Διασύνδεση με μεγάλα οικονομικά συμφέροντα στην Τουρκία φαίνεται να έχει ο ειδ. σύμβουλος του Γ.Γ. των Η.Ε.
Ο Νορβηγός διπλωμάτης είναι Διευθύνων Σύμβουλος και μέλος του Δ.Σ. του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ, που συνεργάζεται με μεγάλο αριθμό «στρατηγικών συνεργατών», με μεγάλα συμφέροντα, επενδύσεις ή παραρτήματα στην Τουρκία


Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν στις 22 Αυγούστου 2014 διόρισε τον Νορβηγό Espen Barth Eide ως ειδικό αντιπρόσωπό του για το Κυπριακό αντικαθιστώντας τον Αυστραλό Αλεξάντερ Ντάουνερ.
Ο κ. Eide έφθασε με υπέρμετρες φιλοδοξίες να λύσει/κλείσει το Κυπριακό με μιαν ατζέντα που παραβιάζει τις ηθικές παραμέτρους και βάσεις του ιδίου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, τα ανθρώπινα δικαιώματα των Ελληνοκυπρίων προσφύγων θυμάτων μιας βάρβαρης και συνεχιζόμενης τουρκικής εισβολής και κατοχής. Ο άνθρωπος αναπτύσσει και προωθεί τουρκικές επιδιώξεις και σχέδια εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Μπορεί να ισχυρίζεται για το θεαθήναι και τους αφελείς ότι οι διαπραγματεύσεις γίνονται από τους «ηγέτες των δύο κοινοτήτων», αλλά η καθοδήγηση και η ατζέντα προωθούνται από τον ίδιο με καθοδήγηση και του ιδίου από το Λονδίνο, παραγνωρίζοντας, κουρεύοντας και παραβιάζοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα των Ελληνοκυπρίων προσφύγων (περίπτωση περιουσιακού με δικαιώματα του σφετεριστή, παραμονή εποίκων, τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων και όχι μόνο). Και με επαναφορά του απορριφθέντος «Σχεδίου Ανάν» (βλέπε Λονδίνου) βαφτισμένου ως «κυπριακής ιδιοκτησίας λύση»!

Επιδιώξαμε να ερευνήσουμε λίγο τις διασυνδέσεις του κ. Eide, ο οποίος «επιλέχτηκε» από κάποιους να κρατά ουσιαστικά στα χέρια του το πεπρωμένο της πατρίδας μας. Και βρήκαμε ότι εδώ τίθενται σοβαρά ερωτήματα για τις διασυνδέσεις του και τις δραστηριότητές του, που δημιουργούν σοβαρές συγκρούσεις συμφερόντων σε σχέση με τον ρόλο του αυτό.

Ομιλία στο Πανεπιστήμιο Κύπρου
Ξεκινούμε από τις 27 Νοεμβρίου 2014, όταν σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, στα πρώτα τρία λεπτά της ομιλίας του δήλωσε ανοικτά ότι έχει «δύο δουλειές», δύο ρόλους. Και όχι μόνον αυτό, αλλά προχώρησε να πει ότι οι δύο αυτές «δουλειές» «είναι και σχετικές» («actually relevant») με ό,τι κάνει στην Κύπρο! Όμως ο κ. Eide έχει και τρίτο ρόλο, για τον οποίο δεν μίλησε. Θα τον δούμε προς το τέλος. Η ομιλία του εδώ:
https://www.youtube.com/watch?v=SKXWaXkrzFg

Η θέση του στο World Economic Forum και η Τουρκία
Ας δούμε, λοιπόν, πόσο «σχετικές» είναι οι δύο του «δουλειές». Στην άλλη του «δουλειά», λοιπόν, ο κ. Eide είναι Διευθύνων Σύμβουλος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ (Managing Director and Member of the Managing Board of the World Economic Forum). Το Φόρουμ αυτό συνεργάζεται πλατιά με έναν μεγάλο αριθμό «ιδιωτικών επενδυτών» και «στρατηγικών συνεργατών», εκ των οποίων ένας αριθμός έχει μεγάλα συμφέροντα, επενδύσεις ή παραρτήματα στην Τουρκία.

