ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ 3.000 ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΩΝ ΤΟ ΝΕΟ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΤΖΑΜΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ
Συνεχιζόμενη θρησκευτική ριζοσπαστικοποίηση της Τουρκίας διαβλέπει ο επικεφαλής της Στρατιωτικής Υπηρεσίας Πληροφοριών του Ισραήλ, Υποστράτηγος Herzl Halevis, και προειδοποιεί για την αποκατάσταση των σχέσεων των δύο χωρών
«Σε άλλα πέντε ή δέκα χρόνια, η κληρονομιά του Ατατούρκ δεν θα είναι πλέον εμφανής», δήλωσε ο Ισραηλινός αξιωματούχος
Την έντονη ανησυχία του για την ισλαμοποίηση της Τουρκίας εξέφρασε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ο επικεφαλής της Στρατιωτικής Υπηρεσίας Πληροφοριών του Ισραήλ, Υποστράτηγος Herzl Halevis. Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Χάαρετζ», μιλώντας για την περιφερειακή κατάσταση στο πλαίσιο μιας κλειστής ομιλίας στην Επιχειρηματική Ακαδημαϊκή Λέσχη του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ, ο Halevis δήλωσε απαισιόδοξος σχετικά με την υπάρχουσα κατάσταση στην Τουρκία και το κράτος του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
«Σε άλλα πέντε ή δέκα χρόνια, η κληρονομιά του Ατατούρκ δεν θα είναι πλέον εμφανής. Εμείς βλέπουμε μια διαδικασία θρησκευτικής ριζοσπαστικοποίησης της Τουρκίας», είπε. Παράλληλα συνέστησε το Ισραήλ να μη βιαστεί για εξομάλυνση των σχέσεών του με την Άγκυρα, αλλά να επιλέξει να προχωρήσει αργά προς αυτήν την κατεύθυνση.
Επιπλέον, ο Ισραηλινός αξιωματούχος επεσήμανε πως το Ισραήλ ενδεχομένως να κληθεί να αντιμετωπίσει την κλιμάκωση της βίας και της αστάθειας στη Δυτική Όχθη το 2017, λόγω της κατάστασης του φθίνοντος Προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς. Όσον αφορά τη Συρία, είπε πως θα μπορούσε να προέλθει μια λύση από τη συνεργασία μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας, σημειώνοντας ότι η Μόσχα θέλει να καταλήξει σε συμφωνία με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι, μεταξύ άλλων, προέβλεψε ότι εάν περισσότεροι υπερεθνικιστές ανέβουν στην εξουσία στη Δύση, τότε «ο θεσμός του κράτους θα δυναμώσει και οι τοίχοι μεταξύ των εθνών θα σηκωθούν υψηλότερα».
Ισλαμοποίηση κατεχομένων
Όσον αφορά την εργαλειοποίηση της θρησκείας από τον Ερντογάν, είναι πλέον προφανές ότι η συνεχιζόμενη ισλαμοποίηση των κατεχομένων εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της προσπάθειας αναβίωσης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, την οποία επιδιώκει το ΑKP. Με μεθοδικότητα και σχέδιο η Τουρκία επιδίδεται σταδιακά σε ένα όργιο κατασκευής ισλαμικών τεμενών στα κατεχόμενα από τον Αττίλα εδάφη μας, το οποίο αλλοιώνει τον μακραίωνο ελληνοχριστιανικό πολιτισμικό χαρακτήρα του νησιού. Tα τελευταία 15 χρόνια τουλάχιστον 39 τεμένη έχουν χτιστεί στα κατεχόμενα, γεγονός που προβληματίζει και τους Τουρκοκύπριους, οι οποίοι κατά πλειοψηφίαν δεν είναι έντονα θρησκευόμενοι.
