Αποχωρεί η Ελένη Θεοχάρους από τον ΔΗΣΥ, εκφράζοντας σοβαρές διαφωνίες
Δεν παραδίδει την έδρα η ευρωβουλευτής, που παραμένει στο Ευρωκοινοβούλιο και προσανατολίζεται στη δημιουργία υπερκομματικού πολιτικού κινήματος
Την παραίτησή της από τον Δημοκρατικό Συναγερμό αναμένεται να υποβάλει σήμερα η ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Θεοχάρους πρόκειται να συναντηθεί το πρωί με τον Πρόεδρο του κόμματος, Αβέρωφ Νεοφύτου, προκειμένου να του γνωστοποιήσει και επίσημα την απόφασή της, ενώ ακολούθως θα παραθέσει διάσκεψη Τύπου, στο πλαίσιο της οποίας θα διευκρινίζει τους λόγους της παραίτησής της.
Η κίνηση της ευρωβουλευτού, η οποία επιβεβαιώνει το… παρελθόν των τεταμένων σχέσεών της με την Πινδάρου, αναμένεται να διαφοροποιήσει άρδην τα δεδομένα στο κυβερνητικό κόμμα, αλλά και στο ευρύτερο πολιτικό σκηνικό, αφού η ανεξαρτητοποίησή της εκτιμάται πως θα συνεπιφέρει αλυσιδωτές πολιτικές αντιδράσεις κυρίως στον χώρο της Κεντροδεξιάς και του Κέντρου, όπου συντελούνται ήδη διεργασίες αναδιάταξης.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Σ», οι λόγοι της αποχώρησης Θεοχάρους σχετίζονται με τις διαφωνίες της ευρωβουλευτού με τις εκπεφρασμένες θέσεις της ηγεσίας του ΔΗΣΥ επί σειράς σημαντικών θεμάτων, προεξάρχοντος του Κυπριακού, και προσδιορίζονται «τόσο ως πολιτικοί όσο και ως ηθικοί».
Μια άλλη, κρίσιμη διαφωνία της ευρωβουλευτού, που βάρυνε επίσης στη λήψη της συγκεκριμένης απόφασης, αφορά στην πρόταση νόμου για αλλαγή του εκλογικού μέτρου εκ μέρους του ΔΗΣΥ, καθώς θεωρεί πως συνιστά, στην ουσία, περιορισμό της δημοκρατίας και φαλκίδευση της λαϊκής βούλησης, που «οδηγεί την πολιτική μας ζωή χρόνια πίσω».
Δεν παραδίδει την έδρα
Όπως επισήμαναν, παράλληλα, στην εφημερίδα μας καλά ενημερωμένες πηγές από το περιβάλλον της ευρωβουλευτού, η κ. Θεοχάρους δεν προτίθεται να παραδώσει την έδρα της στο Κοινοβούλιο (εν τοιαύτη περιπτώσει, την έδρα της καταλαμβάνει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου, Σταύρος Ζένιος), καθώς η ίδια θεωρεί ότι το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι είναι ατομικό και πως εξελέγη με συγκεκριμένες πολιτικές θέσεις, εκ των οποίων βασική ήταν η διαφωνία της με την επιστροφή του σχεδίου Ανάν.
Σήμερα, ωστόσο, πρόσθεσε η ίδια πηγή, θεωρεί ότι η ηγεσία του κόμματος προωθεί τέτοια λύση χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις δικές της ενστάσεις. Συνεπώς, πρόσθεσε, εγείρεται για την ίδια «τόσο ηθικό όσο και πολιτικό ζήτημα που αφορά την ηγεσία του κόμματος, η οποία τελεί σε αναντιστοιχία σύμφωνα με όσα πιστεύει, όχι μόνο με την πλειοψηφία του κόσμου του ΔΗΣΥ, αλλά και με το σύνολο του κυπριακού λαού».
Πίστωση χρόνου
Παράλληλα, η κ. Θεοχάρους θεωρεί ότι η ίδια έχει δώσει αρκετή πίστωση χρόνου στην ηγεσία του κόμματος για αναθεώρηση προσεγγίσεων, ενώ εκτιμά πως, ενόψει καταιγιστικών εξελίξεων στο εθνικό θέμα, οφείλει να προειδοποιήσει από τώρα τον κυπριακό Ελληνισμό για όσα επέρχονται. Σε καμιά περίπτωση, τονίζουν οι ίδιες πηγές, δεν θα ήθελε «να γίνει συνένοχη σε μια κακή λύση του Κυπριακού».
Επισημαίνουν, παράλληλα, απαντώντας στο ερώτημα εάν εγείρεται, στο σημείο αυτό, οιοδήποτε θέμα δεοντολογίας, ότι η ευρωβουλευτής δεν θεωρεί πως είναι δυνατόν κάποιος εκ των λοιπών υποψηφίων στο ψηφοδέλτιο του ΔΗΣΥ στις ευρωεκλογές, όπου πέτυχε συντριπτική διαφορά ψήφων, να ισχυριστεί ότι διεκδικεί κάτι που δεν του ανήκει.
Δημιουργία κινήματος, αλλά όχι κόμματος
Όσον αφορά τα επόμενα βήματα της ευρωβουλευτού μετά την παραίτηση, πληροφορίες φέρουν την κ. Θεοχάρους να σκέφτεται σοβαρά τη δημιουργία πολιτικού κινήματος, το οποίο θα λειτουργεί πέραν του υφιστάμενου κομματικού σκηνικού, συσπειρώνοντας ευρύτερες κοινωνικές δυνάμεις απέναντι στα κακώς έχοντα της δημόσιας και της πολιτικής ζωής. «Σε ουδεμία περίπτωση», μας ειπώθηκε χαρακτηριστικά, «πρόκειται για την ίδρυση ενός νέου πολιτικού κόμματος, το οποίο θα προστεθεί, απλώς, στα υφιστάμενα, με τις ίδιες μικροπολιτικές και μικροπολιτικές συμπεριφορές».
Αντίθετα, «θα έχει στο επίκεντρο τον άνθρωπο, στοχεύοντας την επανάκτηση της αξιοπρέπειας του πολίτη, μέσα από τη θεσμοθέτηση δομών αξιοκρατίας και διαφάνειας, με πρώτιστο στόχο τη διάσωση της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Πάντως, διευκρινίζεται ότι δεν υπάρχει πρόθεση για συμμετοχή τού υπό ίδρυση κινήματος στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές, διότι ο στόχος, όπως μας επισημάνθηκε, είναι υπερκομματικός και αφορά στη λειτουργία του πολίτη ως μοχλού πίεσης επί των σημερινών ηγεσιών και κομμάτων και των επιλογών τους.
Και σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται «η κ. Θεοχάρους να αποτελέσει δεκανίκι ή σωσίβιο για οποιοδήποτε, μικρό ή μεγαλύτερο, κόμμα», τόνισαν οι ίδιες πηγές.