Ελεύθερο το θρησκευτικό φρόνημα στις περιοχές ελέγχου της Κυπριακής Δημοκρατίας
Αντίθετα στα κατεχόμενα, Τ/κ προσήλυτοι σε άλλες θρησκείες εκτός Ισλάμ, ιδιαίτερα χριστιανοί, αντιμετωπίζουν κοινωνικό εξοστρακισμό και πολιτική κριτική, σύμφωνα με έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ
«ΕΞΙ ΤΖΑΜΙΑ στην ελεγχόμενη από την Κυβέρνηση περιοχή ήταν ανοικτά και για τις πέντε καθημερινές προσευχές και είχαν τις απαραίτητες εγκαταστάσεις για τα πλυσίματα», αναφέρει η έκθεση
Στη δημοσιότητα δόθηκε τις προηγούμενες ημέρες η ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις θρησκευτικές ελευθερίες του 2014, με αναφορές και για την Κύπρο. Συγκεκριμένα, στην έκθεση, την οποία παρουσίασε ο ίδιος ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι σε συνέντευξη Τύπου, υπάρχει μια αναφορά για την «Κυπριακή Δημοκρατία» και την «Περιοχή που διοικείται από τους Τουρκοκύπριους», η οποία, όπως σημειώνεται, δεν αναγνωρίζεται από τις ΗΠΑ.
Στην αναφορά για την Κυπριακή Δημοκρατία, επισημαίνεται ότι το Σύνταγμα προστατεύει την ελευθερία λατρείας, διδασκαλίας και άσκησης της θρησκείας του καθενός και βάσει αυτού η Εκκλησία της Κύπρου κατέχει το αποκλειστικό δικαίωμα στη ρύθμιση και διαχείριση των εσωτερικών της υποθέσεων. Όσον αφορά τους Τουρκοκυπρίους, σημειώνει ότι έχουν πρόσβαση σε θρησκευτικούς χώρους στην περιοχή που ελέγχεται από την Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ υπάρχει και καταγραφή της επίσκεψης 1.000 περίπου Τουρκοκυπρίων και αλλοδαπών στο τέμενος Χαλά Σουλτάν Τεκέ για το Ραμαζάνι.
«Έξι τζαμιά στην ελεγχόμενη από την Κυβέρνηση περιοχή ήταν ανοικτά και για τις πέντε καθημερινές προσευχές και είχαν τις απαραίτητες εγκαταστάσεις για τα πλυσίματα», αναφέρει η έκθεση, που σημειώνει, ωστόσο, ότι η Κυβέρνηση δεν χορήγησε άδεια σε θρησκευτικές ομάδες προκειμένου να προβούν σε αναβαθμίσεις σε τζαμιά. Επιπλέον, καταγράφονται και οι τροποποιήσεις της διοίκησης των Κεντρικών Φυλακών, βάσει των οποίων επιτρέπονται, πλέον, οι επισκέψεις από εκπροσώπους της κάθε θρησκευτικής ομάδας.
Καταστροφή πολιτισμικής κληρονομιάς
Εξίσου σημαντική είναι και η αναφορά σε συλήσεις ελληνικών νεκροταφείων σε κατεχόμενα χωριά, καθώς επίσης και οι καταγγελίες κάποιων θρησκευτικών ομάδων για περιορισμούς στην πρόσβαση σε ορισμένα θρησκευτικά μνημεία, τα οποία έχουν υποστεί ζημιές, ή λόγω της ελλιπούς συντήρησης είναι έτοιμα να καταρρεύσουν. Καταγράφονται επίσης και μαρτυρίες θρησκευτικών ομάδων, για το γεγονός ότι Τουρκοκύπριοι προσήλυτοι σε άλλες θρησκείες από το Ισλάμ, ιδιαίτερα χριστιανοί, αντιμετωπίζουν κοινωνικό εξοστρακισμό και πολιτική κριτική.
Αναφορά στους θρησκευτικούς ηγέτες
Στην έκθεση καταγράφονται, επίσης, οι συναντήσεις που πραγματοποίησαν το προηγούμενο διάστημα οι ηγέτες των κύριων θρησκευτικών ομάδων του νησιού και οι επισκέψεις τους σε χώρους λατρείας και στις δύο πλευρές της «Πράσινης Γραμμής». «Ο Αρχιεπίσκοπος της Εκκλησίας της Κύπρου κάλεσε τον Μουφτή της μουσουλμανικής κοινότητας να επισκεφθούν πολλά τζαμιά στον νότο που έχουν κλείσει για περισσότερα από 40 χρόνια», αναφέρεται. Αξιοσημείωτη είναι και καταγραφή της καταγγελίας εκ μέρους της εβραϊκής κοινότητας του νησιού για περιστατικά υλικών ζημιών και λεκτικής παρενόχλησης κατά τη διάρκεια των εβραϊκών θρησκευτικών εορτών.
Η πρωτοβουλία Μπάιντεν
Ξεχωριστή αναφορά γίνεται στη συνάντηση που είχε το 2014 ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν με τον Αρχιεπίσκοπο της Εκκλησίας της Κύπρου, τον Μουφτή, τον Αρχιεπίσκοπο των Μαρωνιτών, τον Αρχιεπίσκοπο των Αρμενίων και τον εκπρόσωπο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στην Κύπρο, οι οποίοι παρεκάθισαν σε σύσκεψη στρογγυλής τραπέζης με σκοπό την προώθηση της θρησκευτικής ανοχής και του διαλόγου.