Στα πρότυπα του Χαλάλ Σουλτάν Τζαμί
Αυτήν τη στιγμή βρίσκεται σε πορεία ολοκλήρωσης το μεγαλύτερο σε μέγεθος τζαμί στην κατεχόμενη Λευκωσία, του οποίου η κατασκευή, σύμφωνα με πρόσφατες πληροφορίες, αναμένεται να ολοκληρωθεί τον ερχόμενο Αύγουστο. Το Χαλάλ Σουλτάν Τζαμί είναι χτισμένο με τη συνδρομή του Ιδρύματος Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας και, όταν ολοκληρωθεί, θα μπορεί να παρέχει υπηρεσίες για σχεδόν 3.000 προσκυνητές, δήλωσε στο πρακτορείο «Ανατολή» τη Δευτέρα ο σύμβουλος για θρησκευτικές υποθέσεις της τουρκικής πρεσβείας στη Λευκωσία, Selami Acan.
Το εν λόγω τζαμί είναι εμπνευσμένο από το αντίστοιχο τέμενος Χαλάλ Σουλτάν Τζαμί στην πόλη Selimiye, που βρίσκεται στην επαρχία της Αδριανούπολης στην Τουρκία. Το όνομά του είναι παρμένο από την τροφό του Προφήτη Μωάμεθ, Χαλάλ Σουλτάν, η οποία τον συνόδευσε σε μια στρατιωτική εκστρατεία στο νησί - και αργότερα μαρτύρησε - κατά την εποχή του χαλίφη Οσμάν. Δεν είναι πάντως τυχαίο πως πριν από την αναχώρησή του από το ψευδοκράτος κατά την πρόσφατη επίσκεψή του, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών επισκέφτηκε το θεολογικό κολέγιο Χαλάλ Σουλτάν, όπου συναντήθηκε με φοιτητές και το συμβούλιο.
«Ζωτικής σημασίας»
Στο πλαίσιο της προπαγάνδας, το φιλοκυβερνητικό πρακτορείο «Ανατολή» επέλεξε σκοπίμως νεαρά άτομα για δηλώσεις υπέρ της ανάγκης κατασκευής τζαμιού. Ένας από αυτούς είναι και ο φοιτητής του «Διεθνούς Πανεπιστημίου Κύπρου», Yucel Cakmak, ο οποίος, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, προσβλέπει στην ολοκλήρωση του τζαμιού καθώς «δεν υπάρχουν τζαμιά σε κοντινή απόσταση». Ένας άλλος φοιτητής του Πανεπιστημίου Κοινωνικών Επιστημών Sadik Usta παραπονέθηκε μάλιστα για την έλλειψη χώρων για προσκύνημα, τονίζοντας πως το τζαμί θα έχει ζωτική σημασία για την περιοχή.
Η απαγόρευση στο Ισραήλ
Το ζήτημα της εκμετάλλευσης της θρησκείας από τον Ερντογάν προκειμένου να διευρύνει την επιρροή του και να προωθήσει τη γεωπολιτική του ατζέντα, αποτελεί σημείο τριβής και στις σχέσεις του με το Ισραήλ. Πρόσφατα, μάλιστα, ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, μιλώντας σε σύνοδο της Βουλής, επέκρινε το ισραηλινό νομοσχέδιο που προτείνει την απαγόρευση της χρήσης των ηχείων στο μουσουλμανικό κάλεσμα για προσευχή, χαρακτηρίζοντάς το ως «απαράδεκτο». Μια ημέρα πριν από τη διάσκεψη της Τετάρτης, ο Γιλντιρίμ αποκάλεσε το νομοσχέδιο «προσβλητικό για το Ισλάμ και την ελευθερία της λατρείας».
Επικοινωνία με Ρίβλιν
Το εν λόγω ζήτημα ήταν ανάμεσα σε αυτά που έθιξε και ο Τούρκος Πρόεδρος προς τον Ισραηλινό ομόλογό του κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν την εβδομάδα που μας πέρασε, με αφορμή την τουρκική βοήθεια για κατάσβεση της πυρκαγιάς που ξέσπασε στη Χάιφα. Σύμφωνα με γραπτή δήλωση που εξέδωσε το γραφείο Τύπου της Ισραηλινής Προεδρίας, ο Ερντογάν ρώτησε τον Ισραηλινό Πρόεδρο για τις πρόσφατες κινήσεις να απαγορεύσει την προσευχή στο Ισραήλ, με τον Ρίβλιν να απαντά ότι το ζήτημα «θα εξεταστεί με ευαισθησία, όπως θα έπρεπε να συμβαίνει και με κάθε θέμα της ελευθερίας του λόγου και της θρησκείας».
