Η ΝΕΑΡΗ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΝΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΟΛΟΓΟΥ
Οι σπουδές, το μπάσκετ, τα καλλιστεία στην ηλικία των 19, η προεκλογική εκστρατεία και η ζωή μιας γυναίκας που πιστεύει ότι η εξωτερική εμφάνιση δεν παίζει κανένα ρόλο
Οι γυναίκες έχουν δυνατότητες οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν πολύ στη λειτουργία της Βουλής και στη διαχείριση πολλών ζητημάτων
Γεννήθηκα στη Λεμεσό το 1986, αλλά δεν μεγάλωσα εκεί. Λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων του πατέρα μου, ο οποίος δούλευε ως πολιτικός μηχανικός, μέχρι δύο χρονών έζησα στη Σαουδική Αραβία, μετά εγκατασταθήκαμε για λίγο στη Λεμεσό και όταν ήμουν τεσσάρων ήρθαμε στη Λευκωσία. Γενικώς δεν θυμάμαι και πολλά από τις μικρές ηλικίες, αλλά πλέον προτιμώ τη Λεμεσό, κυρίως λόγω της θάλασσας. Δημοτικό πήγα στη Δασούπολη, γυμνάσιο στα Λατσιά και λύκειο πάλι στη Δασούπολη.
Πάντα ήμουν ψηλό παιδί. Σε όλες τις φωτογραφίες του σχολείου είμαι αυτή που εξέχει από τα υπόλοιπα παιδιά. Είμαι ψηλή λόγω DNA, καθώς όλοι στην οικογένεια του πατέρα μου είναι αναλόγως ψηλοί. Σκεφτείτε ότι η αδερφή μου είναι ψηλότερη από εμένα, έπαιζε μπάσκετ στον Παναθηναϊκό με τον οποίο διακρίθηκε. Έπαιξα κι εγώ μπάσκετ όταν ήμουν στην ηλικία των 14. Εκείνο που θυμάμαι είναι ότι, ενώ είχαμε πολύ καλή ομάδα, η ομάδα μετά από ένα χρόνο έκλεισε. Σημείωση: είχαμε Έφορο τον νυν Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη.
Το μπάσκετ είναι κάτι που μου άρεσε πολύ ως άθλημα. Πλέον δεν ασχολούμαι ούτε σε επίπεδο άσκησης, κυρίως λόγω ωραρίου, αλλά παιχνίδια παρακολουθώ πολύ συχνά.
Εργασία και σπουδές
Σήμερα εργάζομαι ως οικονομολόγος σε γραφείο που παρέχει οικονομικές συμβουλές σε ατομικό και εταιρικό επίπεδο. Τα θέματα με τα οποία ασχολούμαι έχουν να κάνουν με τη βιωσιμότητα και την ορθή διαχείριση των εισοδημάτων. Σπούδασα Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Κατάλαβα την κλίση μου στην τελευταία τάξη του λυκείου, καθώς, ενώ τα μαθηματικά μου άρεσαν και μου αρέσουν πάρα πολύ, τα οικονομικά είναι κάτι «πιο απτό» στην καθημερινότητα. Κατά τη διάρκεια των σπουδών μου είχα φύγει με το πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών στη Βενετία, έμαθα Ιταλικά, επέστρεψα πίσω για να ολοκληρώσω τις σπουδές.
Έπειτα, ξεκίνησα μεταπτυχιακό στην Οικονομική Ανάλυση πάλι στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, αλλά λόγω του ότι παντρεύτηκα και γέννησα την κόρη μου, και προκειμένου να μην ακολουθήσω ακαδημαϊκή καριέρα, ακολούθησα άλλη κατεύθυνση και τελικά το μεταπτυχιακό μου έγινε σε part time βάση πάνω στα Νομισματικά και τα Χρηματοοικονομικά, ο οποίος είναι, όπως και να το κάνουμε πιο επαγγελματικός τίτλος.
