Αλληλεγγύη και ΔΗΚΟ δακτυλοδείχνει ο ΔΗΣΥ για τις προηγούμενες κατηγορίες εναντίον Κοτζιά
Υπέρ της συνέχισης των διαπραγματεύσεων τάχθηκε ο Ρώσος Πρέσβης στη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ και υποστηρίζει ευρεία σύσκεψη για τις διεθνείς πτυχές Κυπριακού
Πολύ στενά παρακολουθούν τα κόμματα την προσπάθεια επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, καταθέτοντας τις δικές τους εισηγήσεις και προειδοποιήσεις προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Το θέμα των σχέσεων Αθήνας-Λευκωσίας απασχολεί τις τελευταίες μέρες τον δημόσιο διάλογο, έπειτα και από τις δηλώσεις του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, πως κύκλοι από το εξωτερικό αλλά και το εσωτερικό επιδιώκουν ρήγμα.
Ο ΔΗΣΥ σε ανακοίνωσή του, πάντως, σημειώνει ουδέποτε το κόμμα και η Κυβέρνηση, τόσο επί Γλαύκου Κληρίδη όσο και επί Νίκου Αναστασιάδη, είχαν την όποια διαφορά με την ελληνική κυβέρνηση. «Οι μόνες επίσημες θέσεις που εκφράστηκαν κατά του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, από Προέδρους κομμάτων ή/και μέσω ανακοινώσεων κομμάτων στην Κύπρο, προέρχονταν από την Αλληλεγγύη και το ΔΗΚΟ και άλλους που βρέθηκαν στην εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από την Ελληνική Πρεσβεία στη Λευκωσία, μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο. Και όχι από τον ΔΗΣΥ», αναφέρει ανακοίνωση του κόμματος.
Πιέζει για επανέναρξη το ΑΚΕΛ
Ουδέποτε το ΑΚΕΛ είχε πρόβλημα με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Κοτζιά, δήλωσε χθες από την πλευρά του ο Γ.Γ. του κόμματος Άντρος Κυπριανού, ο οποίος επανέλαβε πως ο διάλογος στο Κυπριακό πρέπει να συνεχιστεί από το σημείο που είχε σταματήσει.
Αναφορικά με την επίσκεψή του στην Αθήνα την Κυριακή και τις επαφές που είχε με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον κ. Κοτζιά, εξέφρασε την ικανοποίησή του σημειώνοντας πως «επαναβεβαιώθηκε για ακόμη μια φορά η στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στις προσπάθειες για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό το συντομότερο δυνατόν».
Ερωτηθείς, αν η ελληνική κυβέρνηση διαβλέπει περιθώρια επανέναρξης του διαλόγου, ο κ. Κυπριανού είπε ότι δεν μπορεί να μιλήσει εκ μέρους της Αθήνας, αλλά, όπως σημείωσε, «δεν έχουμε άλλη επιλογή», καθώς, όπως ισχυρίστηκε, «πρέπει να βρεθεί τρόπος επανέναρξης του διαλόγου», δίχως υποχωρήσεις σε ζητήματα αρχών».
Ο κ. Κυπριανού μίλησε μάλιστα για προσπάθεια ορισμένων κομμάτων να εκμεταλλευτούν τις δηλώσεις του Έλληνα Υπουργού «και να τις παρουσιάσουν ως τάχα πρόταξη ενόψει των συζητήσεων στο Κυπριακό. Τους είχα απαντήσει από το βήμα της Βουλής, λέγοντας ότι δεν είναι αυτή η θέση της ελληνικής κυβέρνησης», εξήγησε.
Μεταξύ άλλων, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι η διεθνής διάσκεψη πρέπει να προετοιμαστεί για να έχει περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας. «Ο κ. Τσίπρας θα προβεί σε κινήσεις το επόμενο διάστημα, οι οποίες θα στρέφονται ακριβώς προς αυτή την κατεύθυνση», συμπλήρωσε.
