Φιλτράρει τις εκκρεμότητές της η ΔΕΑ για μείωση αποτυχιών
Κολλημένη στην απαράδεκτη αναβλητικότητα της Τ/κ εκπροσώπου, η ΔΕΑ δεν μπορεί να αποστείλει επιστολές σε εφτά παραλήπτες, ανάμεσά τους και η Τουρκία, για ενίσχυση πληροφοριών για χώρους ταφής αγνοουμένων


Σε σοβαρή αναδιάρθρωση του τρόπου αξιολόγησης των πληροφοριών που κατέχει, αλλά και σε κατηγοριοποίηση των περιοχών που εκκρεμούν για εκσκαφές προχωρεί, σύμφωνα με πληροφορίες της «Σημερινής», η Διερευνητική Επιτροπή για τους αγνοουμένους.

Με αφορμή την εκσκαφή, τη δωδέκατη στη σειρά, που άρχισε προ μερικών ημερών στον Τράχωνα για τον εντοπισμό μαζικού τάφου Ε/κ αγνοουμένων (περίπου 45), η ΔΕΑ θέλει να αλλάξει τον τρόπο αξιολόγησης των πληροφοριών, ώστε να μειωθούν οι αποτυχημένες προσπάθειες, που κοστίζουν σε χρόνο αλλά και χρήμα.

Διπλωματικές... θηριωδίες
Οι γνωστές σε όλους τουρκικές θηριωδίες, κατά τη διάρκεια του πολέμου του 1974, συνεχίζονται 41 χρόνια μετά σε διπλωματικό-πολιτικό επίπεδο. Η γνωστή άρνηση της Τουρκίας για παραχώρηση των αρχείων του κατοχικού στρατού, ώστε να ανοίξουν δίαυλοι για επιτυχημένες εκσκαφές και ταυτοποιήσεις, σιγοντάρεται από την εκπρόσωπο των Τ/κ στη ΔΕΑ Γκιουλτέν Πλουμέρ Κουτσιούκ. Συγκεκριμένα, ενώ έχει συμφωνηθεί εδώ και αρκετούς μήνες - όπως πρώτη αποκάλυψε η «Σ» - η αποστολή επιστολής προς εφτά διαφορετικούς παραλήπτες για παραχώρηση αρχείων, εντούτοις, αυτή, με διάφορα προσχήματα, δεν δίνει το πράσινο φως. Αντίθετα, μέσα από τη στάση και δικαιολογίες της, αποδεικνύει ότι, δυστυχώς, και σε αυτό το μείζον ανθρωπιστικό ζήτημα τα νήματα κινεί η ίδια η Άγκυρα, που εμμένει και επιμένει σε λογικές απόκρυψης, άρα και συνέχισης της τραγωδίας.

Χρονολογείται
Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι, την ίδια περίοδο, η «Σ» είχε αποκαλύψει ότι λήφθηκε απόφαση για αποστολή εκ μέρους και των δύο μερών στη ΔΕΑ, μέσω του ανεξάρτητου μέλους της, επιστολής προς Τουρκία, Ελλάδα, Ηνωμένα Έθνη, Αστυνομία κ.λπ., με την οποία θα εζητείτο από όλους - και όχι στοχευμένα από την Άγκυρα - η παραχώρηση όλων των διαθέσιμων στοιχείων από την περίοδο του πολέμου, ώστε να εμπλουτιστούν οι πληροφορίες για την ανεύρεση αγνοουμένων, τόσο Ε/κ όσο και Τ/κ. Προσπάθεια, όμως, που ουσιαστικά έχει παραπεμφθεί στις «ελληνικές καλένδες», λόγω της στάσης Τουρκίας και της τ/κ πλευράς.

Είναι κάτι που προ ημερών, με διπλωματική γλώσσα, επέκρινε και ο Επίτροπος, Αρμόδιος για Θέματα Αγνοουμένων, Φώτης Φωτίου, δηλώνοντας πως «το πρόγραμμα εκταφών της Διερευνητικής Επιτροπής προσκρούει σε σοβαρά προβλήματα που μπορούν μόνο να επιλυθούν, αν η Τουρκία επιτρέψει το άνοιγμα των λεγόμενων στρατιωτικών ζωνών για τις εκταφές, όπως και τα αρχεία του τουρκικού στρατού για την εξασφάλιση των στοιχείων που απαιτούνται».

Τα μάτια στον Τράχωνα
Αυτήν τη στιγμή, όπως γράφεται εδώ και μερικά 24ωρα, τα μάτια της ΔΕΑ είναι κυριολεκτικά στραμμένα στην περιοχή Τράχωνα, όπου άρχισε η νέα εκσκαφή, μετά από έντεκα αποτυχημένες προσπάθειες, προς εντοπισμό ομαδικού τάφου, όπου φέρονται να θάφτηκαν τουλάχιστον 45 Ελληνοκύπριοι.

Σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες της εφημερίδας μας, αυτό που αυξάνει τον δείκτη αισιοδοξίας είναι ότι, σε αντίθεση με τις προηγούμενες εκσκαφές, αυτή πραγματοποιείται σε στρατιωτική ζώνη και κατόπιν διασταύρωσης των σχετικών μαρτυριών που προέρχονται τόσο από Ε/κ μάρτυρα, όσο και από τ/κ πηγές.