«Μέλη του προσωπικού της αμερικανικής πρεσβείας συναντήθηκαν με την Κυβέρνηση, μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ), διεθνείς οργανισμούς και θρησκευτικούς ηγέτες για να συζητήσουν θέματα θρησκευτικής ελευθερίας, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης σε θρησκευτικούς χώρους σε όλο το νησί. Το προσωπικό της πρεσβείας επισκέφθηκε χώρους θρησκευτικής σημασίας και ενθάρρυνε τους θρησκευτικούς ηγέτες να κάνουν αμοιβαίες επισκέψεις σε χώρους θρησκευτικής σημασίας και στις δύο πλευρές της Πράσινης Γραμμής», αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση.
Μπαϊράμι και Αγγλική Σχολή
Εντύπωση προκαλεί η αναφορά στην άρνηση της Διοίκησης της Αγγλικής Σχολής να καθιερώσει ως αργία της σχολής τη γιορτή του Κουρμπάν Μπαϊράμ και την απόφαση για παραχώρηση τριήμερης δικαιολογημένης απουσίας στους μουσουλμάνους μαθητές και διδάσκοντες. Υπενθυμίζεται ότι, βάσει σχετικής απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου, η Διοίκηση της Σχολής δικαιώθηκε για την απόφασή της αυτή, γεγονός που επισημαίνεται και στην εν λόγω έκθεση.
Μάρτυρες του Ιεχωβά
Σχετικά με τους μάρτυρες του Ιεχωβά σημειώνεται πως το Υπουργείο Παιδείας έχει εγκρίνει όλες τις εξαιρέσεις που ζητήθηκαν για μη συμμετοχή μαθητών στη διδασκαλία του μαθήματος των θρησκευτικών. Για το ίδιο θέμα, ωστόσο, σημειώνεται πως η διάρκεια της εναλλακτικής στρατιωτικής θητείας, η οποία απαιτείται, παραμένει μεγαλύτερη από την κανονική.
Αναφορά σε τ/κ «σύνταγμα»
Αίσθηση προκαλεί η αναφορά του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε τουρκοκυπριακό «σύνταγμα», το οποίο, όπως σημειώνεται, εγγυάται την ελευθερία της θρησκείας, απαγορεύει την υποχρεωτική συμμετοχή στη λατρεία και τις θρησκευτικές τελετές, ενώ η θρησκευτική εκπαίδευση μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο κάτω από «κρατική» εποπτεία. Το τ/κ «σύνταγμα», αναφέρει η έκθεση, παρέχει στο μουσουλμανικό Βακούφ, το οποίο ρυθμίζει τη θρησκευτική δραστηριότητα για τους Τουρκοκυπρίους, το αποκλειστικό δικαίωμα να ρυθμίζει τις εσωτερικές του υποθέσεις, σύμφωνα με τους νόμους του.
Αύξηση προσκυνητών
Σύμφωνα με στοιχεία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, που επικαλείται η έκθεση, έχει καταγραφεί αύξηση του αριθμού των προσκυνητών την περασμένη χρονιά. «Οι “τ/κ αρχές” ενέκριναν τις 57 από τις 93 αιτήσεις που υποβλήθηκαν μέσω της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, για άδεια πρόσβασης σε ελληνορθόδοξους, μαρωνίτικους, αρμένικους και καθολικούς τόπους λατρείας στο βορρά», αναφέρει η έκθεση, προσθέτοντας: «Οι τουρκοκυπριακές αρχές ανέφεραν ότι επέτρεψαν εκκλησιαστικές τελετές για πρώτη φορά εδώ και 40 χρόνια σε 14 μέρη. Ορισμένες θρησκευτικές ομάδες ανέφεραν ότι υπήρξε αστυνομική επιτήρηση των δραστηριοτήτων τους».
Πρωτοβουλίες αμερικάνικης πρεσβείας
Μεταξύ άλλων, υπογραμμίζονται οι κοινές δραστηριότητες των θρησκευτικών ηγετών της Κύπρου και αναφέρονται οι επαφές του προσωπικού της αμερικανικής πρεσβείας με τις «τουρκοκυπριακές αρχές» προκειμένου να εξευρεθεί λύση στην πρόσβαση σε θρησκευτικούς τόπους λατρείας και η δυνατότητα να λάβουν μέρος σε θρησκευτικές τελετές χωρίς περιορισμούς. Στο πλαίσιο αυτό, καταγράφονται ειδικά οι παραστάσεις με στόχο να διασφαλιστεί η συμβολή της Αρμενικής Κοινότητας στα θέματα της χρήσης του ανακαινισθέντος αρμενικού μοναστηριού στη βόρεια Λευκωσία και η παρουσία προσωπικού της αμερικανικής πρεσβείας σε διάφορες θρησκευτικές τελετές στα κατεχόμενα.
«Σκανδαλώδεις» παραβιάσεις
Η ΕΚΘΕΣΗ χαρακτηρίζει, επίσης, «σκανδαλώδεις» τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θρησκευτικών ελευθεριών από τις εξτρεμιστικές ισλαμιστικές ομάδες Αλ Κάιντα, Αλ Σαμπάαμπ, Νταές και Μπόκο Χαράμ, οι οποίες αποτελούν «μη κρατικούς φορείς», γεγονός που θεωρείται πρωτόγνωρο, αφού σε προηγούμενες εποχές οι παραβιάσεις αυτές γινόταν από κρατικές Αρχές. Υπογραμμίζοντας την αποτυχία των κυβερνήσεων των χωρών αυτών να αντιμετωπίσουν και να καταπολεμήσουν τις τρομοκρατικές ομάδες, η έκθεση τονίζει τη σημαντική αύξηση του αντισημιτισμού σε χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία αλλά και την αύξηση των περιορισμών της θρησκευτικής ελευθερίας σε κάποιες χώρες, με πρόσχημα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.