Για δεύτερη φορά μετά την τουρκική εισβολή του 1974 τελέστηκε χθες η Θεία Λειτουργία στο Παλαίκυθρο
Λαμπρό το μέλλον της Κύπρου, λόγω της ανακάλυψης τεράστιων αποθεμάτων φυσικού αερίου στην ΑΟΖ και την εμπλοκή εταιρειών κολοσσών, τονίζει ο Επίτροπος Προεδρίας και Ανθρωπιστικών Θεμάτων
Η δική μας πλευρά έχει όλη την καλή θέληση και τη βούληση να συμβάλει στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος, παίρνοντας αποφάσεις που θα επιτρέψουν ένα έντιμο συμβιβασμό, χωρίς νικητές και ηττημένους, αλλά είναι η Τουρκία που θα πρέπει να λάβει τις πιο σημαντικές και απαραίτητες αποφάσεις, ώστε επιτέλους να επιλυθεί το χρονίζον κυπριακό πρόβλημα, δήλωσε χθες ο Επίτροπος Προεδρίας και Ανθρωπιστικών Θεμάτων Φώτης Φωτίου.
Σε ομιλία του, στο μνημόσυνο του πρώην Αντιδημάρχου Μόρφου Παύλου Κυριακίδη, ο κ. Φωτίου είπε πως «δεν είναι αρκετό από καιρού εις καιρόν η Τουρκία με τους εκπροσώπους της να διαβεβαιώνει ότι επιθυμεί δήθεν την επιτυχία των διεξαγομένων συνομιλιών, αλλά χωρίς ουσιαστικά η ίδια να έχει συμβάλει με οποιονδήποτε τρόπο στην ανάγκη επίτευξης ουσιαστικής προόδου στις συνομιλίες», για να προσθέσει ότι «τέτοια πρόοδος θα υπάρξει, αν η Τουρκία συναινέσει πρώτ' απ’ όλα στον τερματισμό της κατοχής και του εποικισμού, όπως και στην εγκατάλειψη των θέσεών της για το απαράδεκτο, ιδιαίτερα υπό τις σημερινές συνθήκες, σύστημα εγγυήσεων. Αλλά αυτό δεν εξαρτάται από εμάς, εξαρτάται περισσότερο από την ίδια την Τουρκία».
Στόχοι και επιδιώξεις
Όπως ανέφερε, «στόχος, επιδίωξη και όραμά μας είναι η επανένωση της χώρας μας και η μετατροπή της σε τόπο ειρήνης, ασφάλειας, δημοκρατίας και ευημερίας για όλους ανεξαίρετα τους κατοίκους της», σημειώνοντας ότι προς την κατεύθυνση αυτή, η Κυβέρνηση και προσωπικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εργάζονται ακατάπαυστα, αξιοποιώντας μαζί και όλες τις δυνατότητες που προσφέρει η ανακάλυψη των υδρογονανθράκων στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου και στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής λεκάνης της Μεσογείου.
Σημαντικές οι συμφωνίες
Συνέχισε λέγοντας πως «οι συμφωνίες με τις πλέον σημαντικές χώρες της περιοχής, όπως και άλλες που θα ακολουθήσουν, η προέκταση των συμφωνιών αυτών με τη συμπερίληψη της Ελλάδας, όπως και το μεγάλο ενδιαφέρον εταιρειών-κολοσσών για τη συνεκμετάλλευση των αποθεμάτων, είναι επ’ ωφελεία όλων των Κυπρίων και προδιαγράφουν ένα μέλλον λαμπρό και δημιουργικό για το σύνολο του πληθυσμού της νήσου».
Λειτουργία στα κατεχόμενα
Παράλληλα, για δεύτερη φορά μετά την τουρκική εισβολή του 1974, τελέστηκε χθες η Θεία Λειτουργία στη μισοερειπωμένη και βεβηλωμένη εκκλησία της Παναγίας της Γαλακτοτροφούσας, του κατεχόμενου χωριού Παλαίκυθρο. Εκατοντάδες κάτοικοι μετέβησαν στο κατεχόμενο χωριό με άρτους και λαμπάδες, για να γιορτάσουν μετά από 42 χρόνια την ημέρα της Παναγίας τους που γιορτάζει στις 2 Φεβρουαρίου, και προσευχήθηκαν για την επιστροφή στα σπίτια τους.
Αυτήν τη φορά, όμως, χωρίς τους μικροπωλητές που για όλα τα χρόνια πριν από το 1974 αποτελούσαν την πανήγυρι έξω από την εκκλησία, η οποία αποτελούσε και μιαν από τις μεγαλύτερες γιορτές του χωριού. Τα μικρά παιδιά και οι έφηβοι τού τότε, ενήλικες σήμερα, έφεραν στη μνήμη τους το τελευταίο πανηγύρι και οι μνήμες ξύπνησαν. Στην εκκλησία όπου οι περισσότεροι από αυτούς βαφτίστηκαν, παντρεύτηκαν… Σήμερα τίποτα δεν είναι ίδιο. Το Παλαίκυθρο βρίσκεται στον κάμπο της Μεσαορίας, 10 χιλιόμετρα ανατολικά της Λευκωσίας, επί του παλαιού δρόμου προς την Αμμόχωστο.