Μεταξύ αυτών φέρνω ως παράδειγμα πέντε: Abraaj Group, HSBC, Carlyle Group, BP, Rockefeller Group και αυτές είναι μόνον η κορυφή του παγόβουνου. Π.χ. η HSBC έχει παράρτημα στην κατεχόμενη Κερύνεια και το Rockfeller Group βοήθησε τον σφαγέα Μπουλέντ Ετσεβίτ όταν σπούδαζε στις ΗΠΑ τη δεκαετία του 1950.

Υποστηρικτής της Τουρκίας
Ο ιδρυτής και Executive Chairman του World Economic Forum είναι ο Γερμανός βιομήχανος Klaus Schwab, ένας μεγάλος υποστηρικτής της Τουρκίας. Δέστε εδώ: http://www.globalleaders.tv/en/archive/klaus_schwab.asp
Σε συνέντευξή του στην Τουρκάλα δημοσιογράφο Ipek Cem τον Ιανουάριο το 2008 είπε, μεταξύ άλλων, ο Γερμανός βιομήχανος, επικεφαλής του World Economic Forum, που είναι και η άλλη «δουλειά» του κ. Eide, την οποία βρίσκει να σχετίζεται με τον διορισμό του στο Κυπριακό! «Οι σχέσεις μας με την Τουρκία πάνε πίσω 30 χρόνια. Συγκεκριμένα, πάντα ήμουν γοητευμένος με την Τουρκία, και ήταν η πρώτη χώρα στην οποία ενεργοποιήθηκε το Φόρουμ έξω από τον πυρήνα, όπως ήταν οι έξι ευρωπαϊκές χώρες, ο εσωτερικός πυρήνας της Ευρωπαϊκής Κοινότητας.

Τώρα, 30 χρόνια μετά, έχουμε πολλές δραστηριότητες. Θέλαμε να τραβήξουμε προσοχή προς την Τουρκία και, πράγματι, πρέπει να πω, τις δεκαετίες του 1970 και 1980, δεν ήταν τόσο εύκολο, γιατί η Τουρκία εθεωρείτο ακόμα ως μια χώρα με πολλά προβλήματα. Σήμερα θέλουμε να προβάλουμε την Τουρκία, γιατί προβάλλοντας την Τουρκία είναι πολύ αναγκαίο, για πολλούς λόγους. Όμως, η Τουρκία έχει δείξει, ειδικά κατά τη διάρκεια των τελευταίων χρόνων, ότι έχει μεγάλη προοπτική να μετατραπεί σε μιαν από τις μεγάλες δυνάμεις. Αν μπορώ να πω, διεθνώς...».

Κέντρο Στρατηγικής και Διεθνών Μελετών, με τουρκικό project
Επίσης, ο κ. Eide είναι ειδικός σύμβουλος (non-resident special adviser) στο Κέντρο Στρατηγικής και Διεθνών Μελετών (Center for Strategic & International Studies in Washington DC) στην Ουάσιγκτον Ντι Σι. Δέστε εδώ: http://www.weforum.org/contributors/espen-barth-eide
Το Κέντρο αυτό είναι ένα ίδρυμα με τουρκικό project, που ξεκίνησε το 1994. Δέστε εδώ: http://csis.org/program/turkey-project

2014 Συνέδριο Κορυφής στην Τουρκία και 2015 στο Νταβός
Στις 29 Σεπτεμβρίου του 2014, δηλαδή ένα μήνα μετά τον διορισμό του κ. Eide από τον Γ.Γ. ως ειδικού συμβούλου για το Κυπριακό, το World Economic Forum είχε Συνέδριο Κορυφής στην Τουρκία. Το Συνέδριο ξεκίνησε με χαιρετισμούς από τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν, τον Τούρκο Πρωθυπουργό Νταβούτογλου και τον Γερμανό Εκτελεστικό του Φόρουμ Klaus Schwab, ο οποίος δεν συγκρατούσε την άκρατη υποστήριξή του προς την Τουρκία.

Δέστε εδώ: http://www.gettyimages.in/detail/news-photo/turkish-president-recep-tayyip-erdogan-answers-the-news-photo/456265558
Στη συνέχεια, σύμφωνα με τουρκικό δημοσίευμα, στο επόμενο Συνέδριο του Φόρουμ, που θα ελάμβανε χώραν στο Νταβός της Ελβετίας αρχές του 2015, είχε ήδη τροχοδρομηθεί σχέδιο όπως χρησιμοποιηθεί το Συνέδριο για να συζητείτο στο περιθώριο το Κυπριακό «on the sidelines» με την ανάμειξη και τις προσπάθειες του κ. Eide.

