Περιορισμένης έκτασης η χθεσινή συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί, λόγω πένθους του δευτέρου

Οι συνολικές ποσότητες φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο επιτρέπουν τις εξαγωγές και προς Αίγυπτο και προς Ελλάδα. Μόνο με λύση του Κυπριακού η ενεργειακή συνεργασία με τους Τούρκους

«ΑΥΤΗΝ τη στιγμή αντιλαμβάνονται όλοι πολύ καλά ότι η επιλογή της Τουρκίας χωρίς την επίλυση του Κυπριακού δεν είναι επιλογή», δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος


Για τον διάλογο που υπάρχει ανάμεσα σε Ισραήλ και Τουρκία, και την ενδεχόμενη αποκατάσταση των σχέσεών τους ενημέρωσε ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη, οι στρατηγικές σχέσεις μεταξύ Κύπρου-Ισραήλ δεν επηρεάζονται. Παράλληλα, ο ενδεχόμενος ενεργειακός διάλογος ανάμεσα στο Ισραήλ και την Τουρκία δεν μπορεί να προχωρήσει, αν δεν επιλυθεί πρώτα το Κυπριακό. «Άρα, υπάρχει ακόμη ένα κίνητρο για την Τουρκία. Αν πραγματικά επιθυμεί να συμμετάσχει ή να εξεταστεί ως επιλογή, θα πρέπει να προχωρήσει σε επίλυση του Κυπριακού», δήλωσε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Εν τω μεταξύ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε χθες το απόγευμα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος, σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, τον ενημέρωσε για τις πρόσφατες επαφές που είχε στην Τουρκία. Πάντως, δεν αποκλείεται ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να τον ενημέρωσε και για το αποτέλεσμα της Τριμερούς Συνάντησης με τον Έλληνα Πρωθυπουργό και τον Ισραηλινό ομόλογό του την Πέμπτη.

Σκοπός της ενεργειακής επιτροπής

Μιλώντας χθες στη ραδιοφωνική εκπομπή «Πρωινό Δρομολόγιο», για τα αποτελέσματα της «ιστορικής» τριμερούς, ο Νίκος Χριστοδουλίδης τόνισε πως σκοπός της σύστασης της ειδικής ενεργειακής επιτροπής είναι η έναρξη ενός στρατηγικού διαλόγου ανάμεσα στις τρεις χώρες, που θα αφορά θέματα ενέργειας, θέματα υδρογονανθράκων.

«Τα πρώτα δύο θέματα που θα κληθεί η επιτροπή αυτή να μελετήσει είναι το θέμα μεταφοράς φυσικού αερίου από το Ισραήλ στην Κύπρο και ακολούθως στην Ελλάδα, και από εκεί στην Ευρώπη μέσω αγωγού. Είναι ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο, το οποίο θα πρέπει να μελετηθεί. Το δεύτερο θέμα το οποίο θα εξετάσει η ίδια αυτή επιτροπή είναι αυτό της σύνδεσης των τριών χωρών μέσα από ένα υποθαλάσσιο ηλεκτρικό καλώδιο για τα δίκτυα ηλεκτροδότησής τους», δήλωσε ο κ. Χριστοδουλίδης, τονίζοντας πως μέσα στους επόμενους έξι μήνες, μέχρι και την επόμενη τριμερή συνάντηση, αναμένεται να γίνει όλη η προεργασία για υλοποίηση των όσων έχουν συμφωνηθεί.

Οι τρεις επιλογές

Κληθείς να απαντήσει κατά πόσο η συγκεκριμένη εξέλιξη συνεπάγεται ότι το Ισραήλ δεν συζητεί και δεν πρόκειται να συζητήσει το ενδεχόμενο κατασκευής αγωγού μέσω της Κύπρου προς την Τουρκία, ο κ. Χριστοδουλίδης απάντησε: «Είναι σημαντικό ότι θα εξεταστεί, διότι η οποιαδήποτε επιλογή, αν δεν εξεταστεί, δεν θα μπορούν να υπάρχουν και αποτελέσματα. Η τελική απόφαση θα ληφθεί βάσει κάποιων οικονομικών και πολιτικών δεδομένων». Αυτήν τη στιγμή, συνέχισε, στη Μεσόγειο υπάρχουν τρεις επιλογές: «Η μια είναι αυτή που θα εξεταστεί μετά τις οδηγίες των ηγετών, υπάρχει η επιλογή της Αιγύπτου, υπάρχει και η επιλογή της Τουρκίας. Αυτήν τη στιγμή αντιλαμβάνονται όλοι πολύ καλά ότι η επιλογή της Τουρκίας, χωρίς την επίλυση του Κυπριακού, δεν είναι επιλογή. Άρα, οι μελέτες επικεντρώνονται στις άλλες δύο επιλογές».

Εξέταση δεδομένων

Ένα από τα συμπεράσματα του διαλόγου, σημείωσε ο κ. Χριστοδουλίδης, είναι ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις για το τι υπάρχει στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Ισραήλ και της Αιγύπτου, υπάρχουν τέτοιες ποσότητες που επιτρέπουν την υλοποίηση, αν όλα τα δεδομένα το επιτρέπουν, και των τριών επιλογών. «Η μια επιλογή, δηλαδή, δεν αποκλείει την άλλη επιλογή», σημείωσε.

