Λύση που θα βασίζεται στην «ιδρυτική βούληση και των δύο λαών στο νησί», εξαγγέλλει ο Γιλντιρίμ
Σκληρή γλώσσα εναντίον του Προέδρου Αναστασιάδη από τη «Χουριέτ». Έντονα ενοχλημένος ο αρθρογράφος από την είσοδο του ΕΛΑΜ στη Βουλή και την αύξηση των ποσοστών «σκληροπυρηνικών» κομμάτων
Έντονα ενοχλημένη είναι η τ/κ αλλά και η τουρκική πλευρά σχετικά με την απόφαση του Προέδρου Αναστασιάδη να αναστείλει την αυριανή συνάντηση με τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, με αφορμή την παρουσία του τελευταίου στην Κωνσταντινούπολη κατόπιν πρόσκλησης του Προέδρου Ερντογάν, με ανοχή των Ηνωμένων Εθνών. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η σκληρή γλώσσα που χρησιμοποίησε εναντίον του Προέδρου Αναστασιάδη ο αρθρογράφος της τουρκικής «Χουριέτ», Γιουσούφ Κανλί, που σχολίασε, μεταξύ άλλων, το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών.
Συγκεκριμένα, σε άρθρο με τίτλο «Ελληνοκυπριακή ψήφος: Εκπληκτικά μηνύματα», αναφερόμενος αρχικά στη Σύνοδο της Κωνσταντινούπολης, ο Τούρκος αρθρογράφος σημειώνει: «Σε όλες τις συναντήσεις του (Αναστασιάδης), άνοιξε το στόμα του για να διαμαρτυρηθεί για την "κατοχή" του κυπριακού εδάφους από την Τουρκία τα τελευταία 42 χρόνια. Οι τουρκικές Αρχές τον κοίταζαν με έκπληξη και με πλήρη επίγνωση των ευθυνών τους ως οικοδεσπότες, καθώς κανείς δεν μπορούσε να του υπενθυμίσει τον θανάσιμο ρόλο που έπαιξαν οι Ε/κ κατά την τραγωδία στο νησί μετά το 1963». Όσον αφορά την αποχώρηση από το δείπνο, σημειώνει πως αυτό έγινε επειδή ο Αναστασιάδης δεν θα μπορούσε ποτέ να αποδεχθεί την αναβάθμιση του ρόλου του Ακιντζί.
Η «καλοσύνη» των Τούρκων
«Οι Τούρκοι οικοδεσπότες είχαν αρκετή καλοσύνη προκειμένου να μην εγείρουν σε ζήτημα τα δυσάρεστα σχόλια ή το άθλιο μποϊκοτάζ του επίσημου δείπνου. Κανείς δεν μπορούσε να του πει ότι τα αποτελέσματα των εκλογών στις 22 Μαΐου αποδεικνύουν, δυστυχώς, με σαφήνεια ότι δεν έχουν αλλάξει πολλά από τη νύχτα της 21ης Δεκέμβρη του 1963, όταν το σχέδιο Ακρίτας για εξόντωση των Τουρκοκυπρίων τέθηκε σε δράση», συνεχίζει ο αρθρογράφος, κάνοντας λόγο για 11χρονη ηρωική αντίσταση των Τ/κ εναντίον των ενεργειών Μακαρίου, Κληρίδη, Γιωρκάτζη, Γρίβα και άλλων οπλαρχηγών της ΕΟΚΑ. «Η επέμβαση του 1974», όπως αποκαλεί την τουρκική εισβολή, «δεν ήταν μια παράλογη επιχείρηση από την Τουρκία, αλλά ένα υποπροϊόν του ελληνικού πραξικοπήματος από τους Κύπριους υποστηρικτές της Ένωσης με την Ελλάδα»
Ειρωνείες για εγγυήσεις
Στη συνέχεια το δημοσίευμα αναφέρεται στο θέμα των εγγυήσεων και ειρωνεύεται τις αναφορές περί προστασίας των Τ/κ από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επισημαίνοντας τη διατήρηση των Βρετανικών Βάσεων και το ενδεχόμενο να παραχωρηθούν ναυτικές βάσεις στη Ρωσία, αναφέρει πως η Ελλάδα θα μπορεί να έχει πλήρη στρατιωτική πρόσβαση στο νησί, στο πλαίσιο του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος. Από την άλλη, σημειώνει, υπάρχει η επιθυμία λες και η Τουρκία είναι αφελής για να εξαπατηθεί, για κατάργηση των εγγυήσεων και της μη παρουσίας τουρκικού στρατό στο τ/κ ομόσπονδο κράτος.
