Το Φόρεϊν Όφις ξεκαθαρίζει το θέμα της ΑΟΖ σε σχέση με τις Βάσεις
Σε απαντητική επιστολή του σε επιστολή της υπογράφουσας, το Φόρεϊν Όφις ξεκαθαρίζει, επίσης, ότι σχετικός χάρτης που παρουσιάστηκε την περίοδο του Σχεδίου Ανάν, δεν έχει καμία σχέση με την πολιτική του ΗΒ


«Παρά τις διάφορες απόψεις που υπάρχουν αναφορικά με το κατά πόσο το Σχέδιο Ανάν παραχωρούσε η όχι στους Βρετανούς δικαίωμα εκμετάλλευσης εντός των χωρικών υδάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, εντούτοις η διπλωματική ασάφεια του Σχεδίου Ανάν εξακολουθεί να εγείρει πολλά ερωτηματικά», έγραψε ο συνάδελφος Μάριος Πούλλαδος στο κυριακάτικό του άρθρο 19.7.2015 «Αναχρονιστικές οι Βάσεις». Και συμπλήρωσε με δήλωση του καθηγητή Ρίτσαρντ Κλογκ πως «θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν ότι, αν οι Έλληνες Κύπριοι είχαν αποδεχθεί το Σχέδιο Ανάν στο προβλεπόμενο δημοψήφισμα, στη συνέχεια θα ήταν σχεδόν αδύνατο να αμφισβητήσουν το καθεστώς των κυρίαρχων βάσεων (SBAs). Η δημιουργία των (SBAs) στη Συνθήκη Εγκαθίδρυσης του 1960 φυσικά ποτέ δεν έχει νομιμοποιηθεί μέσω ενός δημοψηφίσματος».

Και επειδή στο πρόσφατο παρελθόν, εντός του 2014, είχε εγερθεί ξανά το θέμα, με τον ισχυρισμό ότι με το Σχέδιο Ανάν οι Βρετανοί επεδίωκαν να αποκτήσουν ΑΟΖ μέσω των βάσεών τους, και είχε παρουσιαστεί προς τούτο και ένας χάρτης (δίχως να αναφέρεται στην πηγή του), είχα αποταθεί στο Φόρεϊν Όφις στο Λονδίνο και στέλνοντας τον εν λόγω χάρτη, ζήτησα να μας απαντήσει κατά πόσο, πράγματι, οι Βρετανοί επεδίωξαν να εξασφαλίσουν τέτοια δικαιώματα μέσω του Σχεδίου Ανάν και των βρετανικών βάσεων (Κυρίαρχες βρετανικές περιοχές - SBAs - Sovereign British Areas).

Η απάντηση του Φόρεϊν Όφις
Επιστολές στάλθηκαν τόσο στο Υπουργείο Άμυνας, στο οποίο υπάγονται οι βρετανικές στρατιωτικές βάσεις, όσο και στο Υπ. Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας, και τα δύο Υπουργεία ανέθεσαν στο δεύτερο (Φόρεϊν Όφις) να απαντήσει. Σε όλες του τις απαντήσεις το Φόρεϊν Όφις αρνείται ότι διεκδίκησε κάτι τέτοιο. Η τελική επιστολή του, ημερομηνίας 14 Νοεμβρίου 2014, από την Ομάδα Ανατολικής Μεσογείου (Eastern Mediterranean Team) γράφει:

«Αγαπητή κ. Αργυρού,
Ευχαριστούμε για την επιστολή σας 10 Οκτωβρίου σχετικά με τις Κυρίαρχες Περιοχές των Βάσεων (SBAs) στην Κύπρο, σε συνέχεια των προηγούμενών σας emails.
Όπως δήλωσα στις 24 Σεπτεμβρίου, δεν γνωρίζουμε για οποιαδήποτε σχέση αυτού του χάρτη με την πολιτική του Ηνωμένου Βασιλείου κατά την περίοδο των διαπραγματεύσεων του Σχεδίου Ανάν, και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η πολιτική του Ηνωμένου Βασιλείου στο θέμα αυτό δεν έχει αλλάξει, σύμφωνα με τις δηλώσεις στο Κοινοβούλιο. Παρομοίως, δεν γνωρίζουμε την πηγή του εν λόγω χάρτη και συνεπώς δεν μπορούμε να δώσουμε οποιαδήποτε πληροφορία ως προς την προέλευσή του. Όπως γνωρίζετε, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει διεκδικήσει ΑΟΖ σε σχέση με τις Κυρίαρχες Περιοχές των Βάσεων.
Ελπίζω αυτή η απάντηση να ξεκαθαρίζει το θέμα. Σας ευχαριστώ και πάλι για το ενδιαφέρον σας για το θέμα αυτό.
James McGuire»

