Σε τουλάχιστον 15 τρις κυβικά πόδια φυσικού αερίου υπολογίζεται το ύψος του κοιτάσματος
Από το υποθαλάσσιο όρος Ερατοσθένης, που βρίσκεται εξ ολοκλήρου εντός της κυπριακής ΑΟΖ, πηγάζει το υπεργιγαντιαίο κοίτασμα Ζορ που ανακάλυψε η Αίγυπτος
Τους νέους υποσχόμενους γεωτρητικούς στόχους εντός της κυπριακής ΑΟΖ παρουσίασε χθες ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης από το βήμα του έβδομου Μεσογειακού Συνεδρίου Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου, το οποίο διεξήχθη στη Λευκωσία, ενώπιον μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών, επενδυτικών οργανισμών και τραπεζικών ιδρυμάτων του εξωτερικού.
Ο κ. Λακκοτρύπης, ο οποίος έχει στα χέρια του συγκεκριμένη μελέτη από Γάλλους επιστήμονες, παραδέχθηκε μάλιστα ότι το υπεργιγαντιαίο κοίτασμα Ζορ της Αιγύπτου πηγάζει από το υποθαλάσσιο όρος Ερατοσθένης, που βρίσκεται στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτό το γεγονός, είπε, οδήγησε και στην πρόσφατη απόφαση για άμεση προκήρυξη του τρίτου γύρου αδειοδοτήσεων για έρευνες και γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
Ανθρακούχα πετρώματα
«Πρέπει να πω ότι το πιο σημαντικό στοιχείο που παρουσιάσαμε στο συνέδριο, μετά βεβαίως από την ανάλυση τόσο των δικών μας γεωλόγων όσο και των ξένων συμβούλων μας, είναι το καινούργιο γεωλογικό μοντέλο που αναπτύσσεται μετά την ανακάλυψη του αιγυπτιακού Ζορ», ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Λακκοτρύπης. Ο ίδιος εξήγησε στη συνέχεια ότι μέχρι την ανακάλυψη του Ζορ όλα τα γεωλογικά μοντέλα βασίζονταν στις πηγές που προέρχονται κυρίως από τον Νείλο και δημιουργούσαν πετρώματα αμμώδους μορφής, όπως είναι το Λεβιάθαν, το Ταμάρ και το Αφροδίτη. Με την ανακάλυψη του Ζορ άνοιξε μια νέα προοπτική λόγω των ανθρακούχων πετρωμάτων, τα οποία δημιουργήθηκαν εξαιτίας του υποθαλάσσιου όρους Ερατοσθένη. «Και αυτός ήταν ένας από τους πιο ουσιαστικούς λόγους. Έχουμε εντοπίσει αριθμό στόχων γύρω από τον Ερατοσθένη που είναι παρόμοιας μορφολογίας με το Ζορ και αυτό αποτυπώθηκε και στο ενδιαφέρον που είχαμε από ξένες εταιρείες, και που έχουμε ακριβώς για την ΑΟΖ της Κύπρου», πρόσθεσε.
Με πηγή τον Ερατοσθένη
Ερωτηθείς αν ο Ερατοσθένης αποτελεί την πηγή του Ζορ, ο κ. Λακκοτρύπης παραδέχθηκε ότι πράγματι το υποθαλάσσιο όρος είναι εκείνο που βοήθησε να δημιουργηθούν αυτές οι δομές, σημειώνοντας χαρακτηριστικά:
«Οι πηγές που δημιούργησαν τη μορφολογία του Ζορ και τους υδρογονάνθρακες πηγάζουν από τον Ερατοσθένη».
Διευκρινίζοντας ότι πρόκειται απλώς για στόχους με προοπτική, ο Υπουργός Ενέργειας επεσήμανε:
«Δεν επιθυμώ να εκληφθεί ότι έχουμε ανακάλυψη ή ότι υπάρχουν υδρογονάνθρακες. Έχει εντοπιστεί αριθμός στόχων στην περιοχή του Ερατοσθένη, που προσομοιάζουν με αυτούς του Ζορ, που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον».
Τα επόμενα βήματα
Ο κ. Λακκοτρύπης σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως η κοινοπραξία ENI/KOGAS επανεπεξεργάζεται τα δεδομένα των τεμαχίων 2, 3 και 9, ενώ εξήγησε πως το επόμενο διάστημα θα πρέπει να ειδοποιηθεί η ΕΕ, για να ανακοινώσει τον τρίτο γύρο αδειοδότησης στην επίσημη εφημερίδα της Ένωσης, με ταυτόχρονη ανακοίνωση στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας και ακολούθως να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος στις ενδιαφερόμενες εταιρείες για να καταθέσουν τις προτάσεις τους.
Τα χαρακτηριστικά του κοιτάσματος
Όπως σημειώνουν σε ανάλυσή τους επί του θέματος από κοινού οι καθηγητές Νίκος Λυγερός, Ηλίας Κονοφάγος και Ηλίας Φώσκολος, o νέος κυπριακός στόχος κοιτάσματος τύπου Ζορ, που βρίσκεται εξ ολοκλήρου μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ και έχει χαρτογραφηθεί πρόσφατα από τη γαλλική εταιρεία TOTAL, θεωρείται σήμερα επιστημονικά ώριμος για διάτρηση με γεώτρηση. Ακολούθως οι τρεις καθηγητές παραθέτουν μια σειρά από χαρακτηριστικά του κοιτάσματος, τα οποία συνοψίζονται ως εξής:
• Το κυπριακό Ζορ βρίσκεται μέσα στο θαλάσσιο οικόπεδο 11.
• Η βάση του κυπριακού στόχου τύπου Ζορ φαίνεται να απέχει μόλις 5 χιλιόμετρα από τη βάση του αιγυπτιακού κοιτάσματος Ζορ.
• Το αιγυπτιακό κοίτασμα Ζορ είναι σχεδόν γεμάτο με φυσικό αέριο σε όλο το ύψος της δομής του (περί τα 660 μέτρα, pay zone), πράγμα εξαιρετικά σπάνιο, ακόμα και σε παγκόσμιο επίπεδο.
• Η πιθανότητα να ανακαλυφθεί ένα νέο κοίτασμα τύπου Ζορ στην Κύπρο, πλήρες με φυσικό αέριο, από την TOTAL στο θαλάσσιο οικόπεδο 11, υπερβαίνει, σύμφωνα με τους καθηγητές, το 70%.
• Ως γνωστόν, η ύπαρξη αδιάβροχου καλύμματος αλάτων του Μεσσηνίου, που υπάρχει στην κορυφή των δομών, βεβαιώνει πλήρως τη στεγανότητά τους, εξασφαλίζοντας έτσι υψηλές πιέσεις παροχών φυσικού αερίου στις παραγωγές γεωτρήσεις. Αυτή η ιδιότητα οδηγεί σχεδόν πάντα σε πολύ χαμηλότερο κόστος ανάπτυξης των κοιτασμάτων, παράγοντας ιδιαίτερα σημαντικός σε μια περίοδο χαμηλών τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου.
• Σε περίπτωση που υπάρξει ανακάλυψη κοιτάσματος από την TOTAL στο θαλάσσιο οικόπεδο 11, η υποδομή θαλάσσιων εγκαταστάσεων του αιγυπτιακού κοιτάσματος Ζορ της ιταλικής εταιρείας ΕΝΙ, που αναμένονται στην περιοχή μέσα στο 2019, θα επιτρέψει την αξιοποίηση του νέου κυπριακού κοιτάσματος με αρκετά μικρότερο κόστος.
• Τα αναμενόμενα πιθανά (probable) αποθέματα του κυπριακού Ζορ εκτιμώνται (σύμφωνα με τους καθηγητές), σήμερα, σε τουλάχιστον 15 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου (τριπλάσια της Αφροδίτης), ενώ τα αντίστοιχα δυνατά (possible) αποθέματα θα μπορούσαν να φθάσουν τα 28 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια.
• Τα παραπάνω πιθανά αποθέματα -που αντιπροσωπεύουν τις σημερινές ανάγκες της Ελλάδος σε φυσικό αέριο για περίπου 100 χρόνια- θα μπορούσαν να συμβάλουν δραστικά τόσο στη δημιουργία αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου από την Κύπρο προς την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω Ελλάδας, όσο και στην ουσιαστική επίλυση του κυπριακού προβλήματος.
To πετρέλαιο του Ζορ
Υπενθυμίζεται παράλληλα ότι, σε παλαιότερο άρθρο της εφημερίδας μας, αποκαλύψαμε με επίσημους χάρτες της εταιρείας ΕΝΙ ότι το αιγυπτιακό κοίτασμα Ζορ, αν και βρίσκεται σχεδόν ολόκληρο εντός της αιγυπτιακής ΑΟΖ, εντούτοις το ένα έκτο της γεωλογικής του δομής εκτείνεται και εντός της ΑΟΖ της Κύπρου. Όπως φαινόταν από τους χάρτες που δημοσιεύτηκαν αρχικά στο lygeros.org, εντός αυτής της δομής υπάρχει κοίτασμα πετρελαίου, πολύ πιο κάτω από το κοίτασμα φυσικού αερίου, του οποίου η Κύπρος θα απολαύει του 50% της εξόρυξής του.
Έκτακτες ειδήσεις
Βρέθηκε το κυπριακό Ζορ
03.03.2016 08:00
ΠολιτικήSigmaLive