Ο φόβος για ΕΛΑΜ
Έπειτα, η «Χουριέτ» σχολιάζει το εκλογικό αποτέλεσμα και καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλύσει τα μηνύματα που εξάγονται από αυτές. «Οι εκλογές έδειξαν ότι η υπαρξιακή απειλή που αντιμετωπίζουν οι Τ/κ δεν είναι τίποτα λιγότερο απ' ό,τι ήταν το 1963. Το ΕΛΑΜ, ένα ακροδεξιό κόμμα πιστό αντίγραφο της Χρυσής Αυγής, έλαβε 3,7 τοις εκατόν και έβγαλε δύο βουλευτές. Ένας από αυτούς είναι γιος ενός πρώην οπλαρχηγού της ΕΟΚΑ. Το ΕΛΑΜ είναι μια τρομοκρατική συμμορία, επιτίθενται σε κάθε περίπτωση εναντίον των Τουρκοκυπρίων και στις διαδηλώσεις τους φωνάζουν "Ο τρελός Τούρκος (Bello Turco)", "Ο καλύτερος Τούρκος είναι ένας νεκρός Τούρκος", "Διψασμένοι, θα πιούμε τουρκικό αίμα" και τέτοια συνθήματα, που πρέπει να θεωρούνται ως τα πιο πειστικά παραδείγματα εγκληματικού μίσους σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή δημοκρατία.
Όχι μόνο το ΕΛΑΜ, αλλά και όλα τα άλλα αντι-τουρκικά ή σκληροπυρηνικά κόμματα αυξήθηκαν σε ψήφους, ενώ το κυβερνών κόμμα και το κομμουνιστικό ΑΚΕΛ έχασαν σημαντικά. Η ψηφοφορία ανέδειξε κόμματα που δεν θέλουν τη λύση, καθώς όλα τα κόμματα που επιδιώκουν την τουρκική εχθρότητα έχουν όλα διπλασιάσει τις ψήφους τους», αναφέρει ο Κανλί, προσθέτοντας: «Το 3,7 τοις εκατόν των ψήφων δείχνει ότι τουλάχιστον 13.000 Έλληνες κυπριακού λαού θα μπορούσαν να ψηφίσουν για μια τρομοκρατική ομάδα που υπόσχεται να πιει τουρκικό αίμα. Υπάρχουν λιγότερα από 4.000 άτομα κάτω από τα όπλα των τουρκοκυπριακών δυνάμεων ασφαλείας. Η ε/κ Κυβέρνηση αποφάσισε μόλις πρόσφατα να καθιερώσει έναν ισχυρό στρατό 13.000». Τέλος, καλεί τον Μουσταφά Ακιντζί να αναλογιστεί κατά πόσον η Τουρκία πρέπει να καταργήσει τις εγγυήσεις.
Το πρόγραμμα Γιλντιρίμ
Εν τω μεταξύ, αναφορές τόσο για την «ΤΔΒΚ» όσο και για τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό υπάρχουν στο πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης του Μπιναλί Γιλντιρίμ στην Τουρκία, σύμφωνα με την «Κίπρις». Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, στο πρόγραμμα που αναγνώστηκε στην τουρκική Εθνοσυνέλευση τονίζεται η ανάγκη ο Τ/κ «λαός» να πάρει τη θέση που δικαιούται στη διεθνή σκηνή. «Μία από τις βασικές μας προτεραιότητες είναι η επίτευξη λύσης μέσω των διαπραγματεύσεων στην Κύπρο και ο τ/κ λαός να κατορθώσει να πάρει τη θέση που δικαιούται στη διεθνή σκηνή», σημειώνεται. Θα συνεχίσουν, προστίθεται, ως εγγυήτρια χώρα, να συμβάλλουν εποικοδομητικά με σκοπό την επίτευξη μέσω των διαπραγματεύσεων, μίας δίκαιης και μόνιμης λύσης, που θα βασίζεται στη θεμελιώδη ιδρυτική βούληση και των δύο λαών στο νησί, στην πολιτική τους ισότητα και στο ότι είναι κοινοί ιδιοκτήτες του νησιού.