με τη συνεχιζόμενη υποστήριξη και ενθάρρυνση από την κυπριακή Κυβέρνηση.
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά την υπογραφή, εξέφρασε την ικανοποίηση της εταιρείας με τις προοπτικές και τη γεωλογία του τεμαχίου 10 και αναφέρθηκε στην προσδοκία της εταιρείας να προχωρήσει με τη γεώτρηση το συντομότερο δυνατό.
Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Qatar Petroleum ανέφερε ότι «αυτή η συμφωνία διευρύνει τη διεθνή μας παρουσία στον τομέα των υδρογονανθράκων και στην Ανατολική Μεσόγειο για μια, όπως ελπίζουμε, από τις πιο πολλά υποσχόμενες ευκαιρίες στην περιοχή». Ανέφερε, επίσης, ότι η κοινοπραξία προσβλέπει στη συνεργασία με την κυπριακή Κυβέρνηση σε μια προσπάθεια, για να επιφέρει το μεγαλύτερο όφελος στη χώρα.
Ευχαριστώντας τους για την εποικοδομητική τους προσέγγιση κατά τον τρίτο γύρο και κυρίως, για την εμπιστοσύνη τους στην Κυπριακή Δημοκρατία και την ΑΟΖ της, ο κ. Λακκοτρύπης προσέφερε στους εκπροσώπους της κοινοπραξίας ExxonMobil και Qatar Petroleum, ένα χάλκινο ομοίωμα του καραβιού της Κερύνειας.
Ικανοποιημένα τα πολιτικά κόμματα
Με σαφείς πολιτικούς υπαινιγμούς με φόντο τις εξελίξεις στο Κυπριακό, τα πολιτικά κόμματα χαιρέτισαν τη χθεσινή υπογραφή της συμφωνίας.
Ο ΔΗΣΥ βρήκε την ευκαιρία να επιτεθεί στο ΔΗΚΟ, τονίζοντας ότι η χθεσινή συμφωνία και γενικά η ενεργειακή πολιτική της Κυβέρνησης δίνουν μια σαφή απάντηση σε αιτιάσεις του προέδρου του ΔΗΚΟ, ο οποίος επίμονα όλο αυτόν τον καιρό ισχυριζόταν ότι η Κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη θυσιάζει την ενεργειακή προοπτική της Κύπρου και ότι έχει αναστείλει τις σχετικές εργασίες.
Ο κ. Προδρόμου είπε ότι η ενεργειακή πολιτική έχει μπει σε μια νέα στρατηγική διάσταση, ούτως ώστε να είναι σαφές ότι τα κοιτάσματα της περιοχής και όχι μόνο της Κύπρου, στρέφονται προς την ευρωπαϊκή αγορά.
Έκανε, μάλιστα, αναφορά και σε πληροφορία που έχει η Πινδάρου ότι η Ιταλία θα θέσει το θέμα του αγωγού East Med, δηλαδή ενός αγωγού από τα κοιτάσματα στην Κύπρο, από την Κύπρο στην Κρήτη και από την Κρήτη στην Ιταλία και από εκεί στην Ευρώπη, στη σύνοδο των G7 τον επόμενο μήνα. Τέλος, υποστήριξε ότι με τη λύση του Κυπριακού οι προοπτικές θα είναι πολλαπλάσιες, χωρίς ωστόσο να είναι όρος η επίλυση του Κυπριακού για την ενεργειακή προοπτική της Κύπρου.
Από την πλευρά του, με γραπτή δήλωση ο υπεύθυνος του Γραφείου Ενέργειας του ΑΚΕΛ, Λάμπρος Λάμπρου, είπε ότι ελπίζει αυτήν τη φορά η Κυβέρνηση να είναι απαιτητική με τις εταιρείες για τήρηση των συμφωνιών και για υλοποίηση του προγράμματος γεωτρήσεων. «Δυστυχώς», ανέφερε, «μέχρι τώρα η Κυβέρνηση επέδειξε μεγάλη ανοχή στις συνεχείς αναβολές για γεωτρήσεις, γεγονός που έχει προκαλέσει μεγάλες καθυστερήσεις». Μάλιστα προσθέτει ότι οι πανηγυρισμοί και η καλλιέργεια υπερβολικών προσδοκιών δεν είναι παραγωγική.
Την ίδια ώρα η Συμμαχία Πολιτών καλεί τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να μείνει σταθερός στους ενεργειακούς σχεδιασμούς και να μην υποκύψει στις προβλεπόμενες απαράδεκτες απαιτήσεις της Τουρκίας να διακοπεί η όποια εκμετάλλευση του φυσικού μας πλούτου.
Η Αλληλεγγύη ανέφερε ότι αυτό που αναμένει ο λαός είναι να τεθούν σωστά χρονοδιαγράμματα, να μην υπάρξουν άλλες αναβολές και καθυστερήσεις, για να μπορέσει επιτέλους να απολαύσει τα οφέλη του φυσικού πλούτου της χώρας.
Οι Οικολόγοι ανέφεραν ότι οι συμφωνίες με μεγάλους ενεργειακούς κολοσσούς ενισχύουν και οχυρώνουν την Κυπριακή δημοκρατία και ζήτησαν από την Κυβέρνηση να προστατεύσει τα δικαιώματα της Κύπρου στην κυπριακή ΑΟΖ μέσα από αυτές τις συμφωνίες που εμπλέκουν και μεγάλες ενεργειακές και πολιτικές δυνάμεις.
Τέλος, το ΕΛΑΜ ευελπιστεί ότι οι σχεδιασμοί θα προχωρήσουν απρόσκοπτα, χωρίς να ληφθούν υπ' όψιν οι νέες απαιτήσεις της κατοχικής ηγεσίας.
Φωκαΐδης: Ομπρέλα προστασίας
Σε δηλώσεις του, χθες, στο Σίγμα ο Υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης είπε ότι έχει σχηματισθεί μια ομπρέλα προστασίας της κυπριακής ΑΟΖ εν μέσω διακρατικών συμφωνιών, που υπέγραψε η Κύπρος με το Ισραήλ, την Αίγυπτο, τον Λίβανο και την Ιορδανία.
Οι συμφωνίες παρέχουν πλήρη προστασία στη διασφάλιση των εργασιών των εταιρειών που θα δραστηριοποιηθούν εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Πάντως, ο κ. Φωκαΐδης σημείωσε την ανάγκη προσαρμογής των επιχειρησιακών πλάνων.
Ο Υπουργός Αμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης αναφέρθηκε και στην αναβαθμισμένη συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Γαλλίας υπό το φως των νέων προκλήσεων και του νέου γεωπολιτικού περιβάλλοντος, καλύπτοντας τους τομείς της ενεργειακής ασφάλειας.
Η νέα Αμυντική Συμφωνία με τη Γαλλία αποτελεί απτή απόδειξη των στενών φιλικών σχέσεων και αναβαθμίζει περαιτέρω τον ρόλο της Κύπρου ως συνεισφορέα ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.