Το τρυπάνι στην Αίγυπτο ΕΝΙσχύει τις αντιδράσεις στα κατεχόμενα και δυναμιτίζει το «καλό κλίμα»
Στην αρχή των συνομιλιών συμφωνήθηκε πως η ε/κ πλευρά θα σταματούσε τις έρευνες και η Τουρκία θα απέσυρε με τη σειρά της τη Navtex, υποστήριξε ο πρώην διαπραγματευτής της τουρκικής πλευράς
Το άκουσμα και μόνο της είδησης περί άφιξης της ENI στην περιοχή ήταν αρκετό για να προκαλέσει τις σφοδρές αντιδράσεις του κατοχικού καθεστώτος, με την «υπουργό εξωτερικών» Εμινέ Τσολάκ να δηλώνει πως αρχικά θα γίνει προσπάθεια να μάθουν σε ποιο βαθμό αληθεύουν οι πληροφορίες, καθώς, όπως είπε, έχει λεχθεί ότι η πλατφόρμα θα κάνει έρευνες για λογαριασμό της Αιγύπτου, μεταξύ των ΑΟΖ της Κύπρου και της Αιγύπτου.
H ίδια, πρόσθεσε στη συνέχεια πως η τ/κ πλευρά θα αξιολογήσει την κατάσταση και θα δουν αναλόγως εάν χρειάζεται να αναδείξουν το θέμα, να αντιδράσουν και να προβούν σε κάποιες κινήσεις. «Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με πληροφορίες όπου δεν έχουμε εμείς άμεση πρόσβαση ή πηγή. Χρειάζεται να είμαστε ψύχραιμοι και να μη χαλάμε αμέσως το καλό κλίμα, υποθέτοντας ότι όσα μας λέχθηκαν είναι και αληθινά, αλλά πρώτα να ερευνούμε αν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», είπε.
Νιώθουν αδικημένοι
Από την άλλη, εντύπωση προκαλούν οι δηλώσεις του πρώην διαπραγματευτή της τ/κ πλευράς Κουντρέτ Οζερσάι, ο οποίος, μη αντιλαμβανόμενος πως η ENI θα εκτελέσει δραστηριότητες στην Αίγυπτο, έκανε λόγο για αθέτηση της υπόσχεσης που έδωσε η πλευρά μας κατά την έναρξη των συνομιλιών, πως δεν πρόκειται να προχωρούσε σε έρευνες στην ΑΟΖ. «Αυτό είναι αδικία», δήλωσε ο Οζερσάι, που υποστήριξε παράλληλα ότι στην αρχή των συνομιλιών συμφωνήθηκε πως η ε/κ πλευρά θα σταματούσε τις έρευνες και η Τουρκία θα απέσυρε με τη σειρά της τη NAVTEX.
Ο αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος, κληθείς από τη «Σημερινή» να σχολιάσει τις σχετικές αποκαλύψεις, διέψευσε κατηγορηματικά τα όσα ισχυρίζεται ο πρώην διαπραγματευτής, τονίζοντας ότι «δεν δόθηκε καμιά υπόσχεση στην Τουρκία και δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά. Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ανεξάρτητο κράτος και ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα και το ενεργειακό πρόγραμμα συνεχίζει κανονικότατα».
Παράλληλα, σε υπόδειξη χθες του δημοσιογράφου του «Sigmalive» Θανάση Αθανασίου, μέσω Twitter, προς τον κ. Όζερσαι, ότι πρόκειται για έρευνες σε οικόπεδο της Αιγύπτου, το οποίο γειτνιάζει με το οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ, ο Τ/κ πρώην διαπραγματευτής δήλωσε πως δεν είχε πρόθεση να παραπληροφορήσει. «Απλώς μετέφερα το τι μεταδιδόταν από το πρωί. Το συγκεκριμένο site διαφοροποίησε την είδηση στη συνέχεια», είπε, προσθέτοντας ότι στηρίζει την ειρηνική διαδικασία και δεν είχε πρόθεση να παραπληροφορήσει.
Τα δημοσιεύματα της «Χουριέτ»
Υπενθυμίζεται ότι παρόμοια δημοσιεύματα, που μιλούσαν για ύπαρξη συμφωνίας για μη διενέργεια γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, ενόσω συνεχίζονται οι συνομιλίες, είδαν το φως της δημοσιότητας και τον προηγούμενο μήνα και συγκεκριμένα από την εφημερίδα «Χουριέτ». Με δηλώσεις του στις 23 Ιουλίου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα διακοπής των ενεργειακών σχεδιασμών της Κυπριακής Δημοκρατίας και των ερευνών εντός της κυπριακής ΑΟΖ λόγω των συνομιλιών και παρέπεμψε στην επίσκεψη του Πρωθυπουργού του Ισραήλ με φόντο την ενεργειακή συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών.
