Η τετραπλή συνεργασία Αιγύπτου-Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ αφήνει εκτός παιχνιδιού την Τουρκία
Μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται η υπογραφή της συμφωνίας οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας-Αιγύπτου, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές του Καΐρου


Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα που εκπέμπει η Αίγυπτος, τα οποία θέλουν να ολοκληρώνεται αυτόν τον μήνα το κρίσιμο ζήτημα της οριοθέτησης ΑΟΖ μαζί με την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή που επικαλείται η αιγυπτιακή εφημερίδα Al Shorouk, η πολυαναμενόμενη συμφωνία ενδέχεται να υπογραφεί ακόμη και τις επόμενες εβδομάδες.

Μια τέτοια εξέλιξη, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, θα ανοίξει την πόρτα της ενεργειακής συνεργασίας μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας, Αιγύπτου και Ισραήλ, με σκοπό την εκμετάλλευση των τεράστιων αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η αναφορά της ίδιας κυβερνητική πηγής, που σημειώνει πως το Κάιρο αποφάσισε να μαλακώσει τη θέση του απέναντι στις ελληνικές απαιτήσεις, κάτι που οφειλόταν, όπως αναφέρει, στην ελληνοτουρκική διαφωνία που αφορά δυο νησιά στα νερά της Μεσογείου.

Τα δυο ελληνικά νησιά προφανώς είναι το Καστελόριζο και η Μεγίστη, για τα οποία η Τουρκία δεν αναγνωρίζει πως διαθέτουν δική τους ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα. Όπως είναι γνωστό, οι τουρκικές αμφισβητήσεις αποσκοπούν στην αποτροπή τριπλής συμφωνίας οριοθέτησης μεταξύ Αιγύπτου-Κύπρου-Ελλάδας, αφού σε τέτοια περίπτωση η Άγκυρα θα αποκλειστεί από οποιεσδήποτε διεκδικήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Αν όμως όλες και οι τέσσερεις εταιρείες αποφασίσουν να συνεργαστούν, τότε τα σενάρια που αποκτούν πλέον προβάδισμα είναι από τη μια ο αγωγός East Med και από την άλλη η μεταφορά αερίου προς την Αίγυπτο για υγροποίηση.

Τα σχέδια της Αιγύπτου
Σύμφωνα με την Al Shorouk, η επιθυμία του Καΐρου για συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αθήνα αποσκοπεί στην επίσπευση της διαδικασίας έρευνας και εκμετάλλευσης του υποθαλάσσιου πλούτου, ώστε η αιγυπτιακή οικονομία, η οποία ταλανίζεται από σοβαρά προβλήματα, να μπορέσει να πάρει ανάσα. Πηγές της εφημερίδας αναφέρουν, επίσης, πως οι συμφωνίες συνεκμετάλλευσης του φυσικού αερίου «θα ικανοποιήσουν σίγουρα τα τέσσερα ενδιαφερόμενα μέρη (Κύπρος, Ελλάδα, Ισραήλ, Αίγυπτος) προκειμένου να συνεργαστούν στην περιοχή».

Επιπλέον, διπλωματική πηγή σημείωσε πως «το φυσικό αέριο που θα εξάγεται από τις τέσσερεις χώρες θα σταλεί στην Αίγυπτο για επεξεργασία και υγροποίηση και στη συνέχεια θα μεταφέρεται μέσα από τις αιγυπτιακές μονάδες LNG προς την Ευρώπη. Όνειρο της Αιγύπτου είναι να καταστεί ένα περιφερειακό ενεργειακό κέντρο», ανέφερε η ίδια πηγή.

Η αναφορά Αλ Σίσι
Αν και είναι η πρώτη φορά που στη δωδεκάχρονη διαπραγμάτευση με την Αίγυπτο υπάρχουν δημοσιεύματα με έμμεσες επίσημες αναφορές για οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Καΐρου-Αθήνας, εντούτοις οι διαδικασίες ενισχύθηκαν με την πρόσφατη συμφωνία Κύπρου-Αιγύπτου για κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου.

