Στην Κύπρο η British Gas με σκοπό την αγορά φυσικού αερίου από το οικόπεδο Αφροδίτη
Δεν θα σταματήσουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των εταιρειών στην Αίγυπτο, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ και της Κύπρου, δήλωσε ο Αιγύπτιος Υπουργός Πετρελαίου Ισμαήλ Σερίφ
Τη διαβεβαίωση ότι οι διαβουλεύσεις για πώληση του κυπριακού φυσικού αερίου στην Αίγυπτο συνεχίζονται κανονικά, παρά την πρόσφατη ανακάλυψη στην Αιγυπτιακή ΑΟΖ, έδωσε χθες ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, o οποίος ανακοίνωσε επίσης την άφιξη στο νησί της βρετανικής British Gas. «Επί του εδάφους συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις. Να σας αποκαλύψω ότι από χθες και σήμερα βρίσκεται στην Κύπρο η (βρετανική) BG, η οποία βρίσκεται σε διαβούλευση τόσο με την κοινοπραξία του τεμαχίου 12 (Noble, Delek και Avner) όσο και με την Εταιρεία Υδρογονανθράκων Κύπρου (ΕΥΚ) για την αγορά φυσικού αερίου από το κοίτασμα Αφροδίτη για το τερματικό φυσικού αερίου στο Ιντκού», είπε.
Όσον αφορά τις ενδεχόμενες επιπτώσεις για την Κύπρο έπειτα από τις ενεργειακές εξελίξεις, είπε ότι δημιουργούνται οι συνθήκες μιας καινούργιας περιοχής, η οποία μέχρι στιγμής ήταν επί το πλείστον άγνωστη ως προς τη γεωλογία της. Αναφορικά με την προσπάθεια πώλησης φυσικού αερίου στην Αίγυπτο δήλωσε πως η Κυβέρνηση όλο αυτό το διάστημα βρίσκεται σε διαβούλευση ούτως ώστε να σχηματιστεί άποψη για το τι σημαίνουν αυτά τα 30 tcf επιπλέον στην περιοχή μας. Πάντως, σύμφωνα με έγκυρες πηγές που επικαλείται το ΚΥΠΕ, το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις που αφορούν την Κύπρο.
Επαφές με ENI-TOTAL-Noble
Τις επόμενες μέρες, ο Υπουργός Ενέργειας θα έχει συναντήσεις με τον Εκτελεστικό Διευθυντή της ΤΟΤΑL, ενώ, όπως έγινε γνωστό, σήμερα το Υπουργείο θα επιδώσει στην αμερικανική Noble τα σχόλιά του επί του σχεδίου ανάπτυξης της Αφροδίτης. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Λακκοτρύπης, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, είχε συνάντηση με εκπροσώπους της ΕΝΙ όπου τέθηκαν επί τάπητος οι τελευταίες εξελίξεις στην Αίγυπτο, κι έγινε μια αρχική συζήτηση, όπως πρώτη έγραψε η «Σημερινή» για τα γειτνιάζοντα κοιτάσματα στην Κυπριακή ΑΟΖ και τον τρόπο αξιοποίησής τους.
Στο παιχνίδι η Τουρκία;
Την άποψή του για τα ενεργειακά τεκταινόμενα εξέφρασε και ο σύμβουλος του «German Marshal Fund» Μάικλ Λι, που επισκέφτηκε πρόσφατα και την Κύπρο και είχε επαφές και με τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. «Αν η Αίγυπτος τεθεί εκτός του τραπεζιού των επιλογών ως εξαγωγική αγορά, και αν υπάρξουν πολιτικά επιτεύγματα στην Κύπρο, τότε θα μπορούσε να υπάρξει μια αναβίωση του ενδιαφέροντος για την τουρκική επιλογή», δήλωσε ο Λι.