Το 2013 ξεκίνησα MBA, πάνω στη διαχείριση φυσικού αερίου και πετρελαίου στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας με υποτροφία, από το οποίο πλέον μένει να παραδώσω μόνο τη διπλωματική μου. Εργάζομαι κανονικά εδώ και τρία χρόνια, αλλά επί της ουσίας έχω αρχίσει να δουλεύω από το 2004, λόγω οικογενειακών επιχειρήσεων οι οποίες ασχολούνται με τον τομέα των ακινήτων.
Miss Carlsberg 2005…
Ήμουν 19 ετών, όταν έλαβα μέρος στα καλλιστεία και στέφθηκα «Miss Carlsberg». Στην Κύπρο, όταν ο κόσμος βλέπει μια ψηλή κοπέλα, την σπρώχνει να ασχοληθεί με τα καλλιστεία και στη συνέχεια με το modeling. Προσωπικά, δεν μπορώ να διανοηθώ γιατί πρέπει μια γυναίκα να προσδιορίζεται με βάση το ύψος ή την ομορφιά της. Πρώτιστο μέλημα είναι να διαθέτει «νου» και αυτό μπορούσα να το αντιληφθώ από πολύ νωρίς. Γι’ αυτό δεν ακολούθησα πορεία μοντέλου.
Ωστόσο, δεν μετανιώνω, ήταν μια εμπειρία και ξέρετε, τότε τα καλλιστεία δεν ήταν όπως σήμερα, που έχουν στοιχεία reality show, ήταν πιο εκλεπτυσμένα και είχαν κύριο στόχο την ανάδειξη μιας κοπέλας που θα μπορούσε να εκπροσωπήσει την Κύπρο στο εξωτερικό. Ώς εκεί όμως. Αν έρθει σήμερα μια κοπέλα και με ρωτήσει αν πρέπει να λάβει μέρος στα καλλιστεία, θα της πω να μην το κάνει, γιατί πλέον δεν αντιμετωπίζουν τη γυναίκα με την αξιοπρέπεια που την αντιμετώπιζαν τότε.
Η γυναίκες στη Βουλή
Η ύπαρξη γυναικών στη Βουλή είναι κάτι πάρα πολύ καλό, καθώς έχουν δυνατότητες οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν πολύ στη λειτουργία του Σώματος, αλλά και στη διαχείριση ζητημάτων τα οποία μέχρι σήμερα δεν μπορεί η Βουλή να διαχειριστεί. Ο γυναικείος νους μπορεί να αντιλαμβάνεται και να διαχειρίζεται πολλές πτυχές του ίδιου θέματος ταυτόχρονα. Και οι άντρες μπορούν το κάνουν αυτό, δεν θέλω να είμαι απόλυτη, αλλά σίγουρα η γυναικεία παρουσία βοηθάει πολύ στο κομμάτι της διαχείρισης. Εξάλλου, ανέκαθεν, ποιος κρατούσε το σπίτι μιας οικογένειας; Πλέον η γυναίκα είναι παράλληλα μάνα, νοικοκυρά, σύζυγος και επαγγελματίας, ωστόσο, είναι αλήθεια ότι σήμερα και ο άντρας βοηθάει στα ζητήματα του σπιτιού, εκεί που μπορεί.
Αν αυτοπροσδιορίζομαι ως φεμινίστρια; Όχι, δεν θέλω να διαχωρίσω τη σημασία των φύλων, δεν είμαι υπέρ της ποσόστωσης και δεν πιστεύω ότι υπάρχει αυτό που λέμε «αδύναμο φύλο» για τη γυναίκα. Εν ολίγοις, δεν θα πρέπει να υπάρχει «εύνοια» στη μεταχείριση της γυναίκας από την κοινωνία, αλλά θα πρέπει ως γυναίκες να αποδείξουμε όσα μπορούμε να κάνουμε και ξέρω ότι έχουμε τις δυνατότητες να το πράξουμε.
