ΠΕΦΤΟΥΝ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΓΙΑ ΑΜΕΣΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΜΕ ΑΚΑΤΟ ΚΑΙ ΠΡΟΚΗΡΥΣΣΟΝΤΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Πολύ σημαντικές εξελίξεις αναμένονται το προσεχές διάστημα, με την Κυπριακή Δημοκρατία να προχωρεί από τα λόγια στις πράξεις σε σχέση με την ενεργειακή ασφάλεια και άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων


Το πλάνο της Κυπριακής Δημοκρατίας προνοεί, για λόγους γεωπολιτικού ισοζυγίου, την αγορά μόνο ενός στρατιωτικού σκάφους από το Ισραήλ, εμβαθύνοντας έτσι τη στρατηγική συνεργασία, αλλά και την προκήρυξη διεθνών προσφορών για την εξασφάλιση άλλων τριών σκαφών από ευρωπαϊκή χώρα

Το 2013 η Κυπριακή Δημοκρατία, με Υπουργό Άμυνας τότε τον νυν Επίτροπο Ανθρωπιστικών Θεμάτων Φώτη Φωτίου, είχε καταλήξει σε συμφωνία με το Ισραήλ για προμήθεια δύο πυραυλακάτων, έναντι €100 εκ. Ωστόσο αυτή ουδέποτε υλοποιήθηκε, λόγω αντίδρασης της Βουλής, προκαλώντας μάλιστα διατάραξη των σχέσεων με τη γείτονα χώρα

Η προσπάθεια αγοράς άλλων τριών σκαφών από χώρα-μέλος της Ε.Ε. απαντά στις ανησυχίες ότι ενδεχόμενη απευθείας συνεργασία με το Ισραήλ σε στρατιωτικά θέματα θα δημιουργούσε αρνητικές εντυπώσεις ανάμεσα σε μεγάλες δυνάμεις εντός της Ε.Ε. αλλά και υπερατλαντικά

Από συγκλίνουσες πληροφορίες, που κατέχει η εφημερίδα μας, προκύπτει ότι αρκετές ευρωπαϊκές χώρες έχουν εκδηλώσεις κατ' αρχήν ενδιαφέρον για προμήθεια στρατιωτικών σκαφών θαλάσσης. Η Γαλλία αλλά και η Ελλάδα είναι δύο χώρες οι οποίες, όπως πληροφορούμαστε, θα μπορούσαν να «τρέξουν» σε έναν ενδεχόμενο διαγωνισμό προσφορών

Σε άμεση ενίσχυση του Ναυτικού με μία άκατο, αυξημένων στρατιωτικών δυνατοτήτων, την οποία θα εξασφαλίσει μέσω διακρατικής συμφωνίας με την Κυβέρνηση του Ισραήλ, προχωρεί το Υπουργείο Άμυνας σε πλήρη συνεννόηση με το Προεδρικό.

Οι σημαντικές αυτές αποφάσεις έχουν ήδη ληφθεί και οι διαδικασίες είναι, όπως αρμοδίως πληροφορούμαστε, αρκετά προχωρημένες. Μάλιστα, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, τις αμέσως επόμενες εβδομάδες αναμένονται και οι σχετικές ανακοινώσεις.

Η λεπτότητα των στρατιωτικών ζητημάτων καθιστά την άντληση πληροφοριών εξαιρετικά δύσκολη, ωστόσο η «Σημερινή» είναι σε θέση να γνωρίζει ότι το πλάνο της Κυπριακής Δημοκρατίας προνοεί, για λόγους γεωπολιτικού ισοζυγίου, την αγορά μόνο ενός στρατιωτικού σκάφους από το Ισραήλ, εμβαθύνοντας έτσι τη στρατηγική συνεργασία, αλλά και την προκήρυξη διεθνών προσφορών για την εξασφάλιση άλλων τριών σκαφών από ευρωπαϊκή χώρα.

