Εκδήλωση της ΕΚΕ και της ΟΚΟΕ στην Αθήνα για την πόλη-φάντασμα
«Η επιστροφή της στους νόμιμους κατοίκους της και η πλήρης λειτουργία της είναι η μόνη λύση»
Εκδήλωση-οδοιπορικό στην κατεχόμενη Αμμόχωστο διοργάνωσαν το Σάββατο το απόγευμα, στην Κυπριακή Εστία στην Αθήνα, η ΕΚΕ και η ΟΚΟΕ. Στην εισαγωγή του ο Γραμματέας της ΕΚΕ Γιώργος Μιχαηλίδης τόνισε ότι για τους Κυπρίους της Ελλάδας, όσον αφορά την Αμμόχωστο, υπάρχει μόνο μια λύση:
Η επιστροφή της στους νόμιμους κατοίκους της και η πλήρης λειτουργία της. Οι Κύπριοι της Ελλάδας, υπογράμμισε, απαιτούν να εφαρμοστεί άμεσα το ψήφισμα 550 του Σ.Α. του ΟΗΕ, που λέει ότι πρέπει να επιστραφεί η πόλη με λύση ή χωρίς λύση του Κυπριακού στους νόμιμους κατοίκους της.
Ακολούθησε προβολή ντοκιμαντέρ για την Αμμόχωστο.
Τα ψηφίσματα του ΟΗΕ
Το λόγο στη συνέχεια πήρε ο Πρόεδρος της ΕΚΕ Γιώργος Συλλούρης και ξεκίνησε την παρέμβασή του με συνοπτική αναφορά στα ψηφίσματα του ΟΗΕ αλλά και της Ε.Ε. για την Αμμόχωστο, σημειώνοντας ότι όλα τα περιφρόνησε η Τουρκία, όπως σήμερα ο Τούρκος Πρόεδρος περιφρονεί τη Συνθήκη της Λωζάννης.
Υπογράμμισε ότι συνεχίζεται ο αγώνας για λύση του Κυπριακού το συντομότερο δυνατό, για λύση με σταθερότητα στη βάση των αρχών του διεθνούς δικαίου και ευρωπαϊκού κεκτημένου. Δυστυχώς, προσέθεσε, οι Τουρκοκύπριοι δεν μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο και αντίπαλος είναι η κατοχική Τουρκία.
Ο κ. Συλλούρης τόνισε ότι λύση του Κυπριακού σημαίνει άρση των αιτίων του προβλήματος. Θα επιτευχθεί, αν αποχωρήσουν τα τουρκικά στρατεύματα και οι έποικοι και εφαρμοστούν οι αρχές του δημοκρατικού πολιτεύματος και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, χωρίς αποκλίσεις, χωρίς κατοχικά στρατεύματα και εγγυήσεις. «Στηρίζουμε τις διαπραγματεύσεις και τις προσπάθειες του ΠτΔ για να πετύχουν λύση, αλλά όχι την όποια λύση που θα εξυπηρετεί μόνο τα συμφέροντα της Τουρκίας», κατέληξε.
Η πόλη εγκαταλείφθηκε
Η Αμμόχωστος δεν καταλήφθηκε από τον εχθρό, εγκαταλείφθηκε από τις δικές μας δυνάμεις, και κανείς δεν έχει δώσει λόγο γι' αυτό, σημείωσε στον δικό του χαιρετισμό ο Λοΐζος Λοΐζος, Αναπληρωτής Πρόεδρος της ΟΚΟΕ. Αφού ανέφερε ότι δεν πρόκειται μόνο για την πόλη αλλά και όλη την γύρω περιφέρεια, τόνισε ότι πολλές φορές ο ΟΗΕ έχει επισημάνει την ανάγκη να φύγει ο τουρκικός στρατός από την περίκλειστη πόλη και να αποδοθεί στην Κυπριακή Δημοκρατία.
«Δεν ήταν επιλογή μας η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, ήταν η ανάγκη που οδήγησε τους ηγέτες μας να την αποδεχτούν από το 1975 και μετά ως το μη χείρον», είπε, εκτιμώντας ότι είναι η πρώτη φορά που οι διαπραγματεύσεις έχουν έρθει τόσο κοντά και τονίζοντας ότι ο δρόμος στο εξής είναι πολύ δύσκολος, αλλά πρέπει να προχωρήσει η διαδικασία. Κατέληξε λέγοντας ότι η Αμμόχωστος έπρεπε να είναι μέχρι σήμερα προϋπόθεση για τη λύση και όχι μέρος της λύσης.
