Στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας οι ΗΠΑ για τον γ’ γύρο αδειοδότησης της ΑΟΖ
Τις προκλήσεις των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, αλλά και τις ενεργειακές εξελίξεις εξέτασαν λεπτομερώς Βικτώρια Νούλαντ και Πρόεδρος Αναστασιάδης
Η οικονομική πτυχή της λύσης του Κυπριακού ήταν ένα από τα θέματα που κυριάρχησαν στη χθεσινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τη Βοηθό Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Βικτώρια Νούλαντ, η οποία είχε επίσης επαφές με τον Μουσταφά Ακιντζί και τον Έσπεν Μπαρθ Έιντε. «Συζητήθηκε η οικονομική πτυχή της λύσης του Κυπριακού και θέλω να επαναλάβω ότι η οικονομική πτυχή της λύσης του Κυπριακού δεν αφορά αποκλειστικά το περιουσιακό.
Αν θέλετε να μιλήσουμε για την οικονομική πτυχή του περιουσιακού θα πρέπει πρώτα να υπάρχει κατάληξη στο θέμα του περιουσιακού και, όπως γνωρίζετε, δεν υπάρχει ακόμη κατάληξη στο συγκεκριμένο κεφάλαιο», δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, προσθέτοντας πως εκφράστηκε η επιθυμία των ΗΠΑ, στο πλαίσιο στήριξης της όλης προσπάθειας, να συνεισφέρει και στο συγκεκριμένο θέμα.
Εκτεταμένη αναφορά
Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε επίσης ότι έγινε μια πάρα πολύ καλή συνάντηση, όπου η κ. Νούλαντ ζήτησε να ενημερωθεί για την κατάσταση πραγμάτων στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, για τα θέματα που έχουν συζητηθεί, για τα θέματα στα οποία φαίνεται να υπάρχει συναντίληψη και σε κάποια άλλα σύγκλιση, αλλά και για θέματα στα οποία ακόμη υπάρχουν διαφωνίες. «Συζητήθηκαν σε έκταση και οι διμερείς μας σχέσεις, ειδικότερα οι οικονομικές, τα θέματα εμπορίου και Ενέργειας», είπε.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου, αναφορικά με τις προχθεσινές δηλώσεις του Σερντάρ Ντενκτάς περί συνεργασίας των δυο «διοικήσεων», με ή χωρίς λύση, ο Εκπρόσωπος απέφυγε να σχολιάσει τα όσα διαδραματίζονται στα εσωτερικά της τ/κ κοινότητας. Ερωτηθείς αν στη συνάντηση με την κ. Νούλαντ συζητήθηκε η κρίση στα κατεχόμενα, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «έγινε μια ανταλλαγή απόψεων», ενώ άφησε να εννοηθεί ότι υπήρξε και ενημέρωση για την πρόσφατη επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ.
Παραμένουμε στρατηγικοί εταίροι…
Κληθείς να σχολιάσει, αν η Αμερικανίδα αξιωματούχος επιβεβαίωσε τη θέση της Κύπρου ως στρατηγικού εταίρου των ΗΠΑ, ο Εκπρόσωπος απάντησε «φυσικά, (αυτό έγινε) στο πλαίσιο της συζήτησης για τα διμερή μας θέματα, ειδικότερα όταν έγινε αναφορά στις οικονομικές και εμπορικές μας σχέσεις και τις εξελίξεις τον τελευταίο καιρό (σε αυτά τα θέματα)».
Ερωτηθείς γιατί μέχρι σήμερα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν έλαβε επίσημη πρόσκληση εκ μέρους του Προέδρου Ομπάμα, να επισκεφθεί τις ΗΠΑ, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «μπορεί ο κ. Ομπάμα να μην προσκάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπως και οι προηγούμενοι Πρόεδροι των ΗΠΑ να μην προσκάλεσαν τους Προέδρους της Δημοκρατίας, αλλά να θυμίσω ότι είχαμε στην Κύπρο την επίσκεψη του Αμερικανού Αντιπροέδρου μετά από 52 χρόνια».
Στηρίζουν τον γ’ γύρο
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις της Νούλαντ για ενθουσιασμό στον ενεργειακό Τομέα, ο κ. Χριστοδουλίδης παρέπεμψε στην ίδια την Αμερικανίδα αξιωματούχο για περαιτέρω διευκρινίσεις, προσθέτοντας ωστόσο ότι με τις δηλώσεις της εξυπακούεται και η στήριξη των ΗΠΑ στον τρίτο γύρο αδειοδότησης, στον οποίο προχώρησε η Κυπριακή Δημοκρατία.
Επίσκεψη Ολμπράιτ
Κληθείς να αναφερθεί στη συνάντηση της κ. Μαντλίν Ολμπράιτ με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη χθες στις 9 το πρωί, στο Προεδρικό Μέγαρο, και αν αυτή η συνάντηση είχε να κάνει με τον τρίτο γύρο αδειοδότησης, ο Εκπρόσωπος είπε ότι η κ. Ολμπράιτ εκπροσωπεί κάποιες εταιρείες που δεν έχουν να κάνουν με τον τρίτο γύρο αδειοδότησης, αλλά με εταιρεία που έχει ενδιαφέρον για επενδύσεις. Διευκρίνισε ότι η εταιρεία στην οποία συμμετέχει η κ. Ολμπράιτ δεν έχει να κάνει με φυσικό αέριο.
Εδραιωμένες συμφωνίες
Στη συνέχεια, η Αμερικανίδα Υφυπουργός για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις μετέβη στα κατεχόμενα, όπου πραγματοποίησε συνάντηση με τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση, επεσήμανε πως οι ΗΠΑ θα παραμείνουν έντονα εμπλεκόμενες και πρόθυμες να βοηθήσουν τις πλευρές να καταλήξουν σε μια συμφωνία, που όλοι οι Κύπριοι χρειάζονται και αξίζουν. Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο στη συνάντηση, που κράτησε πάνω από μια ώρα, το παρών του έδωσε και ο Τ/κ διαπραγματευτής Οζντίλ Ναμί.
Η κ. Νούλαντ χαρακτήρισε πολύ καλή τη συνάντηση και πρόσθεσε ότι ο κ. Ακιντζί αξιολόγησε θετικά τη χθεσινή συνάντηση των δύο ηγετών. «Φαίνεται να υπάρχει μια καλή πρόοδος, ώστε τα όσα συμφωνούνται από τους ηγέτες να εδραιωθούν», κατέληξε η Αμερικανίδα αξιωματούχους. Εν τω μεταξύ αξίζει να σημειωθεί ότι εν αναμονή της υπογραφής του νέου οικονομικού πρωτοκόλλου Τουρκίας - ψευδοκράτους στα τέλη του μήνα, μετά την έγκριση του «κυβερνητικού» προγράμματος ΚΕΕ - ΔΚ από τη «βουλή», τα προβλήματα στα κατεχόμενα διογκώνονται μέρα με την μέρα.
Δημοσιεύματα του τ/κ Τύπου κάνουν λόγο για αδυναμία πληρωμής των μισθών των «δημόσιων» υπαλλήλων για τον μήνα Απρίλιο. Σοβαρά οικονομικά προβλήματα αντιμετωπίζουν επίσης οι κτηνοτρόφοι και οι γεωργοί, λόγω της έλλειψης αγοράς για διάθεση των προϊόντων τους και της λειψυδρίας.