Εντός της κυπριακής ΑΟΖ εκτείνεται η γεωλογική δομή του υπεργιγαντιαίου κοιτάσματος Ζορ
Υπάρχει κοίτασμα πετρελαίου κάτω ακριβώς από το αιγυπτιακό κοίτασμα φυσικού αερίου, και βρίσκεται κατά το ήμισυ εντός των θαλάσσιων τεμαχίων της Κυπριακής Δημοκρατίας
Μια εξόχως ευχάριστη έκπληξη φαίνεται πως μας επιφυλάσσει το αιγυπτιακό κοίτασμα Ζορ, αφού, σύμφωνα με επίσημους γεωλογικούς χάρτες του ιταλικού κολοσσού ENI, το υπεργιγαντιαίο (supergiant) κοίτασμα, που ανακαλύφθηκε πρόσφατα στην ΑΟΖ της Αίγυπτου, δεν γειτνιάζει απλώς με την ΑΟΖ της Κύπρου, αλλά μέρος αυτού εκτείνεται και εντός της. Υπενθυμίζεται ότι, όλο το προηγούμενο διάστημα, διάφορα ΜΜΕ, επικαλούμενα ενεργειακούς συμβούλους του Υπουργείου Ενέργειας, σωστά διεμήνυαν ότι το συγκεκριμένο κοίτασμα δεν εμπίπτει εντός της κυπριακής ΑΟΖ, χωρίς, ωστόσο, να αναφέρονται στα ενεργειακά πλεονεκτήματα που προκύπτουν από την επέκταση της γεωλογικής του δομής. Σημειώνεται ότι η «Σημερινή» προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον Υπουργό Ενέργειας Γιώργο Λακκοτρύπη για περαιτέρω πληροφορίες, αλλά δεν κατέστη δυνατόν.
50%-50% η εξόρυξη
Όπως διαφαίνεται από τους τρεις επίσημους χάρτες της εταιρείας ENI, που δημοσιεύθηκαν στην ιστοσελίδα lygeros.org, από τους ειδικούς Νίκο Λυγερό και Ηλία Κονοφάγο, το αιγυπτιακό κοίτασμα Ζορ, αν και βρίσκεται σχεδόν ολόκληρο εντός της αιγυπτιακής ΑΟΖ, εντούτοις το ένα έκτο της γεωλογικής του δομής εκτείνεται και εντός της ΑΟΖ της Κύπρου. «Αυτό είναι πολύ σημαντικό και δεν δόθηκε η πρέπουσα σημασία ακόμα κι από αρμοδίους. Έτσι, αν εξετάσουμε την τομή της γεωλογικής δομής, θα ανακαλύψουμε ότι υπάρχει κοίτασμα πετρελαίου, πολύ πιο κάτω από το κοίτασμα φυσικού αερίου κι ότι αυτό βρίσκεται κατά το ήμισυ στην κυπριακή ΑΟΖ. Με άλλα λόγια, η Κύπρος θα απολαύει του 50% της εξόρυξης αυτού του κοιτάσματος.
Η ENI προβλέπει ήδη να κάνει την επόμενη γεώτρηση του χρόνου γι’ αυτό το κοίτασμα», αναφέρουν οι δυο ειδικοί, προσθέτοντας: «Με άλλα λόγια, θα βοηθήσει την Κύπρο και από την πλευρά της αιγυπτιακής ΑΟΖ. Πρέπει, λοιπόν, να σταματήσει οριστικά η Κύπρος να μιλά αποκλειστικά για το κοίτασμα Αφροδίτη, αφού υπάρχουν τόσα αποθέματα που αλλάζουν τα δεδομένα. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι πρέπει να γίνει και μια καινοτόμος αλλαγή στο κυπριακό μοντέλο της αξιοποίησης της κυπριακής ΑΟΖ. Αλλιώς δεν μπορούν να συμπεριλάβουν αυτά τα στοιχεία. Η ανακάλυψη του κοιτάσματος Ζορ μέσω του πετρελαίου του αποτελεί μια νίκη για την Κύπρο και πρέπει να την εκμεταλλευτούμε στρατηγικά».