Υπενθυμίζεται ότι το 2013 η Κυπριακή Δημοκρατία, με Υπουργό Άμυνας τότε τον νυν Επίτροπο Ανθρωπιστικών Θεμάτων Φώτη Φωτίου, είχε καταλήξει σε συμφωνία με το Ισραήλ για προμήθεια δύο πυραυλακάτων, έναντι €100 εκ. Ωστόσο αυτή ουδέποτε υλοποιήθηκε, λόγω αντίδρασης της Βουλής, προκαλώντας μάλιστα διατάραξη των σχέσεων με τη γείτονα χώρα.

Ισοζύγιο

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας μας, η αλλαγή προσέγγισης από την Κυπριακή Δημοκρατία και η απόφαση για προκήρυξη διεθνών προσφορών στην Ε.Ε. είναι απόλυτα συνυφασμένη με την προσπάθεια διατήρησης των αναγκαίων ισορροπιών. Η προσπάθεια αγοράς άλλων τριών σκαφών από χώρα-μέλος της Ε.Ε. απαντά, όπως μας λέχθηκε, στις ανησυχίες ότι ενδεχόμενη απευθείας συνεργασία με το Ισραήλ σε στρατιωτικά θέματα θα δημιουργούσε αρνητικές εντυπώσεις ανάμεσα σε μεγάλες δυνάμεις εντός της Ε.Ε. αλλά και υπερατλαντικά.

Όπως γνωρίζει η εφημερίδα μας, η διαδικασία για την προκήρυξη των προσφορών είναι επίσης αρκούντως προχωρημένη και το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα υπάρξουν και οι σχετικές δημοσιεύσεις. Αυτήν τη στιγμή, έλεγε στην εφημερίδα μας στρατιωτική πηγή, οι αρμόδιοι φορείς έχουν επικεντρώσει όλη την προσοχή τους στη διαδικασία καταγραφής όλων των προϋποθέσεων και απαιτήσεων που θα ενταχθούν στους όρους του διαγωνισμού.

Διευρυμένο ενδιαφέρον

Αν και η αναφορά σε συγκεκριμένες χώρες δεν θεωρείται δόκιμη, εντούτοις από συγκλίνουσες πληροφορίες που κατέχει η εφημερίδα μας προκύπτει ότι αρκετές ευρωπαϊκές χώρες έχουν εκδηλώσεις κατ' αρχήν ενδιαφέρον για προμήθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας με στρατιωτικά σκάφη θαλάσσης. Κατά κύριο λόγο η Γαλλία αλλά και η Ελλάδα είναι δύο χώρες, οι οποίες, όπως πληροφορούμαστε, θα μπορούσαν να «τρέξουν» σε έναν ενδεχόμενο διαγωνισμό προσφορών.

Επίσης θα πρέπει να αναφερθεί ότι στο Υπουργείο Άμυνας λαμβάνουν σοβαρά υπόψη το ενδεχόμενο η διαδικασία κατακύρωσης των προσφορών να απαιτήσει μεγάλο χρονικό διάστημα (λόγω πιθανών ενστάσεων και προσφυγών σε αναθεωρητικές αρχές), ως εκ τούτου, τρέχουν πρώτα να ολοκληρώσουν τη συμφωνία με το Ισραήλ, η οποία θα έχει άμεσα αποτελέσματα. Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, ένας από τους λόγους που τελικά ώθησαν την Κυβέρνηση να αποδεχθεί εν μέρει την προσφορά του Ισραήλ είναι το γεγονός πως άμα τη υπογραφή της συμφωνίας θα δοθεί στην Κύπρο η στρατιωτική άκατος, ενώ θα υπάρξει και εκπαίδευση στρατιωτικού προσωπικού της Εθνικής Φρουράς από τις στρατιωτικές Αρχές του Ισραήλ.