Στη ζωή μου δεν έχω εξαργυρώσει ποτέ το γεγονός ότι είμαι γυναίκα ή ψηλή ή όμορφη ή οτιδήποτε. Αυτό σας το λέω με το χέρι στην καρδιά και ο λόγος που συνέβη αυτό είναι διότι δεν χρησιμοποίησα τίποτα από αυτά στη ζωή μου κι έχει σημασία αυτό.
Για την προεκλογική εκστρατεία
Η προεκλογική εκστρατεία ήταν πολύ δύσκολη και αυτό το γνωρίζουν όσοι έχουν λάβει μέρος σε κάτι αντίστοιχο. Για εμένα, που δεν το είχα ξαναζήσει στο παρελθόν, το πρόγραμμα μου φάνηκε πολύ πιεσμένο και με πολύ άγχος. Παράλληλα, έπρεπε να διατηρήσω και ένα γραφείο με πελάτες οι οποίοι εξακολουθούσαν να τρέχουν, να έχουν τις υποχρεώσεις τους και να ζητούν τις συμβουλές μου. Η προεκλογική περίοδος για εμένα ξεκίνησε τρεις μήνες πριν από τις εκλογές, όταν για άλλους ξεκινά 12 μήνες πριν. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι ήταν πολύ δύσκολο για μένα, αλλά άξιζε τον κόπο, είτε εκλεγόμουν είτε όχι.
Το ωραίο ήταν ότι γνώρισα πολύ κόσμο και ότι δεν ήμουν μόνη μου σε όλο αυτό. Υπήρχε κόσμος που ήθελε να μας γνωρίσει και να μας στηρίξει, άνθρωποι με τους οποίους μιλούσαμε καθημερινά στο τηλέφωνο, που κανονίζαμε το πρόγραμμά μας ακόμα και σε σχέση με το πού θα φάμε το βράδυ. Κάθε βράδυ ήμουν κάπου αλλού, μιλούσα με νέους ανθρώπους, πέρασα ωραία και όλο αυτό δεν το είχα στην καθημερινότητά μου.
Πώς ένιωσα την πρώτη μου μέρα στη Βουλή; Είχα μεγάλη χαρά μέσα μου, αλλά είναι δύσκολο να προσαρμοστεί κανείς από την πρώτη μέρα.
Οι σημαντικότεροι σταθμοί της ζωής
Από τη ζωή μου ξεχωρίζω κάποιες στιγμές οι οποίες ήταν πολύ δυνατές για εμένα. Η πρώτη είναι όταν μπήκα στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Είχα εισαχθεί τέταρτη στη σειρά, πράγμα που μου έδωσε μεγάλη ικανοποίηση, γιατί είχα δουλέψει πολύ. Είχα τη δυνατότητα να σπουδάσω και στο εξωτερικό και στην Ελλάδα, αλλά για μένα πρώτη επιλογή ήταν το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Είναι ένα δύσκολο πανεπιστήμιο στα Οικονομικά και έχει πολύ καλό επίπεδο, δεν θα μπορούσα να μην το διαλέξω.
Η δεύτερη αφορά φυσικά στη γέννηση της κόρης μου. Δεν νομίζω να υπάρχει γυναίκα που να μη συγκινείται όταν φέρνει στον κόσμο ένα παιδί και θεωρώ ότι είναι η πιο σημαντική στιγμή στη ζωή της.
Το αποτέλεσμα των εκλογών δεν βρίσκεται ανάμεσα τις πιο συγκινητικές στιγμές μου. Εκεί που νιώθω ένα αίσθημα «θριάμβου», για να είμαι ειλικρινής, είναι όταν βγαίνει θετικό το αποτέλεσμα των δικαστικών μαχών που δίνω για τη δικαίωση ανθρώπων που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα δάνειά τους. Ξέρω ότι πετυχαίνουμε κάτι που αλλάζει τη ζωή των ανθρώπων, το βλέπω να συμβαίνει. Αυτό ήταν και το κίνητρό μου εξ αρχής να ασχοληθώ με το θέμα, καθώς έβλεπα τις διαδικασίες επιβολής δικαίου να μη λειτουργούν σωστά.