Εν τω μεταξύ, είναι πέραν πάσης αμφιβολίας τεκμηριωμένη, α) η στενότατη σχέση του World Economic Forum προ δεκαετιών με την Τουρκία, και β) η σημερινή έντονη προώθηση της Τουρκίας και των συμφερόντων της από τους ηγέτες του Φόρουμ αυτού.
Εδώ, λοιπόν, ο κ. Eide πρέπει να απαντήσει, αν ήταν έγκυρο το δημοσίευμα και γιατί επέτρεψε στα δύο του «καπέλα» να συγκρουστούν. Δέστε εδώ: http://www.brtk.net/?english_posts=world-economic-forum-davos

Το Twitter του κ. Eide και το «πόθεν έσχες» των χορηγιών
Τώρα πάμε στον λογαριασμό Twitter του κ. Eide. Και εδώ δημιουργούνται ορισμένα συγκεκριμένα ερωτήματα, που οφείλει να απαντήσει ο κ. Eide.
Γιατί χρησιμοποιεί έναν λογαριασμό και για τις δύο του «δουλειές» και για προβολή και προώθηση των καθηκόντων του για αμφότερες τις «δουλειές» του;

Γιατί δεν χρησιμοποιεί δύο ξεχωριστούς λογαριασμούς Twitter, έναν για την κάθε του «δουλειά»; Τι συμβαίνει με τον διορισμό του, ποιους εξυπηρετεί περισσότερο, τα Ηνωμένα Έθνη ή το World Economic Forum;
Επιπλέον, και λόγω των ήδη τεκμηριωμένων σχέσεων Τουρκίας/Φόρουμ, θα πρέπει ο κ. Eide να μας απαντήσει, αν το World Economic Forum έχει ποτέ λάβει οικονομική ενίσχυση, χορηγία, βοήθεια από την Τουρκική Δημοκρατία, δημόσιο ινστιτούτο, όργανο της Τουρκικής Δημοκρατίας ή εταιρείες εγγεγραμμένες στην Τουρκία ή που εμπορεύονται με την Τουρκία, ή από οποιονδήποτε πολίτη ή μη κυβερνητικά όργανα της Τουρκίας; Αν ναι, τότε ή ο κ. Eide ή το Φόρουμ οφείλουν να προσκομίσουν πλήρεις λεπτομέρειες.

Ποιοι χρηματοδότησαν το Σεμινάριο του Φόρουμ στην Κωνσταντινούπολη τον Σεπτέμβριο του 2014, περιλαμβανομένων μεταφορικών εξόδων, κόστους διαμονής των αντιπροσώπων του World Economic Forum που έλαβαν μέρος; Είχε ο κ. Eide οποιαδήποτε ανάμειξη με τη διοργάνωσή του; Αν ναι, και πάλι οφείλουν να προσκομίσουν πλήρεις λεπτομέρειες.

Στο θέμα σύγκρουσης συμφερόντων, ή υποψίας για τέτοια, είναι σχετικό να αναφερθεί και ότι ο κ. Eide είναι ένας πρώην υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας, μιας χώρας μέλους του ΝΑΤΟ όπως και η Τουρκία, ενώ η Κύπρος δεν είναι.

Το Ethics Office του ΟΗΕ (Γραφείο Δεοντολογίας)
Από το 2007 βρίσκουμε ότι τα Ηνωμένα Έθνη διατηρούν Γραφείο Δεοντολογίας για την «προώθηση κουλτούρας δεοντολογίας βασισμένης στις αξίες της ακεραιότητας, ευθύνης, διαφάνειας και σεβασμού». Τα Η.Ε. επίσης διατηρούν και Πρόγραμμα για Οικονομική Αποκάλυψη (Financial Disclosure Programme). «Ο κύριος σκοπός του προγράμματος αυτού είναι να αποτρέπει συγκρούσεις συμφερόντων. Στοχεύει να εντοπίζει, να μεσολαβεί... για την επίλυση αυτών, να συμβουλεύει μέλη του να αποδεσμεύονται από τέτοιες δραστηριότητες...». (Δέστε εδώ http://www.un.org/en/ethics/http://www.un.org/en/ethics/disclosure.shtml).

