Κόμματα με διακηρύξεις υμνούν την επέτειο και τη συνδέουν με την κατοχή
Το έπος του ΄40 μπορεί να γίνει φάρος καθοδήγησης και του δικού μας αγώνα για αποτίναξη του τουρκικού ζυγού, τονίζει η πολιτική ηγεσία του τόπου
Δευτέρα, 28 Οκτωβρίου 1940, ώρα 3:00 π.μ. Η τότε ιταλική κυβέρνηση απέστειλε στην Ελλάδα τελεσίγραφο, με το οποίο και απαιτούσε την ελεύθερη διέλευση του ιταλικού στρατού από την ελληνοαλβανική μεθόριο, προκειμένου στη συνέχεια να καταλάβει κάποια στρατηγικά σημεία του Βασιλείου της Ελλάδος, για ανάγκες ανεφοδιασμού και άλλων διευκολύνσεών του, στη μετέπειτα προώθησή του στην Αφρική. Μετά την ανάγνωση του κειμένου ο τότε Πρωθυπουργός Ιωάννης Μεταξάς έστρεψε το βλέμμα του στον Ιταλό Πρέσβη και του απάντησε στα γαλλικά: «Alors, c'est la guerre», (Λοιπόν, αυτό σημαίνει πόλεμο), εκδηλώνοντας έτσι την αρνητική θέση επί των ιταμών ιταλικών αιτημάτων.
Εβδομήντα πέντε χρόνια μετά το ιστορικό «Όχι», ο απανταχού Ελληνισμός θυμάται και γιορτάζει την επέτειο με διάφορες εκδηλώσεις. Επίκεντρο των εορτασμών στην Κύπρο θα αποτελέσει ο Καθεδρικός Ναός Αγίου Ιωάννου στη Λευκωσία, όπου θα τελεστεί Πανηγυρική Δοξολογία. Σε αυτή θα χοροστατήσει ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος και θα παραστούν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, ο Πρέσβης της Ελλάδος Ηλίας Φωτόπουλος, καθώς και οι άλλες πολιτικές και στρατιωτικές Αρχές του τόπου μας. Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο Πρέσβης της Ελλάδος.
Τιμή από τα κόμματα
Τιμώντας τη σημερινή μέρα, όλα τα πολιτικά κόμματα του τόπου εξέδωσαν ανακηρύξεις, διά των οποίων κάνουν αναφορά και στον αγώνα που δίνει η χώρα μας γι' αποτίναξη του τουρκικού ζυγού. Ο ΔΗΣΥ σε διακήρυξή του για την ημέρα τονίζει, μεταξύ άλλων, πως «η προσφορά της Ελλάδας στον κοινό αγώνα ενάντια στον ναζιστικό ολοκληρωτισμό υπήρξε ιδιαίτερα σημαντική και καταγράφεται στις δέλτους της παγκόσμιας ιστορίας.
Παραμένει όμως πάντοτε επίκαιρο ζητούμενο να αξιοποιήσουμε αυτήν την προσφορά και για τον ίδιο τον εαυτό μας και το εθνικό συμφέρον: ως υπόδειγμα συνείδησης, δράσης και τρόπου του πολιτεύεσθαι έναντι των απειλών που υπάρχουν ακόμα. Διότι ο κυπριακός Ελληνισμός αγωνίζεται ακόμα για τα δικαιώματα εκείνα για τα οποία αγωνίστηκε ο ελληνικός λαός στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, καθιστώντας την Ελλάδα σημαντικό ανάχωμα στην προέλαση του ολοκληρωτισμού και της βαρβαρότητας».
Φωτεινό ορόσημο
Το ΑΚΕΛ με ανακοίνωσή του υποδεικνύει ότι «η Εθνική Επέτειος της 28ης Οκτωβρίου αποτελεί φωτεινό ορόσημο στην ιστορική πορεία του ελληνικού λαού και στην πάλη της ανθρωπότητας ενάντια στον φασισμό και τον ναζισμό. Το ‘ΟΧΙ’ του ελληνικού λαού το 1940 στάθηκε η απαρχή μιας ένδοξης εποποιίας, που γράφτηκε με χρυσά γράμματα στην παγκόσμια ιστορία, γιατί έδωσε το μήνυμα σε όλο τον κόσμο ότι ο χιτλεροφασισμός δεν είναι αήττητος. (…) Το Έπος του ΄40 μας δείχνει ξεκάθαρα τον δρόμο της ενότητας, του αγώνα και της αντίστασης. Ενωμένοι πρέπει να συνεχίσουμε τον δίκαιο αγώνα που δίνει ο λαός μας εδώ και 41 χρόνια για ελευθερία, παραμένοντας συνεπείς στις αρχές λύσης και στον στρατηγικό στόχο για Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία», αναφέρει περαιτέρω.
Να κατανοήσουμε τα μηνύματα
Το ΔΗΚΟ με δική του ανακοίνωση αναφέρει πως η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου διδάσκει ότι δεν έχουμε δικαίωμα να απεμπολήσουμε τα μεγάλα ιδανικά της ελευθερίας και της δημοκρατίας, για τα οποία χύθηκε τόσο πολύ ελληνικό αίμα και ότι το «ΟΧΙ» είναι η μοναδική απάντηση όταν απειλείται το Έθνος και το κράτος μας. «Όσοι είναι έτοιμοι να συνθηκολογήσουν και να παραδώσουν την Κυπριακή Δημοκρατία έρμαιο στα χέρια της Τουρκίας, στο πλαίσιο μιας κακής λύσης, ας παραδειγματιστούν από ακόμα μια χρυσή σελίδα στην ιστορία του Ελληνισμού», καταλήγει το ΔΗΚΟ. Η ΕΔΕΚ σε δική της διακήρυξη τονίζει πως «σήμερα, 75 χρόνια μετά το μεγαλειώδες αυτό έπος, με την πατρίδα μας ημικατεχόμενη και ευρισκόμενη στη δίνη μιας οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, έχουμε ευθύνη να κατανοήσουμε τα αληθινά και διαχρονικά μηνύματα του Αγώνα του ΄40, και με αξιοπρέπεια και πατριωτισμό να πορευτούμε. Καλή Λευτεριά».