Προκλητικός ο Έιντε
Για απαράδεκτη και πλέον απροκάλυπτα προκλητική συμπεριφορά του κ. Έιντε έκανε λόγο το ΔΗΚΟ, αναφορικά με τις πληροφορίες που ήθελαν τον Νορβηγό διπλωμάτη να πραγματοποιεί συναντήσεις μόνο με τις ηγεσίες ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ. «Ο κ. Έιντε, αποκλείοντας τους ηγέτες των υπολοίπων κομμάτων, αποδεικνύει ότι βαδίζει στα χνάρια των προκατόχων του Ντε Σότο και Ντάουνερ», αναφέρει ανακοίνωση, σημειώνοντας πως ο κακός ο Εκπρόσωπος του ΟΗΕ εμμένει στο αυθαίρετο και ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα του 2016.
«Εμείς απευθύνουμε πρόσκληση στον κ. Έιντε να έρθει να ακούσει και εμάς, για να μπορέσουμε να του μεταφέρουμε τις πραγματικές προσδοκίες της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελληνοκυπρίων για τη λύση του Κυπριακού», καταλήγει ανακοίνωση.
Το ΔΗΚΟ, με ανακοίνωσή του, σχολίασε και την αναφορά του Υπουργού Εξωτερικών, ότι «η δική μας πλευρά είναι έτοιμη να δεχτεί ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, στο τέλος του οποίου η Κύπρος θα είναι ένα πλήρως ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος», σημειώνοντας πως κάτι τέτοιο αποτελεί σημαντική παρέκκλιση από τις ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου και σημαντική υπαναχώρηση από τις διαχρονικές θέσεις της πλευράς μας στο Κυπριακό.
Συνάντηση Οσάτσι-Σιζόπουλου
Υπέρ της συνέχισης των διαπραγματεύσεων τάχθηκε εκ νέου ο Ρώσος Πρέσβης στην Κύπρο Στανισλάβ Οσάτσι, επισημαίνοντας ωστόσο πως η Μόσχα αναγνωρίζει πως η κατάσταση στην Τουρκία δεν είναι εύκολη. Ο Ρώσος Πρέσβης είχε χθες συνάντηση με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ Μαρίνο Σιζόπουλο, ο οποίος είπε ότι ενημέρωσε τον Ρώσο Πρέσβη για την πρόταση της ΕΔΕΚ, για την ανάγκη η Κυπριακή Δημοκρατία να υποβάλει αίτημα στο ΣΑ για τη σύγκληση μιας διεθνούς διάσκεψης για το Κυπριακό, με τη συμμετοχή και των πέντε μονίμων μελών του ΣΑ, που θα συζητήσουν τη διεθνή πτυχή του Κυπριακού.
Αναφερόμενος στις διεθνείς πτυχές του Κυπριακού, ο κ. Οσάτσι είπε ότι αυτές «θα πρέπει να λυθούν στην ευρεία διάσκεψη, ένα είδος διεθνούς διασκέψεως με τη συμμετοχή των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας. Νομίζω πως και οι άλλες χώρες, όπως η Γαλλία, είναι υπέρ αυτής της διάσκεψης και νομίζω ότι είναι προς το συμφέρον και των Κυπρίων η διεξαγωγή αυτής της διάσκεψης».
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε ότι μετά το ναυάγιο του Μον Πελεράν, η ΕΔΕΚ έχει καταθέσει μια εναλλακτική πρόταση για τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, μεταφέροντας κυρίως το βάρος των συζητήσεων από την εσωτερική πτυχή στα θέματα της διεθνούς πτυχής του Κυπριακού, που είναι και η ουσία του κυπριακού προβλήματος, δηλαδή, της ασφάλειας, των εγγυήσεων, της αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων και των εποίκων.
Κρύβουν το πρόβλημα όσοι βιάζονται
Με τη σειρά του, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας δήλωσε πως η Τουρκία, για να δεχθεί λύση, θα πρέπει να εξασφαλίσει και τις εγγυήσεις και την παραμονή στρατευμάτων. «Αυτό σημαίνει πως είτε θα οδηγηθούμε σε επίσημη κήρυξη αδιεξόδου, είτε σε λύση η οποία θα απορριφθεί από τον λαό, με ό,τι συνεπάγεται ένα δεύτερο 'όχι' σε δημοψήφισμα», είπε.