Άδραξε την ευκαιρία ο Ερντογάν
Ο Ερντογάν εκμεταλλεύτηκε την ανθρωπιστική κρίση προκειμένου να τονίσει προς τον Ρίβλιν τη σημασία της εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Τουρκίας. «Η εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ είναι υψίστης σημασίας για ολόκληρη την περιοχή», δήλωσε ο Ερντογάν, σύμφωνα με τη γραπτή δήλωση, προσθέτοντας: «Ξέρω ότι μπορούμε να συνεχίσουμε να δουλεύουμε μαζί στον τομέα του φυσικού αερίου και ότι οι συνομιλίες μεταξύ των Υπουργών Ενέργειάς μας θα αποδώσουν καρπούς».
Διορισμός νέου πρέσβη
Εν τω μεταξύ, την Πέμπτη κατέφθασε στην Τουρκία ο νέος Ισραηλινός Πρέσβης, τερματίζοντας εν μέρει την εξάχρονη κρίση μεταξύ των δυο χωρών. Κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο ο Eitan Na'eh δήλωσε πολύ χαρούμενος που βρίσκεται πίσω στην Τουρκία και ευχαρίστησε παράλληλα για την αποστολή πτητικών μέσων κατάσβεσης πυρκαγιών στο Ισραήλ.
Ο Na’eh ευχαρίστησε για τη θερμή υποδοχή, αλλά, σύμφωνα με τους Times of Israel, αρνήθηκε να πει κάτι στην τουρκική γλώσσα, την οποία και κατέχει. Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού Υπουργείου Εξωτερικών Emmanuel Nahshon δήλωσε στο CNN ότι η άφιξη του πρεσβευτή «έχει συμβολικό χαρακτήρα», προσθέτοντας: «Είναι σαφές ότι η Τουρκία τού σήμερα δεν είναι η Τουρκία πριν από 10 χρόνια. Εμείς δεν ψάχνουμε για επιστροφή των σχέσεων που είχαμε πριν από 10 χρόνια, αλλά θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την εμβάθυνση των σχέσεων και των αντιλήψεών μας».
Αβέρωφ: Αγωγός προς Τουρκία
Πάντως το Ισραήλ δείχνει να αντιλαμβάνεται τους κινδύνους που απορρέουν από τη συνεχιζόμενη διολίσθηση της Τουρκίας προς τον ακραίο ισλαμικό φονταμενταλισμό και τις επιπτώσεις που αυτό μπορεί να έχει στη διατάραξη σταθερότητας στην περιοχή. Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο, το ζήτημα της μεταφοράς του ισραηλινού φυσικού αερίου προς την Τουρκία δείχνει να υποχωρεί προς στιγμήν και να δίνεται προβάδισμα στον εναλλακτικό διάδρομο προς την Ευρώπη για τον αγωγό East Med.
Αντιθέτως στην Κύπρο εξακολουθούν να υπάρχουν πολιτικές ομάδες που, παρά την επιθετική κλιμάκωση της ρητορικής Ερντογάν προς τα εθνικά συμφέροντα του Ελληνισμού, συνεχίζουν να υποστηρίζουν την ενεργειακή συνεργασία με την Τουρκία. Συγκεκριμένα, σε πρόσφατο άρθρο του σε μιαν από τις πιο διάσημες ισραηλινές εφημερίδες, την Jerusalem Post, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ υποστηρίζει πως «μια ενωμένη Κύπρος θα είναι καταλυτική για την περιφερειακή συνεργασία και θα μπορούσε κάλλιστα να είναι η αρχή μιας νέας εποχής στην περιοχή, ενισχύοντας την όρεξη για επενδύσεις και ανάπτυξη. Σε μια εποχή μετά τη λύση, οι σχέσεις της Κύπρου με την Τουρκία θα αλλάξουν, δημιουργώντας ευκαιρίες για συνεργασία με μια μεγάλη χώρα με σημαντικές ενεργειακές ανάγκες», είπε, προσθέτοντας:
«Η βελτίωση αυτή θα δώσει τη δυνατότητα συνεργασιών στον τομέα της ενέργειας και την πώληση του φυσικού αερίου από τα αποθέματα φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου προς την Τουρκία».