Ανεξάρτητα θέματα

Όπως δημοσίευσε πριν από δύο εβδομάδες η εφημερίδα μας, παρά τις υπό εξέλιξη διαπραγματεύσεις, στο Υπουργείο Άμυνας έχει αλλάξει η θέση που διατηρούσε πριν από μερικά χρόνια η Δημοκρατία για πλήρη αποστρατιωτικοποίηση του νησιού, μετά από ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού.

Πλέον, σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες και εν μέρει επιβεβαιωμένες πληροφορίες, η θέση της Κυβέρνησης θέλει τη διατήρηση ενός μικρού και ευέλικτου στρατού, ο οποίος, λόγω της αναβάθμισης του γεωπολιτικού ρόλου της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα μπορεί να διασφαλίζει την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας (βλέπε ενεργειακές υποδομές) αλλά και να αντιμετωπίζει τις ολοένα αυξανόμενες ασύμμετρες απειλές που παρουσιάζονται στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Αναμένει η Επιτροπή Άμυνας

Η «Σ» επικοινώνησε, όπως αρμόζει στην ορθή διερεύνηση του θέματος, με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής. Θέσαμε στον Γιώργο Βαρνάβα τις πληροφορίες, ωστόσο υπέδειξε ότι το αρμόδιο για θέματα στρατιωτικού εξοπλισμού, κοινοβουλευτικό σώμα «ουδέν γνωρίζει για συγκεκριμένες αποφάσεις της εκτελεστικής εξουσίας». «Το μόνο που εμείς γνωρίζουμε και έχουμε ενώπιόν μας είναι τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Άμυνας, εντός του οποίου υπάρχει συγκεκριμένο κονδύλι για την αγορά στρατιωτικών θαλασσίων σκαφών», υπέδειξε στην εφημερίδα μας, συμπληρώνοντας πως «αν και εφόσον όντως υπάρχουν αποφάσεις για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, θα αναμένουμε και την ανάλογη ενημέρωση, αφού η σύμφωνος γνώμη της Επιτροπής Άμυνας είναι απαραίτητο συστατικό στοιχείο για την υλοποίηση οποιασδήποτε συμφωνίας».

Καμία σχέση

Στο μεταξύ, μεσοβδόμαδα επιβεβαιώθηκε δημοσίως από τον Υπουργό Δικαιοσύνης η πρόθεση/απόφαση δημιουργίας ανεξάρτητης μονάδας Ακτοφυλακής της Κυπριακής Δημοκρατίας. Θα έχει την ευθύνη ελέγχου των ακτών και της θαλάσσιας περιοχής γύρω από την Κύπρο, εξήγησε ο κύριος Ιωνάς Νικολάου. Θέσαμε ενώπιον στρατιωτικού αξιωματούχου τις εν λόγω δηλώσεις και αυτός ξεκαθάρισε ότι άλλο πράγμα θα είναι η ακτοφυλακή και άλλο το στρατιωτικό ναυτικό. Η προσπάθεια για προμήθεια με στρατιωτικά σκάφη δεν έχει οποιαδήποτε σχέση με την ακτοφυλακή. «Άλλωστε εξ όσων γνωρίζω έχουν ήδη προκηρυχθεί προσφορές για την προμήθεια σκαφών για σκοπούς έρευνας και διάσωσης και αυτές δεν έχουν σχέση με τις δικές μας ανεξάρτητες διαδικασίες», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Δεν πρέπει», συνέχισε, «να συγχέουμε τη χρησιμοποίηση και στρατιωτικών σκαφών σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης με το πού το κάθε σκάφος ανήκει και υπάγεται. Τα σκάφη που θέλουμε να προμηθευτούμε θα υπάγονται στην Ε.Φ. και στο σώμα του Ναυτικού, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα χρησιμοποιούνται, όταν και εφόσον προκύπτει ανάγκη, για άλλους σκοπούς όπως η επιτήρηση θαλασσίων συνόρων ή επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης», κατέληξε.