Συγκεκριμένα, μετά τις έντεκα αποτυχημένες προσπάθειες, η ΔΕΑ προσπάθησε να αλιεύσει περαιτέρω πληροφόρηση. Αυτό που άνοιξε την πόρτα για μια νέα, ίσως τελευταία, προσπάθεια είναι ότι μόλις πέρυσι εντοπίστηκε και κατέθεσε - υπό το καθεστώς ανωνυμίας - Ε/κ που είχε γνώση, με κάποιο τρόπο, του πώς ο κατοχικός στρατός χειρίστηκε τις σορούς πεσόντων Ε/κ σε διάφορες μάχες στη Λευκωσία.

Η εν λόγω πληροφόρηση διαβιβάστηκε στην Τ/κ εκπρόσωπο για διασταύρωση από τ/κ πηγές, κάτι που κατέστη εφικτό. «Ουσιαστικά οι μαρτυρίες για την τοποθεσία ταφής συνέπιπταν για πρώτη φορά και γι' αυτό άρχισε η νέα προσπάθεια», δήλωσε στην εφημερίδα μας ο Ε/κ εκπρόσωπος στη ΔΕΑ Νέστορας Νέστορος, εξηγώντας ότι το περίφημο τουρκικό έγγραφο που κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Ευρώπης από το 1977 πόρρω απέχει από τις σημερινές πληροφορίες.

Αρχίζει ταυτοποίηση
Στο μεταξύ, άλλη μια υπόθεση ταυτοποίησης αγνοουμένων αναμένεται, το αμέσως επόμενο διάστημα, να προκαλέσει αντιδράσεις. Αναφερόμαστε στον εντοπισμό λειψάνων στο χωριό Σιντά, που ανήκουν σε αγνοουμένους του Στρογγυλού Αμμοχώστου, όπου επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι για μαζική και εσκεμμένη μετακίνηση οστών.

Όπως πληροφορείται η εφημερίδα μας, τις αμέσως επόμενες μέρες θα αρχίσει η διαδικασία ταυτοποίησης των μικρών, δυστυχώς, κομματιών οστών που εντοπίστηκαν και τα οποία πιστεύεται ότι ανήκουν σε 17 Ε/κ αγνοουμένους.

Αυτό που προβληματίζει είναι η αντίδραση των οικογενειών, αφού σε καμιά περίπτωση δεν υπάρχει ολοκληρωμένο λείψανο οποιουδήποτε αγνοουμένου, ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ένδειξη από την άλλη πλευρά για πληροφόρηση - όπως άλλωστε και στην περίπτωση των Ασσιωτών αγνοουμένων - της τοποθεσίας που αποτέλεσε τον τελικό χώρο ταφής.

Εκκρεμεί αγωγή
Οι εξελίξεις στην υπόθεση Στρογγυλού Αμμοχώστου παρακολουθούνται από την Κυβέρνηση με ιδιαίτερη προσοχή, καθ' ότι οικογένεια αγνοουμένου από την εν λόγω κοινότητα ενάγει την Κυπριακή Δημοκρατία.
Συγκεκριμένα, καταγγέλλει ελλιπή έρευνα τόσο κατά το 1974 όσο και μετά, αφού, παρά το πλήθος μαρτυριών και την παρουσία υπόπτων στις ελεύθερες περιοχές, αδράνησαν και ήσαν αναποτελεσματικοί. Καταγγέλλει, επίσης, συνεχείς παραλείψεις, αφού ουδέποτε εξέδωσαν εντάλματα σύλληψης για τους υπόπτους σε συμμετοχή σε μαζικές δολοφονίες, αλλά ούτε διερεύνησαν σε βάθος οποιαδήποτε μαρτυρία ή ισχυρισμό, ακόμα και μετά που άνοιξαν τα οδοφράγματα, παρά την ύπαρξη νέων μαρτυριών.

Ένα άλλο σημείο της καταγγελίας αφορά σε παραβίαση της αρχής της ισονομίας, αφού επικήρυξαν τον δολοφόνο του Σολωμού και ζήτησαν τη σύλληψη του Αττίλα Ολγκάτς και γενικά εξέδωσαν εντάλματα σύλληψης και συνέλαβαν άλλους Τούρκους-Τουρκοκύπριους. Τέλος, ενάγει την Κυπριακή Δημοκρατία για συστηματική παρεμπόδιση της οικογένειας, για περισσότερο από τρεις δεκαετίες, να έχει πρόσβαση στους φακέλους και το μαρτυρικό υλικό των εξαφανισμένων προσφιλών προσώπων της.

Υπομονή για το Νοράτλας στον Τύμβο
Με ιδιαίτερη επιμέλεια και περισσή προσοχή στα διεθνή πρωτόκολλα συνεχίζεται και η εκσκαφή στον Τύμβο Μακεδονίτισσας για εντοπισμό της ατράκτου του μοιραίου Νοράτλας και διερεύνηση για εντοπισμό των λειψάνων 19 Ελλαδιτών αδελφών. Η διαδικασία προχωρεί αργά αλλά κανονικά και θεωρείται σχεδόν δεδομένο ότι έχει εντοπιστεί το κύριο μέρος της ατράκτου. Μέχρι τον Νοέμβριο θα είναι εφικτή η πρόσβαση εντός της και σε περίπτωση εντοπισμού λειψάνων, όπως είναι η ευχή όλων, θα τρέξει η γνωστή διαδικασία στο ανθρωπολογικό εργαστήρι, καθώς και η διαδικασία γενετικής ταυτοποίησης.