Απάντηση-τεκμήριο
Και πράγματι ξεκαθαρίζει το θέμα σχετικά με τυχόν διεκδικήσεις των Άγγλων για AOΖ σε σχέση με τις βρετανικές βάσεις.
Η επιστολή αυτή του Φόρεϊν Όφις, ημερομηνίας 14 Νοεμβρίου 2014, θέτει, πέραν πάσης αμφιβολίας, τέρμα, όταν επιβεβαιώνει ότι δεν τίθεται θέμα διεκδίκησης ΑΟΖ. Η σχετική δήλωση στο τέλος της δεύτερης παραγράφου, η οποία θα πρέπει να κρατηθεί ως τεκμήριο, είναι σαφής: «Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει διεκδικήσει ΑΟΖ σε σχέση με τις Κυρίαρχες Περιοχές των Βάσεων».

ΦΑΝΟΥΛΑ ΑΡΓΥΡΟΥ
Ερευνήτρια/δημοσιογράφος

__________________________________________________
Φόρεϊν Όφις: «Το HB αναγνωρίζει τα τραγικά γεγονότα του παρελθόντος»
Τη στήριξη της Βρετανίας στις προσπάθειες εύρεσης λύσης στο Κυπριακό επισήμανε εκπρόσωπος του Φόρεϊν Όφις σε δήλωση προς το ΚΥΠΕ, το βράδυ της Δευτέρας, με αφορμή τη συμπλήρωση 41 ετών από την τουρκική εισβολή και την έναρξη της κατοχής του βορείου τμήματος της Κύπρου.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο αναγνωρίζει τα τραγικά γεγονότα που έχουν ταλανίσει την Κύπρο στο παρελθόν», αναφέρει αρχικά η δήλωση του εκπροσώπου του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών.
«Αλλά τώρα επικεντρωνόμαστε στο μέλλον, υποστηρίζοντας τον λαό και τους ηγέτες της Κύπρου να αδράξουν αυτήν την ευκαιρία για να οικοδομήσουν μια διαρκή ειρήνη.

»Όπως έχει πει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ‘[και οι δύο πλευρές] χρειάζεται να προχωρήσουν προς τα εμπρός συναινετικά, με σεβασμό για την ιστορία’.
»Η κυβέρνηση εξαίρει τις προσπάθειες τόσο του ιδίου όσο και του κ. Ακιντζί στην επιδίωξή τους να το πράξουν», καταλήγει η δήλωση του Φόρεϊν Όφις.

Επιστολή Συντηρητικών βουλευτών προς Βρετανό ΥπΕξ
Επιστολή προς τον Υπουργό Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ απευθύνουν οι Βρετανοί βουλευτές που είναι μέλη των «Συντηρητικών Φίλων της Κύπρου», ζητώντας, με αφορμή τη συμπλήρωση 41 ετών από την τουρκική εισβολή, να κάνει το Λονδίνο ό,τι μπορεί για να μπει ένα τέλος στη συνεχιζόμενη αδικία σε βάρος των Κυπρίων.

Στην επιστολή τους, με ημερομηνία 20 Ιουλίου 2015, οι βουλευτές Ντέιβιντ Μπάροους, Τερέζα Βίλιερς, Μάθιου Όφορντ, Μάικ Φριρ και σερ Ρότζερ Γκέιλ αναφέρουν: «Αυτήν την τραγική ημέρα στην ιστορία της Κύπρου ενθυμούμαστε τις ζωές που χάθηκαν και τους αγνοούμενους, των οποίων οι συγγενείς ακόμα αναζητούν την αλήθεια και τη δικαιοσύνη. Επανέρχονται στο μυαλό μας οι συνεχιζόμενες συνέπειες ενός διαιρεμένου και υπό κατοχή νησιού. Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τερματίσουμε αυτήν την αδικία, ιδίως δεδομένης της ιστορικής σχέσης του Ηνωμένου Βασιλείου ως εγγυήτριας δύναμης και της καλής φιλίας μας με την Κύπρο».

Στη συνέχεια, οι Συντηρητικοί βουλευτές εκφράζουν την ικανοποίησή τους για το αποτέλεσμα της επίσκεψης του κ. Χάμοντ στην Κύπρο την περασμένη εβδομάδα και για το γεγονός ότι υπάρχει θετικό κλίμα για διαπραγματεύσεις προς μία λύση στο Κυπριακό.

«Καλωσορίζουμε τη συμπερίληψη στο μανιφέστο μας της υπόσχεσης να ‘υποστηρίξουμε ενεργά τους Κυπρίους να βρουν μία ειρηνική και διαρκή λύση για να επανενωθεί το νησί τους’», συνεχίζει η επιστολή των πέντε βουλευτών, αναφερόμενη στο μανιφέστο του Συντηρητικού Κόμματος.