Νοερή περιδιάβαση
Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η παρέμβαση του Χριστάκη Αναστασίου, εκπροσώπου συνδέσμων της Αμμοχώστου, ο οποίος με τα λόγια του επιχείρησε ένα σύντομο οδοιπορικό στην περίκλειστη πόλη. Ξενάγησε τους παρισταμένους σε μια φανταστική διαδρομή στους δρόμους, στα στέκια, στις πλατείες, στις παραλίες, στα σχολεία, στις εκκλησίες και στα γήπεδα της Αμμοχώστου, στις μυρωδιές, στις εικόνες, στις αναμνήσεις.
Στη συνέχεια, αναγνώστηκε μήνυμα του Τουρκοκύπριου Οκάν Νταγκλί από την «Πρωτοβουλία για την Αμμόχωστο», ο οποίος εξέφρασε τη συμπαράστασή του και τη θέλησή του για επανένωση της Αμμοχώστου ξανά σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή. Υπάρχουν πάντα δύσκολα σημεία που πρέπει να έχουν όλοι κατά νουν, σημείωσε και κάλεσε σε ανάπτυξη της συνεργασίας με στόχο να ξεπεραστούν τα πιο δύσκολα εμπόδια και να φτιαχτεί η Αμμόχωστος των ονείρων όλων.
Όρθιος ο Δήμος
Χαιρετισμό εκ μέρους του Δημάρχου Αμμοχώστου Αλέξη Γαλανού και του Δημοτικού Συμβουλίου μετέφερε ο Σώζος Πούγιουρος, εκπρόσωπος του Δήμου Αμμοχώστου, ο οποίος, επίσης, σημείωσε ότι τόσο για την Αμμόχωστο όσο και για την Κύπρο υπάρχουν πολλές αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με τις οποίες η Τουρκία ποτέ δεν έχει συμμορφωθεί, ενώ εξακολουθεί να απειλεί και την Κύπρο και την Ελλάδα.
Ο Δήμος Αμμοχώστου, παρά τις αντιξοότητες, στέκεται όρθιος, σημείωσε, προσθέτοντας ότι με οργανωμένο τρόπο προβάλλει με μεγάλη εκστρατεία και σε Ευρώπη και σε ΗΠΑ το ζήτημα και κατέληξε ότι με ενότητα και με κοινό στόχο θα επιτευχθεί το όραμα για την Αμμόχωστο.
Ακολούθησε ανάγνωση χαιρετισμού του Μητροπολίτου Κωνσταντίας - Αμμοχώστου Βασιλείου.
Η ανάπλαση
Σύντομη ομιλία για την Ιστορία και τον Πολιτισμό της Αμμοχώστου έγινε από τη Θέλξη Φιλιππίδου, φιλόλογο και ιστορικό, η οποία πραγματοποίησε μιαν αναδρομή στην ιστορία της πόλης από την προϊστορική περίοδο μέχρι την τουρκική εισβολή.
Την πρόταση για ανάπλαση της Αμμοχώστου, που ενέταξε σε ψήφισμα μόλις πριν από λίγες ημέρες στη Γλασκόβη και το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα προκειμένου να την προωθήσει και μέσα στα όργανα της Ε.Ε., παρουσίασε ο Κώστας Διάκος, σημειώνοντας ότι γίνεται προσπάθεια η πρόταση αυτή να ενταχθεί για χρηματοδότηση μέσα στα ευρωπαϊκά προγράμματα προκειμένου να γίνει η Αμμόχωστος πόλη-πρότυπο για την ανατολική Μεσόγειο.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα, το οποίο περιέλαβε ανάγνωση οδοιπορικού στην Αμμόχωστο από την Ανδριανή Γεωργίου, τραγούδια για την Αμμόχωστο με τον Βασίλη Χατζηλούκα, καθώς και χορούς από τις γυναίκες του χορευτικού ομίλου της ΕΚΕ «Δεν Ξεχνώ».
(ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ)