Κατέχει την 149η θέση από 180 χώρες σε παραβιάσεις ελευθερίας του Τύπου
Στη χώρα του «ανθρώπινου» Αχμέτ Νταβούτογλου και του «τύραννου του Βοσπόρου» Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με την «Washington Post», έχει φυλακιστεί η ελευθερία της έκφρασης, ενώ καταπατούνται καθημερινά τα ανθρώπινα δικαιώματα


Επιστρέφοντας από την κατοχική Τουρκία ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού δήλωσε ότι ο Τούρκος ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου «ήταν εντυπωσιακά φιλικός και ανθρώπινος» (Σημερινή 26 Ιανουαρίου 2016, σελ. 6). Η χώρα λοιπόν του «φιλικού και ανθρώπινου» Αχμέτ Νταβούτογλου, η κατοχική Τουρκία, βρίσκεται στον πάτο, στην 149η θέση από 180 χώρες στις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας του Τύπου, όπως δημοσιεύεται στον κατάλογο των «Ρεπόρτερ δίχως σύνορα» και Παγκόσμια Ελευθερία του Τύπου 2015. Και σύμφωνα με το BBC, πέραν των 30 δημοσιογράφων βρίσκονται πίσω από τα σίδερα της φυλακής στην Τουρκία, ενώ η κυβέρνηση του «ανθρώπινου» Νταβούτογλου υποστηρίζει ότι η Τουρκία είναι μεταξύ των πλέον ελεύθερων χωρών του κόσμου!

Συλλήψεις δημοσιογράφων
Πρόσφατο παράδειγμα του «ανθρώπινου» Νταβούτογλου και της κυβέρνησής του, οι κατηγορίες εναντίον δύο Τούρκων δημοσιογράφων, του αρχισυντάκτη της εφημερίδας «Τσουμχουριέτ» (Cumhuriyet) Can Dundar και του ανταποκριτή της στην Άγκυρα Erdem Gul, οι οποίοι κατηγορήθηκαν για κατασκοπία. Οι δύο δημοσιογράφοι αντιμετωπίζουν ποινή ισόβιας φυλάκισης, γιατί απλώς έκαναν το καθήκον τους, αποκαλύπτοντας ότι η τουρκική κυβέρνηση εξοπλίζει φανατικούς ισλαμιστές στη Συρία.

Η βαρύτατη ποινή που περιμένει τους δημοσιογράφους έχει αυξήσει τις ανησυχίες για τη λογοκρισία του Τύπου στην Τουρκία, μέχρι που σόκαρε και τον Ευρωπαίο Επίτροπο για τη Διεύρυνση της ΕΕ Johannes Hahn, έγραψε στο ειδησεογραφικό του το βρετανικό BBC, και πρόσθεσε ότι το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είπε ότι «οι δύο δημοσιογράφοι απλώς έκαναν τη δουλειά τους».

Τον περασμένο Μάιο, η «Cumhuriyet» έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο, στο οποίο η αστυνομία βρήκε όπλα σε φορτηγό που λέχθηκε ότι σχετιζόταν με τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες, όμως, το βίντεο και οι δημοσιογραφικές πληροφορίες της εφημερίδας ενόχλησαν την τουρκική κυβέρνηση, με τον Πρόεδρο Ρ. Ερντογάν να έχει κινήσει αγωγή εναντίον των δημοσιογράφων. Ο Ερντογάν είπε ότι το βίντεο ήταν κρατικό μυστικό και ορκίστηκε διά τηλεοράσεως ότι οι δημοσιογράφοι «θα πληρώσουν πολύ ακριβά».
Το BBC έγραψε, επίσης, ότι οι δύο δημοσιογράφοι τούς δήλωσαν ότι κρατήθηκαν για 40 μέρες σε απομόνωση, προτού τους αφήσουν να μοιραστούν κελί.

Επικρίσεις από Μπάιντεν
Η Τουρκία του «ανθρώπινου» Νταβούτογλου βρίσκεται υπό αυξημένη κριτική για τη μεταχείριση δημοσιογράφων και ενοχλήθηκε έντονα όταν, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Τουρκία, ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος Joe Biden κάλεσε την Τουρκία να προστατεύει την ελεύθερη έκφραση. Και συναντήθηκε με τη σύζυγο του αρχισυντάκτη δημοσιογράφου Can Dundar, ανεξάρτητων οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ομάδων δημοσιογράφων, που κατηγορούν την τουρκική κυβέρνηση ότι καταδιώκει όσους επικρίνουν τις κυβερνητικές πολιτικές, και ακαδημαϊκούς που διαφωνούν με τον πόλεμο που διεξάγει η Τουρκία εναντίον των Κούρδων.

«Όταν ο Τύπος καταδιώκεται και φυλακίζεται για κριτικές ειδήσεις, όταν η ελευθερία του Ίντερνετ και μέσων κοινωνικής δικτύωσης λογοκρίνονται, και πέραν των 1.000 ακαδημαϊκών κατηγορούνται για προδοσία απλώς γιατί υπέγραψαν ένα petition, αυτό δεν αποτελεί παράδειγμα που χρειαζόμαστε», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος.

Οι δηλώσεις αυτές εξόργισαν τον «ανθρώπινο» Α. Νταβούτογλου, στη χώρα του οποίου η δημοσιογραφία θεωρείται έγκλημα, ο οποίος αντέδρασε δηλώνοντας: «Η ενθάρρυνση της τρομοκρατίας είναι έγκλημα παντού στον κόσμο. Δεν ξέρω ποιοι ετοίμασαν το πρόγραμμα του κ. Μπάιντεν, όμως είναι ξεκάθαρο ότι δεν ήθελε να δει την πλήρη εικόνα του τι συμβαίνει στην Τουρκία».

«Washington Post»: Ο «Τύραννος του Βοσπόρου»
Για το θέμα των δύο δημοσιογράφων καταπέλτης εναντίον του Τούρκου Προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν είναι το κύριο άρθρο στην αμερικανική «Washington Post» 1.2.2016, με τίτλο «A journalist’s scoop is rewarded with life in prison in Turkey». Η εφημερίδα καταδικάζει την απαίτηση του Ερντογάν για ισόβια φυλάκιση των δημοσιογράφων, στη φιλοδοξία του, όπως γράφει, να μετατραπεί στον «τύραννο του Βοσπόρου» και ολοκληρώνει με τις δηλώσεις του Υπ. Εξωτερικών John F. Kerry, που έκανε στα γραφεία της εφημερίδας στις 28 Ιανουαρίου 2016, όταν είπε για την Τουρκία: «Μια χώρα δίχως ελεύθερο και ανεξάρτητο Τύπο δεν έχει τίποτα να καυχηθεί, τίποτα να διδάξει, και κανέναν τρόπο να ολοκληρώσει τις δυνατότητές της.

Σε εκείνους που προσπαθούν να φυλακίζουν δημοσιογράφους και να εμποδίζουν το καθήκον τους, πρέπει να αντισταθούμε και να τους πούμε δυνατά και καθαρά ότι δημοσιογράφοι που λένε την αλήθεια δεν διαπράττουν έγκλημα. Είναι έμβλημα τιμής. Είναι δημόσια υπηρεσία». «Ο Ερντογάν πρέπει να ελευθερώσει τους δύο δημοσιογράφους της 'Cumhuriyet' και δεκάδες άλλους που κρατάει στις φυλακές της Τουρκίας για την άσκηση τίποτα περισσότερο από την ελεύθερη έκφραση. Αυτά δεν είναι εγκλήματα», έγραψε η «Washington Post».

Η Τουρκία ενώπιον της Κομισιόν
Παράλληλα, ενώπιον της Κομισιόν έθεσε εκ νέου τις κατάφωρες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ και Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς Νεοκλής Συλικιώτης. Σύμφωνα με την είδηση στο «Σίγμα» 28.1.2016, σε ερώτηση, που απέστειλε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, ζήτησε να απαντήσει η Κομισιόν ποια μέτρα θα λάβει η ΕΕ, ώστε να πιέσει την Τουρκία να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και να διαχειριστεί τις προσφυγικές ροές με μιαν ανθρωπιστική προσέγγιση, πώς γίνεται η ΕΕ να ενισχύει οικονομικά την Τουρκία και να της αποδίδει τον τίτλο της χώρας ασφαλούς προορισμού, παρ' όλο που το δημοκρατικό έλλειμμα στη χώρα αυξάνεται συνεχώς και επικίνδυνα, και όταν ο αριθμός των προσφύγων που πεθαίνουν στη θάλασσα, στην προσπάθειά τους να έρθουν στην ΕΕ, αυξάνεται όλο και περισσότερο, καθώς η Τουρκία δεν παίρνει κανένα μέτρο για στήριξη των προσφύγων.

Επίσης, υπογράμμισε πως ενώ η ΕΕ καλεί την Τουρκία να κρατήσει τους πρόσφυγες για να μη φτάνουν στα σύνορά της, η Τουρκία καταπατά κατάφωρα τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις πολιτικές ελευθερίες ακόμη και του ίδιου του λαού της. Κλείνοντας, ζήτησε να μάθει ποια είναι τα στοιχεία όσον αφορά τις ροές προσφύγων από την Τουρκία τους τελευταίους μήνες και ιδιαίτερα μετά την κοινή δήλωση στην οποία κατέληξαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες και η Τουρκία στις 29 Νοεμβρίου 2015.
Αυτά και άλλα πολλά στη χώρα του «ανθρώπινου» Αχμέτ Νταβούτογλου, που «θέλει λύση» για το Κυπριακό…
Σημ.: Πληροφορίες από το BBC και al-monitor.com.

ΦΑΝΟΥΛΑ ΑΡΓΥΡΟΥ
Δημοσιογράφος/ερευνήτρια