Τα χαρακτηριστικά του κοιτάσματος
Σε άλλο άρθρο τους, με τίτλο «Το βιογενές αέριο του Ζορ και οι προοπτικές στην Ελλάδα και Κύπρο», οι δυο καθηγητές τονίζουν ότι ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία της ανακάλυψης του κοιτάσματος Ζορ είναι ότι πρόκειται για φυσικό αέριο, το οποίο είναι βιογενές, δηλαδή, όπως εξηγούν, αυτούσιο μεθάνιο κυρίως, πολύ νεότερο και δεν προέρχεται από το σπάσιμο του πετρελαίου. Επομένως, συνεχίζει το άρθρο, με το κοίτασμα Ζορ, η ιταλική εταιρεία ΕΝΙ ανοίγει νέους δρόμους και δημιουργεί προοπτικές που δεν είχαν υπολογιστεί, ενώ βλέπουμε ότι είναι υπεργιγαντιαία κοιτάσματα που αλλάζουν όλα τα δεδομένα της περιοχής. «Πρέπει, λοιπόν, ν’ αλλάξουμε και τα κλασικά μοντέλα σε αυτήν την περίπτωση, διότι δεν πρόκειται για ψαμμίτες, δηλαδή άμμο, αλλά για ασβεστόλιθους, που με το νερό εμπεριέχουν στοιχεία του φαινομένου Karstification, κατά συνέπειαν έχουν εξαιρετικά μεγάλο πορώδες», προσθέτουν.
Θετικές προοπτικές για Κύπρο - Ελλάδα
Όσον αφορά τον θετικό αντίκτυπο που αυτά τα δεδομένα μπορεί να έχουν στην περίπτωση Κύπρου και Ελλάδας, οι καθηγητές Λυγερός και Κονοφάγος τονίζουν ότι οι τροποποιήσεις των γεωλογικών μοντέλων από τις εταιρείες θα έχουν σημαντικότατες θετικές επιπτώσεις στην ΑΟΖ των δυο χωρών. «Είναι, λοιπόν, απαραίτητο να ασχοληθούμε με διαφορετικό τρόπο μ' αυτόν τον τομέα για να είμαστε πιο αποτελεσματικοί και για να προσδιορίσουμε καλύτερα και τις περιοχές, όπου πρέπει να γίνουν σεισμικές έρευνες. Διότι, με αυτά τα δεδομένα, αποδεικνύεται ότι πρέπει να έχουμε μια ευρύτερη ματιά για να είμαστε ανοιχτοί σε νέες γεωλογικές δομές ακόμα και στην περιοχή μας. Η Ελλάδα και η Κύπρος μέσω της τριμερούς με την Αίγυπτο μπορούν να παίξουν έναν δυναμικό ρόλο και στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση», αναφέρουν καταληκτικά.
Τριμερής Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου
Στο μεταξύ, συνάντηση με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπτέλ Φατάχ Αλ Σίσι πραγματοποίησε χθες ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, κατά την οποία έγινε συζήτηση για τη στρατηγική σημασία της συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών. Προς την κατεύθυνση αυτή, οι δυο ηγέτες συμφώνησαν ότι σύντομα θα πραγματοποιηθεί η επίσκεψη ελληνικού κυβερνητικού κλιμακίου στην Αίγυπτο, προκειμένου να εντατικοποιηθεί η συνεργασία των δύο χωρών, στους τομείς της οικονομίας, του εμπορίου και των μεταφορών, κυρίως δε σε σχέση με την ανάπτυξη της νέας διώρυγας του Σουέζ.
Σημαντική υπήρξε επίσης η αναφορά για την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει σύντομα στην Ελλάδα ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, προκειμένου να συζητηθεί περαιτέρω και η προοπτική πραγματοποίησης συνόδου τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου. Τις απογευματινές ώρες πραγματοποιήθηκε η τριμερής συνάντηση και του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκου Κοτζιά με τους ομολόγους του, της Κυπριακής Δημοκρατίας Ιωάννη Κασουλίδη και της Αιγύπτου Σαμέχ Σούκρι, προκειμένου να γίνουν οι αρχικές προπαρασκευαστικές ενέργειες για την επερχόμενη τρίμερη συνάντηση σε επίπεδο αρχηγών κρατών, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί το επόμενο διάστημα στην Αθήνα.