Ενημέρωση από Κοτζιά

Ερωτηθείς για την ενημέρωση που έλαβε η Κυβέρνηση από τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, αναφορικά με το περιεχόμενο των επισκέψεών του στην Κωνσταντινούπολη, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως ο Έλληνας Υπουργός μετέφερε την ξεκάθαρη θέση της Ελλάδας, πως δεν μπορεί να υπάρξει λύση στο Κυπριακό με το υφιστάμενο σύστημα εγγυήσεων.

Ψήφισμα ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Αναφορικά με το θέμα του ψηφίσματος γι' ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και της συζήτησης στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε πως όντως υπήρξε παρέμβαση από πλευράς της Ρωσίας και της Αιγύπτου. «Από τη Ρωσία σε σχέση με τον ρόλο της Τουρκίας στο Κυπριακό, λαμβάνοντας υπ' όψιν και την ύπαρξη στρατού κατοχής στην Κύπρο, αλλά και γενικότερα τον ρόλο της στη διαδικασία, καθώς επίσης και από την Αίγυπτο. Θεωρούμε πολύ σημαντική την παρέμβαση της Αιγύπτου, ενός μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, και είναι κάτι που αποδεικνύει και το επίπεδο των σχέσεων ανάμεσα στη Λευκωσία και στο Κάιρο».

Συνάντηση ηγετών

Εν τω μεταξύ, στη σκιά της τριμερούς συνάντησης μεταξύ Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ πραγματοποιήθηκε χθες και η νέα συνάντηση μεταξύ του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και του κατοχικού ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Σύμφωνα με δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη, στο τραπέζι των συνομιλιών συμφωνήθηκε απλώς η μεθοδολογία των συνομιλιών που θα ακολουθηθεί τους επόμενους μήνες, λόγω ουσιαστικά του πένθους του κ. Ακιντζί, εξαιτίας του θανάτου της κουνιάδας του. Οι επόμενες συναντήσεις των δύο ηγετών, στο πλαίσιο των συνομιλιών, προγραμματίστηκαν για τις 8 Φεβρουαρίου στις 10 το πρωί και στις 26 Φεβρουαρίου στις 6 το απόγευμα.

Όλα ανοικτά

Ερωτηθείς για το περιεχόμενο της συνάντησης, ο κ. Αναστασιάδης απάντησε συγκεκριμένα: «Όχι, σήμερα δεν έγινε επί της ουσίας. Συμφωνήσαμε ότι υπάρχουν σημαντικές εκκρεμότητες που πρέπει να ξεπεραστούν, υπάρχουν θέματα τα οποία θα πρέπει να συζητηθούν ακόμα πιο έντονα, να γίνει μια ανασκόπηση τής μέχρι σήμερα πορείας και να γίνουν περαιτέρω συζητήσεις ως προς την περαιτέρω σμίκρυνση διαφορών, αλλά και για ζητήματα τα οποία αφορούν τεχνική επεξεργασία θεμάτων, έτσι ώστε, αν και εφόσον καταλήξουμε, να μπορούν από την πρώτη μέρα να εφαρμοστούν».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε πως δεν αναμένεται να δοθεί προτεραιότητα σε συγκεκριμένα κεφάλαια, αλλά αναμένεται να «γίνει μια γενική ανασκόπηση, θα επανεξεταστούν υφιστάμενες διαφορές, το μέγεθος της απόστασης, με προσπάθεια να σμικρυνθεί, να υπάρξουν συγκλίσεις, και γενικότερη θεώρηση όλων των κεφαλαίων που αφορούν το Κυπριακό».

Τα σημεία συζήτησης

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ΚΥΠΕ, τα σημεία που συμφωνήθηκαν ήταν η κατάρτιση συγκεκριμένου καταλόγου με τα θέματα που συζητήθηκαν και στα οποία υπάρχουν διαφωνίες, η συνέχιση της συζήτησης επ' αυτών, η συζήτηση των θεμάτων, τα θέματα που δεν συζητήθηκαν ώς τώρα, και, σε περίπτωση που υπάρξει κατάληξη σε λύση, να αρχίσει από τώρα η προεργασία, ώστε όλα να είναι έτοιμα για εφαρμογή της συμφωνίας από την πρώτη ημέρα που αυτή θα τεθεί σε ισχύ.

Αισιοδοξία Τσαβούσογλου

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε δηλώσεις του προς τον δημοσιογράφο της τουρκικής εφημερίδας «Πόστα» Χακάν Τσελίκ, υποστήριξε πως και οι δύο πλευρές στην Κύπρο επιθυμούν μόνιμη ειρήνη. Σύμφωνα με τον Τούρκο δημοσιογράφο, ο Τούρκος αξιωματούχος τού είπε ότι αυτήν τη φορά υπάρχει πολύ σημαντική πιθανότητα επίλυσης του Κυπριακού, προσθέτοντας μάλιστα πως στη συνάντηση που είχε ο ίδιος με Ε/κ, τους οποίους γνώριζε από παλιά, του συμπεριφέρθηκαν άκρως φιλικά και θερμά.