Ανοιχτά παράθυρα ευκαιριών…
Σύμφωνα με δηλώσεις του Προέδρου της Delek Drilling, θυγατρικής της Delek Group που δραστηριοποιείται στην Κυπριακή ΑΟΖ, Γιδεών Τατμόρ, το γιγαντιαίο αιγυπτιακό κοίτασμα θα εξυπηρετήσει την τοπική ζήτηση και έτσι δεν θα ανταγωνιστεί το φυσικό αέριο από το Λεβιάθαν, που προορίζεται για εξαγωγή προς την Ευρώπη. «Αυτή η ανακάλυψη δεν έχει κλείσει το παράθυρο ευκαιρίας, των εξαγωγών προς τις Ιορδανία, Αίγυπτο και Τουρκία», δήλωσε ο κ. Τατμόρ την Τρίτη, κατά τη διάρκεια οικονομικού συνεδρίου στο Τελ Αβίβ.
Καθησυχάζει ο Αιγύπτιος Υπουργός
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο άκουσα της ανακάλυψης στην Αίγυπτο οι τιμές των μετοχών της DELEK και Noble μειώθηκαν απότομα προκαλώντας αναστάτωση στους υπεύθυνους των εταιρειών. «Η ανακοίνωση της EΝΙ καθιστά το μέλλον του Λεβιάθαν πιο περίπλοκο, το λιγότερο που μπορούμε να πούμε», δήλωσε ο Όντετ Εράν, πρώην διπλωμάτης και ανώτερος ερευνητής στο Ινστιτούτο Μελετών Εθνικής Ασφάλειας στο Τελ Αβίβ. «Σε περίπτωση απουσίας ενός μεγάλου αγοραστή, η σημερινή ιδιοκτησία της κοινοπραξίας θα καταστεί δύσκολη για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης του κοιτάσματος». Καθησυχαστικός πάντως εμφανίστηκε ο Υπουργός Πετρελαίου της Αιγύπτου Ισμαήλ Σερίφ, ο οποίος σε συνέντευξή του στο Reuters δήλωσε: «Οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις μεταξύ των ιδιωτικών εταιρειών στην Αίγυπτο και την ανατολική Μεσόγειο, και με αυτό εννοώ το Ισραήλ και την Κύπρο, δεν θα σταματήσουν», προσθέτοντας πως «οι διαπραγματεύσεις και αρχικές συμφωνίες βρίσκονται σε εξέλιξη».
Παγκόσμιος ενεργειακός κόμβος η Αίγυπτος
Εντούτοις, όπως επισημαίνεται, παρά τα σχόλια του Υπουργού, οι δυτικές εταιρείες πετρελαίου που δραστηριοποιούνται στην Αίγυπτο διαπραγματευόμενες την εισαγωγή αερίου μέσω των Ισραηλινών θα πρέπει να αποφασίσουν οι ίδιες, αν τα πρόσφατα ευρήματα στην Αίγυπτο αλλάζουν τελικά τα δεδομένα. «Εμείς δεν εναντιωνόμαστε στα σχέδια των ιδιωτικών εταιρειών που λειτουργούν στην Αίγυπτο και ψάχνουν για την εισαγωγή φυσικού αερίου από χώρες της Ανατολικής Μεσογείου», είπε ο Υπουργός, προσθέτοντας: «Φυσικά, οι εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου θα επανενεργοποιηθούν την προσεχή περίοδο, καθώς έχουμε ένα σχέδιο για την αξιοποίηση των πλεονασμάτων του φυσικού αερίου των χωρών της λεκάνης της Μεσογείου για χρήση σε αυτές τις εγκαταστάσεις». Ο κ. Ισμαήλ κατέληξε τονίζοντας ότι ελπίζει να κάνει την Αίγυπτο έναν παγκόσμιο ενεργειακό κόμβο. «Είναι πολύ πιθανό η νέα ανακάλυψη να προσελκύσει νέες διεθνείς εταιρείες για να εργαστούν στην περιοχή», είπε.