Όσοι βιάζονται και αναζητούν φόρμουλες επανέναρξης των συνομιλιών κρύβοντας το πρόβλημα κάτω από το χαλί, συνέχισε ο κ. Λιλλήκας, δεν προσφέρουν καλές υπηρεσίες στην εθνική υπόθεση. Τέλος, προειδοποίησε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι προτού πάρει την όποια απόφαση, θα πρέπει να διαβουλευτεί με το Εθνικό Συμβούλιο και την ελληνική κυβέρνηση.
Ο κίνδυνος των πιέσων
«Η κινητοποίηση που παρατηρείται και η πίεση που ασκούν τα Ηνωμένα Έθνη και ξένες δυνάμεις προς τον Πρόεδρο Ανα?σ?τα?σ?ιάδη, για την άρον-άρον επιστροφή στις συνομιλίες, είναι πιθανό να επιφέρει νέα λάθη και εν τέλει αποτυχία», αναφέρει η ανακοίνωση των Οικολόγων. Αυτή η πίεση για επανέναρξη των συνομιλιών, συνεχίζει η ανακοίνωση, δεν θα φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα. «Το θέμα δεν είναι η επιστροφή στο τραπέζι των συνομιλιών, αλλά η αλλαγή στάσης των Τούρκων στα κρίσιμα ζητήματα, ώστε να έχουν νόημα οι συνομιλίες», καταλήγει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.
Παίχτηκε θέατρο εις βάρος μας
«Δεν έχουμε πλέον καμία αμφιβολία ότι στο Μον Πελεράν ΙΙ παίχτηκε ένα θέατρο σε βάρος του Κυπριακού Ελληνισμού, με πρωταγωνιστές τους Ακιντζί-Αναστασιάδη και με στόχο την εξουδετέρωση της σθεναρής στάσης Κοτζιά, όσον αφορά τις εγγυήσεις και την παραμονή κατοχικών στρατευμάτων», δήλωσε ο Αντιπρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη, ο Στρατηγός ε.α. Ανδρέας Παπαπαύλου, προσθέτοντας πως οι δηλώσεις του κ. Κοντζιά στον Άλφα το επιβεβαιώνουν και εξευτελίζουν τους φανατικούς της όποιας λύσης-διάλυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας κα παράδοσης στην Τουρκία».
Καταληκτικά, ο κ. Παπαπαύλου κάλεσε «τα κόμματα που αντιτίθενται στην παράδοση του νησιού μας στην Τουρκία και στη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως αποστείλουν αμέσως τις ηγεσίες τους στην Αθήνα, ούτως ώστε οι Κοτζιάς και Τσίπρας να γνωρίζουν και την άλλη άποψη, η οποία θα κυριαρχήσει σε τυχόν δημοψήφισμα και όχι μόνο τη θέση των λυσσολυσικών και ό,τι εμφανίζουν αυτοί ως θέση της 'απορριπτικής' αντιπολίτευσης».
Νέες υποχωρήσεις βλέπει το ΕΛΑΜ
Νέο γύρο ακόμη πιο οδυνηρών και θλιβερών υποχωρήσεων βλέπει το ΕΛΑΜ, καλώντας τον Υπουργό Εξωτερικών να αντιληφθεί ποιανού κράτους εκτελεί χρέη Υπουργού. «Ο λαός θα πρέπει να βρίσκεται σε αγωνιστική εγρήγορση, για να ανακόψει το νέο σχέδιο ξεπουλήματος της Κύπρου στην Τουρκία, αφού η Κυβέρνηση ξεκάθαρα κρίνεται κατώτερη των περιστάσεων. Είναι χρέος του λαού να επαναλάβει το περήφανο ΟΧΙ του 2004, αν θέλει να έχει μέλλον στην πατρώα του γη», αναφέρει η ανακοίνωση.