Ο τρίτος ρόλος του κ. Eide
Ο κ. Eide, όμως, πέραν του ρόλου του στο Κυπριακό και στο World Economic Forum, είναι και πρόεδρος της Επιχειρησιακής Επιτροπής του Κέντρου για Ανθρωπιστικό Διάλογο (Operations Committee of the Centre for Humanitarian Dialogue www.hdcentre.org). Ο κ. Eide φαίνεται να υπηρετεί κάτω από τον Πρόεδρο του Κέντρου Α.Δ. Jean-Marie Guehenno. Ο οποίος (Guehenno), φορώντας ακόμα ένα «καπέλο», υπηρετεί από το 2014 ως πρόεδρος της γνωστής μας… Ομάδας Διεθνών Κρίσεων! Όπως και οι Surin Pitsuwan, Δρ Ghassan Salame και Δρ Javier Solana (επίτιμος πρόεδρος), όλοι αξιωματούχοι της ΟΔΚ! Της ομάδας, δηλαδή, που το 2014 έκρινε για λύση του Κυπριακού τα δύο κράτη! Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Κ.Α. Διαλόγου, ο κ. Eide φαίνεται να διατήρησε και τη θέση αυτή αναλαμβάνοντας τον ρόλο του για το Κυπριακό. (Χρηματοδότες του Κ.Α. Διαλόγου: Νορβηγία, Ολλανδία, Σουηδία, Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο, Δανία. Μεταξύ άλλων χρηματοδοτών οι ΗΠΑ και το ίδρυμα Τζορτζ Σόρος).

Έχοντας αυτά υπόψη, είναι εύλογες οι ερωτήσεις κατά πόσον το Γραφείο Δεοντολογίας των Ηνωμένων Εθνών και το Πρόγραμμα για Οικονομική Αποκάλυψη είχαν οποιαδήποτε ανάμειξη στην έγκριση του διορισμού του κ. Eide ή κατά πόσον προέβησαν σε οποιεσδήποτε συμβουλές και τι είδους αποκαλύψεις έγιναν από τον κ. Eide πριν από τον διορισμό του για τις δραστηριότητές του.

Γιατί δεν αποχώρησε;
Στην περίπτωση διορισμού προέδρου, για την έρευνα που διεξάγεται για το μεγαλύτερο σκάνδαλο στη Βρετανία των τελευταίων δεκαετιών, αυτό της σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών από το διεφθαρμένο βρετανικό κατεστημένο, δύο άτομα που είχαν διοριστεί απορρίφθηκαν από τα θύματα (Βαρόνη Butler-Sloss και Fiona Woolf). Όχι γιατί αμφισβητήθηκε η ακεραιότητά τους, αλλά λόγω των σχέσεών τους με πεθαμένους υπουργούς εναντίον των οποίων υπάρχουν ισχυρισμοί για κάλυψη, αν όχι ενοχή. Και αναγκάστηκαν οι Αρχές, αυστηρά για λόγους αμεροληψίας, να προσλάβουν Δικαστή από τη Νέα Ζηλανδία που να μην έχει οποιαδήποτε σχέση με κανένα.

Όπως δήλωσε ο Δικαστής Lord Justice Hughes, ειρωνικά σε μια υπόθεση που δικάστηκε στις βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο, Yiacoub v The Queen (2014): «Είναι απαίτηση του κοινού δικαίου όπως η δικαιοσύνη όχι μόνο αποδίδεται, αλλά να φαίνεται καθαρά ότι αποδίδεται». (Ευχαριστώ τον καθηγητή Δρα Κλέαρχο Κυριακίδη για τη συνδρομή πληροφοριών).

Ερωτήματα προς Eide και Κυβέρνηση
Έχοντας υπόψη τα πιο πάνω:
Γιατί ο κ. Eide δεν παραιτήθηκε από τη θέση του στο World Economic Forum και αλλού όταν διορίστηκε στη θέση του Ειδικού Συμβούλου για το Κυπριακό, για να επιβλέπει τη συνταγματική αναδιάρθρωση ενός ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους;

Γιατί η κυπριακή Κυβέρνηση δεν ερεύνησε και δεν έθεσε θέμα σύγκρουσης συμφερόντων και δεν προέβη σε απόρριψη του διορισμού του; Γιατί τα θύματα, οι Ελληνοκύπριοι πρόσφυγες, να μην έχουν λόγο σε τέτοιους διορισμούς;

ΦΑΝΟΥΛΑ ΑΡΓΥΡΟΥ
Ερευνήτρια/δημοσιογράφος