Υπενθυμίζεται πως ήδη από τον Απρίλιο ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι αναφέρθηκε στην οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Κύπρο, που βοήθησε στην ανακάλυψη του κοιτάσματος Ζορ, προσθέτοντας μάλιστα ότι γίνονται προσπάθειες για οριοθέτηση των συνόρων (ΑΟΖ) με την Ελλάδα με σκοπό την οικονομική αναβάθμιση της περιοχής.

Άνοιγμα Γιλντιρίμ σε Αίγυπτο
Εν τω μεταξύ, ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας, σε μια προσπάθεια να σπάσει τον πάγο στις κακές σχέσεις μεταξύ Άγκυρας-Καΐρου, διαβεβαίωσε τις προηγούμενες μέρες πως η χώρα του επιδιώκει την εξομάλυνση των σχέσεων με Αίγυπτο και Συρία.

«Εξομαλύναμε τις σχέσεις μας με τη Ρωσία και το Ισραήλ. Τώρα, αν θέλει ο Θεός, η Τουρκία έλαβε μια σοβαρή πρωτοβουλία να εξομαλύνει τις σχέσεις της με την Αίγυπτο και τη Συρία», είπε ο Μπιναλί Γιλντιρίμ σε ομιλία του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση. Το φλερτ που επιδιώκει η Τουρκία με την Αίγυπτο εντάσσεται ουσιαστικά στην προσπάθεια της Άγκυρας να εμπλακεί στα ενεργειακά της Ανατολικής Μεσόγειο και να τα αποτρέψει.

Σιωπή από τα Υπουργεία
Η «Σημερινή» προσπάθησε επανειλημμένως χθες να επικοινωνήσει με τον Έλληνα Υπουργό Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη για περισσότερες πληροφορίες, πράγμα που δεν κατέστη δυνατό. Σημειώνεται ότι Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος πραγματοποίησαν την πρώτη τους συνάντηση στο Κάιρο τον Νοέμβριο του 2014 και στη Λευκωσία τον Απρίλιο του 2015, ενώ ακολούθησε και τρίτη συνάντηση, όπου υπέγραψαν τη Διακήρυξη των Αθηνών επαναλαμβάνοντας δυστυχώς τα ίδια χωρίς ουσιαστικές κινήσεις.

Όπως πολύ ορθά επεσήμανε σε πρόσφατο άρθρο του ο καθηγητής Καρυώτης, που ασχολείται εδώ και χρόνια με την ΑΟΖ, «το μόνο που απομένει είναι η πολιτική βούληση να οριοθετήσουν την ΑΟΖ τους, χωρίς να κοιτάζουν κρυφά προς την πλευρά της Τουρκίας».

Η Cyprus Opportunity ξαναχτυπά
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η εταιρεία εξερεύνησης πετρελαίου και φυσικού αερίου, Cyprus Opportunity, έχει υποβάλει αίτηση για τη λήψη προσωρινών ασφαλιστικών μέτρων κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Υπουργικού Συμβουλίου και του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού σε σχέση με τον Τρίτο Γύρο Χορήγησης Άδειας, αναφορικά με την εκμετάλλευση/ εξερεύνηση του Οικοπέδου 8 στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου.

Σύμφωνα με τον ισχυρισμό της εν λόγω εταιρείας, η διενέργεια του 3ου γύρου σε σχέση με το Οικόπεδο 8, ενόσω εξακολουθεί να εκκρεμεί η πράξη προσφυγής ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Κύπρου, αποτελεί παραβίαση της Διοικητικής Πολιτικής και περιφρόνηση των θεμελιωδών κανόνων συμπεριφοράς του Διοικητικού Δικαίου. Εντούτοις, η Κυβέρνηση δεν φαίνεται να ανησυχεί, αφού το όλο ζήτημα είναι νομικά καλυμμένο και έτσι δεν τίθεται κανένα ζήτημα ή πρόβλημα όσον αφορά τα επόμενα βήματα του τρίτου γύρου αδειοδότησης.