Πριν από τις 15 Αυγούστου, που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός, θα ξεκινήσουν οι εργασίες της δεύτερης φάσης της ανασκαφής για εντοπισμό των συντριμμάτων του ΝΟΡΑΤΛΑΣ και των οστών των ηρωικών επιβαινόντων του, Ελλαδιτών οπλιτών.

Έως τώρα, αυτό που έγινε ήταν η προετοιμασία του εδάφους, επισήμανε στη «Σ» ο Επίτροπος Ανθρωπιστικών Θεμάτων, Φώτης Φωτίου, για την κύρια και καθοριστική φάση της ανασκαφής, η οποία, όπως ανέφερε, θα ξεκινήσει, σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα, πριν από τις 15 Αυγούστου, νωρίτερα δηλαδή από τις αρχικές εκτιμήσεις.

Πρόσθεσε πως είναι μια εργασία που πρέπει να γίνει με μεγάλη προσοχή και υπομονή, «καθώς πρόκειται για μια περίπτωση εντελώς διαφορετική από τις προηγούμενες, αφού πρέπει να διερευνηθεί μια τεράστια σε έκταση περιοχή και όχι ένας περιορισμένος και συγκεκριμένα εντοπισμένος χώρος».

Ως εκ τούτου, διευκρίνισε, δεν μπορεί να γίνεται λόγος για ακριβή χρονοδιαγράμματα, αν και, όπως ανέφερε, βασικός στόχος είναι η όλη ανασκαφή να έχει ολοκληρωθεί έως τον ερχόμενο Νοέμβριο.
Ο κ. Φωτίου εξέφρασε, επίσης, την προσδοκία, η προσπάθεια να έχει αίσια έκβαση, αφού, όπως είπε, η όλη επιχείρηση ανεύρεσης του ΝΟΡΑΤΛΑΣ στηρίζεται σε βάσιμες και ελεγμένες και μαρτυρίες, ενώ ισχυρή ένδειξη αποτελεί και η ανεύρεση κομματιού του αεροσκάφους.

«Το ουσιαστικό για μας», κατέληξε, «είναι να βρούμε τα συντρίμμια και την άτρακτο του αεροσκάφους, καθώς και τα οστά των ηρωικών νεκρών του. Είναι μια ύστατη οφειλή προς την ιστορία, τους ήρωες νεκρούς και τους συγγενείς τους».