Για μεγάλες αντιδράσεις και σοβαρές αντιπαραθέσεις γράφει η «Χουριέτ»
Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι Ε/κ αναμένουν ότι 1 εκατομμύριο 520 χιλιάδες στρέμματα θα επιστραφούν στους ιδιοκτήτες τους, δηλαδή το 76% των κατεχόμενων περιουσιών θα επιστραφεί στους Ε/κ
Η «ΧΟΥΡΙΕΤ» αναφέρει ότι οι Τ/κ και ξένοι «ιδιοκτήτες» έχουν καταληφθεί από πανικό
Μεγάλες αντιδράσεις προκαλεί στα κατεχόμενα η απόφαση των ηγετών των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο να αναγνωριστεί το δικαίωμα περιουσίας στους κατόχους των περιουσιών πριν από το 1974, σύμφωνα με την εφημερίδα «Χουριέτ», η οποία αναφέρει ότι, αν εφαρμοστεί κάτι τέτοιο, σημαίνει ότι το 76% των περιουσιών στα κατεχόμενα θα επιστρέψει στους Ε/κ. «Βουλευτές» της αντιπολίτευσης εκτιμούν ότι θα ανοίξει ο δρόμος για εμφύλιο πόλεμο, ενώ οι ξένοι που διαμένουν στα κατεχόμενα ανησυχούν.
Η εφημερίδα «Χουριέτ» αναφέρει ότι η κρίση για το περιουσιακό ξεκίνησε έπειτα από την απόφαση των δύο ηγετών στην τελευταία τους συνάντηση, την οποία ανακοίνωσε ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε. Αναφέρεται ότι τις πρώτες μέρες δεν υπήρξαν αντιδράσεις, ωστόσο στη συνέχεια έπειτα από την έναρξη «προπαγάνδας» - κατά την εφημερίδα - των Ε/κ για το θέμα, σύμφωνα με τη «Χουριέτ», προκλήθηκε πανικός στους Τ/κ «ιδιοκτήτες» και τους ξένους «ιδιοκτήτες».
Κόκκινες γραμμές
«Βουλευτής» της αντιπολίτευσης, ο Μουσταφά Αραμπατζίογλου, δήλωσε ότι η αναγνώριση του πρώτου λόγου για τις περιουσίες στους Ε/κ θα είναι αιτία για να προκληθεί εμφύλιος πόλεμος. Επίσης ο πρώην «υπουργός οικονομικών» Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι η «βουλή» και η κοινωνία είναι στο σκοτάδι και κάλεσε τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί να κάνει δηλώσεις στα θέματα που αποτελούν κόκκινες γραμμές της τουρκικής πλευράς όπως είναι το θέμα των εγγυήσεων και το θέμα του περιουσιακού.
Σύμφωνα με τη «Χουριέτ», το 80% του εδάφους των κατεχομένων πριν από το 1974 αποτελούσε ε/κ περιουσία. Αναφέρει, επίσης, ότι από τα 2 εκατομμύρια 400 χιλιάδες στρέμματα που αποτελούνται τα κατεχόμενα, το 1 εκατομμύριο 550 χιλιάδες ήταν ε/κ περιουσία, τα 380 χιλιάδες τ/κ και τα 470 χιλιάδες δημόσια γη.
Η «Χουριέτ» υποστηρίζει ότι οι Ε/κ αναμένουν οι 30 χιλιάδες να αλλάξουν χέρια μέσω αποζημίωσης και ανταλλαγής και το 1 εκατομμύριο 520 χιλιάδες να επιστραφεί στους ιδιοκτήτες τους. Αυτό σημαίνει ότι το 76% των κατεχόμενων περιουσιών θα επιστραφεί στους Ε/κ.
Το δικαίωμα των χρηστών
Σε δηλώσεις του στη «Χουριέτ», ο εκπρόσωπος του Τ/κ ηγέτη Μπαρίς Μπουρτζού δήλωσε ότι το σημαντικό είναι να γίνεται αποδεκτό το δικαίωμα των σημερινών χρηστών όσο και των παλαιών ιδιοκτητών.
Σε ερώτηση, εάν τον πρώτο λόγο στις περιουσίες θα τον έχουν οι Ε/κ, ο Μπαρίς Μπουρτζού είπε «όχι, θα έχουν δικαίωμα και οι παλιοί ιδιοκτήτες και οι σημερινοί χρήστες». Επέκρινε αυτούς που κατηγορούν τον Ακιντζί ότι υποχώρησε, λέγοντας ότι οι επικρίσεις τους είναι άδικες και εντελώς λανθασμένες, καθώς το δικαίωμα στην περιουσία είναι ένα παλιό ζήτημα το οποίο αναγνωρίζεται από το διεθνές δίκαιο. «Για μας το σημαντικό και το καινούργιο είναι να γίνουν αποδεκτά τα δικαιώματα των σημερινών χρηστών, όσο και τα δικαιώματα των ιδιοκτητών, τόσο στη βάση του διεθνούς δικαίου όσο και στη βάση των ειδικών συνθηκών στην Κύπρο», είπε ο εκπρόσωπος του Τ/κ ηγέτη.
Υπό διαπραγμάτευση ποιοι είναι χρήστες
Σε ερώτηση ποιοι περιλαμβάνονται στον ορισμό σημερινοί χρήστες, είπε ότι αυτό είναι ακόμη υπό διαπραγμάτευση και πως δεν υπάρχει συμφωνία ακόμη σε αυτό το θέμα 100%, ωστόσο, είπε, βρίσκονται σε πιο προχωρημένο σημείο απ’ ό,τι στο παρελθόν.
Σε ερώτηση, εάν θα γίνει εθνοτικός διαχωρισμός στις περιουσίες των εποίκων, ο εκπρόσωπος του Τ/κ ηγέτη είπε ότι δεν εγκρίνουν κανένα εθνοτικό διαχωρισμό σε κανένα θέμα, όχι μόνο στο θέμα του περιουσιακού.
Σε ερώτηση για τα κριτήρια για επιστροφή, ανταλλαγή ή αποζημίωση των περιουσιών, ανέφερε ότι τα κριτήρια θα τα συμφωνήσουν οι δύο πλευρές στις διαπραγματεύσεις.
Η επιτροπή
Για την επιτροπή για το περιουσιακό που θα ιδρυθεί μετά τη λύση, ανέφερε ότι θα μπορούν να προσφεύγουν σε αυτήν οι παλιοί ιδιοκτήτες και οι νέοι χρήστες της περιουσίας και η επιτροπή θα λαμβάνει αποφάσεις με βάση τις προτιμήσεις των δύο πλευρών και τα κριτήρια που θα συμφωνηθούν. Θα αποτελείται από ίσο αριθμό Ε/κ και Τ/κ μελών και στην περίπτωση διαφωνιών τα ξένα μέλη θα βλέπουν το ζήτημα. Τόσο οι παλαιοί ιδιοκτήτες όσο και οι νέοι χρήστες θα μπορούν να υποβάλλουν ένσταση και να προσφεύγουν στο δικαστήριο.
Έκτακτες ειδήσεις
«Εμφύλιος» στα κατεχόμενα για περιουσιακό
01.08.2015 10:03
ΠολιτικήSigmaLive