Αγώνας για δίκαιη λύση
Η Συμμαχία Πολιτών, από την πλευρά της, υποδεικνύει πως η επέτειος του «ΟΧΙ» είναι επέτειος αγώνα για προάσπιση της δημοκρατίας και του σεβασμού της ελευθερίας κρατών και λαών, κι ότι «τα διδάγματα του έπους του ΄40 είναι όσο ποτέ άλλοτε επίκαιρα για το εθνικό μας ζήτημα και την υπό διαπραγμάτευση λύση του Κυπριακού. Οφείλουμε να αγωνιστούμε για μια δίκαιη λύση, που θα διασφαλίζει τη συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, τις δημοκρατικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Για μια λύση απαλλαγμένη από φυλετικές ή άλλες διακρίσεις, στο ζήτημα του σεβασμού όλων των δημοκρατικών αρχών και αξιών. Λύση, η οποία θα στερεί δικαιώματα και δημοκρατικές ελευθερίες από τους Ελληνοκυπρίους που θα ζουν στο τουρκοκυπριακό ‘συνιστών κράτος’, ή τους Τουρκοκυπρίους που αντιστοίχως θα ζουν στο ελληνοκυπριακό ‘συνιστών κράτος’, αποτελεί κατάφωρη παραβίαση της δημοκρατίας», προσθέτει.
Να αντλήσουμε διδάγματα
Το Κίνημα Οικολόγων, εξάλλου, αναφέρει πως «ακόμα μια επέτειος της ηρωικής 28ης Οκτωβρίου 1940, η οποία μας θυμίζει και μας διδάσκει ταυτόχρονα ότι η ελευθερία και η δημοκρατία κατακτώνται και διατηρούνται με θυσία, αγώνα και συνεχή προσπάθεια. Όπως κάθε χρόνο, ο Ελληνισμός της Κύπρου καλείται να αντλήσει διδάγματα και παραδείγματα από τους Έλληνες του ΄40. Η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου πρέπει να μας παραδειγματίσει αλλά και να μας προβληματίσει», προσθέτει, ενώ αναφερόμενοι στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού οι Οικολόγοι τονίζουν: «Σήμερα o αγώνας για επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος, ενάντια στα κατοχικά δεδομένα, πρέπει να είναι συνεχής και διεκδικητικός. Δεν νοείται λύση του κυπριακού προβλήματος που να μη στηρίζεται στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρχές για τις οποίες πολέμησαν οι λαοί της Ευρώπης αντιμετωπίζοντας τον φασισμό».
Δεν αναχαιτίζεται με ευχολόγια ο τουρκικός επεκτατισμός
Τέλος, το ΕΥΡΩΚΟ υπογραμμίζει ότι «το μήνυμα της σημερινής επετείου μάς διδάσκει ότι, όπως ο χιτλεροφασισμός, έτσι και ο τουρκικός επεκτατισμός και φασισμός, που απειλεί σήμερα τον Ελληνισμό, δεν αναχαιτίζεται με ευχολόγια, υποχωρήσεις και εκπτώσεις από δικαιώματα και θέσεις αρχών, αλλά με ενότητα, αντίσταση και αγώνα. Η Άγκυρα με επεκτατική πολιτική αποδεικνύει συνεχώς ότι δεν έχει καμία διάθεση να συνομιλήσει και να συνεργαστεί σοβαρά για την εξεύρεση μιας ευρωπαϊκής δημοκρατικής λύσης του Κυπριακού. Από την πλευρά μας απαιτείται διεκδίκηση, ανυποχώρητη στάση, συλλογικότητα και προσήλωση στον στόχο της απελευθέρωσης. Κύπρος και Ελλάδα, ενωμένοι και απτόητοι, με πίστη και αποφασιστικότητα οφείλουμε να αγωνιστούμε μέχρι τέλους, για να ματαιώσουμε τον στόχο της Τουρκίας να καταργήσει την Κυπριακή Δημοκρατία και να δημιουργήσει στην Κύπρο δύο ισότιμα εθνικά κράτη», καταλήγει.
Το Έπος του ΄40
Η Επέτειος του «ΟΧΙ» μνημονεύει την άρνηση της Ελλάδας στις ιταλικές αξιώσεις που περιείχε το τελεσίγραφο που επιδόθηκε στις 28 Οκτωβρίου του 1940 στον Έλληνα Πρωθυπουργό Ιωάννη Μεταξά. Συνέπεια της άρνησης αυτής ήταν η είσοδος της Χώρας στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και η έναρξη του ελληνοϊταλικού πολέμου του 1940. Η ημερομηνία αυτή καθιερώθηκε να εορτάζεται στην Ελλάδα και την Κύπρο κάθε χρόνο ως επίσημη εθνική εορτή και αργία. Επίσης, σε πολλές χώρες του κόσμου, ελληνικές κοινότητες γιορτάζουν την Επέτειο του Όχι.