Αντίκτυπος στις συνομιλίες…
Εν τω μεταξύ, σε δηλώσεις του, στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης για τα πεπραγμένα των πρώτων 100 ημερών της ηγεσίας του στην τ/κ κοινότητα, ο Μουσταφά Ακιντζί, αναφερόμενος στο φυσικό αέριο, υποστήριξε ότι οι ποσότητες φυσικού αερίου στην ΑΟΖ της Κύπρου δεν είναι επαρκείς για εξαγωγή. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι με τις ποσότητες που έχουν ανακαλυφθεί μέχρι τώρα, μπορούν να καλυφθούν οι ενεργειακές ανάγκες του νησιού για 120 χρόνια και αυτό αφορά μόνο μια πηγή σε ένα οικόπεδο, όπως είπε. Απαντώντας, μάλιστα, σε σχετική ερώτηση, ανέφερε ότι δεν αναμένει να προκύψουν προβλήματα σε αυτό το θέμα, λέγοντας πως ο πρώτος που γνωρίζει ότι κινήσεις στον τομέα του φυσικού αερίου θα έχουν αντίκτυπο στις διαπραγματεύσεις «είναι ο Αναστασιάδης».
Απορίες ΔΗΚΟ
Σε ανακοίνωσή του το ΔΗΚΟ διερωτάται πώς εξηγεί η Κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη το «γιατί η ιταλική εταιρεία θα διενεργήσει γεωτρήσεις σε τεμάχια της αιγυπτιακής ΑΟΖ, που γειτνιάζουν με το τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ, του οποίου έχει τα αποκλειστικά δικαιώματα, αλλά δεν θα διενεργήσει γεωτρήσεις στο κυπριακό τεμάχιο». Συνεχίζοντας τα ερωτήματα, το ΔΗΚΟ υποβάλλει: «Μήπως και αυτή η απόφαση εντάσσεται στο πλαίσιο του «καλού κλίματος»; Αυτό ήταν το αντάλλαγμα που δώσαμε, δηλαδή η αναστολή ερευνών στην ΑΟΖ μας, για να μην επαναληφθεί η εισβολή του Μπαρμπαρός;». «Μήπως είναι γι’ αυτό που κάποιοι στον λόφο του Προεδρικού πανηγύριζαν, επειδή η ENI έπρεπε να συντηρήσει το τρυπάνι και έτσι τους έβγαλε από τη δύσκολη θέση;», καταλήγει στην ανακοίνωσή του το Δημοκρατικό Κόμμα.
Γεωλογικό ή πολιτικό το πρόβλημα;
Ανάλογα ερωτήματα υποβάλλει, σε ανακοίνωσή του, το Κίνημα Οικολόγων, υπενθυμίζοντας πως ο Υπουργός Ενέργειας διαβεβαίωνε σε πρόσφατη συνέντευξή του ότι το πρόβλημα με την εταιρεία ΕΝΙ και την αναστολή των ερευνών της στην κυπριακή ΑΟΖ είναι γεωλογικό και όχι πολιτικό. «Τώρα μαθαίνουμε», σημειώνουν οι Οικολόγοι, «ότι η εταιρεία ΕΝΙ με το γεωτρύπανο "SAIPEM 10000", το οποίο μέχρι πρόσφατα επιχειρούσε στην κυπριακή ΑΟΖ, προετοιμάζεται να ξεκινήσει νέα γεώτρηση εντός της αιγυπτιακής ΑΟΖ και σε επαφή με το κυπριακό τεμάχιο 11.
Υπενθυμίζεται ότι το τεμάχιο 11 κρίθηκε ακατάλληλο από τη γαλλική TOTAL λίγες βδομάδες μετά την έναρξη της εκστρατείας του Μπαρμπαρός στην κυπριακή ΑΟΖ και τη γνωστή έκδοση της τουρκικής οδηγίας προς ναυτιλλομένους NAVTEX». Εν κατακλείδι, καταλήγουν οι Οικολόγοι, «με λύπη διαπιστώνουμε ότι η Κυβέρνηση δεν κατάφερε να πείσει ότι δεν είναι πολιτικοί οι λόγοι που σταμάτησε κάθε ενέργεια που ενοχλεί τους Τούρκους σε ό,τι αφορά την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου, όπως το γεωτρητικό πρόγραμμα στην κυπριακή ΑΟΖ και το ταμείο υδρογονανθράκων».